גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ותודה לקורונה: מי מרוצה מכך שהתיירות נעלמה?

אנטי תיירות: תושבים ברחבי העולם רצו שממשלותיהם יעצרו את זרם התיירים שהפך את חייהם לסיוט, עם דירות שהופקעו מתושבים לטובת תיירים ועומסים בכל מקום ● עכשיו, בחסות הקורונה - זה נגמר. וזה גם לא ישוב בעתיד הנראה לעין ● האם אפשר להרחיק לכת ולהספיד את התיירות כולה?

מטיילות עם מסכות בחומה הסינית / צילום: Andy Wong, Associated Press
מטיילות עם מסכות בחומה הסינית / צילום: Andy Wong, Associated Press

בשעה שגבולות המדינות נפתחים לאיטם, יש דווקא כאלו שנהנו מכך שהתיירות הבינלאומית נכחדה - בין אם לטובת הסביבה, הקהילה והטבע, ובין אם לתושבי הערים שקיבלו את רחובותיהם חזרה לעצמם. מנגד, הכסף מדבר, ומדובר בכסף גדול. ככל שהתיירות תתעכב לחזור לממדיה, עובדים רבים עשויים לאבד את מקור פרנסתם, וכלכלות של מדינות שהתיירות היוותה נדבך מרכזי בהן, יאבדו הכנסה של מיליארדי דולרים רבים.

ב-2019, שנת השיא של התיירות העולמית, עמד מספר התיירים על 1.4 מיליארד, צמיחה של 5% ביחס לשנת 2018 שהקדימה את התחזית של ארגון התיירות העולמי UNWTO בשנתיים.

באירופה לבדה ביקרו 710 מיליון תיירים והערים הבולטות "התפוצצו" מתיירים. הן כל כך התפוצצו עד שלתושבים נמאס.

תנועות האנטי תיירות ('אובר טוריזם') הלכו והתפשטו בברצלונה, ליסבון ונציה ואחרות - והתושבים רצו שהממשלה תעצור את הזרם. חיי היום יום שלהם הפכו לסיוט, דירות שהופקעו מתושבים לטובת תיירים ועומסים בכל מקום. ועכשיו, בחסות הקורונה - זה נגמר. וזה גם לא ישוב בעתיד הנראה לעין.

האם אפשר להרחיק לכת ולהספיד את התיירות כולה? לפי מאמר שפורסם ב-Theguardian על ידי Christopher de Bellaigue, התיירות רחוקה מלחזור למה שהיא הייתה. רבים גם יאמרו "ברוך שפטרנו" על התיירים שיישארו בביתם ויזהמו פחות את הערים ואת אתרי הטבע.

למותר לציין כי האינטרס של אותם תושבים ששמחים לקבל את שגרת החיים שלהם בחזרה (ואת הדירות שהושכרו לתיירים) מנוגד לזה של העוסקים בענף שמשוועים לתיירים, וכמה שיותר מהם וכמה שיותר מהר.

המגפה סיפקה לנו הצצה חווייתית במידה מסוימת לעולם נטול תיירות, ואין ספק שיש מי שנהנה מכך. גם פעילי הסביבה שקראו לטוס פחות ולהפחית את הזיהום לא שיערו בנפשם שהתעופה העולמית תנצח ב-90% בחסות מגפה ותנקה את האוויר, לפחות באופן זמני (ובתמורה תזהם אותי עם הררי פלסטיק של ציוד רפואי בשימוש חד פעמי).

הסגמנטים שנעלמו לא פוסחים על ענף הקרוזים. על הצלילה בפעילות הקרוזים מברכות חיות הים, אבל גם תושבי ערים כמו ברצלונה שסבלו מעומס של תיירים שבאו לביקור יומי ושאפילו לא השאירו שם כסף (למעט גלידה או בירה על הדרך). ענף שעד לחודש ינואר היה שווה 150 מיליארד דולר, היום נמצא בתרדמת.

תעשיית הקרוזים כיוונה חזק גם לכיוון סין, כשעוד לפני המגפה עיני התיירנים כולם היו נשואות לסין, התעשייה הצומחת ביותר בתיירות. כולם רצו לנגוס ממנה, כולל ישראל שהסתפקה בכ-140 אלף תיירים מסין בשנה שעברה. לפני הקורונה, בעולם האריכו כי התיירים הסינים יספקו 160 מיליון ביקורים מסביב לעולם ב-2020, צמיחה של 27% לעומת 2015 - זה כמובן כבר לא יקרה ורחובות מרכזיים בפריז או ברומא שהורגלו בנחילים של תיירים מסין שמצוידים בשקיות של מותגים - חזרו לשרת את תושבי הערים. להם אולי זה נחמד, לסוחרים פחות.

מול זה יש כמובן את הכסף. ארגון התיירות העולמי העריך שהיקף ההוצאה של תיירים בינלאומיים ב-2019 הגיע ל-1.7 טריליון דולר, כעת מעריכים שהשנה תשקף ירידה של 80% מהמספר הזה.המשמעות היא ש-120 מיליון נושאי משרה בתעשייה, עשויים לאבד את מקום עבודתם. יש מי שמגדיר את התיירות כתעשייה העיקרית שמעבירה כסף בין מדינות וקהילות, מהעשיר לעני, מאלה שיש להם לאלה שאין להם. גם זה נעצר בחסות קורונה. בחלק מהמדינות דוגמת ספרד התיירות אחראית על 15% מהתמ"ג, באיטליה על 13%. באיים המלדיביים התיירות אחרות על שליש מהתמ"ג - ככל שהתרומה של התיירות גדלה - הכאב מהיעלמותה כבד יותר בהיבט הכלכלי.

גם צדק מסוים עשוי להיעשות עם היעלמות התיירות - בעיקר במדינות מתפתחות שרצו לשאוב את התיירים העשירים אליהן -התושבים המקומיים, הפשוטים בהיררכיה החברתית שילמו את המחיר, אדמות שהופקעו מחקלאים כדי להקים בתי מלון, כבישים נסללו לטובת תיירים בתוך ישובים כדי להוביל את התייר בנוחות ליעד התיירותי של הסביבה. רבבות תיירים שפקדו את שמורות הטבע הבריחו והזיקו לבעלי החיים שבתקופת הקורונה והיעדרות המין האנושי פשוט פרחו. אלו שלא כלואים בכלוב כמובן - מנגד במדינות שבהן הטבע הוא שמושך את התיירים כמו אפריקה למשל מחכים לתיירים ולאלפי הדולרים שהם משאירים שם גם כדי לשמר את שמורות הטבע ולספק עבודה למקומיים.

מדינות אלה גם למדו לגבות תשלום כדי להיכנס לשמורות נדירות או לצפות בבעלי החיים הנכחדים, כך ברואנדה למשל - גם זו הכנסה שנעלמה. אז מה עדיף? רווחת התושבים או כלכלת התיירים. כמו בהרבה שאלות מה שנדרש הוא איזון נכון ואת זה מספקת העקיפים המגפה ששינתה את העולם, המספרים לפחות בטווח הנראה לעין יתמתנו, ואולי כל הצדדים יוכלו להיות מרוצים.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר