גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת הפיטורים ב"ניו יורק טיימס": האם עיתון ליברלי צריך לתת במה גם לאויבים הליברליות?

עיתון "ניו יורק טיימס" נחשב לספינת הדגל של הליברליזם, הוא אף היטיב לחזות את משבר האמון הקשה שפוקד בימים אלה את החברה האמריקאית - הרבה לפני מותו של ג'ורג' פלויד ● מצד שני פיטוריו של עורך עמוד הדעות הוא מאורע מבשר רעות

מהומות בעקבות רצח ג'ורג' פלויד / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
מהומות בעקבות רצח ג'ורג' פלויד / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

סובלנות לא נולדה, או גדלה, באיזשהו קצה. הקצוות אינם מתעניינים בה. הם לא היו קצוות אילו התעניינו. היא נולדה בהכרח במקום שבו אנשים נוטים להיות לא-לגמרי-בטוחים בצדקתם. צריך להודות ללא חמדה, שבמקום ההוא בדרך כלל אפשר למצוא רק את המיעוט. הרוב בדרך כלל בטוחים בצדקתם, בימין או בשמאל.

מתינות אינה מטבע עובר לסוחר, או לבוחר. היא מורכבת מדי, רבת ניואנסים מדי, אינה מתחברת בקלות לסימני קריאה. קצת קשה לשלהב המון באמצעות קריאה לביקורת עצמית. ממילא, זמנים של משבר אינם מיטיבים עם מתינות. ואנחנו הרי חיים עכשיו בזמן שבו שורת משברים עצומים הצטרפו זה אל זה, והם זורמים יחד אל יעד בלתי ידוע.

סקר דעת קהל חדש בארה"ב מראה כי שליש מן האמריקאים תומכים בביטול המשטרה. זה אומר ששני שלישים אינם תומכים. אבל שליש תומכים? בביטול? המשטרה? לפני שנה, או לפני חודש, מעט מאוד מכוני סקרים רציניים היו טורחים להציג את השאלה הזו.

קשה להתווכח עם השקפה כזאת לגופה. ממילא, גופה אינו מעניין. מעניין הרבה יותר הוא מצב הדעת המאפשר אותה, או מלבה אותה.

אי האמון הנובע ממנה אינו נוגע למשטרה בלבד, אלא לשיטה כולה. מן השמאל האמריקאי עולה עכשיו מאיסה כללית באמריקה. היא קדמה לברך שחנקה את ג'ורג' פלויד. אני חושב שהיא הסתמנה כאשר ה"ניו יורק טיימס", לפני שנה ויותר, התחיל את "פרויקט 1619", יום השנה ה-400 להגעתה של אוניית העבדים הראשונה לחופי צפון אמריקה.

העיתון הפך את פריקת מטענה של האונייה ההיא למאורע המכונן של ארה"ב. ממה נפשך, אם אקט נפשע של שיעבוד, של ניצול ושל השפלה הוא המאורע המכונן, נקל לשער את מה כונן המכונן. ארץ הראויה להיות מיוחסת למאורע ההוא היא בהכרח מושחתת מן היסוד. עולה מזה, שמליצי היושר שלה שיקרו במצח נחושה במרוצת השנים, כאשר טענו שהיא הושתתה על יסודות של חירות ושל צדק.

פרויקט 1619 היה יכול להיות פרובוקציה אינטלקטואלית והזמנה לשיחה, אלמלא הפכו אותו הנסיבות למניפסט מהפכני. התחמושת של 1619 ממלאת עכשיו את תרמיליהם של אלה הדורשים התנערות מלאה מן ההיסטוריה האמריקאית מפני שהיא מלאה אנשים רעים וכוונות זדון.

הדגל של ספינת הדגל

ובתוך כל זה, מתרחש מאורע מבשר רעות ב"ניו יורק טיימס" עצמו: פיטוריו של עורך עמוד הדעות, השני במדרג המערכת (עם עצמאות מלאה מן העורך הראשי, אם כי לא עצמאות מן המו"ל). הסיבה: המפוטר פרסם רשימה של סנאטור רפובליקאי בזכות דיכוי המחאה האלימה בימים הראשונים שלאחר חניקת ג’ורג’ פלויד.

