גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם חוק התעופה ישונה? ועדת הכלכלה מנסה למצוא איזון

ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה הבוקר בניסיון למצוא את דרך המלך באיזון שבין האינטרס של חברות התעופה לזה של הצרכנים בכל הנוגע להשבת כספי הנוסעים על טיסות שבוטלו בתקופת משבר הקורונה ● דיון נוסף ייערך ביום שני הקרוב

מתוך הדיון בוועדת הכלכלה / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מתוך הדיון בוועדת הכלכלה / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה הבוקר (ד') בניסיון למצוא את דרך המלך באיזון שבין האינטרס של חברות התעופה לזה של הצרכנים בכל הנוגע להשבת כספי הנוסעים על טיסות שבוטלו בתקופת משבר הקורונה. הדיון עסק בבקשה לתיקון חוק התעופה (חוק טיבי), תיקון בהצעת חוק ממשלתית שכבר עבר קריאה ראשונה.

התיקון מבקש לשנות את החוק על-פי צו השעה ולהקל על חברות התעופה דרך ביטול חובת הפיצוי הקבועה בחוק (בין 1,300 ל-3,100 שקל), בנוסף להחזר על טיסה שבוטלה, ולדחות את המועד להחזר מ-21 יום כקבוע בחוק כיום ל-90 ימים. החוק יחול רטרואקטיבית מחודש מרץ, כאשר התעופה כמעט שדממה לחלוטין מאז ועד היום.

מצד אחד הצרכנים יכולים להתנחם בזה שמה שחברות התעופה ביקשו - לוותר להן על ההחזר הכספי כלל ולהעניק שוברים לפיצוי במקום זאת - כבר לא על הפרק. מצד שני, הצרכנים מודאגים, ובצדק ,כשהם מקבלים תשובות מקוממות ואנטי-שירותיות מחברות התעופה דוגמת אל על, שאין מי שיטפל בכספים להחזר, היות שהעובדים בחל"ת. גם כ-21 ימים ויתרה מכך, 90 ימים, כבר חלפו מזמן. אם יש מי שיטפל במשכורות או בהוצאות אחרות של החברות כיום גם למעט העובדים שפועלים כיום - הרי שאפשר למצוא מי שיחזיר כסף לצרכנים. אלא שבחברות בורחים בגישה שלוקחת את הצרכן כמובן מאליו, כשהן שואפות לקבל אמפתיה למצבן הכלכלי מכיוון הצרכנים, שממתינים לאלפי ולעשרות אלפי שקלים חזרה.

הדיון היום התכנס במטרה לנסח את סעיפי החוק בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. נוסח לא יצא, אבל יו"ר הוועדה ,ח"כ יעקב מרגי, הבטיח למצוא את דרך האיזון בין שני הצדדים. דיון נוסף ייערך ביום שני הקרוב. 

נציג רשות התעופה האזרחית, ישי דון יחיא, ציין בדיון כי חברות התעופה אמורות להחזיר כסף, "ואנחנו בהחלט חושבים שהן צריכות להחזיר כסף ללקוחות, אבל אין להן כסף בקופה. אם יחזירו את הכול, הן יפשטו רגל, ולא יהיה מה להחזיר".

עו"ד רננה שחר, יועמ"ש רת"א, הסבירה כי ההצעה תטיב עם הצרכנים, "כיוון שיותר צרכנים יקבלו את הכסף שלהם". בכל מקרה, לשניים ברור כי שורת הפיצוי אינה רלוונטית כעת, ונדמה כי גם הצרכנים שואפים רק לקבל את כספם חזרה. על פיצוי כרגע גם הם לא מדברים. 

ח"כ אחמד טיבי, שיזם את החוק שנכנס לתוקף לפני 8 שנים, מתנגד לשינוי המוצע. "צר לי שהדיון הזה מתקיים", אמר. טיבי התייחס לכישלון של המדינה לסייע לחברות התעופה, ואמ ר כי ולכן "כובד המשקל נופל על הצרכן. בשעה שמנהלים משא-ומתן עם חברות התעופה, שהמדינה תיקח את האלמנט הזה בחשבון". 

אחמד טיבי, וועדת הכלכלה / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

דוד מלובני, מייסד העמותה "תעופה נבונה", מציע, ובצדק, להכניס רכיב של קנס לחברות התעופה שגם אחרי שלושה חודשים לא מחזירות את כספי הנוסעים, "בדומה לקנסות שיש על דוחות תעבורה. כפל קנס או תוספת של 50% לסכום. הצרכנים לא צריכים לצאת קרחים מכל הכיוונים", אמר.

עו"ד דרור שטרום תהה יחד עם הנוכחים מהו הסכום שעליו מדובר, והעיר כי "משרד התחבורה פועל כרגולטור שבוי לחברות התעופה. חברות התעופה רוצות לקבל אשראי על חשבון הציבור, אבל לאשראי יש מחיר ויש פיצוי". 

מבין התומכים בתיקון לחוק, עו"ד שירלי קציר, המייצגת חברות תעופה שונות, הסבירה כי החוק יאפשר להשיב את האוויר לנשימה לחברות התעופה. עו"ד אייל דורון, המייצג את חברת רינאייר, טען כי המתנגדים לחוק "מבקשים לשפוך את התינוק עם המים". לדבריו, "הוראת השעה הזמנית הזו תחסוך משאבים ותביא ליציבות מבחינת הנוסעים ומבחינת מערכת המשפט, כשהיא תחסוך 90%-100% מהתביעות ומהמחלוקות המשפטיות שיתעוררו בנושא".

עו"ד דורון דיבר על מדיניות השוברים הנהוגה באירופה, אלא שקבלת שובר במקום החזר כספי, חידד עו"ד דוד שפרכר, מומחה ברגולציה תעופתית אירופית, "מותנית בהסכמה מצד הלקוח".

החוק בישראל אומנם לא מתייחס למתן שוברים, אולם בישראייר מציעים ללקוחות שטיסתם בוטלה שלוש חלופות שיכולות להיות רעיון טוב גם לנוסח החוק הזמני. מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, הסביר כי החברה מציעה שובר בשווי של 25% יותר מהסכום ששולם, אופציה של השארת הכסף בידי החברה "לטובת התלבטות" או החלטה עתידית עם הגדלת הסכום ב-15%, או קבלת הסכום במלואו.

סירקיס אמר כי ישראייר מוכרת בהיקף של 320 מיליון דולר, והיא נדרשת להשיב 9 מיליון דולר ללקוחות שטיסתם בוטלה. "קיבלנו מהאוצר את הזכות לקבל הלוואה של 90 מיליון שקל (25 מיליון דולר) בערבות 75% מהמדינה, כלומר שאם מחר אני מושך את ההלוואה הזו, אני משיב באותו יום 9 מיליון דולר - נותרים 15 מיליון במסגרת ההלוואה".

לדבריו, "אנחנו מושבתים תקופה ארוכה, ומה שצריך הוא אשראי נפרד עבור הכספים הללו, או שננהג על-פי חוק אבל לא בטוח שנשרוד. זה לא איום אלא עובדות. חברות זרות שכבר קיבלו סיוע החלו לטוס לישראל, למרות שעדיין קיימת חובת בידוד. על הטיסות הללו רשומים אזרחים שלא מתייצבים לטיסה בגלל הבידוד. בדרך הזו החברות חומקות מהחזר כספי ללקוח, כי הן אומרות לנוסעים: אם אתם רוצים לטוס - יש טיסה; אם אתם לא טסים - הכסף לא יוחזר לכם, ולא חייבים לכם כלום".

היועץ המשפטי של אל על, עו"ד דן פוגלמן, הגדיר את החברה ככזו ש"רוצה את טובת הצרכנים שלה, אבל צריך לזכור שהמצב הוא חסר תקדים. אל על מודממת. מ-40 טיסות ביום ירדנו לטיסות בודדות, בהן טיסות מטען וכמה טיסות ספציפיות".

אל על - שמשיבה לצרכנים שדורשים את כספם שימתינו עד שהחברה תשוב מהדממה, מה שלא יקרה עד 31 ביולי לפי הודעה שהיא סיפקה לעובדיה - מבקשת להאריך את תוקף החוק הזמני עד לחודש אוגוסט. בינתיים היא מחזיקה ביותר ממיליארד שקל כספי צרכנים - סכום שקרוב להלוואה שהיא מבקשת לקבל בהיקף של 400 מיליון דולר.

"מועד ההחזר הוא 90 ימים, אבל כבר איבדנו אותם, כי ככל שמתארכת תקופת המשבר, ואנחנו לא יודעים מתי השמים ייפתחו, ובשעה שמעל 5000 עובדים בחל"ת - אין לנו יכולת תפעולית להחזיר", אמר יועמ"ש אל על עו"ד פוגלמן, שגם הוא ציין כי מרבית הסכום בהלוואה שאל על שואפת אליה מהבנקים בערבות "מיועד להחזרים ללקוחות. המצב דומה לבנק שיום אחד כל הלקוחות שלו מבקשים למשוך את הכסף בבת-אחת. גם בנק, חזק ככל שיהיה, לא יכול לעמוד בזה.

"בקנדה ובברזיל אפשרו לחברות התעופה להציע שובר במקום החזר כספי, בקנדה השובר הוא לתקופה של 24 חודשים. חברות זרות כבר סיימו קבלת סיוע מדינתי. פה מדובר בחוק ישראלי, אנחנו במגרש הביתי שלנו ומשחקים בתנאים לא שווים, כי החברות האחרות קיבלו סיוע".

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו