גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאות אלפי ישראלים עשויים למצוא את עצמם בקרוב שוב בלי דמי אבטלה

באוגוסט תסתיים הזכאות של מאות אלפים לדמי אבטלה, אבל באוצר מעדיפים להמשיך ולעדכן בכל פעם מחדש על שינויים ברשת הביטחון • מדוע מתעקשים באוצר שלא להעניק ודאות למובטלים, לאור העובדה שהסכום ששולם עד כה נמוך משמעותית מזה שהוקצה בתוכנית החילוץ

בנימין נתניהו וישראל כ"ץ / צילום:  Abir Sultan, רויטרס
בנימין נתניהו וישראל כ"ץ / צילום: Abir Sultan, רויטרס

עם פרוץ משבר הקורונה נפלטו משוק העבודה מעל מיליון עובדים. יציאה לחופשה ללא תשלום, פיתרון שהיה על המדף, אפשר למחפשי העבודה החדשים לתבוע דמי אבטלה באופן כמעט מיידי. הממשלה פעלה במקביל גם להארכת תקופת תשלום דמי האבטלה למי שזכאותו הסתיימה במהלך החודשים מרץ, אפריל ומאי.

היום ברור שמה שהיה נדמה בתחילה כמשבר חולף, יישאר כאן לפחות לעוד כמה חודשים. המשבר הכלכלי שגרם נגיף הקורונה, רק הולך ומעמיק. התחזיות האחרונות של בנק ישראל וגופים אחרים צופות כי שוק העבודה לא יחזור למצבו מלפני המשבר, לפחות עד סוף 2021.

הממשלה, לעומת זאת, כבר החלה לקפל את רשתות הביטחון הסוציאלי שפרשה בתחילת המשבר. תקופת הזכאות המקוצרת לקבל דמי אבטלה, למשל, לא הוארכה מעבר לאפריל. המשמעות: מפוטרי חודש מאי יידרשו לעבוד 12 חודשים ברציפות כדי להיות זכאים לדמי אבטלה.

אבל הבעיה הגדולה והבוערת יותר היא מה יעשו מאות אלפי מחפשי העבודה שכבר נמצאים בחוץ ושזכאותם לדמי אבטלה עומדת לפוג. מעל רבע מיליון מובטלים לא יהיו זכאים לדמי אבטלה בחודש יוני, לפי תחזיות הביטוח הלאומי. בחודש יולי, לפי אותן תחזיות, צפוי מספרם של דורשי העבודה שכבר מיצו את זכאותם לטפס ולהגיע ל-372 אלף ובאוגוסט ל-469 אלף.

צריך לסייג ולציין כי בביטוח הלאומי סופרים בקבוצות האלה גם מובטלים בני פחות מ-24, שלפי החוק אינם זכאים כלל לדמי אבטלה ומספרם נאמד בכ-120 אלף איש.

חיים את הרגע: ללא תוכנית אסטרטגית

ההערכות הפנימיות באוצר מדברות על מספרים נמוכים הרבה יותר של מובטלים. ועדיין לכל הצדדים ברור שאפילו "רק" רבבות מובטלים שלא זכאים לדמי אבטלה הם פצצת זמן חברתית - והשאלה הגדולה היא כיצד לטפל בה. השיטה בה בחר האוצר עד היום הייתה "טלאי על טלאי".

בתחילת המשבר האוצר הסכים להאריך תשלום דמי אבטלה למי שהזכאות שלו נגמרה במרץ, אבל רק עד סוף אפריל. לאחר מכן ההקלה הזו הוארכה, אבל רק עד סוף מאי. בתחילת יוני החליטו ראש הממשלה ושר האוצר על טלאי נוסף: 35 יום של תקופת הסגרים (מה-15 למרץ ועד ל-19 באפריל) לא ייחשבו במניין מכסת ימי האבטלה של המובטלים. כך יוצא שמי שהוצא לחל"ת בתחילת המשבר יקבל למעשה עוד 26 ימים (35 פחות שבתות ו-5 ימים שמנוכים מדמי האבטלה).

שוב יאלצו לרגע האחרון

ומה לגבי מאות האלפים שהוצאו לחל"ת או פוטרו במהלך תקופת הסגרים או אחריה? ומה אחרי שייגמר הטלאי הנוכחי? ייתכן שלאור משך המשבר, הגיע הזמן להחליף דיסקט ולהתחיל להסתכל על פיתרון לאבטלה באופן אסטרטגי וארוך טווח.

שר הרווחה איציק שמולי ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר הציגו השבוע הצעה לתוכנית ממשלתית שתאריך את דמי האבטלה עד סוף חודש אוגוסט לכל הדורשים.

ההצעה של שמולי ושפיגלר מתבססת בין היתר על מהלכים שנעשו במדינות כמו קנדה והולנד, שהודיעו על הארכת דמי האבטלה עד אוגוסט, ניו זילנד ואוסטרליה (עד ספטמבר), אנגליה (אוקטובר) וארה"ב, שהאריכה עד נובמבר.

העלות התקציבית של ההצעה של שמולי ושפיגלר מוערכת ב-3.3 מיליארד שקל. השניים מציעים גם להאריך את הסיוע לבני 67 ומעלה וגם את הפטור מקיזוז למקבלי כפל קצבאות - בעלות נוספת של 0.5 מיליארד שקל.

נכון, מדובר במיליארדי שקלים. אבל מצד שני, עד סוף מאי האוצר הוציא פחות מ-4 מיליארד שקל מתוך 15.4 מיליארד שקל שהקציב בתחילת משבר הקורונה לתשלום דמי אבטלה למובטלים - כך שיש עדיין לא מעט כסף פנוי בקופת התשלומים למובטלים.

ההצעה של פלוג: כך יימנע עוני

הצעה מעניינת אחרת מעלה פרופ’ קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל לשעבר וסגנית נשיא למחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה: "להערכתי, בסופו של דבר הממשלה תיאלץ להאריך את הזכאות של דמי אבטלה פעמים נוספות עד שהאבטלה תרד לרמות יותר נמוכות, ולכן רצוי מאוד להודיע על כך כבר עכשיו".

לשיטתה של פלוג, "ראוי היה להכריז כבר היום שהזכאות תימשך עד שהאבטלה תרד מרמה דו-ספרתית. הכרזה כזו תקטין את אי הוודאות ואת החרדה של המובטלים ותמנע צמצום חד בהוצאות - מה שיסייע לרווחתם ולפעילות במשק. חשוב לציין כי מדינות אחרות, שבהן מלכתחילה הזכאות לדמי אבטלה הרבה יותר ממושכת מאשר בישראל, הודיעו כבר על הארכת הזכאות במספר חודשים. תוצאת אי-הארכת דמי האבטלה עלולה לגרום למשפחות רבות להידרדר לעוני".

פלוג מתחה בעבר ביקורת על רשת הביטחון שמדינת ישראל נותנת למובטלים. ביטוח האבטלה בישראל בימי שגרה נחשב "קמצני" בהשוואה בינלאומית. בעוד שמדינות מפותחות אחרות משלמות לאזרחיהן אבטלה לתקופות שמתחילות בחצי שנה, שנה ואפילו תקופות ארוכות יותר, מוכנה ישראל לשלם רק 50 עד 100 יום למובטלים בגילאי 24 עד 35. מובטלים בני פחות מ-24 אינם זכאים כלל לדמי אבטלה. מובטלים בגילאי 35 ומעלה (ומובטלים צעירים שתומכים בשלוש נפשות נוספות) מקבלים כבר מעל 100 יום אך בשום מקרה המדינה לא משלמת מעבר לתקרה של 175 ימי אבטלה, שהם קצת יותר משישה חודשים.

ההגיון שמאחורי "הקמצנות" הזו הוא לא רק רצון לחסוך בתקציבים. שוק העבודה הישראלי לא התקשה לספק בשנים האחרונות עבודה לכל דורש, והמדינה רצתה לתמרץ מובטלים למצוא עבודה ולא להתרגל להטבות הסוציאליות.

משבר הקורונה שינה את המציאות הזו באופן קיצוני. חלקים משמעותיים במשק עדיין סגורים, בהנחיית הממשלה. העסקים בענף הטיסות והתיירות לחו"ל משותקים לחלוטין. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בענפי האירוח וההסעדה נעדרו בחודש מאי שני שלישים מהעובדים. בענפי האומנות הבידור והפנאי נעדר מעבודתו כל עובד שני.

במציאות הזו, כך לפי סקר של הלמ"ס, 81 אלף איש שאינם משתתפים בכוח העבודה ומעוניינים לעבוד - טוענים כי לאור המצב הקיים כלל לא חיפשו עבודה.

באוצר צפויים להתנגד להצעות של שמולי ושל פלוג. על הרעיון של הארכת דמי האבטלה כל עוד האבטלה גבוהה מ-10%, יגידו באוצר שזו קביעה שרירותית. על ההצעה של שמולי יגידו שהמספרים בה מנופחים ושהאבטלה יורדת בקצב מהיר הרבה יותר מכפי שמדווח לשירות התעסוקה ולביטוח הלאומי.

בנוסף, קיים חשש אמיתי שהארכת הזכאות לדמי אבטלה לעובדים שהוצאו לחל"ת תגרום להם להפסיד עוד זמן יקר בתקוות שווא שיחזירו אותם - במקום לנצל את הזמן לחיפוש עבודה חדשה או להכשרה מקצועית.

על כך אומרת פלוג: "מתייחסים בהגזמה לחשש מפני פגיעה ברצון של עובדים לחזור לתעסוקה, בהינתן העובדה שהבעיה העיקרית בשוק העבודה היא מקומות העבודה ולא אי-רצון להשתלב בעבודה. אמצעי להתמודדות עם החשש מפני פגיעה בתמריץ לעבודה יכול להיות בהפחתה מדורגת של דמי האבטלה על פני זמן". 

מדינות שהאריכו זכאות לאבטלה

קנדה והולנד
עד 8/2020

ניו זילנד ואוסטרליה
עד 9/2020

אנגליה
עד 10/2020

ארה"ב
עד 11/2020

סינגפור
עד 12/2020

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: תמר מצפי

שימוע ל"ראיסים" שסיפקו "שירותי שמירה" לקבלני בניין

המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה לאחרונה לחברת השמירה "מוקד יפו", לחברות שמירה נוספות ולבעלי תפקידים בחברות כי הוחלט להגיש נגדם כתב אישום, בכפוף לשימוע, בחשד לביצוע עבירות כלכליות בהיקף של מאות מיליוני שקלים במסווה של פעילות חברות שמירה לגיטימיות

ח''כ משה סולומון, הציונות הדתית / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

האם שיעורי העישון בישראל עולים או יורדים? תלוי בקבוצת הגיל

ח"כ משה סולומון טען כי גרף המעשנים כל שנה ושנה הולך וגדל, וכי גיל המעשנים הולך וקטן. בדקנו ● המשרוקית של גלובס

סגן הקנצלר הגרמני, רוברט האבק, בנאום בסוף השבוע בו אמר כי ישראל עוברת על החוק הבינלאומי / צילום: Reuters, Bernd Elmenthaler

הסחף נגד ישראל באירופה מתגבר, ואפילו בגרמניה קוראים לעצור המלחמה

הפסיקה של בית הדין הבינלאומי לצדק והדרישה לצווי מעצר בהאג העניקו "חותמת רשמית" לטענות בדבר פשעי מלחמה ● בגרמניה, סגן הקנצלר שנחשב עד כה לפרו-ישראלי, אמר ש"ישראל עברה את הגבול", ובספרד שרת הביטחון אמרה: "בעזה מתרחש ג'נוסייד אמיתי"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

חקירת נוה ואורנשטיין מסמנת עידן חדש באכיפת שחיתות בישראל

מאז חקירת רה"מ בנימין נתניהו והעמדתו לדין לפני ארבע שנים הלך ופחת מספר חקירות השחיתות נגד אישי ציבור ● אולם גלי בהרב־מיארה, הוכיחה בשנה האחרונה שיש לה אומץ ויכולת לעמוד איתנה מול הממשלה ● ייתכן שההחלטה לפתוח בחקירה הנוכחית מלמדת על עידן חדש ויציאה מההקפאה באכיפת שחיתות בישראל

עופר מלכה ומירי רגב / צילומים: איל יצהר, קובי גדעון-לע''מ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"תוקע מיזמים": איש המוסד שעזב בטריקת דלת והפך ליועץ הקרוב של מירי רגב

עופר מלכה הוגדר על ידי גורמים שעבדו מולו כשהיה מנכ"ל משרד התחבורה כמי ש"התאמץ לא לקבל החלטות אלא בהנחתות שהגיעו ממירי רגב" ● בתחקיר "המקור" נחשפה זיקה עמוקה שלא דווחה בין השרה למי שעד לא מזמן היה מועמדה למנכ"לות רשות שדות התעופה

אילוסטרציה: shutterstock

סימן מדאיג: הנתון הישראלי שזינק לשיא של 13 שנה

לפני פרסום החלטת הריבית של בנק ישראל, קפצה תשואת האג"ח לעשר שנים ליותר מ-5% - הגבוהה ביותר מאז 2011 ● המשמעות: ירידה בביקושים שגורמת למדינה להנפיק חוב בעלות גבוהה יותר ● ברקע: פרמיית הסיכון הגבוהה והחוב הממשלתי המטפס

פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק  - יח''צ

מדד ראסל מעדכן את המניות בו: אלה הישראליות שייכנסו

מה הוא מדד ראסל 3000, מי מנהל אותו, אילו מניות יכולות להיכלל בתוכו, ואיזו תשואה הוא הניב לעומת מדדי S&P 500 ונאסד"ק? ● וגם: המניות הישראליות שנכנסות כעת למדד, ואלה שיוצאות ממנו - דברים שכדאי לדעת לקראת עדכון המדד בסוף חודש יוני

מנהלי המשרד הממוזג גולדפרב גרוס זליגמן / צילום: דדי אליאס

גולדפרב גרוס זליגמן: חשד שבוצע ניסיון חדירה נוסף לרשת החברה

פירמת עורכי הדין גולדפרב גרוס זליגמן, שהותקפה בשבוע שעבר ע"י האקרים, הודיעה כי עודכנה ע"י מערך הסייבר הלאומי על ניסיון תקיפה נוסף ● בפירמה אישרו לאחר התקיפה הראשונה כי הועתק מידע, והודיעו כי שכרו את חברת הסייבר סיגניה, מהמובילות בתחום ● בין השאלות שנותרו פתוחות: מהו היקף המידע שנגנב, וכיצד בוצעה התקיפה?

בצלאל מכליס, מנכ''ל אלביט / צילום: אסף שילה ישראל סאן

כך הגיב מנכ"ל אלביט מערכות כשנשאל על החרם השקט של המשקיעים הזרים

החברה הבטחונית מציגה תוצאות חזקות וצבר ההזמנות בשיא של יותר מ-20 מיליארד דולר, לצד תזרים שלילי מפעילות ● למרות זאת, מניית אלביט נסחרת מתחת לערכה בתחילת המלחמה בעזה ● המנכ"ל בצלאל מכליס: "אני מנהל חברה ולא מניה – ועם התוצאות קשה להתווכח"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

הנגיד על האפשרות שיוטלו גזרות חדשות: "סביר שיידרשו צעדים נוספים מעבר להעלאת המע"מ ב-2025"

אחרי שבנק ישראל הותיר את הריבית על 4.5% בפעם השלישית ברציפות, פרופ' אמיר ירון דבק בתחזיות שמראות שבעוד שנה האינפלציה תתכנס ליעד ● על הקדמת העלאת המע"מ ל-2024: "ככל שיחול גידול בלתי צפוי בהוצאות הביטחוניות יש לשקול צעדים נוספים בתחום המיסוי או הקדמת צעדים מתוכננים"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

אפוד וקסדה ב־150 מיליון שקל: פימי במגעים לרכישת מחצית ממרעום דולפין

הקרן במו"מ לרכישת מחצית ממניות יצרנית הציוד הטקטי, שנהנית מביקוש גובר למוצריה מאז תחילת המלחמה בעזה, לפי שווי חברה של 250-300 מיליון שקל

עו''ד אפי נוה והשופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילומים: כדיה לוי, תמר מצפי; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החשדות וקו ההגנה: כל מה שכדאי לדעת על החקירה הדרמטית של השופט וראש הלשכה לשעבר

בעוד שלעו"ד אפי נוה זו החקירה השלישית במספר - עבור איתן אורנשטיין, שהיה שופט ונשיא מוערך מאוד, זו החקירה הראשונה ● מהם החשדות נגדם, מה צפויים השניים לטעון, ואיך הגיבה השופטת דליה גנות אותה ביקש נוה להעביר? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הריבית הגבוהה כואבת לישראלים יותר. הנתונים מראים שהיא כאן כדי להישאר

בגוש האירו צפויים להתחיל בהורדת הריבית כבר ביוני, לאחר שסחרור המחירים מהשנה שעברה נבלם ● בבריטניה האינפלציה עומדת על 2.3%, כשבשיא היא הייתה גבוהה פי חמישה, וגם בקנדה ישנה הקלה ● בישראל עם זאת המגמה הפוכה והקונצנזוס הוא שהאינפלציה תטפס ● וגם: למה נוטלי המשכנתאות פה סובלים יותר?