הפרסום החריד הרבה מכותבי העיתון ומקוראיו. הם חשבו שאין לו מקום בספינת הדגל של הליברליזם. אבל גם הפיטורים החרידו. סוף-סוף, זה העיתון שלימד את כל השאר את אמנות ההפרדה בין דעות לידיעות.

לא פשוט, או פשוט פחות ממה שנדמה. עיתון כמובן אינו צריך לפחד מפני דעות רק מפני שהן מרגיזות את כותביו ואת קוראיו. הוא צריך אפילו להתאמץ לתת להן ביטוי, בייחוד כאשר הוא חשוד יותר ויותר במשוא פנים. ההפרדה בין ידיעות לדעות אומנם עדיין תקפה בגדולים שבעיתוני אמריקה, אבל היא סובלת עכשיו טשטוש ניכר; לפעמים היא נומינלית בלבד.

לעומת זאת, אני חושב שיש מקום לשאול אם עיתון ליברלי צריך להעמיד את עצמו לרשות אויבים מוצהרים של השקפות עולם ליברליות. אני אגב אינני יודע את התשובה.

השאלה אינה נוגעת רק ל"ניו יורק טיימס". בשנים האחרונות עוררה בי הערצה נכונותו של "הארץ" לפרסם השקפות עולם רדיקליות, הסותרות את השקפתו. אני מתכוון בייחוד לכותבים, המנהלים מלחמה אידיאולוגית נגד המחשבה הליברלית, ועוסקים בהבאשת ריחה ובדמורליזציה של בעליה.

הרי "הארץ" אינו מספק את הבמה הציבורית היחידה בארץ. האנטי-ליברלים היו יכולים להתארח במקום אחר. זה בדיוק מה שהמו"ל של ה"ניו יורק טיימס" חשב כאשר קרא את המאמר בעיתונו (בשלושה ביוני), שבו הסנאטור הימני טום קוטון הציע לשגר את הצבא לרחובות עריה של אמריקה כדי להשיב את הסדר הציבורי על כנו.

כמובן, מותר בהחלט להביע השקפה כזאת, אבל האומנם צריך להביע אותה בעיתון ליברלי? סוף-סוף, משתמעת ממנה תמיכה באלימות מסיבית, אולי אפילו בשפיכת דם.

חרם דרבנו גרשֹם

אני נזכר בסיפור ששמעתי פעם מאהרן אמיר, הסופר והמתרגם הימני רב האנפין. הוא נתקל במודעה ב"הארץ", "לעיתון יומי דרוש פובליציסט". המעוניין התבקש לכתוב אל ת"ד 233, שהיה כמובן תא הדואר המפורסם של "הארץ". אמיר, שוחר ארץ ישראל השלמה ואויב ה"פאן-ערבאות", החליט לחמוד לצון. הוא טלפן אל גרשם שוקן, העורך והבעלים בימים ההם. שמעתי שאתם מחפשים פובליציסט, הוא אמר. "כן", אמר מר שוקן, "האם אתה מכיר מישהו?". ובכן, הוסיף אמיר לחמוד, אני מציע את עצמי.

מר שוקן לא היה מפורסם בחיבתו לחומדי לצון. הוא לא היה מוכן לפתוח את אכסנייתו בפני מליץ יושר של אנטי-ליברליזם. אם אינני טועה, במרוצת שלטונו ב"הארץ", 50 שנה ויותר, הוא לא החשיב במיוחד את הצורך לעורר את הרושם של פלורליזם.

אני אינני מציע להתגעגע אל חרם דרבנו גרשם, אלא רק להרהר במשמעות של ליברליות. כמובן, עניינה הוא פתיחות, אבל אולי לפעמים היא מצדיקה, אפילו מחייבת, דרגה של סגירות, גם כדי להתגונן וגם כדי להגדיר את עצמה. ואם אני נשמע לא-החלטי אין זה אלא מפני שאני יודע שאני טועה, או ההיפך.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"