גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חבל הצלה לחברות הניקיון: מבקשות מהמדינה לשחרר כספי פיקדון בסך 300 מיליון שקל

הכספים מופקדים כערבויות למתן רישיון במשרד העבודה • ענף הניקיון ספג פגיעה של עד 50% בהכנסות ודורש את הכספים כדי למנוע פיטורי אלפי עובדים • משרד העבודה מתנגד: הדבר עלול דווקא לפגוע בזכויות העובדים

עובד ניקיון בחוף בת ים / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press
עובד ניקיון בחוף בת ים / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press

300 מיליון שקל השייכים למאות חברות בענף הניקיון שוכבים להם בקופת המדינה, בשעה שחברות הניקיון קורסות תחת נטל משבר הקורונה הכלכלי.

מדובר בכספי פיקדון (ערבויות) שחברות הניקיון נדרשות להפקיד כתנאי לקבל הרישיון שלהן ממשרד העבודה, בשיעור של 50% מגובה השכר המצרפי החודשי של כל עובדי החברות. כעת מבקשות חברות הניקיון הקורסות כי המדינה תשחרר להן את הכסף כדי למנוע את קריסתן, ואת פיטוריהם של עשרות אלפי עובדים בענף שמשרתם בסכנה.
משרד העבודה מחלט את הערבויות המופקדות בידיו במקרים של הפרת זכויות עובדים, אך לדברי גורמים בתחום הניקיון מדובר במקרים נדירים מאוד, כמעט ולא השתמשו בכלי הזה ולכן נצבר כסף רב בקופת הערבויות.

האם הצעד הזה יהיה לטובת העובדים המוחלשים בענף? והאם שחרור הכסף יציל את החברות מקריסה? נציגות ענף הניקיון ומשרד העבודה חלוקים.

לדברי דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי, "אם ולא יבוצעו מהלכים לשחרור הערבויות (ערבויות ביצוע וכתנאי לקבלת רישיון) הממשלה חורצת את דינם של עשרות אלפי עובדי ניקיון, מהאוכלוסייה המוחלשות במשק - אימהות חד הוריות, עולים מאתיופיה וחבר העמים, החברה הערבית, חיילים משוחררים ואנשים עם מוגבלויות - ומשליכה אותם למעגל האבטלה". לדבריו, "הפעולות הללו לא עולות למדינה שקל, והן הכרחיות על מנת לשחרר את טבעת החנק התזרימי, שהולכת ומתהדקת סביב צווארן של חברות הניקיון, ואת האובליגו שלהן בבנקים".

במשרד העבודה סבורים כי דווקא שחרור הערבויות יגרום לנזק בלתי הפיך לעובדים המוחלשים ויסכן את הבטוחה היחידה מפני פגיעה בהם.

ענף השירותים והניקיון


ההכנסות נחתכו

שכר העובדים בענף, המעסיק 90 אלף איש, מהווה 89% מכלל ההוצאות בענף.
נוכח משבר הקורונה וצווי החירום, רוב החברות בענף הניקיון, לא פעלו לאורך שבועות וכאשר חזרו לפעילות הנטל על עו
בדיהן גדל, נוכח הנסיבות והמגבלות החדשות שחייבו רמת ניקיון וסניטציה רבה יותר.

במקביל, העסקים המסתייעים בשירותי חברות ניקיון החלו לפתוח במו"מ מחודש על התשלום בגין שירותי הניקיון. כולם חווים ירידה בהכנסותיהם וביכולת להמשיך ולשלם את מה ששילמו ערב פרוץ המשבר.

על פי ההערכות בענף, הירידה בהכנסות הענף עומדת על כ-30%-50%, כלומר: כ-1.9 מיליארד שקל שנתי, שמהווים כ-160 מיליון שקל לחודש.

ארגון חברות הניקיון בישראל ונשיאות המגזר העסקי פנו בבקשה לסיוע מהמדינה, אשר כללה דרישה להקדמת תשלומים מהמגזר הציבורי, דחיית תשלומי מס, ביטול היטל מס העסקת מבקשי מקלט ועוד.

בין הבקשות הנוספות הייתה גם בקשה לביטול מיידי של הערבות הבנקאית של כל חברת ניקיון, העומדת לזכות משרד העבודה כערובה לקבלה והחזקה של רישיון קבלן שירות בתוקף. לטענת ארגון חברות הניקיון בישראל, בראשות ורוניקה רוזנברג ונשיאות המגזר העסקי, בראשות דובי אמיתי, מדובר באחד הפתרונות הזמינים והקלים ביותר המצויים בארסנל כלי הסיוע של המדינה לענף הניקיון. כל אחת מהחברות הפועלות בענפי הניקיון והשמירה נדרשות להפקיד במסגרת קבלת הרישיון שלהן ערבות בנקאית במשרד העבודה, בשיעור של 50% מגובה השכר המצרפי החודשי של כל עובדי החברות. זאת, במטרה לשמור על תנאי העובדים.

רוזנברג מתריעה כי "אם בימים הקרובים הממשלה לא תושיט לענף הניקיון חבל הצלה, בדרך של הקלה על גובה הערבויות (הן ערבויות ביצוע בהתקשרויות והן ערבויות כתנאי לקבלת רישיון קבלן שירות) תהיה קריסת דומינו של עשרות חברות ניקיון מחד ויחרצו דינם של עשרות אלפי עובדי ניקיון שיושלכו בלית ברירה אל מעגל האבטלה מאידך. לדברי דובי אמיתי, "שחרור הערבויות יזרים לחברות הניקיון 300 מיליון שקל שיאפשרו להן להרים את הראש מהמשבר העמוק אליו הן נקלעו. מדובר בהליך פשוט שלא עולה למדינה שקל אחד, אלא משחרר את הכסף של החברות עצמן".

"לא לוותר על הערבות"

אל המאבק של חברות הניקיון הצטרף לאחרונה ח"כ מיקי לוי, ששיגר בראשית השבוע מכתב אל יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, בבקשה לקיים "דיון בוועדה בנוגע לצורך להקל בערבויות של חברות הניקיון והשמירה המוחזקות על ידי משרד העבודה". "ערבות בנקאית זו עולה לכל חברה בין מאות אלפי שקלים למיליוני שקלים, ואילו חלק מהם היו מועברים כעת לחשבונותיהם השוטפים (ושוב - זה כסף שלהם שמופקד כערבות), היכולת הכלכלית שלהם לשרוד הייתה קלה ואפשרית יותר", כותב לוי, ומוסיף כי "על פי נתונים מגורמים שמאגדים את פעילות האגף, פעילותו צפויה להצטמצם בכ- 40% לכל הפחות, ועם הצמצום הזה יגדל מספר המובטלים במשק". לדברי לוי, הוא מבקש לקדם בהוראת שעה הפחתה של דמי הערבות שמופקדים מצד כל אותן חברות ברישיון במשרד העבודה, ולהזרים חלק מדמי הערבות לחשבונות.

ואולם לא כולם מסכימים שהצעד הזה יסייע לפתור את מצוקת החברות, וחמור מכך - יש מי שסבור שהדבר יגרום נזק בלתי הפיך לעובדים. במשרד העבודה דוחים על הסף את דרישתם של חברות הניקיון לשחרור הערבויות המתנות את קבלת הרישיון. לטענתם, שחרור הערבות יוביל לנזק לעובדים המוחלשים, ולסכנה לפגיעה בזכויותיהם.

לדברי מאיר דוד, ראש האגף לאכיפה מנהלית במשרד העבודה והרווחה, ראש האגף לאכיפה מינהלית במשרד העבודה והרווחה, "הערבות הבנקאית שאנחנו נוטלים מחברות וקבלני הניקיון והשמירה היא ערבות שמחויבת לפי חוק, ויש לה שימוש ספציפי - שמירה על זכויות עובדים. זה לא מיועד להקל במצב הכלכלי של המעסיק. יש מקרים שבהם אנחנו מאפשרים להקטין את הערבות, אם המעסיק מוכיח שפעילותו הצטמצמה או שמצבת העובדים ירדה - אז ניתן לצמצם את גובה הערבות; אבל לפי חוק אסור לנו לוותר על הערבות או לשחרר אותה. מעבר לכך, אנחנו גם לא מוכנים לתקן את החוק לתקופה משברית מסוימת, בגלל מצב כלכלי כזה או אחר, כי זו בדיוק התקופה שבה יש סכנה לזכויות העובדים".

דוד מסביר כי "זה פרדוקס להשתמש בערבות הזאת כדי להגן על העובדים ואז לשחרר את הערבות כשמעסיק נמצא בקשיים, כשדווקא בתקופה הזאת יש סיכוי גבוה יותר שהוא יפגע בזכויות העובדים". מעבר לכך אומר דוד, סכומי הכסף שהופקדו לא יצילו את העסקים מקריסה. "יש ערבויות נוספות שאינן קשורות אלינו ונגבות על ידי האוצר, כגון ערבויות הביצוע ושם אולי ניתן לדבר על ויתור עליהן. הערבויות הללו לא כאלה הגורמות לקריסה, לא מדובר בערבויות גבוהות במיוחד וזה משהו שאנחנו מחויבים להגן עליו בחירוף נפש".

ממשרד האוצר נמסר: "לפי חוק העסקת עובדים לא יינתן רישיון למבקש לעסוק כקבלן כוח-אדם אלא אם הוא המציא ערבות בנקאית או ערובה מתאימה למילוי חובותיו כלפי עובדיו לזרוע העבודה במשרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים. הטיפול בעניין זה, לרבות הבחינה האם ניתן להפחית ערבויות נוכח המצב וההשלכות של מהלך זה, הינו בסמכות ובאחריות זרוע העבודה".

שחרור הערבויות

בעד
■ 
ימנע קריסה של החברות
■ ניתן לשחרר את הכסף בהוראת שעה זמנית רק לתקופת משבר הקורונה

נגד
■ 
הסכום לא מספיק להציל את החברות מקריסה
■ החקיקה הראשית נועדה להגן על עובדים בכל זמן

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-10%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-18%

בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "כנראה שעליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים