גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במקום שיהרוס את השטחים הפתוחים, תנו לותמ"ל לנהל את ההתחדשות העירונית

הותמ"ל נולדה בחטא; בבסיס קיומה היתה כוונה לפגוע בשטחים הפתוחים והחקלאיים על חשבון כלל הציבור ובעיקר על חשבון המושבים, הקיבוצים והקומץ החקלאים שנותר בארצנו ● הניסיון הוכיח שאין די בתכנון בשטחים פתוחים כדי לפתור את בעיית הדיור והוזלת מחירי הדירות באזור המרכז

הדמיה / צילום: מנדי רוזנפלד אדריכלים
הדמיה / צילום: מנדי רוזנפלד אדריכלים

בשעה טובה נכנס שר שיכון חדש ויחד עם שר הפנים אמורים השניים ליטול לעצמם את המושכות של שוק הנדל"ן בחזרה לאחר הקדנציה שבה "ארגז הכלים" הכולל של הנדלן רוכז אצל משה כחלון בהיותו שר האוצר.

כזכור בשנת 2015 הצביע מבקר המדינה על הבעייתיות בפיזור הסמכויות בתחום הדיור בין משרדים שונים, דבר שהעיק על השוק ואחראי במידה רבה למשבר הדיור ולזינוק של יותר מפי 2 במחירי הדירות מאז 2008. משה כחלון ביקש לנצל את עוצמתו הפוליטית ואסף אליו את השליטה ברשויות התכנון ורשות מקרקעי ישראל, כאשר תכנית הדגל שלו הייתה הגדלת היצע הדיור ו"מחיר למשתכן" במטרה לתת מענה הן לאפשרות של זוגות צעירים לרכוש דירה והן לצמצם את הפער בין הביקוש להיצע. כך, בשנים האחרונות מרבית המכרזים שפורסמו היו של מחיר למשתכן, אלא שלא כולם הצליחו ורבים מאלה שרמ"י הצליחה לשווק, נתקלו בקשיים רבים.

כחלון גם הקים את הועדה לתכנון מתחמים מועדפים שנועדה לקצר את הליכי התכנון ואת משך הזמן שעובר בין התכנון לשיווק בפועל ולבניה, אלא שעל פי דוח המסכם את פעילותו עולה כי מתוך 226 אלף דירות על הנייר - רק 13% שווקו למרות שההליך הסטטוטורי קוצר משמעותית, כלל לא ברור שהוועדה "המיוחדת" הצליחה לקצר לוחות זמנים בתכנון.

במסגרת ההסכמים הקואליציוניים סוכם כי פעילותו של הותמ"ל תוארך כאשר במסגרת הסדרת פעילות הותמ"ל יושם דגש על האיזון בתכנון המואץ לדיור עם היבטים מוניציפליים והיערכות הרשויות המקומיות לקליטה ומתן שירות לתושבים בתהליכי גידול מואץ.

לטעמנו, הותמ"ל נולדה בחטא; בבסיס קיומה היתה כוונה לפגוע בשטחים הפתוחים והחקלאיים על חשבון כלל הציבור ובעיקר על חשבון המושבים, הקיבוצים והקומץ החקלאים שנותר בארצנו. המשך הוראת השעה היא בבחינת הוספת פשע על חטאי העבר. ראוי היה לבטל את הותמ"ל ולעצור את דריסתן של הקרקעות חקלאיות על מנת להשאיר "פינות זיכרון" לריח הפרדסים שבשרון ולשדות התותים של רמת השרון.

בשנת 2019 החלה הותמ"ל לתכנן גם מתחמי פינוי-בינוי, מדובר בצורך הרבה יותר חשוב מבחינה עירונית ובטיחותית. לאור העובדה שבמושכות שוק הדיור אוחזים כעת שני שרים חרדיים מצופה כי אלה ימשיכו את המגמה של השנה שעברה ודווקא הם, שמבינים את חשיבותה של עירוניות והם בעלי אוריינטציה חברתית יבינו כי הפוטנציאל להצלחת הותמ"ל בתחום ההתחדשות העירונית הוא גדול בהרבה מזה של תכנון על חשבון שטחים חקלאיים פתוחים. במקביל יש לשקול את ביטול הכוונה 'להרוג' את תמ"א 38. נהפוך הוא, יש להגדיל את התמריצים הניתנים בתמ"א 38/2 על מנת לאפשר עיבויי זכויות הבניה גם בערי הפריפריה.

הניסיון הוכיח שאין די בתכנון בשטחים פתוחים כדי לפתור את בעיית הדיור והוזלת מחירי הדירות באזור המרכז. בעיית הדיור יכולה למצוא פתרונה בהגדלת התמריצים "בהתחדשות עירונית". כך למשל תיקון תמ"א 38/2 בהגדלה דרמטית של זכויות הבניה לגובה בכל בניין שייהרס תוך הקטנת הרוב הדרוש של בעלי הדירות לשם חתימת חוזה עם קבלנים, תביא להתחדשות עירונית ותשרת מספר מטרות: שדרוג שכונות נכשלות, שיפור המצב הסוציו-אקונומי של בעלי הדירות בשכונות, קידום ויצירת דירות נוספות חדשות בהיקף רחב שיביאו להוזלת מחירים בהגדלת ההיצע.

מנגד, במקום בו מעוניינים בשינויי יעוד קרקע חקלאית, יש לתת פיצויי ריאלי לבעלי הזכויות בקרקע - חקלאים, בעלי נחלות במושבים, מושבים וקיבוצים. לדעתנו, פיצויי בשיעור 10% מהשווי לאחר שינויי היעוד - הגיוני וייתן תמריץ חיובי שיקדם את ההשבה. יוזכר כי בית המשפט העליון "בפרשת הקשת המזרחית" קבע שהחלטת מועצת מקרקעי ישראל המקנה 27% משווי הקרקע בכסף או בדירות לחוכרים חקלאיים אינה סבירה, אולם בית המשפט לא קבע כי אין לתת פיצויי ריאלי.

הפיצוי הנמוך הניתן היום יוצר התנגדויות אין סופיות מחוכרי הקרקעות המביאות להימשכות ההליכים התכנוניים "ללא קץ". לדוגמה: מתן פיצויי בסך 50,000 שקל לדונם לבעלי זכויות חכירה בכפר אז"ר בגין השבת הקרקע למדינה על מנת שתשווק את הקרקע לבנייה רוויה במחיר העולה על פי 1,000 מהמחיר הניתן לבעל הזכויות, אינה הגיונית עסקית וכלכלית ורחוקה מלהקנות צדק עם מי שהכשירו קרקעות טרשים בשנות ה-20 וה-30 של המאה הקודמת, החזיקו ושמרו בגופם ועל חשבונם על הקרקע במשך קרוב ל-100 שנות התיישבות. נראה כי מתן פיצויי בשיעור 10% משווי הקרקע לאחר שינוי יעודה יעמוד במבחן בג"ץ.  

הכותב הוא עו"ד, עוסק בדיני אגודות שיתופיות, בדיני מקרקעין ובתביעות מול רשות מקרקעי ישראל

עוד כתבות

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%