גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה היו תוצאות עצרת ההמונים של טראמפ בעיר טולסה

לפני 155 שנה התבשרו אחרוני העבדים השחורים על שחרורם, לפני 99 שנה נטבחו מאות מצאצאיהם ב"וול סטריט השחורה" בעיר טולסה ● שם, ביום השנה לשחרור, החליט טראמפ לערוך את עצרת ההמונים הראשונה שלו מאז משבר הקורונה

דונלד טראמפ מגיע לעצרת בטולסה. אנשיו האשימו את התקשורת ואת המפגינים הקיצוניים בכך שאלפי מושבים נותרו ריקים באולם / צילום: Evan Vucci, Associated Press
דונלד טראמפ מגיע לעצרת בטולסה. אנשיו האשימו את התקשורת ואת המפגינים הקיצוניים בכך שאלפי מושבים נותרו ריקים באולם / צילום: Evan Vucci, Associated Press

רק לעתים רחוקות אנחנו מצטטים כאן את ולדימיר פוטין בהסכמה, או בהערכה. אבל בתחילת השבוע הוא השמיע אבחנה חדה כתער בראיון נבזי למדי לטלוויזיה הרוסית. ארה"ב, הוא אמר, "שרויה במשבר פנימי עמוק".

אפשר להגיד על המלים הדרמטיות האלה, כי הן לא הרחיקו לכת די הצורך. משבר עצום ממדים משתק את אמריקה. מוטב גם לציניקנים להכיר בחומרתו - ובתוצאות הלא־חזויות של מהלכו.

מגפה קטלנית, שהרגה כבר 120 אלף אמריקאים, ועוד ידה נטויה; התמוטטות הרת־אסון של כלכלת ארה"ב, שיידרשו שנים להתאושש ממנה (על פי נגיד הבנק המרכזי בכבודו ובעצמו); ירידת קרנה של ארה"ב בעולם והתמעטות השפעתה; ועכשיו המשבר הגזעי, הקורע אותה לגזרים, ומלבה אי־אמון במוסדות אמריקה ובחוקיה, ואפילו קורא תיגר על הלגיטימיות ההיסטורית שלה.

הצירוף הזה קשה לתפיסה. איך כל הנחשולים הגועשים האלה זרמו אל ערוץ אחד בעת ובעונה אחת? בצירוף האירועים הזה אפשר לטעום טעם כמעט מטאפיזי.

מפילים את ג׳ורג׳

מינון החדשות היומי, אפילו באמצע יוני, אפילו בסוף השבוע (זמנים רגילים של שקט ושל האטה), מביך, מבלבל ומסחרר. איפה בכלל להתחיל? וגם אילו הצענו דירוג חדשות על פי חשיבותן האובייקטיבית, מי לידינו יתקע שמס׳ 4 לא יאפיל בתוך יומיים על כל השאר?

למשל, מה אומרת לנו הפלת פסלו של ג׳ורג׳ וושינגטון, הנשיא המייסד של הרפובליקה האמריקאית, בהפגנת "יוניטין" בעיר פורטלנד, במדינת אורגון, בחוף המערבי של ארה"ב. "יוניטין" (Juneteen) הוא השם שנתנו שחורים ליום חג לא־פורמלי, ב־19 ביוני, המציין את שחרור אחרוני העבדים, חודשיים לאחר סיום מלחמת האזרחים בין הצפון לדרום, ביוני 1865.

החג הזה מצוין במדינות מסוימות של הדרום זה 150 שנה ויותר. השנה הוא נעשה יום חג ארצי בהשראת התקוממות הרחובות נגד אלימות המשטרה. ההתקוממות הזו המריאה במהירות עצומה מהתנגדות לשיטור גזעני אל גינוי כללי של הגזענות באמריקה אל גינוי כללי של אמריקה בתור שכזאת.

במאות ערים בארה"ב צוין ביום שישי "יוניטין" בעצרות המונים. רובן הגדול הוגבלו למחאה. חלקן גלשו להשחתת רכוש. ההשחתה הנפוצה ביותר בימים האלה היא של פסלים, המכבדים את הגנרלים של צבאות הדרום. אבל היה ברור זה זמן מה, כי יש פוטנציאל הסלמה. המפגינים והמשחיתים מאמינים לא רק שיש באמריקה גזענות רחבת ממדים (אכן, יש), אלא שאמריקה היא גזענית מעיקרה, והיא נולדה וגדלה בחטא. והואיל וכך אין כל סיבה שלא להעניק טיפול הולם גם לפסלי מייסדיה.

מפילים (עוד מעט) את תומס

מקילה מאוד על שבירת הצלמים הזו העובדה שחלק ניכר מן האבות המייסדים של ארה"ב היו בעלי עבדים; למשל ארבעה מחמשת הנשיאים הראשונים של ארה"ב, כולל השמות המהוללים ביותר. וושינגטון היה הנשיא הראשון, תומס ג׳פרסון (השלישי) כתב את הצהרת העצמאות, ג׳יימס מדיסון (הרביעי) מילא תפקיד מרכזי בחיבור החוקה ובפירושה.

ביום חמישי שעבר קראו שורה של חברים במועצת העיר ניו יורק להרחיק מבית העיריה את פסלו של ג׳פרסון, אשר הוצב שם לפני כמעט 140 שנה. העותרים, בהם יושבת ראש המועצה, כולם לא־לבנים, כתבו לראש העיר שנוכחות הפסל היא "תזכורת חוזרת ונשנית לאי־הצדק שהיה מנת חלקן של קהילות־הצבע [כך במקור] מאז ייסודה של ארצנו".

אבל אמריקאים מצטטים את ג׳פרסון בדחילו ורחימו, ומסתמכים על מורשתו, לא מפני שהוא החזיק עבדים, אלא מפני שהוא הוריש לאמריקה ולעולם את ההגדרות המדויקות ורבות ההשראה ביותר של רעיון החרות. האם אי אפשר להעריך את תרומת ג׳פרסון לדמוקרטיה, ולגנות בעת ובעונה אחת את תמיכתו הבלתי נסלחת בעבדות?

אם אי אפשר לעשות את ההבחנה, ברור שהמערכה להבאיש את ריחה של ההיסטוריה האמריקאית לא תעצור בג׳פרסון, או בוושינגטון. מליצי היושר של סילוק ג׳פרסון אומרים בגלוי, כי הם קורבנות של התעללות שהתחילה ביומה הראשון של ארה"ב. ישראלים יכירו את המושג "דה־לגיטימציה".

ציפצוף ארוך

הנשיא טראמפ החליט לערוך את עצרת הבחירות ההמונית הראשונה של עידן הקורונה דווקא בעיר טולסה, במדינת אוקלהומה. "דווקא", מפני שלפני 99 שנה התחולל בטולסה הטבח ההמוני הגדול ביותר של שחורים בזמן המודרני. 300 שחורים נרצחו, והועלתה באש שכונת מגורים, שהשתרעה על פני 35 גושי בניינים.

הרוצחים והמציתים היו לבנים, שנקמו את השפלתה הלא־מוכחת של נערה לבנה בידי שחור. לא במקרה, הם בחרו את האיזור השחור המשגשג ביותר באמריקה, שניתן לו הכינוי "וול סטריט השחורה".

לא זו בלבד שטראמפ בחר לערוך בטולסה עצרת פוליטית עוינת לשחורים (שהוא קורא "רדיקלים" ו"שמאלנים", ואפילו "זרים"), אלא שהוא ניסה תחילה לקיים אותה בדיוק ב"יוניטין". קשה להעלות על הדעת ציפצוף ארוך יותר על כאבם הקיבוצי של השחורים. בהשפעת הביקורת הוא דחה את העצרת ב־24 שעות, אבל הרוק לא נמחה.

העצרת עצמה הנחילה אכזבה לטראמפ. הוא קיווה שאולם של 19 אלף יהיה מלא עד אפס מקום, ויהיה צריך לערוך עצרת מקבילה בחוץ. אבל אלפי מושבים נשארו ריקים. הוא ואנשיו הטילו את האשמה על התקשורת, שהפחידה את תומכיו, ועל אלימות של "קיצונים" ברחובות העיר. לא הייתה אלימות, ומספר המפגינים בחוץ היה קטן מאוד.

לפטר פרקליט מחוז

טראמפ ממילא גנב את ההצגה מעצמו. שעות אחדות קודם הוא פיטר את פרקליט המדינה רב־הכוח, המופקד על מחוז מנהטן, ג׳פרי ברמן, שהוא עצמו מינה לפני שנתיים.

הפיטורים עברו תהפוכות. בליל שבת, בשעת ערב מאוחרת, שר המשפטים של טראמפ הודיע פתאום שהפרקליט התפטר, ויחליף אותו יושב ראש הרשות לניירות ערך, שהוא במקרה שותף גולף של הנשיא. אבל הפרקליט מיהר להודיע שלא ממנה ולא מקצתה. הוא לא התפטר, ובדעתו להישאר בכהונתו עד שיפוטר. המפטר המוסמך היחיד הוא הנשיא עצמו. ואמנם, בשבת בבוקר "הנשיא נענה לבקשת שר המשפטים", ופיטר את פרקליט המחוז.

הספקולציות על סיבות הפיטורים כמובן ממלאות את החלל הפוליטי. המפוטר חקר בין השאר את חברו הקרוב של הנשיא ועורך דינו הפרטי רודי ג׳וליאני בענייני אוקראינה. הייתכן שהנשיא חשש מהפתעות לא נעימות בשלב הסופי של מערכת הבחירות לנשיאות, בשעה שהוא נאבק על חייו הפוליטיים?

יש כמובן כמה ראשי ממשלה שהיו שמחים לעשות לפרקליטי מדינה מה שעשה טראמפ. אבל לא ברור כלל אם טראמפ הועיל לעצמו. הפיטורים האלה באים על רקע סדרה של פיטורים אחרים במערכת המשפט האמריקאית, שנועדו לפטור את הנשיא ואת שריו מבקרתם של יועצים משפטיים ושל מפקחים מחמירים.

פיטורי ברמן באים ערב פרסום ספרו השערורייתי של ג׳ון בולטון, יועץ הנשיא לשעבר לביטחון לאומי. בספר הזה בולטון חושף סודות "מן החדר" (זה גם שם הספר), המאירים את טראמפ באור לא־יקרות.

אחד הסודות הוא שטראמפ הבטיח לנשיא טורקיה ארדואן להפסיק חקירה מביכה נגד חברה טורקית, שנחשדה בהפרת הסנקציות על איראן. לפי בולטון, טראמפ אמר לארדואן, כי החקירה היא אשמת פרקליט המחוז במנהטן, והיא תיפסק כאשר לנשיא תינתן ההזדמנות להחליף את הפרקליט. הנה כי כן, ההזדמנות באה.

"הדינמיקות של הבחירות השתנו"

לא ברור כמה זמן הנשיא יוכל לשבת על זרי הדפנה. כל הסקרים, ללא יוצא מן הכלל, חוזים עכשיו את תבוסתו בנובמבר. ממוצע הסקרים של שלושת השבועות האחרונים מעמיד את הדמוקרט ג׳ו ביידן ביתרון של כמעט 9% על פני טראמפ. יתר על כן, הנשיא מפגר במדינות מפתח, אשר איפשרו לו לנצח ב־2016, אף כי הפסיד בהפרש ניכר במניין הקולות הכללי.

ג'ו ביידן, המתחרה הדמוקרטי / צילום: Matt Slocum, Associated Press

מנתח הבחירות העל־מפלגתי רב המוניטין, צ׳ארלי קוק, כותב כי גם אם מוקדם מדיי לדבר על "נקודת הכרעה", הנה "יש רמזים, כי השתנו הדינמיקות של מערכת הבחירות. נתונים מבשרי רעות לרפובליקאים, הן בבחירות לנשיאות והן בבחירות לסנאט, מופיעים במדינות שבהן היה על הרפובליקאים ליהנות מיתרון ברור".

"הייתה סובלנות רבה כלפי סגנונו הלא־קונבציונלי של טראמפ כל זמן שהכלכלה עשתה חיל", כותב קוק. "לא עוד. בהיעדר כלכלה חזקה, החלו לצוץ דאגות אחרות, על אישיותו של טראמפ ועל סגנון מנהיגותו. "האיפיונים האלה, המתחילים להתפתח, צריכים להדאיג מאוד את הרפובליקאים", הוא מסכם.

ואמנם, עצבנותו של הנשיא והתפרצויותיו מעידות שהוא מודאג. מאוד.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים