גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטמיעים טכנולוגיה בארגונים? כך צריך לעשות את זה נכון

האם משבר הקורונה יעודד ארגונים לאמץ טכנולוגיות? • האם ארגונים יודעים לנצל את היכולות שהם רוכשים? • ואיך רותמים את העובדים לשינוי? • "תוכנית עבודה" - סדרת שידורי לייב של "גלובס"

איך הקורונה תשפיע על תהליכים דיגיטליים בארגונים?

רונית אטד, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל: "היינו במצב מאוד קיצוני במשך כמה חודשים, שבו למדנו לעבוד מהבית ולרתום את הטכנולוגיות לטובתנו. אנחנו נחזור למצב חדש שהוא יהיה היברידי, כי אין תחליף גם למגע האנושי ולישיבה ביחד. המעבר לעבודה מרחוק לא נוגע רק לתקשורת, אלא גם לשאלה איך מנהלים עובדים כשלא רואים אותם, איך מייצרים שיתופי-פעולה, איך מייצרים שיח כשהעובד לא זמין. יש ארגונים שכבר ידעו לעשות את זה וקפצו קדימה לתהליכי ניהול, אבל חברות שבכלל לא ידעו לתקשר, היו צריכות ללמוד קודם את זה".

האם ארגונים יודעים לנצל את היכולות הטכנולוגיות?

אטד: "אנחנו לא בעולם מכירות קלאסי שבו אתה מוכר ללקוח ואז נפרדות דרכינו. המומחיות שלנו זה לזהות את הצורך שעליו באים לענות ולייצר את סט הפתרונות. אני לא חושבת שאנשים קונים סמארטפון כדי להשתמש במחשבון, אלא שיש קצב שונה של אימוץ טכנולוגיות בכל ארגון. בתור ספקי התוכנה, יש לנו אחריות שהפרויקט יעבוד ויצדיק את עצמו מבחינת ROI (תשואה להשקעה). אחת הדרכים לשנות את הדנ"א של הארגון היא להשתמש בדאטה - ניתן להפיק תובנות חשובות. זה קשה כי צריך לדעת מה אתה רוצה לחפש, להשיג ולייעל. הכוח הוא לא בדאטה עצמו, אלא במה שאתה עושה איתו".

איך רותמים את העובדים למהלכים טכנולוגיים?

עמליה אברמוב, מנהלת קבוצת חטיבות באמדוקס: "חשוב לדבר על מה הם מפסידים ולא לצבוע את הכל ורוד. אנחנו שומעים מהעובדים: 'אוטמציות יחליפו אותי', 'יש לי מספיק ידע כדי לשדרג את היכולות שלי?', 'אני חזק בארגון, למה לי להשתנות?'". למרות שאמדוקס היא חברה טכנולוגית, הטכנולוגיות השתנו וגם אנחנו היינו צריכים להעביר את העובדים שלנו שינויים. השיח צריך לעבור לשאלה איך העובד משפר את היכולות שלו ומה הוא מרוויח מזה. 

"אחד הדברים שעשינו היה לבנות מרקטפלייס (זירת מסחר) שבה יש כלי אוטומציה שהם קוד פתוח והתאמנו אותם לעולם שלנו. בנוסף, אמרנו לעובדים שיקדישו חצי מזמן העבודה שלהם לדברים שמעבר לתפקיד הקבוע שלהם, ויקדישו אותו ללמידה של דברים חדשים ולהבנה איך ניתן לייעל את היום שלהם. הם מאוד הופתעו, וקיבלנו מכך הצפה של טכנולוגיות ורעיונות. לראשונה הם אמרו שהם מרגישים שאנחנו מקדמים אותם ולא רק את האינטרסים של החברה".

איילת גביש, שותפה ומנהלת תחום אנשים ותהליכים ארגוניים ב-PwC: "למדתי במהלך השנים שצריך ליצור דואט בין ההנהלה לעובדים. הנהלה לא יכולה לעשות תהליך שלם, לקבל את כל ההחלטות ורק אז לעדכן את העובד שהוא מושפע מכך. צריך לרתום את העובדים ולהסביר להם מה הם מרוויחים מכך. אני גם חושבת שחייבים פלטפורמות מאוד טובות וחכמות כדי לעשות את זה, לייעל את הפעילות וגם לתת לעובדים עצמאות והרגשה שסומכים עליהם.

"לגבי המצב החדש שבו אנחנו נמצאים - יש יותר גמישות, גם כי הצרכים השתנו וגם כי הדור השתנה. פתאום למדנו שאפשר לנהל צוותים שלמים בלי לראות אותם תשעה שבועות ושזה יכול לעבוד גם בארגונים טכנולוגיים וגם בארגונים מסורתיים. ארגונים שלא יידעו למנף את זה - יהיה להם קשה להתקדם גם מבחינת היכולות וגם מבחינת המוצרים".

נאור כספי, מנהל החדשנות של קבוצת הנדל"ן תדהר: "יש כמה רבדים: האנשים, הטכנולוגיה, התהליכים וגם התשתיות. בלי תרבות ותשתיות נכונות, קשה לקלוט טכנולוגיה. זה צריך לבוא גם מלמעלה וגם מלמטה - יש הרבה רעב אצל העובדים והמנהלים הזוטרים להביא הצלחות, אבל צריך תמיכה של ההנהלה הבכירה. מנגד, ההנהלה לא יכולה לכפות דברים שהעובדים לא התחברו אליהם.

"מנהלי הפרויקטים אצלנו מבינים שטכנולוגיה חוסכת כסף, מייעלת תהליכים וגורמת לך להבין דברים שלא הבנת קודם. צריך זמן ועקשנות, אבל לרוב כשרואים את ההצלחה הראשונה - מתאהבים בזה. יש לנו מערכת שמאפשרת לעובדים להציע את היוזמות שלהם, שמגיעות לכלל החברה, וגם מנהלים יכולים להציב שם אתגרים משותפים לכל החברה, מבלי להשתמש בשכל של מחלקה אחת ספציפית. אנחנו מקבלים הרבה רעיונות שלא היינו חושבים עליהם".

האם השינויים שארגונים אימצו בזמן המשבר יישארו איתם?

רני ארגוב, מוביל סקטור הקמעונאות ומנהל שותף דלויט דיגיטל: "ראינו הרבה ארגונים שמאמצים מודלים גמישים יותר. ארגונים צריכים לבודד את ההיפותזה שלהם ולבדוק שניתן לאשרר אותה. למשל, אם בנית שירות למכירה ישירה ללקוח - רוב הסיכויים שבוננזה עסקית שמרוויחה הרבה כסף הוא עדיין לא. אבל אני יכול ללמוד מהשירות על נאמנות הלקוח, על מה הוא קונה ומה לא, ועוד. לאחר מכן צריך לחזור ולהחליט האם שומרים על השירות הזה, או אולי משאירים אותו בלי שימוש לעתות חירום. ההתמודדות עם הקורונה מראה שצריך יכולות אחרות, של מהירות וקיצור הזמן של היציאה לשוק.

"המונח הכי חשוב היום הוא נאמנות. צריך לייצר פנייה ללקוחות עם טעם והיגיון ומי שיציע הצעה לא מתאימה - יפגע בנאמנות כלפיו. החיבור בין הטכנולוגיה הפנימית לממשק עם הלקוח הוא במעבר מחוויית לקוח לחוויית משתמש, שזה גם הקופאי, המנהל במטה, המחסנאי".

מיכאל מיטראני, מנהל חדשנות ודיגיטל רשת סופר פארם: "כמו הרבה ארגונים שהם לא סטארט-אפים, יש אצלנו בירוקרטיה, תהליכי קבלת החלטות, עושים דברים בזהירות. בקורונה השקנו פיצ'רים ביומיים-שלושה וזה היה מדהים לראות את זה. למשל אפשרנו לאנשים להודיע שהם הגיעו לאסוף את ההזמנה מהסניף מבלי שהם היו צריכים להיכנס פנימה. 'כיבינו' את הפיצ'ר הזה אבל יש לנו יכולת לחזור אליו באופן מהיר. ערך זאת מילת המפתח, וחוץ מזה אנחנו שמים דגש גם על שקיפות - שאם אנחנו אוספים דאטה על הלקוחות שלנו, שהם יידעו למה זה מיועד, למשל ליצירת קופונים. אם אני אבקש באפליקציה הרשאה למצלמה ולמיקרופון, בלי להסביר למה, זה ייצר רתיעה". 

כך ארגונים צריכים לאסוף דאטה

1. לא לפחד מטרנספורמציה דיגיטלית. אפשר להפיג תובנות די מהר, בלי להיות ארגון גדול ובלי לשים הרבה כסף. גם ארגונים קטנים יכולים להשיג תובנות שנראות מורכבות.

2. חוויית הלקוח הפכה להיות אחד הפקטורים המשמעותיים שעסקים רוצים לשפר. אי אפשר לעשות את זה בלי דאטה. גם אם זה להבין דברים בסיסיים כמו מתי אנשים עומדים בתור יותר מדי או באיזה ימים המכירות לא מממשות את הפוטנציאל שלהן.

3. עסק צריך לתעד כמה שיותר. גילינו עם הזמן שדווקא המשתנים שבכלל לא חשבנו שיהיו רלוונטיים, הם אלו שמשחקים בסוף תפקיד משמעותי. למשל, למספר העובדים בחנות יש השפעה גדולה על רמת השירות וחוויית הלקוח.

4. ארגון צריך להניח את היסודות כמה שיותר מוקדם. ככל שיהיה לו יותר מידע ונתונים, ככה הסיכוי שלו להשיג תוצרים יפים - גדל.

5. בניית היסודות צריכה להתבצע בצורה נכונה, שתאפשר להבין את מסלול הלקוח. צריכה להיות לארגון יכולת להצליב את הדאטה על הלקוחות בכל השלבים - בממשק הראשון שלהם עם הארגון, ברכישה הראשון וכך הלאה.

6. אם אין סיבה רגולטורית, כדאי מאוד לשמור את המידע בענן כבר מההתחלה. עסק שכלוא בשרתים פיזיים, היכולת שלו להשתמש בכלים הקיימים בענן יורדת. אלו כלים שיכולים לשפר את העסק כמו יכולות אנליזה, בינה מלאכותית ועוד.

ד"ר זוהר ברונפמן, מייסד ומנכ"ל פקאן

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל

העיצומים יתמקדו בתוכנית הטילים והכטב"מים האיראנית • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • שר החוץ האיראני נחת בניו יורק • מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • עדכונים שוטפים 

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פוטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים