גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת המלט עולה מדרגה: שר הכלכלה עמיר פרץ העלה את היטל ההיצף על יבוא מלט; שר האוצר כץ מתנגד

עמיר פרץ המליץ להעלות את ההיטל על יבוא מלט מטורקיה ומיוון העלייה בשיעור של עד 17.25% לתקופה של 5 שנים ● ההחלטה עדיין טעונה אישור שר האוצר וועדת הכספים של הכנסת; והיא מיטיבה בעיקר עם מונופול המלט נשר שבבעלות לן בלווטניק כץ מיהר להגיב, כי ידחה את ההמלצה

מפעל מלט. "התעשיות בטורקיה לא עובדות לפי כללי איכות הסביבה שלנו"   / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מפעל מלט. "התעשיות בטורקיה לא עובדות לפי כללי איכות הסביבה שלנו" / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

מלחמת המלט מגיעה לשיא, ועולה לדרג המיניסטריאלי: שר האוצר, ישראל כץ, צייץ כי הוא עומד לדחות על הסף את המלצת שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ, להעלות את היטל ההיצף על יבוא מלט מטורקיה ומיוון בשיעור של עד 17.25% לתקופה של 5 שנים. הטענה של כץ, שמגובה גם באנשי מקצוע במשרדו היא, שצעדו של פרץ יחזק את המונופול נשר על חשבון התחרות החופשית מול יבואני המלט. זאת, משום שהיטל ההיצף יגרום להעלאת מחיר המלט המיובא, ובכך יתרום לעליית מחירי המלט בארץ, על אף שחברת נשר התחייבה, כי היא לא תעלה את מחירי המלט מתוצרתה.

ההחלטה של פרץ פרטנית בין יצרני המלט השונים בטורקיה ויוון, על פי מחירי המלט. וכך, על יצרן טורקי אחד לא יוטל כלל היטל, ועל ארבעה יצרנים יוטל היטל בשיעור של 5.6-8.8%. על היתר הוטלו היטלים גבוהים יותר של 15-17.25%.

פרץ הסביר, כי "המלט המיובא לישראל במחירי היצף הביא בשנים האחרונות לירידת מחירי המלט אשר לא גולגלה לצרכן ומלבד פגיעה בענף היצרני המקומי, ירידת המחירים לא הביאה להפחתה של מחיר הבטון או להפחתה במחירי הדיור. מחירי הדיור בשנים האחרונות לא רק שלא ירדו, אלא האמירו. לכן, ברור שמחירי הדירות אינם מושפעים ממחירי המלט, וזאת כיוון שתשומות המלט זניחות במחיר הדירה לצרכן. זאת ועוד, מחיר המלט אשר נמכר כיום נמוך משמעותית מהמחיר על פי התחייבות שנשר התחייבה למדינה לשימור התחרות כתנאי להמשך הסרת המלט מפיקוח על המחיר, בגובה 346 שקל לטון".

פרץ הוסיף כאמור, כי נשר התחייבה בכתב למדינה, שלא להעלות את מחירי המלט בכל התקופה בה יעמוד ההיטל בתוקף, ואולם באוצר סבורים, כי אחרי צעד כזה, מחיר המלט יעלה, שכן המתחרים של נשר ייאלצו להעלות את מחירי המלט שלהם.

כדי לבצע את ההחלטה, היא צריכה לעבור דרך שר האוצר, ישראל כץ, ו-ועדת הכספים של הכנסת. לפחות כץ לא שוכנע בנכונותה. להיפך. הוא צייץ והודיע, שאין בדעתו לקבל את הפנייה של פרץ: "שר הכלכלה עמיר פרץ הודיע לי היום שהוא ממליץ להעלות את ההיטלים על המלט המיובא ובכך להעלות את מחירו. דבר זה מנוגד לחלוטין להשקפת עולמי, שדוגלת בתחרות נגד מונופולים ובהוזלת יוקר המחיה. לכן, מתוקף סמכותי בכוונתי לדחות המלצה זאת על הסף" צייץ כץ. והשאלה תהיה, מה יקרה בוועדת הכספים, וכיצד תיפתר הסוגיה, שבה כל גורם רגולציה אוחז בעמדה משלו.

כץ מגובה גם פוליטית ממי שהיה שר אוצר מיועד, ניר ברקת, ומשר המודיעין אלי כהן שימש עד לאחרונה כשר הכלכלה והתעשייה. ברקת בירך את כץ על החלטתו, ואילו כהן אמר, כי  ״להגיד שהטלת היצף לא תשפיע על מחירי הדיור זה כמו להגיד שמחיר החלב לא ישפיע על מחיר הגבינה. לנופף בסיסמה ריקה מתוכן של כלכלה אנושית אבל מנגד להיכנע למונופולים ולקבוצות לחץ, פוגע ברוכשי דירות ובעיקר בזוגות הצעירים".

פרץ הסביר בהחלטתו, כי לדבריו, "קיים חשש ממשי כי המשך הפגיעה בענף היצרני המקומי תביא לצמצום פעילות הייצור המקומי ומשכך לעליית מחירי המלט בטווח הארוך, לייקור מחירי היבוא ולפגיעה כלכלית במשק. לכן, הגנה על התעשייה המקומית מפני יבוא במחירי היצף, היא שיקול רב חשיבות בשמירת טובת המשק לטווח הארוך", אך גורמים באוצר, ובראשם השר כץ וברשות לתחרות, גורסים כי הדבר יגרום לעליית מחיר ולהחזרת מעמדה של נשר כמונופול מלט עצמתי כבעבר. פרץ מסר, כי הוא דוחה את הטענות שהושמעו, כי ההיטל ישיב את נשר להחזיק בנתח שוק גבוה מ-90%, כפי שהיה בעבר, וכינה אותן "לא ריאליות", משום שכיום מנהלת מלט תחרות עם היבואנים.

מדובר במלחמה קשה שמנהל מונופול המלט המקומי נשר, שנמצא בבעלות לן בלווטניק, שבעבר החזיק ברוב מוחלט של שוק המלט בישראל, ואילו כיום חלקו בשוק זה מוערך בכ-50%, ביבואני מלט, שבראשו עומדת חברת סימנט, שבשליטת אנשי העסקים סמי קצב, אסי שמלצר ושלומי פוגל.

בנשר טוענים, כי היבואנים מנצלים עודפי ייצור שנוצרו במדינות כמו טורקיה ויוון, על מנת לייבא מלט במחירים שזולים אפילו ממדינות המוצא, מה שנוגד את עקרונות התחרות, דבר שמצדיק הטלת היטלי הצף גבוהים על היבואנים; לעומתם טוענים היבואנים ואיגוד לשכות המסחר כי הבעיה נעוצה כולה אצל נשר, שפועלת כמונופול ורוצה לשמר את הרווחיות הגדולה שלה. ארגוני הגג הכלכליים של שני הצדדים מגלים בהם תמיכה מוחלטת - התאחדות התעשיינים בנשר ואיגוד לשכות המסחר ביבואנים.

ברשות התחרות, שליוותה את המהלכים, הביעו לאורך כל הדרך תמיכה באי הטלת היצף על יבוא המלט ולא מקבלים את הטענות שמושמעות מכיוונה של נשר, שהמצב כיום משקף תחרות בלתי הוגנת מצד היבואנים. זאת על אף שלטענת נשר היא אינה מונופול יותר. בשנה שעברה הגישה החברה בקשה לרשות התחרות לבטל את הכרזתה כמונופול, אולם זו לא עשתה זאת עדיין.

