גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

עוד מחדל בשרשרת: הפרקליטות נאלצת לסגת מאישום נוסף נגד רונאל פישר

לאחר שנסוגה כבר מאישום בפרשה אחת בתיק והגיעה להסדר טיעון מקל בפרשה אחרת, הודיעה הפרקליטות כי אין בידיה לבסס סיכוי סביר להרשעה בפרשה שבה היו מעורבים יאיר ביטון וקובי כחלון ● הפרקליטות מבהירה: "יתר האישומים עומדים על כנם"

רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ
רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ

תיק רונאל פישר - תיק הדגל של המחלקה לחקירות שוטרים ופרקליטות מחוז ירושלים - ממשיך להצטמצם: הפרקליטות הודיעה כי היא חוזרת בה מאחד האישומים בתיק שזכה לכינוי "פרשת קובי כחלון", מי שכיהן בעבר כבכיר בעיריית ירושלים, והוא גם אחיו של שר האוצר לשעבר, משה כחלון. נזכיר, כי אין זו הפעם הראשונה שהפרקליטות חוזרת בה מאישומים בתיק פישר או מבקשת לתקן את כתב האישום שהגישה כבר לפני למעלה מחמש שנים.

במרכז התיק ניצב פישר, עיתונאי לשעבר, "סלב", ועורך דין מוכר ומקושר, המואשם בשוחד ושיבוש מהלכי משפט, בטענה שקשר עם רב-פקד ערן מלכה קשר מושחת, שבמסגרתו העביר קצין המשטרה לשעבר לפישר מידע מחקירות סמויות וגלויות של המשטרה על לקוחות ומכרים של פישר. לפי האישום, מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו של פישר.

מלכה חתם על הסדר טיעון והפך לעד מדינה בתיק. במסגרת ההסדר הוא נשלח לשבע שנות מאסר, והספיק כבר להשתחרר לאחר שריצה שני-שלישים מהן. כל זאת, נדגיש, בזמן שמשפטו של פישר עדיין מתנהל, וכששלב ההוכחות עדיין בעיצומו. עוד בפרשה, מואשמים גם רות דוד, פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, בעבירה של שיבוש הליכי משפט, ויאיר ביטון, הקבלן ומייסד חברת הבנייה "ב.יאיר".

בחינה מחודשת

האישום שמכונה "פרשת קובי כחלון" ושאותו מבקשת הפעם הפרקליטות למחוק מכתב האישום רלוונטי לפישר ולביטון. לפי האישום שכעת יימחק, ביטון ופישר עברו עבירה של שיבוש מהלכי משפט ותיווך לשוחד. הפרקליטות טענה כי פישר הדליף לביטון, חברו של כחלון, מידע שקיבל ממלכה על עצם חקירתו הצפויה של כחלון ועל מועדה. זאת, בעת שכחלון כיהן כמחזיק תיק התכנון בעיריית ירושלים וכסגנו של ראש העיר דאז, ח"כ ניר ברקת. לפי האישום שיורד מכתב האישום, ביטון אמר לכחלון בפגישה שנערכה בין השניים בבית שכנו של כחלון, כי הוא יסייע לסגור את התיק נגדו תמורת תשלום של עשרות אלפי שקלים. כמו כן, הוא המליץ לו על עורך דין או על עורכת דין בעל/ת ותק של 30 שנה בפרקליטות שיסייעו לו בכך.

קובי כחלון / צילום: יוסי זמיר, גלובס

אולם היום (א') הודיעה הפרקליטות כי היא חוזרת בה מהאישום משום שאין ביכולתה להוכיח את האישום כפי שנוסח על-ידה מלכתחילה. "לאחר שמיעת העדויות בעניינם של רונאל פישר ויאיר ביטון בקשר ל'פרשת כחלון' ולאחר בחינה מחודשת של חומר הראיות והטענות שהושמעו במסגרת ההליך, הגיעה הפרקליטות למסקנה כי כלל הראיות באישום אינן מבססות סיכוי סביר להרשעה בנוגע לאישום זה. חובתה של התביעה לנסות ולהגיע לחקר האמת ולבדוק בכל עת ובכל שלב בהליך הפלילי את מצב הראיות ועוצמתן, כפי שנעשה במקרה זה", נכתב בהודעת הפרקליטות.

עדויות סותרות

כבר לפני שנה וחצי חשף "גלובס" את הקשיים שצפויים לפרקליטות בהוכחת האישום ב"פרשת קובי כחלון". לפני כשנה וחצי, לאחר שנשמעו מרבית העדויות הרלוונטיות לפרשה - בין היתר של כחלון עצמו, שכנו שבביתו נערכה הפגישה המדוברת עם ביטון, וראש עיריית ירושלים לשעבר, ח"כ ניר ברקת - הועלו ב"גלובס" תהיות באשר ליכולתו של האישום המדובר לעבור את הרף הנדרש להוכחה במשפט הפלילי, ואם אכן עובדות כתב האישום מתארות נאמנה את אשר ארע במציאות.

בין השאר, תואר ב"גלובס" כי שכנו של כחלון, שבביתו נפגשו ביטון וכחלון, העיד כי ביטון הציע לכחלון בפגישה ייעוץ משפטי בלבד. עוד נכתב ב"גלובס", כי עד המדינה מלכה טען ששוחח עם פישר על מועד חקירתו של כחלון רק יום אחד לפני החקירה. זאת, בעוד שהשיחה בין ביטון לפישר, שבה טענה הפרקליטות כי פישר הדליף לביטון את דבר קיום החקירה של כחלון, נערכה בכלל יום אחד לפני שיחתם של מלכה ופישר.

גם שאר העדויות שנשמעו בפרשה לא בישרו טובות לפרקליטות, שביקשה להכריז על כחלון ועל שכנו שבביתו נערכה הפגישה עם ביטון, כעדים עוינים. עניין זה מלמד בפני עצמו כי עדותם של השניים לא תאמה את שציפתה לו הפרקליטות, והבליט בזמן אמת את מצוקתה של הפרקליטות ביחס לאישום הנוגע ל"פרשה קובי כחלון".

בית המשפט אמנם התיר למדינה להתייחס לכחלון כעד עוין לאחר שהתגלתה סתירה מהותית בין הדברים שאמר בחקירה לבין הדברים שאמר בעדותו בביהמ"ש. אולם כעת כל זאת כמובן כבר חסר חשיבות עם נסיגתה של הפרקליטות מהאישום.

סדקים בעדות ברקת

מנגד, נהנתה הפרקליטות רק מעדות תומכת אחת, של ח"כ ברקת, אז ראש עיריית ירושלים. אולם גם בעדות זו התגלו מספר סדקים הודות לחקירה הנגדית שבמסגרתה התקשה ברקת להגן על גרסתו. לפי ההערכה, סדקים אלו היטו את הכף וקיבלו משקל מכריע בהחלטת הפרקליטות לרדת מהאישום.

למשל, ברקת העיד כי כחלון הגיע אל ביתו מספר שעות לאחר הפגישה עם ביטון, וסיפר לו כי קיבל ממנו הצעה על-סך 50 אלף דולר "בשביל 'להוריד' חקירה שמתנהלת נגדו". אלא שבזמן חקירתו במח"ש שנערכה שנתיים לאחר המועד בו הגיע לביתו כחלון, הוא לא ציין את שמו של ביטון כמי שהציע לכחלון את סגירת התיק, ולטענתו הוא נזכר בכך רק בשלב מאוחר יותר.

סרטון ב"פרשת חסן"

לצד זאת, חשוב לזכור כי בתיק פישר קיימים גם אישומים נוספים, חמורים יותר, ומבוססים ראייתית הרבה יותר. בהודעתה על ביטול האישום ב"פרשת קובי כחלון" הדגישה הפרקליטות כי "יתר האישומים בכתב האישום עומדים על כנם". ואכן, על-פניו נראה כי לפישר יהיה מאוד קשה לחמוק מהפרשה ללא הרשעה בלפחות חלק מהאישומים שנותרו.

