גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה בית כנסת כן ומועדון לא? ההנחיות אפילו לא מחביאות את הבוז לתרבות

רוצה לקנות? מצוין. רוצה להתפלל? הולך. רוצה להתחתן? מזל טוב. רוצה לצרוך תרבות? עד כאן

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. מלבד האירועים המשותפים שנעוצים בלוח השנה, כמו חגים או חופש גדול, ומלבד שלל ימי הולדת, אזכרות וכיוצא באלה עניינים משפחתיים, אוחז כל אחד מאיתנו בכמה וכמה מועדים משלו שאותם הוא מציין. בשבילי, המסיבה של תחילת הקיץ היא אחד מהיותר חשובים שבהם. לקראת אמצע מאי מתחילים החברים בשבט לסמס לחוליגן (כל שבט צריך חוליגן אחד לפחות): מה קורה עם מסיבה. בהתחלה הוא לא כל-כך יודע, אחר כך הוא לא כל-כך רוצה, אחר כך אין לו עם מי, אבל בסוף הוא מבין את עומק הצורך ומרים מסיבה איפשהו בשדות השרון. השבט מתייצב, מתמסר ובוטש את האדמה עד הבוקר ומעבר לו. ואם בכל שנה המסיבה היא צורך, השנה היא כבר הייתה הכרח.

למסיבה של השנה שעברה הגעתי בדרך הקשה, דרך הבוץ והביצה, כמו שאולי זוכרים הקוראים . זו הייתה תצוגת תכלית של מחויבות לטראנס וסיפור שהפך לאגדה. השנה בחרתי להגיע בדרך המלך על מנת שלא לקיים עליי את דברי החבר קרל מרקס שאמר שההיסטוריה חוזרת על עצמה, פעם כטרגדיה ופעם כפארסה. לא שאני מייחס לפעולותיי איזושהי חשיבות היסטורית כשלעצמן, אבל אני בהחלט רואה את עצמי כחלק מההיסטוריה, כמו שהטיפה היא חלק מהנהר. עוד לא שמענו על הטיפה שהצליחה לשנות את כיוון הנהר, זה נכון, אבל רק בגלל שהנהרות שולטים בנראטיב. בפועל, הנהר עושה מה שהטיפות רוצות.

היינו משהו כמו מאתיים אנשים במסיבה, רקדנו במרחב הפתוח כמו שהמוזיקה רוצה, ולא גרמנו נזק לאף אחד. יש לי את כל הכבוד לכל האמנויות, אבל מוזיקת הטראנס היא בעיניי אחת מהנעלות שבהן. יש אושר מיוחד שמגיע כשהמוזיקה עולה עם הבוקר ואתה מקבל בריקוד את היום החדש. מה עוד אפשר לבקש מאמנות?

בערך בעשר בבוקר, דקות אחרי שיצאתי, הגיעה המשטרה, סגרה את האירוע והחרימה את הציוד שטרם הוחזר. מבחינתי, זה היה עוד ניצחון קטן, מרושע וחסר תכלית של המדינה במערכה הכוללת המתנהלת נגד התרבות בישראל.

ב. בעתירה שהגיש השבוע לבג"ץ, שאל בין השאר שאול מזרחי, בעלי הבארבי: במה שונים מועדוני ההופעות ואולמות המקיימים אירועי תרבות מהאולמות העורכים טקסים דתיים, מהברים ומהפאבים. "בעודם מאשרים הקלות אלה, ובין היתר מאפשרים הפעלת ברים ופאבים ובמיוחד, מתירים קיום אירועים רבי משתתפים, הכוללים גם ריקודים המוניים, באולמות אירועים - נמנעים המשיבים (הממשלה ומשרדי הממשלה) מלאשר הקלות דומות בעולם התרבות, ומונעים כליל את קיומם של אירועי התרבות באולמות ומועדונים ברחבי הארץ, ולו בתנאים דומים", נכתב בעתירה.

לא רק אולמות אירועים וברים נפתחו לפני אולמות התרבות למיניה ולסוגיה, גם מכוני היופי, הקניונים, החנויות, המסעדות, המספרות, בריכות השחייה, השווקים והאטרקציות התיירותיות - כל הדברים האלה, ורבים אחרים, חזרו לפעילות לפני התרבות. עד כדי כך היא לא חשובה למדינת ישראל.

הם דופקים גם את הסופרים: קראתי שהסופרים לא יקבלו השנה תמלוגים על השאלת ספריהם בספריות הציבוריות בשנת 2019. משרד התרבות טען כי "מאחר שתקציב המדינה לשנת 2020 טרם אושר, פרויקט תשלומים לסופרים על בסיס נתוני ההשאלה לשנת 2019 טרם קיבל אישור תקציבי". הסופרים סבלו כמו כולם בקורונה, זה ברור, אבל פה ושם קצת יותר; בלי שבוע הספר, בלי המכירות של פסח, בלי ההרצאות והמפגשים - ועכשיו אפילו גם בלי התמלוגים המסכנים האלה שהם צריכים להתחנן בשבילם. עוד התעללות קטנונית; הרי אם היו רוצים, היו מעבירים תוך שנייה - הנה, ביום שני אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את החוק הנורבגי, זה המאפשר לשרים וסגניהם להתפטר מהכנסת ולפנות מקום לבאים אחריהם ברשימות. ההצעה אושרה ברוב של 66 ח"כים לעומת 43 מתנגדים. למי יש ראש לתמלוגים של הסופרים.

אני חייב כל-כך הרבה לספריות הציבוריות - יותר משאני חייב לכל המורים שהיו לי ביחד כפול ארבע. הייתי בן 15 ככה כשבאתי לספרייה ביישוב הקטן שבו שכנה הישיבה התיכונית שלמדתי בה ולקחתי שני ספרים. לא הכרתי את שמות הסופרים, אבל אהבתי מיתולוגיה והרפתקאות והכותרות נראו קשורות ועשו עליי רושם; "כה אמר זרתוסטרא" היה אחד, "המיתוס של סיזיפוס" היה השני. בכלל לא דמיינתי שאפשר לכתוב ככה ועוד פחות מכך, לחשוב ככה. צדקתי; אלה באמת שניים מספרי ההרפתקאות הטובים שקראתי מאז ועד היום. הספרייה הזו הייתה אחד הצמתים החשובות בחיי. בערך אז גם גיליתי את הרוקנרול. ספרים ומוזיקה, מהעילית שבעילית שיש לתרבות ולרוח האנושית להציע, הצילו את חיי. יותר ממיליון ומאתיים אלף ישראלים רשומים בספריות - כמה חיים עוד אפשר להציל!

ג. סופרים? ספריות? כל הסיוע של המדינה הוא בדיחה נוראית. השבוע פורסם ב"גלובס" כי אף שאנחנו כבר שלושה חודשים לתוך המשבר: המדינה העבירה למשק רק כ-%30 מהסיוע שאליו התחייבה. לא מספיק שבהשוואות בינלאומיות הגיעה ישראל למקום האחרון בין המדינות המפותחות בהיקף החבילה הממשלתית שלה באחוזי תוצר - גם מהמינימום התת-מינימלי הזה הם נותנים רק שליש. אפשר להשתגע, לא? החיים של כולנו נעצרו, של חלקנו נדפקו - הכול היה רק בשביל לשמור על המערכת, שלא תקרוס המערכת. אז עכשיו האנשים קורסים, והמערכת? היא מעבירה חוק נורבגי.

ועדיין, למרות כל הנאמר לעיל - ההתעלמות וההתעללות בתחום התרבות הן יוצאות דופן. מהקלה להקלה אפשר היה לראות כמה מעט התרבות חשובה לממשלה, פחות מקניות, פחות מתספורות, פחות ממכוני כושר, פחות מבריכות, פחות מהכול כמעט (אולי חוץ מהרכבת), פחות מאירועים דתיים. בכניסה למוזיאון מערימים יותר קשיים מאשר בכניסה למרכז קניות.

ההנחיות אפילו לא מחביאות את הבוז לתרבות כשהן אוסרות הופעות באולמות אבל מתירות הופעות בחתונות. אז זה מה שעכשיו אמורים לעשות כל אמני ישראל ועובדי תעשיית התרבות, כמאתיים אלף איש, להיות מלצרים מזמרים באולמות אירועים?

ד. לא שיש משהו רע במלצרים המזמרים מהסעיף הקודם, חלילה, גם להם מגיע. אני אפילו לא אומר שהצייר חשוב יותר מעובד הבנק או שהקולנוען טוב יותר מסוחר השטיחים או שבעל המועדון ראוי יותר לעזרה מהמסגר או שהסופר בא לפני נהג המונית וכך הלאה. כולנו בני אדם, אף אחד לא שווה פחות ממישהו אחר, ולכולנו ביחד העניקה הממשלה רק 30% מהסיוע הנמוך שאליו התחייבה. ועדיין, התרבות נדפקה יותר.

אני מנסה להימנע מלהתחיל לדבר בקלישאות על מקומן וחשיבותן של האמנות והתרבות בחיי האדם והאומה וכל השיט הטרחני והברור מאליו הזה, אבל בחייאת! איך אפשר לא לראות את ההתנכלות הזאת? במה שונים מועדוני ההופעות ואולמות תרבות מאולמות העורכים טקסים דתיים, שאל מזרחי בעתירתו. הוא צודק, ואני לא כותב את זה בשביל לריב עם הדתיים או לטעון שאלוהים הוא די.ג'יי, אבל למה חתונה כן והצגה לא? למה תפילה כן ומסיבת טראנס לא? למה בית כנסת כן ומועדון לא? אותו מספר אנשים, אותן מגבלות - רק המטרות, כך נדמה, קובעות: אם אתה רוצה לקנות, מצוין. רוצה להתפלל? הולך. רוצה להתחתן? מזל טוב. רוצה לצרוך תרבות? עד כאן, הלו! יש קורונה! פתאום אכפת להם, פתאום הם נחושים.

מדברים על החזרת המשק לפעילות. וככה זה גם קצת נראה ומרגיש - בלי תרבות ואמנות ומסיבות והופעות ופסטיבלים: משק שכל הפרות בו מדוכדכות לאללה. כנראה שבסוף באמת אי אפשר לדבר על תרבות ואמנות בלי להיגרר לאיזו קלישאה. מה כבר נשאר כשמוציאים את כל הדברים שנכללים בתרבות? כלום. בליל מדכא של הבלים וסידורים, תחרויות בישול בטלוויזיה ולינצ'ים באינטרנט. אם זו התוכנית הגדולה, נראה שהיא מצליחה לא רע.

הרהור: מוזיקת הטראנס היא מהנעלות שבאמנויות. יש אושר מיוחד כשהמוזיקה עולה עם הבוקר ומקבלים בריקוד את היום החדש. מה עוד אפשר לבקש מאמנות?

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה, המחבל נוטרל ● צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון ● כ-30 שיגורים זוהו לכיוון מרחב החרמון, חלקם יורטו בידי כיפת ברזל. אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם