גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוזן: שרשרת כשלים בהתנהלות הפרקליטות בפרשת איקיוטק

נציב תלונות הציבור על הפרקליטות מותח ביקורת חריפה על התנהלות הפרקליטות בטיפול בתיק איקיוטק: הטיפול בתיק נמשך באופן לא סביר, המתלוננים לא עודכנו בהחלטת הפרקליטות לגנוז את התיק נגד אחד החשודים בפרשה, ולא תועד כהלכה השימוע שנערך לו

השופט בדימוס דוד רוזן, נציב תלונות הציבור על הפרקליטות / צילום: תמר מצפי
השופט בדימוס דוד רוזן, נציב תלונות הציבור על הפרקליטות / צילום: תמר מצפי

נציב תלונות הציבור על הפרקליטות (מייצגי המדינה בערכאות), השופט בדימוס דוד רוזן, מותח ביקורת חריפה על התנהלות הפרקליטות בטיפול בתיק פרשת איקיוטק.

פרשת איקיוטק היא פרשייה שהתפרסמה לראשונה בשנת 2013, בה חברת איקיוטק וחברות נוספות שקשורות אליה דרשו תשלום מאלפי אזרחים על שירותי תוכן משנים קודמות.

רוזן פרסם היום (ב') תמצית החלטה ובה ביקורת על התנהלות הפרקליטות בפרשת ההונאה רחבת-ההיקף. מההחלטה עולה כי הטיפול בתיק נמשך באופן שאינו סביר (למעלה מחמש שנים), המתלוננים לא עודכנו בהחלטת הפרקליטות לגנוז את תיק החקירה נגד אחד החשודים בפרשה, וכן לא תועד כהלכה השימוע שנערך לו.

תיק אקיוטק עורר כזכור סערה ציבורית גדולה. במסגרת התיק נחקר חשד כי בוצעו לכאורה עבירות במיליוני שקלים כלפי אלפי מתלוננים.

בעקבות הימשכות ההליכים וסגירת התיק כנגד אחד החשודים, הוגשו מספר תלונות שונות, בזמנים שונים, לנציבות התלונות על מייצגי המדינה בערכאות. בירור התלונות העלה כי נפלו פגמים באופן טיפול הפרקליטות בתיק, ואלה עיקרם:

 הימשכות ההליכים:

לדברי הנציב רוזן, התיק הועבר לפרקליטות בנובמבר 2013 והיה מצוי בטיפולה למעלה מחמש שנים וחצי, מתוכן שנתיים וחצי בהשלמות חקירה במשטרה. הפרקליטות מסרה בתגובה לנציב כי מדובר בתיק מורכב וסבוך שהצריך השלמות חקירה רבות וארוכות.

הנציב רוזן קבע בהחלטתו כי "מדובר בהימשכות הליכים שאינה סבירה, ויש בה כדי לפגוע פגיעה לא מבוטלת בהליכים המשפטיים עליהם יוחלט בסופו של יום, ולא פחות חשוב, לפגוע באמון הציבור ברשויות החוק".

נציין כי החלטת הנציב בנוגע להימשכות ההליכים בתיק זה ניתנה לפני כשנה.

אי-עדכון המתלוננים בדבר גניזת התיק:

לטענת הפרקליטות, לא נשלחה הודעת עדכון למתלוננים, משום שעניינו של אחד החשודים בפרשה טרם הוכרע, ולאור ריבוי המתלוננים בתיק, הפרקליטות מצאה לעדכנם רק לאחר קבלת ההחלטה בעניינם של כל החשודים בפרשה.

הנציב דחה טענה זו וקבע: "הימנעות מעדכון המתלוננים יש בה כדי לפגוע בזכותם המעוגנת בחוק להגיש ערר על החלטת הסגירה בזמן אמת".

הנציב הביא נושא זה בפני המשנה לפרקליט המדינה (פלילי) על-מנת לתקן את המצב הקיים.

היעדר תיעוד ההחלטה בשימוע:

בבירור התלונה עלה כי השימוע שנערך לחשוד תועד באופן הלוקה בחסר. כך, למשל, התרשומת נרשמה בכתב-יד קשה לקריאה, ונעדרו ממנה פרטים רבים ומהותיים. כמו כן, לא ניתן היה ללמוד ממנה על מועד עריכת הרישום, הנוכחים בשימוע, הסיכום ו/או ההחלטה שנתקבלה ותמצית נימוקיה, הגורם המחליט ומועד קבלת ההחלטה, שמו וחתימתו של עורך הרישום והנחיות לגבי המשך הטיפול בתיק.