כך, למשל, בפרשה הנוגעת לעניינו של יו"ר לשעבר של ועד עובדי נמל אשדוד, אלון חסן. לפי כתב האישום, פישר הציע לחסן שהיה מיוצג על-ידו לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 150 אלף דולר שיועברו לאנשי משטרה. הטענות של הפרקליטות נתמכות בהקלטות שביצע חסן בהוראת מח"ש של הפגישות שערך עם פישר, ובעיקר בסרטון המתעד הפגישה בין חסן לפישר בבית קפה באשדוד. בסיומה של אותה פגישה מסר חסן לפישר מזוודה עם מה שנחזה להיות 150 אלף דולר שסיפקה לו מח"ש.

בהגנה כמובן לא מסכימים עם ההערכה כי פישר יורשע ב"פרשת חסן", והם צפויים לנסות להוכיח כי המזוודה שהעביר חסן לפישר הייתה עבור שכר טרחה לגיטימי.

עוה"ד עמית בר ואלי פרי, סנגוריו של פישר, מסרו בתגובה: "מדובר בהחלטה מתבקשת של התביעה . העדויות של העדים הרלוונטיים בפרשיה זו הסתיימו לפני למעלה משנה. לכן לא ברור מדוע המאשימה החליטה על כך רק עכשיו, ומדוע רק באישום זה. כתב האישום ממשיך להתפורר ולהיעלם בהדרגה".

התיק משיל ממשקלו

● "פרשת האחים נחמיאס" - הסדר טיעון מקל עם האחים
● האישום נגד פישר בשיבוש מהלכי משפט ב"פרשת זוהר בוצ’ן" נמחק בנימוק של "הגנה מן הצדק", לאחר שעד המדינה, ערן מלכה, שהיה שותף לה לא הואשם
● "פרשת קובי כחלון" תימחק מכתב האישום, לאור העדויות שלא תומכות בתזה שהוצגה באישום

כרוניקה של מחדלים וטעויות

התיק הפלילי נגד רונאל פישר ופרקליטת מחוז תא" לשעבר, רות דוד, נפתח ברעש גדול. הראיות שפורסמו היו מטלטלות, אך כבר מתחילתה של החקירה החלו גם השיבושים להופיע.

החל מההחלטה של מח"ש שלא לעקוב אחרי נתיב מזוודת הכסף שלקח פישר מיו"ר ועד נמל אשדוד לשעבר, אלון חסן, ובכך להימנע מהשגת "אקדח מעשן" לכאורה נגד פישר ושותפיו; דרך סגירת תיקי רות דוד שבסופו של יום הואשמה "רק" בשלוש עבירות של שיבוש מהלכי משפט שלא נוגעות לתקופתה כפרקליטת מחוז ת"א; ועד לבלגן העצום עם חומרי החקירה שזיכה את מח"ש לנזיפה כמעט חסרת תקדים מצד השופט המנהל את המשפט, משה סובל.

גם כתב האישום בפרשה ידע לא מעט טלטלות. כך, למשל, האישום ב"פרשת האחים נחמיאס" שלגביהם נטען תחילה כי העניקו שוחד לפישר ולקצין המשטרה לשעבר ערן מלכה תמורת מידע מחקירותיהם, אך לבסוף הסתיים בקול ענות חלושה: בהסדר טיעון מקל מאוד ביחס למה שתואר בכתב האישום, וביטול האישום נגד אחד מהם. הפרקליטות צפויה להיתקל בקושי עצום להוכיח את האישום בפרשה זו בעניינו של פישר. זאת, מכיוון שהסדר הטיעון עם האחים נחמיאס כלל שינוי של העובדות שבכתב האישום - שינוי שכעת מעוגן גם בפסק דין חלוט שאישר את הסדר הטיעון. המשמעות של כך עשויה להיות התרסקות של אחד האישומים החמורים יותר בכתב האישום נגד פישר.

וכך, גם התקבלה בקשת פישר למחוק מכתב האישום את האישום בשיבוש מהלכי משפט באחת הפרשות בכתב האישום. זאת, לאחר שהוחלט שלא להעמיד את מלכה לדין בגין אותם אירועים; ואף הוגשו כבר שתי בקשות מטעם הפרקליטות לתיקון כתב האישום נגד דוד בעקבות מספר עדויות שנשמעו בבית המשפט וסתרו את האמור בכתב האישום.

***חזקת החפות: רונאל פישר, יאיר ביטון ורות דוד הם בגדר נאשמים בלבד. הם לא הורשעו בכל עבירה, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות

עוד כתבות

הזדמנות קנייה? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנחנו קונים היום": בשוק יש מי שנערך לנצל את הירידות

הטילים מאיראן והסערה בוול סטריט הובילו את הבורסה המקומית לירידות חזקות, שבינתיים התמתנו קצת ● ההערכות המוקדמות לפיהם בנק ישראל יפחית את הריבית בהחלטה הקרובה יעמדו למבחן ● אלא שלצד הלחץ, גורמים בשוק כבר מזהים הזדמנות קנייה

עגיב רפי / צילום: רוני שיצר

רפי עגיב עשה שלוש עסקאות נדל"ן. האם הוא "עוסק נדל"ן" לצורכי מס?

ביהמ"ש המחוזי בת"א דן בשאלה מתי מכירת נכס מקרקעין נחשבת למכירה עסקית ומתי פרטית ● "עסקאות בתדירות רבה ובהיקף משמעותי, המגיע כדי עשרות מיליוני שקלים חורגות מאלו המתבצעות על ידי אדם מן היישוב, ומצביעות על פעילות שיטתית ומאורגנת בעלת אופי עסקי", ציין השופט

יקבי כרמל / צילום: תמר מצפי

בכפוף לשימוע: הממונה על התחרות שוקלת להכריז על יקבי כרמל כמונופול

בדיקת רשות התחרות העלתה כי יקבי כרמל מחזיקה ביותר ממחצית מהאספקה בשווקי התירוש והיין לקידוש, ולכאורה גם בכוח שוק משמעותי ● הכרזה כמונופול תכניס את החברה תחת החובות והאיסורים הקבועים בחוק המזון

ביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

כולל מניה בת"א: נפילת הביטקוין מכה בחברות האוצר

שווייה של חברת זוז סטרטג'י צנח אל מתחת למטבעות ביטקוין שהיא מחזיקה, אותם רכשה במחיר כפול מזה שאליו התדרדר לאחרונה המטבע הדיגיטלי

מליאת הכנסת (ארכיון) / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מה אומרים הכללים לגבי עבודת הכנסת בחירום?

דווקא בזמן חירום הפרלמנט צריך לתפקד. האם הכנסת ערוכה לזה? ● המשרוקית מסבירה

חומרים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמש הנפקות נסגרו בהנחה של עד 26% על המחיר המבוקש. כך עובדת השיטה

חמש מבין שש החברות שהשלימו הנפקות בשבועות האחרונים - התפשרו משמעותית על השווי הראשוני שדרשו ● הרציונל: המנפיקים נותרים עם שווי אטרקטיבי, והמוסדיים יכולים להציג תמונת הצלחה בכיפופי הידיים ● מי הבעלים שנפגשו עם הכסף, המוסדיים שקנו את הסחורה, וההנפקה שבולטת במיוחד

שיגור של ספייס איקס / צילום: ap, John Raoux

לנצל את המומנטום שהמוסדיים יוצרים: הסוד להשקעה מוצלחת בהנפקות חדשות

לקראת הנפקות הענק המתוכננות בוול סטריט, מומלץ למשקיעים המתעניינים בהן להתחמש באסטרטגיה שתסייע לצלוח את התקופה מותחת העצבים שלאחר ההנפקה ● בין היתר לחסוך את התנודתיות המוקדמת המאפיינת מניות חדשות, בעזרת "תקופת התבססות"

תנודתיות בבורסה בתל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

כלכלנים מעריכים את התרחיש הסביר כעת להמשך המערכה

רונן מנחם: "סימני השאלה הם לגבי עוצמת ההשפעה. תלוי אם מדובר בסבב מוגבל, או אירוע מתגלגל" ● כלכלני תמיר פישמן: "ככל שהאירועים יישארו מוגבלים, הניסיון מלמד כי השווקים נוטים להתאושש במהירות" ● מודי שפריר מציין כי חלק מהמגמות בשוק ההון כבר החלו בשבוע שעבר ● רפי גוזלן: טראמפ רוצה להימנע מהסלמה מחודשת של המלחמה

עגורנים באתר בנייה. בעיגול: נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק / צילום: שאטרסטוק, תמר מצפי

להפעיל עגורנים מהקרקע בזמן מלחמה? היוזמה שנתקעה בצנרת

במהלך מבצע "שאגת הארי" הבטיח משרד העבודה מהפך שיאפשר הפעלת מנופים מהקרקע ויגן על חיי המפעילים בעורף ● אלא שלפי גורמים בענף הנדל"ן, הקריטריונים הקשוחים בלמו את המהלך: "הכללים החדשים פשוט לא מאפשרים עבודת מנוף ברוב האתרים בארץ"

משה מורגנשטרן, מנכ''ל הנוסע המתמיד ופליי קארד / צילום: איה בן עזרי

המאבק מסלים: באל על מאשימים את כאל ב"הונאה צרכנית"

לגלובס נודע כי במועדון הנוסע המתמיד מבית אל על הוציאו מסמך משפטי תקיף לחברת כרטיסי האשראי כאל - זאת על רקע הקמפיין שהעלתה בימים האחרונים למועדון הלקוחות החדש שלה - FlyAll ● הטענה: "פרסום שקרי וניצול המוניטין הרב שנצבר ללא דין" ● כאל בתגובה: "מכתב ההתראה הוא המשך ישיר לניסיון לייצר חשש והרתעה במקום להתמודד עם התחרות"

גיל קרני / צילום: אד טיילר

תביעת מנכ"ל לאומי בריטניה לשעבר נדחתה; ישלם 100 אלף שקל הוצאות

בית הדין לעבודה דחה את תביעתו של גיל קרני, מנכ"ל בנק לאומי בריטניה לשעבר, נגד הבנק ● קרני, שעזב את לאומי ב-2020, ביקש לקבוע כי הוא פוטר ולא התפטר, עקב טענה להרעה מוחשית בתנאי עבודתו, וכתוצאה מכך ביקש לזכות בקצבת פרישה לכל ימי חייו - אך כל טענותיו נדחו

נדב צלר, שותף–מנהל בקבוצת ספרה קרנות גידור / צילום: יונתן בלום

קרן הגידור שגייסה 200 מיליון דולר להשקעה באג"ח טכנולוגיה

קרן הגידור ספרה השלימה בתוך חודש וחצי גיוס לקרן "קונברטק", שתשקיע באג"ח להמרה של חברות טכנולוגיה בוול סטריט ● נדב צלר יוביל את הקרן שהיא ההראשונה בתולדות ספרה שנסגרת לגיוסים כבר בשלב ההשקה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט ירוקים

בורסת פרנקפורט עולה בכ-0.4% ● בורסת סיאול זינקה במעל 8%, בהובלת מניות השבבים ● העליות הגיעו בעקבות ההתאוששות בסקטור השבבים בוול סטריט אמש ● OpenAI הגישה תשקיף חסוי ל-SEC לקראת הנפקה ● החוזים העתידיים הבוקר מטפסים ● מחירי הנפט יורדים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

בדרך לחתימת הסכם ביטחוני, טורקיה ניסתה לשבש מטוסי בכירים באירופה

לפי דיווח בפוליטיקו, מטוסים שהטיסו את שרי ההגנה של צרפת, יוון והולנד לפסגת ביטחון בקפריסין סבלו מהפרעות בקשר, כשבמקביל מטוסי F-16 טורקיים עקבו אחריהם באוויר ● אנקרה מכחישה את הדיווח וטוענת כי מדובר ב"טענות פוליטיות" ● האירוע התרחש על רקע חתימת הסכם ביטחוני חדש בין צרפת לקפריסין, שמעורר התנגדות חריפה בצפון האי ובטורקיה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

תשואות האג"ח מאותתות: סבב הלחימה לא יעצור את הפחתת הריבית ביולי

בשוק האג"ח חוזים בוודאות כמעט מוחלטת כי בנק ישראל יפחית את הריבית בחודש הבא - חרף הלחימה ● במקביל, שער הדולר יישר קו עם האופטימיות שמדובר בסבב קצר, ואיבד גובה ● כך, כוחות העומק של המשק מוכיחים בינתיים שהם חזקים יותר מהטלטלה הגאו־פוליטית

האם שוק ההנפקות ימשיך לשעוט? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החברה שחתכה 50% מהשווי לקראת ההנפקה, ומה יקרה ליתר

שוק ההנפקות בת"א נמצא באחת התקופות הטובות ביותר שלו, אך הסלמה ביטחונית עלולה לאיים על ההמשך ● בשוק מדגישים כי "ההיסטוריה מלמדת שהשווקים יוצאים ממלחמות מחוזקים" ● וגם: למה השווי של חברת הנדל"ן הקנדית עלמדב נחתך ביותר מ-50%?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה בחברה / צילום: אמיר לוי - ניו יורק

דלתא מורידה את יעד הרווח ו"רותמת" את הדולר החלש להקפצת שכר הבעלים

חברת ההלבשה התחתונה דלתא מבקשת להגדיל את שכרו של אייזיק דבח, בעל השליטה והמנכ"ל, כך שיעמוד על עד 2.3 מיליון דולר בשנה – פי 115 מהשכר הממוצע של עובדי החברה ● בין היתר יופחת יעד הרווח הנקי למענק – שבו לא עמד דבח אשתקד – ב-8.5 מיליון דולר

שר החוץ האיראני, עבאס ארקצ'י עם שר הפנים הפקיסטני, נושין נקווי / צילום: Reuters, Foad Ashtari / SOPA Images

המדינות שדחפו להפסקת הירי, ואחת שניצלה את הכאוס

פקיסטן וקטאר, שתי המתווכות העיקריות בין ארה"ב ואיראן, הובילו את הקריאות להפסקת האש בין ישראל לאיראן בשני ● לשתי המדינות יש מה להרוויח משקט אזורי, והחות'ים ניצלו את התקיפה לרווח פוליטי

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

הקרנות נאלצו למכור - ואג"ח סימד התרסקו בחצי

לאחר שחברת מחנות הקיץ הגישה בקשה לחדלות פירעון, ודירוג האג"ח שלה הורד, קרנות הסל המחזיקות בהן נאלצו למכור, ומחירן צנחו ל-29 אגורות בלבד ● סימד, שקרסה בפתאומיות לאחר שבעליה רוקנו את קופת המזומנים שלה, עדכנה כי התקבלו הצעות לא מחייבות וראשוניות לרכישת נכסיה

כותרות העיתונים בעולם

דיווח: ישראל פגעה באחד ממרכזי הטילים החשובים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה אפשר ללמוד על איראן מסבב הלחימה הקצר, דיווח שישראל תקפה במתחם "אחמד כאזמי" באיראן, ובצרפת טוענים שישראל מגינה על סוחרי קפטגון בסוריה • כותרות העיתונים בעולם