גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הבדים הלא ארוגים זינקו לאחרונה; האם המגמה תימשך?

יניב אבדי, שותף-מייסד בחברת בטא פייננס, ודין ארבוב, אנליסט בחברה: "החברות יצטרכו למצוא דרכים שלא תלויות בהשלכות המאקרו של נגיף הקורונה כדי לשמור על מגמת העלייה בביקושים למוצריהן"

מפעל אבגול בברקן / צילום:איל יצהר
מפעל אבגול בברקן / צילום:איל יצהר

לאחר תקופה של ירידות שווי חדות בקרב חברות העוסקות בענף הבדים הלא ארוגים והמגבונים הלחים, שנמשכה עד חודש מרץ השנה, מגפת הקורונה, המשבר העולמי שהיא יצרה וההשלכות ההיקפיות שלו, מייצרים השלכות חיוביות לפעילותן העסקית. זאת בעיקר בזכות הקפיצה במודעות לנושא ההיגיינה האישית והזינוק בביקוש למגבונים לחיטוי, לצד נפילת מחירי הנפט.

שוק הבדים הלא ארוגים בישראל מורכב מ-4 שחקניות עיקריות: על בד, אבגול, ספאנטק, ושלאג  . מניות ארבעת החברות צנחו בשיעורים חדים בשנתיים שהסתיימו בחודש מרץ השנה על רקע שתי סיבות עיקריות: עלייה במחירי חומרי הגלם והתחזקות השקל מול הדולר והאירו. זאת מכיוון שנפט הוא אחד מחומרי הגלם המרכזיים בייצור הבדים. 

מניתוח של יניב אבדי, שותף-מייסד בחברת בטא פייננס, ודין ארבוב, אנליסט בחברה, עולה כי דוחותיהם הכספיים של ארבעת החברות לרבעון הראשון של השנה מצביעים על מפנה בעסקים. השיפור נובע, כאמור, מהשלכות החיוביות של נגיף הקורונה שהביאו לעלייה קיצונית בביקוש למוצריהן של חברות אלו, לצד קריסת המחיר של חומר הגלם העיקרי - הנפט. "כפי שראינו בשנים 2015-2016, כאשר מחירי הנפט צונחים, שווי החברות מזנקים בענף ביחד עם הרווחים. שילוב של שתי תופעות אלו הובילו את חברות התעשייה לרבעון יוצא מן הכלל". 

על בד דיווחה על עלייה של 18.3% בהכנסותיה. בתקופת התפשטות נגיף הקורונה, מדינות שבהן פועלת החברה פרסמו תקנות שעת חירום, תקנות אשר מגבילות את פעילותם של עסקים רבים. כל אחד ממפעליה של החברה קיבל אישור "מפעל חיוני" המאפשר המשך פעילות גם בתקופת הסגר. התפשטות הנגיף השפיעה לחיוב על הגידול בביקושים למוצרי החברה וכמו כן על מכירות החברה לרבעון הראשון לשנה.

בשורה התחתונה הציגה על בד  רווח נקי של כ-22 מיליון שקל לעומת הפסד של כ-3.3 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. את השנתיים הקודמות (2018-2019) סיכמה החברה  בהפסד מצרפי גדול של יותר מ-100 מיליון שקל.

אבגול חתמה במהלך הרבעון הראשון על חידוש הסכמי אספקה עם לקוחותיה, כלול בהסכמים הינו צפי לגידול בהיקף המכירות. החברה מייחסת את עיקר הקיטון במכירות להשפעות נגיף הקורונה, כאשר נאלצה החברה להשבית את המפעל שלה בסין לתקופה של 5 שבועות. בתקופת ההשבתה הצליחה החברה למכור חלק מהמלאי. בעקבות הקורונה שהביאה לגידול בביקושים למוצריה של החברה, חל קיטון במלאי של החברה וזאת מהצורך לספק את הביקושים החריגים.

הרווח הנקי של אבגול  ברבעון הראשון של 2020 הסתכם בכ-8.3 מיליון דולר (9.1% מהכנסות החברה), לעומת כ-4 מיליון דולר (3.7% מהכנסות החברה) ברבעון המקביל.  החברה הסבירה את העלייה ברווח הנקי בעיקר כתוצאה מירידה בהוצאות המימון.

במבט על תזרים המזומנים של החברה, כותב אבדי, ניתן להבחין שתזרים המזומנים נטו שנבעו מפעילות שוטפת גדל לכ-38 מיליון דולר לעומת תזרים מזומנים שלילי של כ-12 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. ניתן גם להבחין בקיטון של יתרת לקוחות של החברה בכ-26.3 מיליון דולר לעומת גידול של כ-21.3 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

ספאנטק רשמה הכנסות של כ-172 מיליון שקל ברבעון הראשון השנה, צמיחה שח כ-21% לעומת הרבעון המקביל. בלט במיוחד התזרים מפעילות שוטפת אשר הסתכם בכ-24 מיליון שקל לעומת כ-8 מיליון שקל ברבעון המקביל. 

שלא"ג הציגה קפיצה של 42% בהכנסות ברבעון לרמה של כ-152 מיליון שקל ובשורה התחתונה דיווחה על רווח נקי של כ-12 מיליון שקל, פי 4 לעומת הרווח ברבעון המקביל אשתקד.  

על בסיס הדוחות של הרבעון הראשון החברות נסחרות כיום במכפילים היסטוריים זולים של 3-9 בלבד. 

"שני הווקטורים המרכזים האחראים לשיפור המצב בשוק הינם מחירי הנפט ורמת הביקושים של מוצרי היגיינה. נראה כי שתי ההשפעות האלו הינן זמניות. לכן, החברות יצטרכו למצוא דרכים שלא תלויות בהשלכות המאקרו של נגיף הקורונה כדי לשמור על מגמת העלייה בביקושים למוצריהן", כותב אבדי.

"בעבר הלא רחוק נפגעו חברות אלו מארבעה וקטורים שפגעו בהן בצורה קשה: הראשון, התיסוף בשקל מול יתר המטבעות שהביא להתייקרות עלויות השכר והתקורה. השני, עלייה במחירי הנפט שהביא לעלייה בחומרי הגלם ולפגיע ברווחיות הגולמית. שלישי, מלחמת הסחר בין ארצות הברית לבין סין שהקפיאה את הביקושים. רביעי, עודף בייצור (שנבע מהקמת מפעלים נוספים) דבר שהעלה את הוצאות התקורה בחברות (הוצאות קבועות שאינן תלויות בייצור). לפיכך, נראה כי אם החברות לא ימצאו דרך לשמור על המגמות החיוביות של החודשים האחרונים, נחזור למגמה השלילית של השנים האחרונות". 

עוד כתבות

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר