גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותאופיר פינס-פז

אחד האתגרים של שר החינוך החדש: להמשיך לעודד מצוינות

על מערכת החינוך להפנים שמצוינות היא לא רק ציון כלשהו אלא היא ערך ודרך חיים • על השר גלנט לפעול להגדלת מספר התלמידים המצטיינים למען עתידה של המדינה, ובו בזמן לדאוג גם ליתר התלמידים

כיתה נטושה לאחר שמערכת החינוך בארץ הושבתה / צילום: Oded Balilty, Associated Press
כיתה נטושה לאחר שמערכת החינוך בארץ הושבתה / צילום: Oded Balilty, Associated Press

סוף-סוף נראה שיש לנו ממשלה חדשה ויציבה, שיש בכוחה להניע תהליכים ארוכי טווח, לרבות בתחום החינוך. שר החינוך לשעבר נפתלי בנט שכיהן בתפקיד ארבע שנים, האיר ו"זעק" את הירידה בשיעורי התלמידים הניגשים לבגרות ב-5 יח"ל במתמטיקה ובמדעים עד כניסתו לתפקיד; הגה את התוכנית "לתת חמש", וקידם שיח חשוב על מצוינות במערכות החינוך. התוכנית שהצליחה, הגשימה את יעדה: הכפלת מספר הניגשים לבגרות ב-5 יח"ל במתמטיקה תוך חמש שנים.

כעת, לאחר שהוכח שניתן להגיע ליעד המצוינות, הגענו לשלב שימור ההישגים ולהרחבתם. שלב שהגיע לאחר שנה וחצי של התנהלות בעייתית במערכת החינוך. אולם כעת יש לנו ממשלה חדשה ותחילת כהונה של שר חינוך חדש, יואב גלנט.

יש להניח שגלנט, בדומה לשרים אחרים בתחילת כהונתם, יבסס מדיניות חדשה במערכת החינוך שבראשותו. רוב השרים נוטים מטבעם להניח בצד יוזמות שקידמו השרים הקודמים, ולהציג את היוזמה שלהם, להדגמת היכולות, הכישורים והמנהיגות. נקווה שהשר גלנט יפתיע, ולא יזנח את מדיניות עידוד המצוינות המוצלחת שגיבש קודמו.
שר החינוך החדש עומד בפני אתגרים אדירים, שהגיעו לשיאם מאז חודש מרץ השנה, עם פרוץ משבר הקורונה. שמביא עימו גזירות כלכליות קשות על כל משרדי הממשלה. גם משרד החינוך ייאלץ לקצץ בתקציביו. זאת, לצד הפערים האדירים שנפתחו אצל התלמידים לאחר כמחצית של למידה מקוונת וגם היעדר למידה.

לעיתים התחום שאותו מקבלי ההחלטות בוחרים לקצץ הוא המצוינות. יש לה ניחוח אליטסטי - מילת גנאי בפוליטיקלי-קורקט העקום הנוכחי - והיא גם נחלת מעטים יחסית. נכון, טיפוח תלמידים חלשים, ולא לאפשר להם ללכת לאיבוד במסלול הלימודים עד לבחינות הבגרות, חשוב ביותר. אולם חשוב לזכור שבמסלול למצוינות עוברים תלמידים מעטים: רק 9% מבני הנוער היום מצטיינים במבחני פיז"ה, מתוכם 33% בלבד תלמידות, וכ-1% ערבים. כ-16% בלבד מהתלמידים מסיימים את לימודיהם התיכוניים עם בגרות איכותית, הכוללת 5 יח"ל במתמטיקה, לעומת 13% מהתלמידים במגזר הערבי. 9% בלבד הופכים לסטודנטים במקצועות ההנדסה, מתוכם 24% סטודנטיות ו-9% ערבים. ובסוף הדרך משתלבים 9% בשוק התעסוקה במקצועות ההייטק, מתוכם 24% נשים וכ-2% ערבים.

בבוא שר החינוך החדש לערוך בחינה עניינית של הנושאים הבוערים שבפניו, אל לו לחשוב שניתן לדחוק את יעד המצוינות למקום נמוך בסולם העדיפויות. אי-שימור המסלול למצוינות והרחבתו, ואי-ביסוס המצוינות כיעד מרכזי של מערכת החינוך, משמעו פחות בעלי תעודות בגרות איכותיות, פחות חיילים המשרתים ביחידות הטכנולוגיות החיוניות לביטחון ישראל, פחות סטודנטים במקצועות ההנדסה, המתמטיקה והמדעים, ופחות בוגרים היכולים להזין את חברות ההייטק והסטארט-אפים, שבזכותם מכונה ישראל, "Start Up Nation".

מערכת החינוך ספגה מהלומה במחציתה השנייה של השנה. חלק הארי של התלמידים יגיעו לשנת הלימודים הבאה עם פערים לימודיים בידע שהיה עליהם לרכוש במשך כמחצית שלמה. כשמדובר בתלמידי תיכון, במיוחד אלה החפצים לסיים את לימודיהם עם תעודת בגרות איכותית של 5 יח"ל במתמטיקה, שתגדיל את כושר יציאתם לחיים בתום הלימודים, התוצאה הרסנית ממש.

על מערכת החינוך להפנים שמצוינות היא לא רק ציון כלשהו, מצוינות היא ערך, דרך חיים שמוטמעת באופן רוחבי על כל המקצועות ובכל השלבים בחייו של התלמיד. על משרד החינוך, בשילוב זרועות עם הרשויות המקומיות, מוטלת האחריות להנגיש את המצוינות לתלמידינו, להגדיל את מספרי התלמידים במסלולי המצוינות, להנחיל את המצוינות גם בחטיבות הביניים, נוסף לתיכונים, ואחר-כך להתחיל לפעול בבתי-הספר היסודיים, שבהם אמורה להתחיל להיבנות החשיבה המתמטית והאהבה למקצוע. כך, שאנחנו רק בראשית הדרך. השר גלנט צריך להחליט עם קביעת סדרי העדיפויות התקציביים - האם הוא עוצר את מהפכת המצוינות או מתגבר אותה. האם נרד חלילה ל-5% או נכפיל ל-18%? ימים יגידו. 

הכותב הוא מייסד "רשת ערי מצוינות" ויו"ר המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל-אביב

עוד כתבות

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו''ר אוניברסיטת רייכמן / צילום: יהושע יוסף

"קשרים? מה שאנשים ימצאו ברייכמן זה בני ובנות זוג"

שיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו"ר אוניברסיטת רייכמן ● על איך הוא מנגיש השכלה גבוהה בשכר לימוד של 100-50 אלף שקל בשנה, החזית מול האוניברסיטאות והמימון שלא קיבל לבית הספר לרפואה: "שערורייה שמעלה לי את הטורים"

ברוקלין. חלק מהבניינים יכולים להגיש בקשה להטבה חדשה / צילום: Shutterstock

ההטבות על מס הרכוש עומדות לפקוע, וניו יורק תתייקר עוד יותר

ההפחתה ההדרגתית של הטבת מס פופולרית בניו יורק צפויה להביא לזינוק במסי הנכסים או בשכר הדירה של דיירים באלפי בניינים

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

יו"ר נתיבי איילון עידן דוד מודח מתפקידו

לגלובס נודע כי ועדת המינויים בראשות השופטת שולמית דותן מדיחה את יו"ר נתיבי איילון עידן דוד מתפקידו, לאחר שהואשם בניפוח הניסיון המקצועי שלו בכדי לעמוד בתנאי הסף למשרה - בעקבות תחקיר שפורסם בערוץ 12 ● "אלמלא אותם נתונים ומסמכים - ועל בסיס מה שידוע כיום לגבי מסמכים אלו - הוועדה לא הייתה מקבלת את ההחלטה שניתנה על ידה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "דחיתי את ההצעה האיראנית להפסקת אש"

לפי תחקיר מגזין האטלנטיק, ראש המודיעין המצרי הגיע לישראל 11 ימים לפני הטבח והזהיר מפני התלקחות בעזה • גורמים ששוחחו עם המגזין טוענים: מצרים המשיכה להעביר מסרים מודיעיניים עד יומיים לפני המתקפה ● נשיא ארה"ב דונלד טראמפ דחה את הצעתה של איראן להגעה להפסקת אש בתוך שבעה ימים ● עדכונים שוטפים

העצרת הכללית של האו''ם, ארכיון / צילום: Shutterstock, lev radin

הרשימה השחורה של האו"ם: צמרת המשק הישראלי בפנים. מי יצאו ממנה?

61 חברות חדשות נוספו ל"רשימה השחורה" של העסקים הפועלים ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים ● אילו חברות ברשימה, מה המשמעות, ולמה דווקא עכשיו? ● גלובס עושה סדר

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: לע''מ

הממונה על השכר מזהיר: "לחלק מהאנשים לא תהיה באמת קצבת זקנה"

אפי מלכין, הממונה על השכר במשרד האוצר, מסכם 4 שנים מטלטלות בראיון חג מיוחד לגלובס ● הוא מסביר מדוע המגזר הציבורי כבר מזמן לא "האיש השמן", מתנגד ליוזמה לבטל את חובת ההפרשה לפנסיה ("היתרונות לזה משמעותיים") וחושף את הקשר שלו עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד בצל חשדות השחיתות: "איש של מילה"

הנתונים שכל השוק מחכה להם, ומה יעשו הדואליות מחר?

המשקיעים ינווטו בין ההתפתחויות הגאופוליטיות, החששות סביב ה-AI ונתוני מפתח בגזרת המאקרו ● וול סטריט מפגינה איתנות מול האתגרים, אך מתחת לפני השטח ישנן מגמות לא מעודדות ● דוח התעסוקה בארה"ב ומדד האינפלציה המועדף על הפד במוקד ● המסחר בת"א יתקיים במתכונת מקוצרת בשל חג הסוכות ● וגם: תשואות האג"ח לא עוצרות ומציפות חששות מפני מפולת ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

השימוש ב-AI מגיע לשוק הרכב / אילוסטרציה: Shutterstock

הבינה המלאכותית נכנסת לרכב: המדריך לנהגים בעידן החדש

גרוק מדבר עברית בטסלה, ג'מיני נכנס לרנו ואלקסה לב.מ.וו: הצ'אטבוטים משתלטים במהירות על תא הנהג ● המדריך המלא למה זה נותן, איפה זה עדיין מקרטע, ממה להיזהר ומה לשאול את היבואן לפני הקנייה

קורקינטים של אינוקים / צילום: זיו קורן

קורקינטים של אינוקים יימכרו ברשתות של אלקטרה מוצרי צריכה

מותג הקורקינטים החשמליים הישראלי אינוקים ייכנס לכ-200 סניפים של קבוצת אלקטרה מוצרי צריכה, בהם סניפי קרפור, מחסני חשמל ושקם אלקטריק ● עד כה התבססה פעילות המותג בעיקר על מכירות אונליין וערוצי מכירה ייעודיים ● היקף הפעילות במסגרת ההסכם מוערך בעשרות מיליוני שקלים

יהלומים / אילוסטרציה: Shutterstock, Bjoern Wylezich

מחירי היהלומים בשפל היסטורי: אלה הסיבות

המדד העוקב אחר מחירי יהלומים באיכות השקעתית, ירד באוגוסט לרמתו הנמוכה ביותר אי פעם ● במקביל, מחירו הממוצע של יהלום טבעי במשקל קראט אחד צנח מיותר מ-8,000 דולר ב-2021 לכ-3,900 דולר כיום ● כל הסיבות

כך הפך גיל המעבר לשוק לוהט / צילום: Shutterstock

כך הפך גיל המעבר לשוק לוהט

תסמיני גיל המעבר אצל נשים היו תופעה מושתקת, אלא ששורה של מחקרים הפכו אותו לשיחת היום - והשוק לא נשאר אדיש ● עם תרופות, שירותי רפואה, תוספים ותכשירים - תעשיית מוצרי המנופאוזה העולמית מוערכת ב-15-10 מיליארד דולר ● איך מתארגן עולם התעסוקה, והאם מדובר רק בטרנד?

מאמן נבחרת אירלנד בכדורגל היימיר הלגרימסון לצד שחקן מהנבחרת / צילום: Reuters, Andrew Surma / SIPA USA

מה מסתתר מאחורי העוינות של אירלנד לישראל?

כותרות העיתונים בעולם: תחקיר של בלומברג חושף שהחות'ים מקבלים חלקי טילים במשלוחים מסין, ניתוח ב-Foreign Affairs טוען כי הסדר האמריקאי במזרח התיכון הגיע לקיצו, ולמה באירלנד כל כך לא אוהבים את ישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

נגמ''ש איתן / צילום: באדיבות מנת''ק

מערכת ההגנה החדשה של צה"ל בשדה הקרב

נגמ"שי איתן חץ דורבן, המוגדרת כ"דור הבא" של מערכות ההגנה האקטיבית של צה"ל, משלבת ביצועים גבוהים עם עיצוב קומפקטי ● מדינות אירופה מבקרות את ישראל ברמת הממשלות, ומאידך משתמשות בטכנולוגיות הביטחוניות שלה בהיקפי ענק ● ותחום האמצעים הבלתי מאוישים צובר תאוצה בעולם ככלל ובמזרח התיכון בפרט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ענבי גרנאש: קליפה דקה ובהירה / צילום: ענת אגמון

מספרד דרך דרום צרפת ועד ישראל: הגילגול שעברו ענבי הגרנאש

המהפכה של זן הענבים מהנפוצים בעולם החלה באזור היין הספרדי גרדוס בגובה של יותר מאלף מטר. בדרום צרפת, גראנש גדול גדל בדרום עמק הרון כשהוא בשל, מלא ונדיב. ובישראל, למרגלות החרמון ישנם כרמים עם תנאים שונים מרוב כרמי הזן בארץ

Apple iPhone 18 Pro / צילום: יח''צ

בדקנו את האייפון החדש, לא בטוח שתרצו לקנות אותו

סדרת האייפון 18 פרו נחתה בישראל בגל ההשקה הראשון, ונראה כי החידושים לא מספיק משמעותיים ● מה בכל זאת יש שם? צמצם מכני שמאפשר לראשונה שליטה ידנית במצלמה, מערכת קירור משופרת ואי דינמי מצומצם להרצת שלוש פעולות בו-זמנית

הדפסה ביתית של פסלון / צילום: Reuters, Oriental Image

למה לקנות כשאפשר להדפיס? לאומת "עשה זאת בעצמך" יש פתרון לכל דבר

הדפסת תיקונים במדפסת תלת־ממד יכולה להיות קלה וזולה יותר מרכישת מוצרים ביתיים חדשים

משפחת פראוור בטיול בתאילנד / צילום: באדיבות המשפחה

משפחות ישראליות נוהרות לתאילנד: "אנשים שוברים קרן השתלמות"

עשרות אלפי משפחות ישראליות נהגו בעבר לפקוד את יעדי הכול כלול בטורקיה ● תאילנד, שיזמה מהלכים לעודד ישראלים להגיע, הפכה בשנים האחרונות ליעד מבוקש ונגיש יותר ● מה ההוצאה הממוצעת של ישראלים לעומת שאר העולם, על מה מוציאים את הכסף, ועל כמה עומד הפער בין טיסה ישירה לקונקשן?

גלית בן נאים, סגנית לכלכלן הראשי / צילום: שלומי יוסף

המחוז שבו בוטלו כ־700 עסקאות בשוק הדיור, אך קצב הבנייה ממשיך לגדול

סגנית הכלכלן הראשי באוצר, גלית בן נאים, חושפת כי מאות עסקאות לרכישת דירות חדשות בדרום בוטלו - נתון שמקפיץ את מלאי הדירות הלא מכורות באזור לשיא של מעל 11 אלף ● למרות הצטברות המלאי והצניחה במכירות, התחלות הבנייה אינן מאטות

עוז סלטון, מנהל השיווק והמכירות בקבוצת אב־גד; מעיין אדם, מועדון צרכנות ''מאמי''; רוני כהן, מנכ''ל ושותף אלדר שיווק נדל''ן / צילום: נעם כמרה, פרטי, דוד סקורי

72 דירות בשלושה ימים: איך מועדון חבר ומעיין אדם דווקא מצליחים למכור דירות?

הנחות, תנאי תשלום נוחים, פטור מהצמדות וממדדים ואבזור הפכו לסטנדרט בשיווק דירות, אך לא תמיד מספיקים כדי להניע את המכירות בשוק המדשדש ● מועדוני צרכנות כמו חבר, הייטקזון, ו"מאמי" של מעיין אדם זיהו את הצורך בשוק ומציעים לרוכשים דירות בהנחות דו־ספרתיות ● מה מרוויחים הקונים, ומה היזמים?

תורים בנתב''ג (ארכיון) / צילום: שלומי יוסף

תשאירו את הרכב בבית: ההודעה החריגה של נתב"ג

רש"ת עדכנה היום כי החניונים בשדה התעופה בתפוסה מלאה ● מדי יום במהלך סוכות צפויים לעבור מעל 90 אלף נוסעים