גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפקות ספאק: מי צריך אקזיט כשיש צ'ק פתוח?

לא רק מכירה או IPO: הנפקת חברות מסוג SPAC מציעה אלטרנטיבה יעילה ונוחה ליזמים ולבעלי מניות, המאפשרת לחברה שלהם להמשיך לצמוח ולהתפתח גם לאחריה

ריצ'רד ברנסון, מייסד Virgin Galactic, בהנפקה בשנה שעברה בבורסת ניו יורק / צילום: Richard Drew, רויטרס
ריצ'רד ברנסון, מייסד Virgin Galactic, בהנפקה בשנה שעברה בבורסת ניו יורק / צילום: Richard Drew, רויטרס

יזמים ובעלי מניות עומדים פעמים רבות בפני הדילמה של אסטרטגיית היציאה או המשך צמיחה של חברתם, כשהאופציות הן בדרך כלל השקעה פרטית, מכירת החברה או הנפקה ראשונית לציבור (IPO). פעמים רבות, היזמים מנסים "להוון" את הישגי החברה המצליחה מוקדם מדי ומעדיפים מכירה על פני צמיחה - מה שזוכה לביקורת כ"תרבות האקזיט" הישראלית, שמונעת צמיחה מתמשכת של חברות לשלב החד-קרן ומעבר לו.

בשנים האחרונות עלה קרנו של כוכב ישן-חדש בשמי שוק ההון האמריקאי, חברות "הצ'ק הפתוח" או "ספאק" ("SPAC" - Special Purpose Acquisition Company), המציעות אלטרנטיבה לתרבות האקזיט מחד, וחוסר הגמישות ב-IPO המסורתי מאידך.

בישראל כלי גיוס זה אינו מוכר כמעט, ויש בו כדי למנוע "אקזיטים" מוקדמים מדי. ראשית, מהו SPAC? ספאק היא חברה חדשה ללא נכסים, שמוקמת על ידי יזמים (הספונסרים) שמנפיקים אותה לציבור, בדרך כלל בנאסד"ק או בבורסה בניו יורק, ומקבלים את אמון המשקיעים כי הם יאתרו "עסק מטרה", אחד או יותר, וימזגו אותו לתוך חברת הספאק.

כספי ההשקעה שגויסו בהנפקת הספאק, בדרך כלל סכום של עשרות או מאות מיליוני דולרים, הם מעין "צ'ק פתוח" לתקופה מוגבלת לעסקת מיזוג שכזו, בתחום מסוים או אף ללא הגבלת תחום. עם זאת, ה"צ'ק פתוח" הוא לא לחלוטין פתוח, מכיוון שעסקת המיזוג כפופה לאישור בעלי מניות הספאק ולזכותם לפדות את המניות ולקבל את כספם בחזרה לאחר שהציגו להם את העסקה.

הסיכונים הכרוכים באישור בעלי מניות וזכותם לפדיון מצטמצמים משמעותית, כשמבוצע במקביל גיוס של הון ממשקיעים פרטיים (PIPE), המגבה את העסקה במקרה של פדיון משמעותי של מניות המשקיעים מהציבור.

עסקת המיזוג בנויה כך שבעלי עסק המטרה מקבלים תמורה במניות הספאק או בשילוב של מזומן ומניות הספאק. בהשלמת עסקת המיזוג, עסק המטרה הופך לעסק נסחר בבורסה, ובעלי מניות עסק המטרה הופכים לבעלי מניות בספאק.

הכספים שגויסו ושלא שימשו לתשלום תמורה במזומן לבעלי עסק המטרה, מושקעים למעשה בעסק הממוזג. יש עסקות שבמסגרתן הספאק ממזג לתוכו יותר מעסק אחד, כשהספונסרים או בעלי עסק המטרה רואים ערך סינרגטי במיזוג העסקים.

בהשוואה ל"אקזיט", הספאק מאפשר "אקזיט" חלקי, תוך שמירת השליטה בידי בעלי המניות הקיימים עם אפשרות "אפסייד" בעליית ערך המניה בעתיד ושמירת כספי ההשקעה שלא שימשו לרכישה לצורך המשך פיתוח העסק.

בהשוואה ל-IPO, הספאק מאפשר מסלול מהיר יותר להנפקה, גישה לכספי הספאק שכבר גויסו בהנפקה (לעומת תהליך רוד שואו ארוך, יקר, אינטנסיבי ושתוצאותיו לא מובטחות), צוות מנוסה של ספונסרים, המלווה ומגבה את החברה מול הציבור והמשקיעים, וגם ודאות לגבי שווי החברה בהנפקה, שנקבע כבר בשלב החתימה על עסקת המיזוג (לעומת שווי הנקבע ב-IPO לפי ביקושים).

גם במשבר הקורונה פרחו גיוסי הספאק 

פרקטיקת הספאק הגיעה לשיאה ב-2019 עם גיוס שנתי כולל בארה"ב של כ-13.5 מיליארד דולר, בממוצע של 230 מיליון דולר לגיוס ספאק, לפי נתוני בלומברג. לפי דוח של PwC, הנפקות ספאק היוו כ-30% מכל שוק ההנפקות בארה"ב ב-2019. מתחילת 2020 הונפקו 25 חברות ספאק, וכיום יש בסך הכל 92 חברות ספאק המחפשות עסק מטרה למיזוג, לפי נתוני אתר SPACinsider.

אחת מעסקות הספאק המפורסמות של 2019 היא עסקת המיזוג של חברת תיירות החלל של ריצ'רד ברנסון, Virgin Galactic, לתוך ספאק שגייס 800 מיליון דולר.

נדמה שגם בלב סערת הקורונה, עסקי הספאק המשיכו לפרוח. באפריל 2020 הושלמה עסקת מיזוג של ענקיות הימורי הספורט SBTech ו-DraftKings אל תוך ספאק, לפי שווי שוק של כ-2.7 מיליארד דולר "לפני הכסף". דוגמה ישראלית נוספת היא עסקת המיזוג של חברת הביומד הישראלית BiomX באוקטובר 2019 לתוך ספאק, לפי שווי שוק של 250 מיליון דולר "אחרי הכסף", כך שהעסקות האלה נעשות במגוון שוויים.

למרות שתי דוגמאות עם זווית ישראלית שהוצגו כאן, נראה כי היכרות החברות הישראליות עם אפשרויות עולם הספאק עדיין בחיתוליה. הן הכלכלה הישראלית והן היזמים הישראלים יכולים לצאת נשכרים מכלי שכזה, המפחית את לחצי "האקזיט" מצד אחד, ומגשר על חששות וסיכונים הכרוכים בהנפקה הקלאסית מצד שני. חברות יישארו בישראל, תוך שהן צומחות, משלמות מסים ומעסיקות עובדים בישראל, ובעלי המניות ייהנו מנזילות ואפשרות ממשית לעליית ערך.

לכן, פרקטיקת הספאק המתוחכמת והגמישה בהחלט יכולה להוות אלטרנטיבה, שכדאי לחברות ישראליות לשקול - ודאי בעת הזאת, כשסכומי עתק שגייסו חברות ספאק בארה"ב זמינים להשקעה.  

הכותבים הם שותפים במחלקת חברות וניירות ערך במשרד הרצוג פוקס נאמן.

*** גילוי נאות: הכותבים ייצגו את חברת SBTech ובעליה הישראלים בעסקה המוזכרת בטור זה

עוד כתבות

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה-AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?