בעניין זה קבע הנציב כי "החובה לרשום ולתעד את הליך השימוע בעלת חשיבות רבה, הן לשם סיוע בעבודת הפרקליט והן למערכת כולה, אך לא רק, כי אם גם, על-מנת שתתאפשר בקרה פנימית וחיצונית".

עוד הוסיף רוזן כי  מדובר בכשל חמור שאין להשלים עמו, וכי "יש בהתנהלות זו כדי להעמיד את המעוניין להשיג ולערור על ההחלטה לסגור את התיק בעקבות השימוע, בפני שוקת שבורה".

עוד מציין רוזן כי בירור התלונה הציף שאלה עקרונית שעניינה מסירת עיקרי נימוקי החלטת השימוע למתלוננים. "כיום שיטת העבודה בפרקליטות היא לא למסור את עיקרי נימוקי החלטת השימוע". בתגובתה מסרה הפרקליטות כי הטלת החובה כאמור תהווה נטל בלתי סביר, שאין לה מקום.

הנציב מציין בהחלטתו כי מדובר במידע מהותי עבור מתלונן שירצה להגיש ערר על ההחלטה, ועל כן חובה על הפרקליטות לעשות כן. עוד הוא ציין כי בעבר קיבלה הפרקליטות את המלצת הנציב למסור למתלונן, המבקש לערור על החלטה לסגירת תיק, את עיקרי הנימוקים להחלטה בכתב. בעקבות ההמלצה תוקנו הנחיות פרקליט המדינה העוסקות בכך, והדברים יפים גם לעניין זה.

הנציב המליץ למשנה לפרקליט המדינה לעשות כל שבכוחו על-מנת שתיושם הנחיית פרקליט המדינה, כך שעיקרי החלטת סגירת התיק יימסרו בכתב למתלוננים. 

שורה ארוכה  של תביעות 

פרשת איקיוטק המפורסמת עלתה לכותרות ב-2013, כאשר החברה שיגרה למאות אלפי לקוחות דרישות לפירעון חובות שצברו לכאורה בעת שהצטרפו לשירותי תוכן לפני שנים (ולפעמים בגילאי ינקות). ב-2015 המשיכה הפרשה לעלות לכותרות, כאשר החברה ובעליה, בן אופק, כיכבו בבתי המשפט. שורה ארוכה של תביעות התנהלו - לעתים הלקוחות תבעו את איקיוטק, ולעתים ההפך. ברבות מהתביעות החברה הפסידה, ונפסק כי תשלם אלפי שקלים.

באוגוסט 2017 הגיע "מסע הגבייה" הידוע לשמצה של ספקית התוכן לסלולר איקיוטק והפיאסקו שהגיע בעקבותיו - שכלל דיונים בכנסת וחקירה פלילית - לשלב כתבי האישום, בכפוף לשימוע. פרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי) הודיעה אז לבן אופק ועו"ד נועם קוריס כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע, בגין קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ניסיון לקבל דבר במרמה בנסיבות מחמירות וקשירת קשר לביצוע פשע.

באוקטובר האחרון הוחלט לסגור את התיק נגד עו"ד קוריס. החלטה בעניינו של אופק טרם התקבלה. 

"הפרקליטות כושלת בתפקידה" 

ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד) מסר בתגובה: "עם חשיפת הפרשה, בהיותי חבר כנסת לפני 6 שנים, עסקתי רבות בכדי למצות הדין עם האחראיים בחברת אקיוטק, שפגעו נפשית וכלכלית בעשרות אלפי אזרחים.

"הידיעה היום אכזבה אותי. זו בושה שבמדינה מתוקנת, בה מצופה ממערכת המשפט להעמיד את הצדק על כנו, אנו רואים כיצד הפרקליטות כושלת בתפקידה, כשהנפגעים העיקריים הם אזרחי המדינה.

"לא אשתוק - אני רואה עצמי מחויב לסיים את ההליך אותו התחלתי. אפנה במיידית ליו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ יעקב מרגי, בדרישה לקיים דיון דחוף בנוכחות כלל הגורמים הרלוונטיים לקבלת תשובות והבהרות. בנוסף, אגיש הצעה דחופה לסדר, בכדי לעלות את המחדל על סדר יומה של הכנסת, תוך כוונה שהצדק ייעשה ובהקדם".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון