גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמיים סגורים? לא ממש. מדריך לנוסעים הישראלים שחייבים טרמינל

הביטוי "שמים סגורים" הפך לסמל התסכול לאור הצונאמי שעובר על ענף התעופה והתיירות ● השמים אכן סגורים, אבל בעיקר לכיוון אחד – תיירות נכנסת לישראל ● הישראלים דווקא מורשים להיכנס לכמה מדינות

נתב"ג ריק בצל סגירת השמיים עקב הקורונה / צילום: יוסי פתאל
נתב"ג ריק בצל סגירת השמיים עקב הקורונה / צילום: יוסי פתאל

השבוע קיבלו חברות התעופה הודעה (נוטאם) לפיה הכניסה לזרים לישראל לא תתאפשר עד ה-1 באוגוסט. יש לציין כי לפי החלטת המדינה ההנחיה הזו שרירה עד להודעה חדשה אולם החברות מקבלות עדכון מדי חודש.

עם זאת, ואף לנוכח חובת 14 ימי הבידוד לנכנסים לישראל, חברות תעופה שונות כבר החלו לטוס לארץ - האחרונה שחידשה את טיסותיה היא טורקיש איירליינס עם שתי טיסות יומיות, אחרות כבר הגבירו את קצב הפעילות שלהן בהן וויז אייר ובקנה חברות אחרות כבר הכריזו על חזרה לישראל בהן ריאנאייר ווירג'ין אטלנטיק.

החברות הישראליות מנגד לא ממהרות להחזיר את לו"ז הטיסות הסדירות - אל על וישראייר מבצעות טיסות נקודתיות להשבת נוסעים, כשישראייר מחממת מנועים להתחיל לטוס ליוון ולקפריסין כשהיא מקווה שהבטחת ראש הממשלה לפתוח את השמים לשתי המדינות הללו אכן תתרחש ב-1 באוגוסט. ארקיע מצויה בהדממה בכל הנוגע לפעילות הפנים ארצית והבינלאומית.

כאמור, השמים סגורים אבל יותר לכאן מאשר החוצה מכאן, יש מדינות שאליהן ישראלים רשאים להיכנס, עם או בלי בידוד - יועץ התיירות ומנהל קבוצת "חו"ל מהודר" דודי רובינשטיין עושה סדר בבלגן ומציע מדריך לנוסע הישראלי שכבר חייב להריח חו"ל (מבעד למסכה כמובן).

"אחרי התקוות הגדולות של מאי, באה ההתפכחות הכואבת של יוני. גל שני מתדפק בפתח, נתב"ג הולך ומתרחק. מדינות ירוקות מפנות לנו עורף, אפילו אוקראינה ששירותי הבריאות שלה רחוקים שנות אור משירותי הבריאות שלנו, כבר מציבה לנו תנאים", כך במדריך שפרסם רובינשטיין.

רגע לפני שמתלהבים ורצים להוריד את שכבת האבק שהצטברה מעל המזוודות חשוב לזכור - כל הנכנסים לישראל מחויבים בבידוד של 14 ימים. כרגע מדובר בבידוד עצמאי ונכון לעכשיו הנחיה זו תקפה עד ה-1 ביולי אלא שמדובר בעדכון טכני שיש להניח שיעודכן רגע לפני או אחרי פקיעת המועד.

עוד חשוב לזכור כי מדינות רבות מבקשות לראות פוליסת ביטוח פרטית מכל נוסע. אמנם יש מדינות שמתחייבות לשאת בעלויות הטיפול במקרה של גילוי קורונה לתיירים (קפריסין ויוון למשל) אלא שהפוליסה תכסה גם עלויות הטסה חזרה לארץ. ופה לא מדובר בעניין של מה בך, רוב החברות עדיין לא חידשו את האפשרות לרוכש פוליסת נסיעות לחו"ל, ואלו שכן מעלות סייגים לפוליסה שכדאי ללמוד מראש, בעיקר לנוסעים המשתייכים לקבוצת סיכון. כך או כך מחירי הפוליסה התייקרו בעשרות אחוזים. פוליסה נוספת שתהפוך למוצר חובה מעתה היא פוליסת ביטוח ביטול נסיעה - גם היא התייקרה בעשרות אחוזים וההמלצה היא לצרף אותה לרכישה של טיסה שאינכם בטוחים שתתייצבו אליה.

עוד יש לזכור כי כל חווית הטיסה והשהות ביעד תיראה אחרת - מעטיית מסכה בטיסה, עבור במדידת חום, בחובת שמירה על מרחק במקומות ציבוריים, הגשת המזון בבתי מלון ועוד.

גם למדינות שנאסרה כניסה רשמית לישראלים ניתן להגיש בקשות חריגות והומניטאריות דרך הקונסוליה המקומית.

אז לאן יכול להכניס אותנו הדרכון הישראלי?

ארצות הברית

בעלי דרכון ישראלי עם ויזה לארה"ב יכולים לטוס בטיסה ישירה מישראל לארה"ב ולהיכנס ללא חובת בידוד. חברות תעופה שטסות בקו כוללות את יונייטד שאף טסה לאורך כל התקופה במסלול ניוארק-תל אביב ואת דלתא שהצטרפה אליה לאחרונה. אל על מפעילה טיסות מעת לעת ליעדים שונים בארה"ב. הישראלים יכולים להיכנס לארה"ב בטיסות ישירות מתל אביב אבל לא יכולים להיכנס בטיסות מאירופה.

אין הדדיות עם ידידתנו האמריקאית משום שאזרחים מארה"ב אינם מורשים להיכנס לישראל בדומה לאזרחי המדינות האחרות. יש שטוענים שפתיחת הגבולות למדינות סלקטיביות אף מתעכבת היות שישראל לא תרצה להביך את ארצות הברית ולכלול אותה ברשימת המדינות הלא רצויות.

בריטניה

בריטניה מאפשרת לישראלים להיכנס לגבולותיה אולם בתחילת החודש היא החליטה על חובת בידוד של 14 יום לנכנסים לממלכה. טיסות לבריטניה מבצעת וויז אייר (לוטון), וגם וירג'ין הודיעה כי תחדש את הקו ב-10 באוגוסט (הית'רו) בתדירות של שלוש טיסות שבועיות. אל על מפעילה ללונדון טיסות מעת לעת.

איחוד אירופי + מדינות שנגן (27 מדינות החתומות באמנה והכוללת את מדינות האיחוד מלבד אירלנד, רומניה, בולגריה וקרואטיה ובתוספת מדינות שאינן חברות באיחוד: ליכטנשטיין, נורבגיה ושוויץ)

רובינשטיין מפרט כי הגבולות באיחוד האירופי נפתחו למעבר בין המדינות, אלא שהוא מדגיש כי האיחוד האירופי כולו כולל מדינות שבהסכם שנגן סגורות בפני דרכון ישראלי, נכון לעכשיו עד ה-1 ביולי אלא שהסיכוי הוא שהאיסור הזה יתארך בוודאי לנוכח נתוני התחלואה של הימים האחרונים.

למי מותר להיכנס? אפשר להגיש בקשה לאישור מיוחד לכניסה למדינות וזאת דרך שגרירויות בישראל. בקשות אלה מיועדות למבקשים להיכנס לצורכי לימודים או עסקים. יש מדינות שמתירות כניסה לאנשי עסקים לנסיעות קצרות. רובינשטיין מזהיר כי מדינות באירופה כבר החזירו ישראלים שהגיעו ללא אישור.

בנוסף, ישראלי המחזיק בדרכון אירופאי יכול להיכנס לאירופה ולשוויץ כשהוא יכול לטוס בטיסות קונקשן בתוך אירופה ואף רשאי להכניס עמו את הבעל\האישה\הילדים כאשר הם נלווים אליו ומציגים תעודת נישואין\תעודת לידה.

יוון

יוון אמנם חברה באיחוד האירופי, אך היא חושקת בתייר הישראלי כמו גם בתיירים ממדינות אחרות שבהן התחלואה נמוכה. ביוון ביקרו בשנה שעברה כ-33 מיליון תיירים והמשאב הזה הוא קריטי עבורה. יוון ביקשה לפתוח את עונת התיירות כבר בתחילת יולי.

לאחרונה ביקר ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטאקיס בין השאר כדי לקדם את פתיחת השמים בין המדינות (כששתי המדינות יודעות כי בעיקר מדובר על תנועה של ישראלים מפה לשם, ולא של יוונים לכאן). הביקור אכן הניב הצהרה מטעמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפתיחת השמים ב-1 באוגוסט בין שתי המדינות. נתניהו סייג מראש את ההצהרה ה"דרמטית" בכך שמדובר באפשרות ושהיא תלויה בנתוני התחלואה ולמעשה רמז שהתאריך הזה הוא פיקטיבי למדי. כנראה. כך או כך, בינתיים ישראלים לא יכולים להיכנס ליוון.

קפריסין ומונטנגרו

קפריסין הייתה המדינה הקרובה ביותר לפתיחת השמים עם ישראל, בתיאוריה כמובן. ישראל אף דורגה כמדינה "ירוקה", כלומר כזו ששיעורי התחלואה בה נמוכים והתברגה בדירוג A כמדינות שפטורות מחובת בידוד. בינתיים, עוד לפני העלייה של הימים האחרונים במספר המאובחנים - ישראל כבר ירדה לדירוג B ומשמעו שהנכנסים מהמדינות המדורגות בקטגוריה הזו יידרשו להציג בדיקות קורונה שנעשו 72 שעות לפני ההגעה למדינה. דרישה דומה קיימת גם במונטנגרו - אלא שמדובר במשימה לא פשוטה: משרד הבריאות לא מתיר לבצע בדיקות קורונה לצורכי תיירות.

טיסות ללרנקה מפעילה ישראייר מעת לעת ומפעילות גם חברות פרטיות. חברת קאווה גרופ אף מציעה בדיקת קורונה עצמאית שכלולה במחיר הטיסה, זאת למי שמוכן לשלם 1,500 אירו לטיסה (ללרנקה). טיסות פרטיות המיועדות ל6 עד 10 נוסעים לקפריסין מציעה חברת כהנא גרופ. הטיסות נמכרות למי שרוכש חבילת נופש במלונות הכשרים של החברה בקפריסין. כל נוסע יוסיף 800 שקל ויטוס מחיפה או מהרצליה לאי השכן.

אוקראינה

אוקראינה, לפי רובינשטיין כבר הסירה את כל המגבלות על ישראל אלא שלקח לה בדיוק יומיים להתחרט. כעת, ישראל מוגדרת כמדינה אדומה באוקראינה ומי שמגיע צריך להיכנס ל 14 יום בידוד ולהתקין אפליקציית מעקב עבור השלטונות. ניתן לטוס עם ישראייר וחברת התעופה אוקראיין בלו"ז מצומצם המותאם לקורונה .

טורקיה

השבוע חידשה טורקיש איירליינס את טיסות הנוסעים שלה לישראל. בתחילה תכננה לטוס בתדירות של ארבע טיסות שבועיות אולם הודיעה כי תחדש את הקו שבשיאו פעל גם בתדירות של 10 טיסות יומיות עם שתי טיסות שבועיות. הנוחתים מישראל לא מחויבים בבידוד עם הגיעם לטורקיה אולם יבצעו בדיקת קורונה בשדה התעופה - אם יימצא להם חום גוף גבוה בבדיקה. במידה ויימצאו חיוביים יועברו לבידוד בבית חולים פרטי.

המזרח הרחוק

מתאילנד ועד יפן, מסין ועד אוסטרליה. אין כניסה עדיין לדרכון ישראלי.

קנדה

אין כניסה לישראלים ונכון לעכשיו אין צפי לשינוי. הכניסה אסורה גם מארצות הברית. למרות זאת אייר קנדה כבר חידשה את טיסותיה בקו בתדירות של שלוש טיסות שבועיות.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?