גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם סטרואידים יעילים לטיפול בקורונה, וה-FDA נגד "התרופה של טראמפ"

מחקר שנערך באוניברסיטת אוקספורד, מצביע לראשונה על תרופה שיכולה להפחית מקרי מוות מקורונה ● באישור הממשלה, ישראל מצטיידת ברמדסיביר של גיליאד ● ה-FDA מסיר את ההידרוקסיכלורוקווין ("התרופה של טראמפ") מרשימת תרופות החירום נגד קורונה

שלב הניסויים בבני אדם של אוניברסיטת אוקספורד, לקראת פיתוח חיסון לוירוס הקורונה  / צילום: אוניברסיטת אוקספורד
שלב הניסויים בבני אדם של אוניברסיטת אוקספורד, לקראת פיתוח חיסון לוירוס הקורונה / צילום: אוניברסיטת אוקספורד

סטרואידים נמצאו יעילים לטיפול בקורונה

מחקר שנערך באוניברסיטת אוקספורד, מצביע לראשונה על תרופה שיכולה להפחית מקרי מוות מקורונה (Covid-19). המחקר נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד, בתרופה סטרואידית גנרית (ולכן לא יקרה בשם dexamethasone. במחקר השתתפו 6,000 חולים, בדרגות חומרה שונות. 2,000 מהחולים טופלו בתרופה, ו-4,000 היו בקבוצת הביקורת. החוקרים הראו כי בחולים מונשמים, פחתו מקרי המוות בשליש (מ-40% ל-28%) , בחולים שנשמו בעזרת מסיכה פחתו מקרי המוות בחמישית (מ-25% ל-20%) ואילו בחולים הקלים לא נמצא הבדל. בחולים אלה שיעורי התמותה ממילא נמוכים.

הממצאים היו חזקים מספיק כדי לשכנע את ה-NHS , ארגון הבריאות הממשלתי הבריטי, להתחיל בטיפול בתרופה מיידית, כבר מהיום. בריטניה כבר נערכה לאפשרות שהניסוי יניב תוצאות חיוביות, והממשלה רכשה כבר לפני כמה חודשים כ-200,000 מנות של התרופה.

סטרואידים יכולים להיות יעילים נגד מקרים חמורים של קורונה משום שהם יעילים בבקרת התגובה של מערכת החיסון. לעיתים, בשלבים החמורים יותר של המחלה, המוות מגיע לא בגלל השפעת הוירוס עצמו, אלא בגלל תגובה של מערכת החיסון שהיא חריפה כל כך, שהיא בעצמה הורגת את הגוף. מספר חברות מפתחות תרופות שנועדו לבקר את תגובת מערכת החיסון, ומנסות אותן כטיפול במחלת הקורונה, אולם זהו הניסוי הגדול ביותר שהושלם בתרופה כזו עד היום.

הבדיקה של השפעת ה- dexamethasone הייתה חלק מניסוי גדול שנערך באוניברסיטת אוקספורד לבחינה של תרופות שכבר נמצאות בשוק לטיפול בקורונה. בנוסף נבדקות התרופות לאיידס opinavir-Ritonavir, התרופה האנטיביוטית Azithromycin התרופה האנטי דלקתית Tocilizumab, והזרקה של פלזמה ממחלימים. ניסוי השוואתי דומה נערך במקביל גם על ידי ארגון הבריאות העולמי.

ישראל מצטיידת ברמדסיביר של גיליאד

ישראל תקבל מחברת התרופות גיליאד תרומה של התרופה רמדסיביר, אשר הוכחה כמקצרת את מחלת הקורונה (Covid-19) בחולים קשים. כך אישרה הממשלה היום (ב') במשאל טלפוני.

התרופה ניתנת כרגע ללא תמורה, וקיים מלאי מוגבל של התרופה והביקוש ממדינות העולם הוא רב. לכן המליץ משרד הבריאות לממשלה לקבל את התרומה. הדבר דרש את אישור השרים משום שהעסקה עלולה אולי ליצור תחושת מחוייבות של ממשלת ישראל לחברה.

במסמך שהציג לשרים היועץ המשפטי של משרד הבריאות, אור שוורץ, נאמר כי התרומה לא יכולה להעניק לגיליאד עדיפות בישראל בקידום ענייניה ועסקיה, משום שכל ההחלטות הקשורות לאישור תרופות, כפופות לנהלים ברורים. עוד נמסר כי גיליאד לא התנתה את התרומה בדבר, ולא הביעה ציפיה כי המשרד ירכוש ממנה תרופה זו או תרופות אחרות בעתיד.

למרות הניסוי המוצלח שעברה התרופה, היא עדיין מאושרת בארה"ב רק באישור חירום של ה-FDA , ואינה משווקת עדיין באופן מסחרי. גיליאד הראתה בשני ניסויים כי התרופה מקצרת את זמן המחלה, בעיקר בחולים קשים.

ה-FDA מסיר את ההידרוקסיכלורוקווין ("התרופה של טראמפ") מרשימת תרופות החירום נגד קורונה

ה- FDA , רשות המזון האמריקאית, הסירה אתמול (ב') את התרופה הידרוקסיכלורוקווין (HCQ) מרשימת התרופות המאושרות לטיפול חירום בקורונה (Covid-19). התרופה עדיין נמצאת בשוק ומאושרת לטיפול במלריה ומחלות אוטואימוניות, כך שעל פי החוק האמריקאי עדיין מותר לרופאים להפעיל שיקול דעת ולתת אותה גם לטיפול בחולי קורונה במקרים מיוחדים. אולם, סביר להניח שללא גיבוי ה-FDA , השימוש הניסיוני הזה ב-HCQ ילך ויפתח.

הידרוקסיכלורוקווין איננה סתם תרופה, אלא היא התרופה המקודמת ביותר על ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהזכיר אותה כמה וכמה פעמים כתקווה גדולה לטיפול בקורונה. טראמפ אף טען שהוא לוקח אותה בעצמו למניעה (למרות ששימוש בתרופה זו למניעה, ולא לטיפול, לא נתמך אפילו באישור החירום שבוטל אתמול, והוא מנוגד לדעת רוב הקהילה הרפואית).

תרופה זו הייתה אחת הסיבות לסכסוך בין טראמפ לבין איגוד הבריאות העולמי, אשר הפסיק ניסוי בתרופה בעקבות מחקרים אחרים שלא הצליחו להראות שהתרופה יעילה. מחקר אחד שפורסם בכתב העת היוקרתי ה-Lancet , אף הראה כי התרופה עלולה להזיק. אולם, הסתבר כי מחקר זה התבסס על נתונים מפוקפקים, והלנסט עצמו ביקש מהעולם הרפואי להיזהר מלהתבסס עליו.

למרות הפגיעה באמינות המחקר העיקרי שהראה שהתרופה מסוכנת, ה- FDA טען נגד דעתו של טראמפ, כי המידע הקיים היום אינו תומך בהערכה שהתרופה יעילה, ולעומת זאת יש לה תופעות לוואי מוכרות שמוציאות אותה מקטגוריית "לא יועיל, לא יזיק", אליה ניסה לשייך אותה טראמפ.

בתגובה להחלטת ה-FDA אמר טראמפ: "אני השתמשתי בתרופה והרגשתי טוב. אני לא יודע אם היא השפיעה אבל היא בטח לא הזיקה לי". הוא טען כי היו מחקרים תומכים בתרופה מצרפת (אכן היה מחקר כזה) "וגם מספרד ומקומות אחרים". אולם, למרות שאכן התפרסם בצרפת מחקר חיובי אחד לגבי התרופה, שבזכותו היא קיבלה את אישור החירום מלכתחילה, צרפת חזרה בה בעקבות מידע נוסף שהצטבר, וכרגע אינה מתירה את השימוש בתרופה לטיפול בחולי קורונה.

טראמפ סיפר בעבר על השיחה עם רופא הבית הלבן שבה הוחלט שיטול את התרופה. "שאלתי אותו 'מה אתה חושב'. הוא אמר 'טוב, אם אתה רוצה'. אמרתי 'כן, אני רוצה. אני רוצה לקחת אותה'.".

ה-FDA טענה כי קיבלה מרופאים שטיפול בחולים ב-HCQ , כ-390 דיווחים מדאיגים על תופעות לוואי של HCQ בחולי קורונה. דאגה נוספת של הקהילה הרפואית היא כי אם הציבור ישתמש בתרופה למניעה, יווצרו מחסורים שימנעו טיפול נכון בחולי מלריה, עבורם התרופה מוכרת כיעילה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

פגיעות נ"ט ישירות ב-3 בתים במטולה, ירי לשדרות ולעוטף

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צמרת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?