אתר בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

הפקק משתחרר? 2,000 פועלי בניין זרים נחתו בישראל ואלף נוספים בדרך

בשבוע שעבר הגיעה לישראל המאסה גדולה ביותר של פועלי בניין זרים מתחילת המלחמה ● המדינה בוחנת הבאת עובדים גם מתאילנד, אקוודור וממדינות באפריקה ● האם הקצב יישמר?

אלי כהן, מנכ''ל קבוצת הבינלאומי / צילום: אייל טואג

למרות ירידה בהכנסות וברווח, הבנק הבינלאומי עם תשואה להון של 18.7%

הרווח הנקי של הבנק הבינלאומי ירד ב-10% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בעיקר בשל ירידה בהכנסות ממימון • הבינלאומי רשם הכנסות בסעיף הפסדי האשראי, מה שמעיד על ביטחון ביכולת הלווים להחזיר הלוואות • בתיק האשראי נרשמה ירידה של 2% במהלך הרבעון ● הבנק יחלק דיבידנד בשיעור של 40% מההון

נשיא ברזיל לואיז אינסיו דה סילבה / צילום: Shutterstock, Isaac Fontana

בפעם השנייה: ברזיל מעכבת עסקה עם חברה ביטחונית ישראלית

זרוע היבשה של צבא ברזיל יקים קבוצת חשיבה לשינוי מועדי האספקה של טילי נ"ט מתוצרת רפאל, כך לפי דיווח במדינה ● אין סיבה רשמית לצעד, אבל סביר מאוד שהוא נובע מההתנגדות של ברגיל למלחמת חרבות ברזל

סניף שופרסל שלי בתל אביב / צילום: איל יצהר

שווי שופרסל זינק ב-50%: "האחים אמיר הופתעו מעוצמת ההתייעלות שניתן להשיג"

בדוחות הרבעון הראשון, עדיין ללא מעורבות בעלי השליטה החדשים, מציגה שופרסל שיפור ניכר ברווחיה ● האחים אמיר כבר מורווחים 150 מיליון שקל על השקעתם, ובשוק מעריכים: "בכל מקום בו הם נוגעים ניתן לחסוך מיליוני שקלים"

גיל גרון, מנכ''ל Orca ואסף רפפורט, מנכ''ל Wiz / צילום: אורקה סקיוריטי, איל יצהר

"עו"ד באלף דולר לשעה": מה קורה כששני חדי קרן נאבקים בבית משפט בארה"ב

בית המשפט בארה"ב הודיע השבוע כי הוא דוחה את בקשתה של ענקית הסייבר וויז למחוק את תביעת הפרת הפטנטים שהגישה נגדה המתחרה אורקה סקיוריטי ● כשהוגשה התביעה לפני פחות משנה היו מי שאמרו כי היא חסרת שיניים, וכעת אומרים בשוק: "זו לא תביעת סרק"

משרדי מיתר, הרצוג ופישר, בכר, חן. לשכת עורכי הדין החריגה את הגדולים מההגבלות / צילומים: ZUZ יועצי נדל''ן, תמר מצפי

לשכת עוה"ד פרסמה הנחיות חדשות עם סוכריה למשרדים הגדולים

הנחיות חדשות שהוציאה לשכת עורכי הדין מגבילות את האופן שבו רשאים עורכי הדין להציג בפומבי את שלטי משרדיהם, אך החריגה רבי-קומות ● בתגובתה הבהירה הלשכה: "ניתן יהיה לחרוג מהגודל כדי להתאימו לגודל ולממדי הבניין"

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

רפאל חשפה מיירט חדש שמתבסס על מערכת כיפת ברזל

רפאל חשפה בתערוכה בבוקרשט מיירט חדש שמתבסס על כיפת ברזל ושמו "Iron Lance" ● בקרוב צפויים להתפרסם פרטים נוספים על המיירט החדש ● במקביל, קניה שוקלת לרכוש את מערכת ספיידר של החברה