ב-2017 החלה חקירת ההיצף, שנערכה במסגרת משרד הכלכלה. במסגרת החקירה הראשונה, קבע הממונה על היטלי סחר במשרד, דני טל, כי מתקיימים כל התנאים להטלת היטל היצף. הוועדה המייעצת לשר במשרד דנה בדוח ב-2018, אך ממה שכונה אז "שיקולים כלל משקיים", הטילה היטל בגובה רבע אחוז בלבד. בשנה שעברה הוטל על טל לבדוק שוב את הנושא.

באפריל השנה הודיע טל על כוונתו להמליץ על הקפצת היטלי ההיצף, לרמות של 29.95% למלט מיוון ולמלט מתוצרת טורקיה ל-17.25%. הוועדה המייעצת שבדקה את הדוח סירבה לקבל את המלצותיו, והציעה שההיטל יישאר ברמה של רבע אחוז בלבד.

בסופו של דבר כאמור, פרץ החליט לפגוש את המלצות הגורמים באמצע הדרך. החלטתו של שר הכלכלה והתעשייה טעונה אישור שר האוצר וועדת הכספים של הכנסת.

סימנט הגיבה, כי היא מקווה ששר האוצר ישראל כץ ישנה את החלטת פרץ. "החלטת השר פרץ מבקשת להחזיר את ישראל לשלטון המונופולים והוועדים. ההחלטה עשויה בתפרים גסים ומתעלמת לחלוטין ממסקנות הוועדה המקצועית להיטלי סחר שהחליטה שאין מקום להגדיל ההיטל. הניסיון להחזיר את ישראל לימי השלטון הכלכלי של מפא"י שהציף את הארץ במונופולים, ריכוזיות ויוקר מחיה - ייכשל.

"בהחלטתו השר פרץ מטיל למעשה "מס מונופולים" שיעלה לציבור רוכשי הדירות כ-100 אלף שקל וייקר במאות מליוני שקלים את הוצאות המדינה על תשתיות.

"בזכות התחרות הצלחנו לפתח תעשיית מלט ובטון חדשה בישראל המעסיקה אלפי עובדים ולהביא לירידת מחירים של כ-30%. עצוב, ולא מפתיע, לראות שהשר מעדיף את טובתה של קבוצה קטנה וכוחנית של כ-120 מנהלים במונופול נשר על פני עשרות אלפי עובדים בתעשיית הבטון, המלט והבניה בישראל כשהוא מסווה זאת בטיעון פופוליסטי של "צורך להגן על מקור פרנסתם של ישראלים".

במשרד הכלכלה מדגישים, כי שיעור החלק של המלט ממחיר הדירה הוא פחות מאחוז, כך שהעלאה המחיר, לא תביא לעלייה משמעותית במחירי הדירות.

מחברת נשר מברכים מדרך הטבע על ההחלטה. "אנחנו מוקירים את ההחלטה, אשר מדגישה את חשיבות התעשייה הישראלית ומרכזיותה במשק הישראלי", הגיבה החברה. "אנו נפעל בהגינות ובשקיפות הן לבניין הארץ ותשתיותיה והן מתוך ההכרה בחשיבות יוקר המחייה בישראל. נעשה כל שביכולתנו להוכיח כי אנו ראויים לאמון בתעשייה הישראלית ובעובדיה ולכן גם התחייבנו- החלטה משמעותית- שלא להעלות את מחירי המלט בישראל".

מהתאחדות התעשיינים נמסר: "במציאות של מיליון מחוסרי עבודה, המשימה העיקרית של ממשלת ישראל היא להגן על מי שמייצר מקומות תעסוקה בישראל מפני פעילות שמטרתה הרס ענפי כלכלה ותשתית. אנו מברכים את השר עמיר פרץ על החלטתו ומצפים משרי הממשלה להבין זאת ולהתגייס בכל הכוח להגן על מקומות העבודה כמו גם על יכולת הייצור העצמאית של המשק, בעיקר בכל הקשור לייצור עבור פיתוח התשתיות בישראל".

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