גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נקלעתי לריב מטופש בטוויטר בגלל ראש חודש תמוז

חשבנו שאנחנו אזרחי העולם, תכננו לאן ניסע ביולי ובאוגוסט. אבל השנה אין עולם, ואין יולי-אוגוסט. מה שיש, חברות וחברים, זה תמוז ואב ואלול וארץ ישראל ושמש אכזרית. וריבים באינטרנט

דרור פויר /  צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. לא דיברנו מספיק על הכישלון החרוץ שנחלה הטכנולוגיה בקורונה. על הבגידה, על האכזבה הגדולה שהנחילה לנו. מדובר במכה שקשה להכיל. הטכנולוגיה, פסגת החדשנות והיוזמה האנושית, זו שמגלגלת את הכסף ומציתה את החלומות. זו שבה אנו שמים את כל מבטחנו ואת כל יהבנו. זו שאנו סומכים עליה ומאמינים בה ונעזרים בה בכל תחומי החיים פחות או יותר. זו ששיפרה את חיינו בכל מובן אפשרי - כושלת מול עינינו במבחן חשוב הרבה יותר מאשר "רק" לשפר את החיים: לשמור עליהם.

איור: תמיר שפר

זה דווקא התחיל טוב, כשמדענים הצליחו לזהות ולרצף את הנגיף החדש בזמן קצר מאוד, אבל מאז: קדחת. חיסון עדיין לא נראה באופק, מערך הבדיקות היה כישלון לא מפואר שכלל שרשרת של מחדלים ומחסורים שהותירו את האפידמיולוגים באפלה יחסית. כל יכולות האיסוף, הניתוח והפילוח של המידע, הדבר שכבר התרגלנו לחשוב עליו כמוחלט, התברר כטוב רק לפוסטים ממומנים ולקניות ברשת. החיזוי, המיקום המדויק, ההתאמה האישית, הבינה המלאכותית - כולם, כמו שהיו אומרים בהפועל פתח תקווה, לא התייצבו למשחק. אנחנו מדברים על רובוטים שמבצעים ניתוחים, מכוניות שנוסעות לבד וגשושיות על המאדים, אבל כשאנשים התחילו להשתעל שיעולים יבשים - כל מה שיש לטכנולוגיה להציע זה בידור ועבודה מהבית. אנחנו מדברים על מחשוב קוונטי נאצל ומתכננים מאיצי חלקיקים מפעימים, אנחנו בונים זרועות רובוטיות ורחפנים, אבל כשהיה צריך מטושים, לא היו - וזה מקל עם צמר גפן בקצה, לא תגידו חללית. זו אומנם הצגה פשטנית של הדברים, אבל קשה יהיה לחלוק עליה.

חשבנו שאנחנו חיים בעתיד, בשיא של ההייטק, אבל פתאום חזרנו אחורה, נסוגים אל טכניקת מניעה בת 150 שנה כמו רחיצת ידיים בסבון, אל טכנולוגיה בסיסית יותר מהבסיס, כמו מסכה על הפנים, וכמובן שהאמצעים שהוכחו כהכי יעילים מכולם בינתיים היו גם הכי עתיקים ודרשו בדיוק אפס טכנולוגיה: הסגר והריחוק.
הטכנולוגיה כשלה. חשבנו שאנחנו חיים בעתיד, אבל ההווה, מתברר, גורר איתו ארגזים כבדים מהעבר הרחוק. ואתם יודעים מה, גם אם מוקדם להכריז על כישלון גורף, הרי שלכל הפחות ראוי לפתוח את הארגזים ולשמוע את קולו של העבר.

ב. בתחילת השבוע, בוקר יום ראשון, הצצתי בליקוי החמה החלקי דרך מסכת רתכים מקצוענית למראה שהשאלתי לרגע ברחוב ממישהו שאינני מכיר. שילוב של קנאה (למה אין לי מסכת רתכים!) ותשוקה עזה להביט בשמש (כמוהו!) הכריעו את המבוכה. העולם נעלם כשאתה מאחורי מסכת הרתכים והשמש מאירה כפנס רחוב מרוחק. היה מפעים לראות את צידו האפל של הירח ניצב ביני לבין השמש ומכסה כשליש משטח הדיסקה שלה ולחשוב על גרמי השמיים מסתדרים להם בקו הנכון, על מישור המילקה, ובדיוק בזמן הנכון, כשהירח במולדו, צידו החשוך מופנה כלפינו. תודה לכם, שמיים. כשהורדתי את הקסדה הכהה נגלה שוב העולם בפניי כשהוא מתמלא בצבעים חיים ושמחים. תודה לך, ארץ.

מאוחר יותר, נקלעתי לוויכוח מטופש בטוויטר עם אחד שכתב משהו כמו: "ליקוי החמה תלוי במולד הלבנה, כלומר בראש החודש העברי. כמה מהישראלים שקמו הבוקר בשיא ההתרגשות בגלל הפקקטה ליקוי הזה יודעים שמחר ומחרתיים חל ראש חודש תמוז?". וואי וואי, זה עצבן אותי כל-כך, חשבתי שאני מתפוצץ! סתם, זה לא עצבן אותי באמת, אבל הייתה לי עבודה שהייתי חייב לדחות בדחיפות ואין כמו האינטרנט בשביל זה. זו הסיבה שאין חיסון לקורונה, הוויכוחים באינטרנט תמיד חשובים יותר.

כשאני חושב על זה, זה כן קצת עצבן אותי, פעמיים; אחת כי דתיים שאומרים על חילוניים שהם לא יודעים מתי ראש חודש ודברים מהסוג הזה הם נקודה רגישה אצלי. גם אני הייתי כזה פעם, לפני איזה אלף שנה. ופעם שנייה: פקקטה ליקוי, באמת? עד כמה אפשר להקטין את העולם? גרמי השמיים מסתדרים בקו ישר וכמעט מושלם שנמתח לאורך 150 מיליון קילומטרים וזה לא מרגש וחשוב יותר מראש חודש תמוז שחל יומיים אחר כך? חבל שלא הייתה לי מסכת רתכים כשקראתי את הציוץ הזה, בחיי. הרי להגיד שליקוי החמה "תלוי" בראש החודש העברי זה כמו להגיד שגלי הים תלויים בשירותי ההצלה ושכיוון הרוח תלוי בשבשבות. מי תלוי במה בדיוק? הירח יודע שזה ראש חודש תמוז? לשמש אכפת ממשהו? התלות, מצחיק אפילו להסביר את זה, הפוכה לגמרי. הם הרי עושים את זה מאז ומתמיד, הרבה לפני שהיינו והרבה אחרי שנלך, אנחנו והחודשים שלנו.

ג. מה שכן, משהו בדיון הזה הדהד לי קול עתיק מהעבר הרחוק, שבקע כנראה מאחד מאותם ארגזים מסעיף א’. אף אחד לא צריך לספר לי שהשבוע היה ראש חודש תמוז - אני מת על תמוז. החודש היחיד בלוח השנה העברי שנקרא על שם אל, ולא זה שלנו. תמוז, אל הפריון והמרעה המסופוטמי, היה פופולרי מאוד בארצנו. סגדנו לו. הפולחן של תמוז מוזכר בתנ"ך, כמו גם במיתוס של גלגמש. כל-כך אהוב, עד ששרד יחד איתנו את האכדים והשומרים והבבלים והאשורים והפרסים והכנענים. כל-כך אהוב עד שאי אפשר היה להוציא אותו מהלבבות שלנו, הוא נשאר. אל מקומי לכל דבר ועניין, מקבילם של אוזיריס - אל המוות והשאול במצרים, ושל אדוניס - אל התשוקה והיופי ביוון: ומהו הקיץ הישראלי אם לא אוזיריס ואדוניס הולכים מכות בפארק מים?

תמוז, דומוזי במקור, אל המרעה, החקלאות והטבע, שנפל קורבן למזימתה ולזעמה של בת זוגו איננה, מלכת השמיים. ניסיונה הכושל להשתלט גם על עולם המתים הסתיים בכך שתמוז שלנו נידון לבלות חצי מהשנה כבן ערובה בשאול תחתיות. זה מיתוס מוכר שהיכה שורשים בכל המיתולוגיות, והוא התחיל פה, אצלנו. יש גם אומרים שסיפור האהבה בין תמוז ואיננה נתן השראה לשיר השירים שלנו. תמוז מת כשהוא יורד אל העולם התחתון, תמיד ביום הארוך של השנה - שהשנה חל באותו היום של ליקוי החמה! - ונולד מחדש ביום הקצר של השנה. מותו של תמוז, אל הפריון והטבע, מבשר את תחילת הקיץ השחון והצחיח שאתם ואני מכירים לא פחות טוב מכל אשורי וכל אכדי. זו המיתולוגיה שלנו, ככה הסברנו לעצמנו את אכזריות של הקיץ הישראלי אז, וגם היום, עם כל המטאורולוגיה, זה ההסבר שנשמע לי הכי הגיוני.

אני אוהב את האלים הישנים. אני לא אומר את זה בשביל להרגיז את הדתיים אלא כדי להזכיר שאנחנו חוליה בשרשרת, לא סוף הדרך. לקחנו מאלה שהיו לפנינו, ואלה שיבואו אחר כך ייקחו מאיתנו. תמוז, האל והחודש, נשאר איתנו עד היום, שריד ותזכורת לעולם קדום, קדם טכנולוגי. אל מתאים לתקופת הקורונה ולאכזבה מהטכנולוגיה שהכזיבה. לא פחות מכך; תמוז מזכיר לנו שבסוף, מה שמחזיק הכי הרבה זמן אלה הסיפורים.

חשבנו שאנחנו אזרחי העולם, תכננו לאן ניסע ביולי ובאוגוסט. אבל השנה אין עולם, הוא רחוק ומוזר, ואין יולי ואין אוגוסט. מה שיש, חברות וחברים, זה תמוז ואב ואלול וארץ ישראל ושמש אכזרית ששום ירח לא יצליח להסתיר. בינתיים אנחנו פה עם הדברים שהיו פה מאז ומתמיד ויישארו פה לנצח.

זה לא הכי טוב, אבל זה גם לא חייב להיות כל-כך גרוע, אני אומר לכם, פשוט תורידו את מסכת הרתכים מהפרצוף שלכם ותראו שהעולם מתגלה ומתמלא בצבעים חיים ושמחים. 

הרהור: הסיבה האמיתית שעדיין אין חיסון לקורונה היא שהוויכוחים באינטרנט תמיד יותר דחופים מהכול.

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם