גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הבדים הלא ארוגים זינקו לאחרונה; האם המגמה תימשך?

יניב אבדי, שותף-מייסד בחברת בטא פייננס, ודין ארבוב, אנליסט בחברה: "החברות יצטרכו למצוא דרכים שלא תלויות בהשלכות המאקרו של נגיף הקורונה כדי לשמור על מגמת העלייה בביקושים למוצריהן"

מפעל אבגול בברקן / צילום:איל יצהר
מפעל אבגול בברקן / צילום:איל יצהר

לאחר תקופה של ירידות שווי חדות בקרב חברות העוסקות בענף הבדים הלא ארוגים והמגבונים הלחים, שנמשכה עד חודש מרץ השנה, מגפת הקורונה, המשבר העולמי שהיא יצרה וההשלכות ההיקפיות שלו, מייצרים השלכות חיוביות לפעילותן העסקית. זאת בעיקר בזכות הקפיצה במודעות לנושא ההיגיינה האישית והזינוק בביקוש למגבונים לחיטוי, לצד נפילת מחירי הנפט.

שוק הבדים הלא ארוגים בישראל מורכב מ-4 שחקניות עיקריות: על בד, אבגול, ספאנטק, ושלאג  . מניות ארבעת החברות צנחו בשיעורים חדים בשנתיים שהסתיימו בחודש מרץ השנה על רקע שתי סיבות עיקריות: עלייה במחירי חומרי הגלם והתחזקות השקל מול הדולר והאירו. זאת מכיוון שנפט הוא אחד מחומרי הגלם המרכזיים בייצור הבדים. 

מניתוח של יניב אבדי, שותף-מייסד בחברת בטא פייננס, ודין ארבוב, אנליסט בחברה, עולה כי דוחותיהם הכספיים של ארבעת החברות לרבעון הראשון של השנה מצביעים על מפנה בעסקים. השיפור נובע, כאמור, מהשלכות החיוביות של נגיף הקורונה שהביאו לעלייה קיצונית בביקוש למוצריהן של חברות אלו, לצד קריסת המחיר של חומר הגלם העיקרי - הנפט. "כפי שראינו בשנים 2015-2016, כאשר מחירי הנפט צונחים, שווי החברות מזנקים בענף ביחד עם הרווחים. שילוב של שתי תופעות אלו הובילו את חברות התעשייה לרבעון יוצא מן הכלל". 

על בד דיווחה על עלייה של 18.3% בהכנסותיה. בתקופת התפשטות נגיף הקורונה, מדינות שבהן פועלת החברה פרסמו תקנות שעת חירום, תקנות אשר מגבילות את פעילותם של עסקים רבים. כל אחד ממפעליה של החברה קיבל אישור "מפעל חיוני" המאפשר המשך פעילות גם בתקופת הסגר. התפשטות הנגיף השפיעה לחיוב על הגידול בביקושים למוצרי החברה וכמו כן על מכירות החברה לרבעון הראשון לשנה.

בשורה התחתונה הציגה על בד  רווח נקי של כ-22 מיליון שקל לעומת הפסד של כ-3.3 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. את השנתיים הקודמות (2018-2019) סיכמה החברה  בהפסד מצרפי גדול של יותר מ-100 מיליון שקל.

אבגול חתמה במהלך הרבעון הראשון על חידוש הסכמי אספקה עם לקוחותיה, כלול בהסכמים הינו צפי לגידול בהיקף המכירות. החברה מייחסת את עיקר הקיטון במכירות להשפעות נגיף הקורונה, כאשר נאלצה החברה להשבית את המפעל שלה בסין לתקופה של 5 שבועות. בתקופת ההשבתה הצליחה החברה למכור חלק מהמלאי. בעקבות הקורונה שהביאה לגידול בביקושים למוצריה של החברה, חל קיטון במלאי של החברה וזאת מהצורך לספק את הביקושים החריגים.

הרווח הנקי של אבגול  ברבעון הראשון של 2020 הסתכם בכ-8.3 מיליון דולר (9.1% מהכנסות החברה), לעומת כ-4 מיליון דולר (3.7% מהכנסות החברה) ברבעון המקביל.  החברה הסבירה את העלייה ברווח הנקי בעיקר כתוצאה מירידה בהוצאות המימון.

במבט על תזרים המזומנים של החברה, כותב אבדי, ניתן להבחין שתזרים המזומנים נטו שנבעו מפעילות שוטפת גדל לכ-38 מיליון דולר לעומת תזרים מזומנים שלילי של כ-12 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. ניתן גם להבחין בקיטון של יתרת לקוחות של החברה בכ-26.3 מיליון דולר לעומת גידול של כ-21.3 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

ספאנטק רשמה הכנסות של כ-172 מיליון שקל ברבעון הראשון השנה, צמיחה שח כ-21% לעומת הרבעון המקביל. בלט במיוחד התזרים מפעילות שוטפת אשר הסתכם בכ-24 מיליון שקל לעומת כ-8 מיליון שקל ברבעון המקביל. 

שלא"ג הציגה קפיצה של 42% בהכנסות ברבעון לרמה של כ-152 מיליון שקל ובשורה התחתונה דיווחה על רווח נקי של כ-12 מיליון שקל, פי 4 לעומת הרווח ברבעון המקביל אשתקד.  

על בסיס הדוחות של הרבעון הראשון החברות נסחרות כיום במכפילים היסטוריים זולים של 3-9 בלבד. 

"שני הווקטורים המרכזים האחראים לשיפור המצב בשוק הינם מחירי הנפט ורמת הביקושים של מוצרי היגיינה. נראה כי שתי ההשפעות האלו הינן זמניות. לכן, החברות יצטרכו למצוא דרכים שלא תלויות בהשלכות המאקרו של נגיף הקורונה כדי לשמור על מגמת העלייה בביקושים למוצריהן", כותב אבדי.

"בעבר הלא רחוק נפגעו חברות אלו מארבעה וקטורים שפגעו בהן בצורה קשה: הראשון, התיסוף בשקל מול יתר המטבעות שהביא להתייקרות עלויות השכר והתקורה. השני, עלייה במחירי הנפט שהביא לעלייה בחומרי הגלם ולפגיע ברווחיות הגולמית. שלישי, מלחמת הסחר בין ארצות הברית לבין סין שהקפיאה את הביקושים. רביעי, עודף בייצור (שנבע מהקמת מפעלים נוספים) דבר שהעלה את הוצאות התקורה בחברות (הוצאות קבועות שאינן תלויות בייצור). לפיכך, נראה כי אם החברות לא ימצאו דרך לשמור על המגמות החיוביות של החודשים האחרונים, נחזור למגמה השלילית של השנים האחרונות". 

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש