גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהפסלים נופלים: ימים של רדיקליות בלתי-סלחנית

גנרלים דרומיים, סוחרי עבדים אנגלים, קולומבוס ואפילו צ'רצ'יל, נקראים לשלם מחיר מקברם. אבל הם אינם היעד ● היעד הוא מלוא ההיסטוריה המערבית והמורשת שלה - וגם הישראלים צריכים להתכונן

צילום: AP - Ben Birchall
צילום: AP - Ben Birchall

המלחמה נגד מורשת המערב וההיסטוריה שלו, המתנהלת ברחובות אמריקה ואנגליה, מצדיקה לפחות שני מינים של תגובות: ערכית ומעשית.

ערכית: כל מאבק נגד גזענות הוא מוצדק מעיקרו, ובאופן בלתי נמנע, לכל מאבק ציבורי יש צורך בסמלים ובמטאפורות; אבל ניסיון למחוק את העבר לתועלת הפוליטיקה של ההווה הוא לא-דמוקרטי, לא-אינטלקטואלי, לא-הגון. למען האמת, נודפת ממנו רוח טוטליטרית.

מעשית: לנגד עינינו מתחולל שינוי היסטורי בדעת הקהל המערבית. ארצות ועמים מתחילים להיבחן על יסוד אמות מידה חדשות, ובשיעורים ניכרים של רדיקליות לא-סלחנית. כל ארץ הזקוקה לידידים ולבעלי ברית מוכרחה להביא בחשבון את השינויים האלה, ולמצוא את מקומה בהוויה החדשה.

הכול, מ-1500 ואילך

הפלת פסליהם של גנרלים דרומיים ממלחמת האזרחים האמריקאית, או של סוחרי עבדים אנגליים מן המאה ה-18, או אפילו השחתת צלמו של ווינסטון צ’רצ’יל אינן מרעידות את נימי נפשם של רוב הישראלים. לכאורה, גם אין סיבה שירעידו.

אבל המערכה הזו אינה מסתיימת בתזכורות על 1861. המפגינים ומליצי היושר שלהם מתיימרים לשפוט את מלוא ההיסטוריה המערבית. לא יחידים בלבד עומדים להימצא מוטרפים, אלא עצם הציוויליזציה המערבית, על שיטתה הפוליטית, הכלכלית והחברתית; על ערכיה ועל יחסה ללא-אירופים וללא-לבנים.

כאשר פסלו של קולומבוס מופל בבוסטון, ודוברים של ילידים אמריקאים ("אינדיאנים") דורשים להתחיל את השיפוט לא ב-1861, אלא ב-1500, עניין לנו בשלילה מלאה של מה שאנחנו חושבים לעולם המערבי ולבכורתו. (1500, פלוס-מינוס, מציינת את ראשית הקיסרויות הקולוניאליות המערביות, שבשיאן שלטו ברוב אוכלוסיית העולם).

עומדים להישפט כל מי שבקעו, באופן כזה או אחר, מחלצי המערב. כשלעצמי אני חושב את הנטייה הזו לנפסדת, גם מפני שהיא מתעלמת מן המורשת חסרת התחליף של המערב (פלורליזם, דמוקרטיה, שלטון החוק, פריצות דרך מדעיות וטכנולוגיות, תרבות ואמנות, השכלה רחבה, סקרנות אינטלקטואלית, רפואה ובריאות); וגם מפני שהיא מנסה להפליל היסטוריה במקום לקבל אותה, להתמודד איתה, ללמוד אותה ולהתווכח עליה.

מתביישים בהוריהם וביהירותם

כל זה אגב לא נולד בשבועיים האחרונים. חזרתי והבעתי כאן את דעתי בשנים האחרונות, שאחת הסכנות הגדולות הנשקפות למעמדה הבינלאומי של ישראל נובעת משנאתם הגוברת של מערביים להיסטוריה של עצמם. השנאה הזו בולטת יותר באירופה, במיוחד בבריטניה, וגם בצרפת. הבריטים מתביישים בהוריהם, מתביישים בקיסרותם, מתביישים בסמליהם. התנשאות וגזענות אומנם אפיינו את האימפריה הבריטית; האימפריה הזו ניצלה ארצות רחוקות, ומפעם לפעם גם דיכאה את אוכלוסייתן בשיעורים משתנים של אכזריות. כשם שאין מקום לדמוניזציה חסרת אבחנה של העבר, כך גם אין מקום לאידיאליזציה שלו.

אבל התוצאות של דמוניזציה מושיבות על ספסל הנאשמים מיניה וביה גם את ישראל. לא פעם ישראלים מייחסים כל ביקורת על ארצם לאנטישמיות. לא פעם יש יסוד לייחוס כזה. אבל כללית, ההסבר הזה כרוך בהחמצה מסוימת. במקרים רבים, הביקורת הקיומית על ישראל אומנם נובעת מפתולוגיה, אבל לא בהכרח פתולוגיה אנטי-יהודית, אלא פתולוגיה אנטי-מערבית.

במשוואה הזו, ישראל היא תוצאה של תוכנית-אב קולוניאליסטית נגד עמים ילידים. את תוכנית-האב הגתה האימפריה הבריטית. בריטניה הגדולה יישבה מהגרים אירופיים בארצות לא להם בשלוש יבשות. לפי בעלי המשוואה, סגנון ההתיישבות היהודית, הטכניקה והמכניקה שלה, וגם חלקים של הצדקתה הרעיונית, אינם שונים מאלה של מתיישבים לבנים בדרום אפריקה, ברודזיה, או בניו זילנד.

"שוחרי עליונות לבנה"

ישראלים יצטרכו להתחיל להתרגל לגידופים פוליטיים חדשים, שתומכי ישראל שומעים זה כבר בקמפוסים של אמריקה. הם ישמעו שהם "שוחרי עליונות לבנה" (white supremacists), וחטאם הקדמון הוא ב"זכויות-היתר הלבנות" שהוענקו להם. מותר לחרוק שיניים לנוכח האיוולת והזדון של טענות כאלה, אבל זה לא יספיק. כדי לעמוד בהן, ישראל תצטרך להישמע אחרת; וכדי להישמע אחרת, היא תצטרך להתנהג אחרת.

המידה שבה רדיקליות שונאת-מערב נחלצת מן השוליים ומתקרבת אל מרכז הזירה מתבררת עכשיו יום אחר יום. השבוע למשל, שלוחה של הבנק המרכזי האמריקאי פיטרה כלכלן מבריק מפני שהוא העז לחלוק בפומבי על הטקטיקות של תנועת "חיים שחורים חשובים". מדען העוסק בניתוח בחירות פוטר לאחר שהצביע על קשר היסטורי בין התנגדות אלימה לגזענות לבין ירידת התמיכה במפלגה הדמוקרטית (קרה ב-1968). עורך בכיר ב"ניו יורק טיימס" פוטר מפני שהרשה פרסום של רשימת ביקורת על "חיי שחורים חשובים".

ליברלים היו תמיד שנואי נפשם של רדיקלים. בימים האלה, כאשר רדיקלים מתמכרים לניחוחות המהפכה הממשמשת ובאה, הליברלים שנואים עוד יותר, מפני שהם נוטים להסיר את הרגל מדוושת הגז בסיבובים חדים. רדיקלים רוצים להגביר את המהירות.

זה מצב עניינים מטריד. אבל זה מצב העניינים. ממשלת ישראל אינה מעוררת רושם שהיא מביאה בחשבון את השינויים הממשמשים ובאים. ראש הממשלה ראה צורך לקלס בתחילת השבוע את תכונותיו התרומיות של הנשיא טראמפ בציוץ ארוך ועתיר-חיבה ליום הולדתו של הנשיא, בעצם היום שבו עוד סקר דעת קהל אחד הראה יתרון של 14% לג’ו ביידן. נאמנות של ארץ לידידיה מעוררת הערצה, אבל נערצת ממנה היא הדאגה לשלומה ארוך-הטווח של הארץ.

כשרדיקלים נותנים את הטון, וקוראים ל"דה-קולוניזציה של התודעה", אפשר להתחפר במצודה ולהתלונן על העולם - אבל אפשר גם לנסות ולשקול ברצינות את התוצאות. למשל, להשעות את הכוונה הסהרורית לספח שטחים. ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה להתנהג כאדונית קולוניאלית יהירה. המנפיק האחרון של רישיונות להתנהגות כזאת עומד ערב תבוסה אפשרית. את מי יקלס אז ראש ממשלת ישראל, הנצחי או החליפי? ומי יקלס אותו? ואיפה יימצא הדור הבא של ידידים ובעלי ברית? למרבה הצער, אוסטריה, הונגריה וגוואטמלה לא יספיקו.

עוד כתבות

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

המסחר באירופה נפתח במגמה שלילית; למה איירבוס מאבדת גובה?

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.4%, הקאק מאבד מערכו כ-0.3% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?