גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד מחדל בשרשרת: הפרקליטות נאלצת לסגת מאישום נוסף נגד רונאל פישר

לאחר שנסוגה כבר מאישום בפרשה אחת בתיק והגיעה להסדר טיעון מקל בפרשה אחרת, הודיעה הפרקליטות כי אין בידיה לבסס סיכוי סביר להרשעה בפרשה שבה היו מעורבים יאיר ביטון וקובי כחלון ● הפרקליטות מבהירה: "יתר האישומים עומדים על כנם"

רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ
רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ

תיק רונאל פישר - תיק הדגל של המחלקה לחקירות שוטרים ופרקליטות מחוז ירושלים - ממשיך להצטמצם: הפרקליטות הודיעה כי היא חוזרת בה מאחד האישומים בתיק שזכה לכינוי "פרשת קובי כחלון", מי שכיהן בעבר כבכיר בעיריית ירושלים, והוא גם אחיו של שר האוצר לשעבר, משה כחלון. נזכיר, כי אין זו הפעם הראשונה שהפרקליטות חוזרת בה מאישומים בתיק פישר או מבקשת לתקן את כתב האישום שהגישה כבר לפני למעלה מחמש שנים.

במרכז התיק ניצב פישר, עיתונאי לשעבר, "סלב", ועורך דין מוכר ומקושר, המואשם בשוחד ושיבוש מהלכי משפט, בטענה שקשר עם רב-פקד ערן מלכה קשר מושחת, שבמסגרתו העביר קצין המשטרה לשעבר לפישר מידע מחקירות סמויות וגלויות של המשטרה על לקוחות ומכרים של פישר. לפי האישום, מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו של פישר.

מלכה חתם על הסדר טיעון והפך לעד מדינה בתיק. במסגרת ההסדר הוא נשלח לשבע שנות מאסר, והספיק כבר להשתחרר לאחר שריצה שני-שלישים מהן. כל זאת, נדגיש, בזמן שמשפטו של פישר עדיין מתנהל, וכששלב ההוכחות עדיין בעיצומו. עוד בפרשה, מואשמים גם רות דוד, פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, בעבירה של שיבוש הליכי משפט, ויאיר ביטון, הקבלן ומייסד חברת הבנייה "ב.יאיר".

בחינה מחודשת

האישום שמכונה "פרשת קובי כחלון" ושאותו מבקשת הפעם הפרקליטות למחוק מכתב האישום רלוונטי לפישר ולביטון. לפי האישום שכעת יימחק, ביטון ופישר עברו עבירה של שיבוש מהלכי משפט ותיווך לשוחד. הפרקליטות טענה כי פישר הדליף לביטון, חברו של כחלון, מידע שקיבל ממלכה על עצם חקירתו הצפויה של כחלון ועל מועדה. זאת, בעת שכחלון כיהן כמחזיק תיק התכנון בעיריית ירושלים וכסגנו של ראש העיר דאז, ח"כ ניר ברקת. לפי האישום שיורד מכתב האישום, ביטון אמר לכחלון בפגישה שנערכה בין השניים בבית שכנו של כחלון, כי הוא יסייע לסגור את התיק נגדו תמורת תשלום של עשרות אלפי שקלים. כמו כן, הוא המליץ לו על עורך דין או על עורכת דין בעל/ת ותק של 30 שנה בפרקליטות שיסייעו לו בכך.

קובי כחלון / צילום: יוסי זמיר, גלובס

אולם היום (א') הודיעה הפרקליטות כי היא חוזרת בה מהאישום משום שאין ביכולתה להוכיח את האישום כפי שנוסח על-ידה מלכתחילה. "לאחר שמיעת העדויות בעניינם של רונאל פישר ויאיר ביטון בקשר ל'פרשת כחלון' ולאחר בחינה מחודשת של חומר הראיות והטענות שהושמעו במסגרת ההליך, הגיעה הפרקליטות למסקנה כי כלל הראיות באישום אינן מבססות סיכוי סביר להרשעה בנוגע לאישום זה. חובתה של התביעה לנסות ולהגיע לחקר האמת ולבדוק בכל עת ובכל שלב בהליך הפלילי את מצב הראיות ועוצמתן, כפי שנעשה במקרה זה", נכתב בהודעת הפרקליטות.

עדויות סותרות

כבר לפני שנה וחצי חשף "גלובס" את הקשיים שצפויים לפרקליטות בהוכחת האישום ב"פרשת קובי כחלון". לפני כשנה וחצי, לאחר שנשמעו מרבית העדויות הרלוונטיות לפרשה - בין היתר של כחלון עצמו, שכנו שבביתו נערכה הפגישה המדוברת עם ביטון, וראש עיריית ירושלים לשעבר, ח"כ ניר ברקת - הועלו ב"גלובס" תהיות באשר ליכולתו של האישום המדובר לעבור את הרף הנדרש להוכחה במשפט הפלילי, ואם אכן עובדות כתב האישום מתארות נאמנה את אשר ארע במציאות.

בין השאר, תואר ב"גלובס" כי שכנו של כחלון, שבביתו נפגשו ביטון וכחלון, העיד כי ביטון הציע לכחלון בפגישה ייעוץ משפטי בלבד. עוד נכתב ב"גלובס", כי עד המדינה מלכה טען ששוחח עם פישר על מועד חקירתו של כחלון רק יום אחד לפני החקירה. זאת, בעוד שהשיחה בין ביטון לפישר, שבה טענה הפרקליטות כי פישר הדליף לביטון את דבר קיום החקירה של כחלון, נערכה בכלל יום אחד לפני שיחתם של מלכה ופישר.

גם שאר העדויות שנשמעו בפרשה לא בישרו טובות לפרקליטות, שביקשה להכריז על כחלון ועל שכנו שבביתו נערכה הפגישה עם ביטון, כעדים עוינים. עניין זה מלמד בפני עצמו כי עדותם של השניים לא תאמה את שציפתה לו הפרקליטות, והבליט בזמן אמת את מצוקתה של הפרקליטות ביחס לאישום הנוגע ל"פרשה קובי כחלון".

בית המשפט אמנם התיר למדינה להתייחס לכחלון כעד עוין לאחר שהתגלתה סתירה מהותית בין הדברים שאמר בחקירה לבין הדברים שאמר בעדותו בביהמ"ש. אולם כעת כל זאת כמובן כבר חסר חשיבות עם נסיגתה של הפרקליטות מהאישום.

סדקים בעדות ברקת

מנגד, נהנתה הפרקליטות רק מעדות תומכת אחת, של ח"כ ברקת, אז ראש עיריית ירושלים. אולם גם בעדות זו התגלו מספר סדקים הודות לחקירה הנגדית שבמסגרתה התקשה ברקת להגן על גרסתו. לפי ההערכה, סדקים אלו היטו את הכף וקיבלו משקל מכריע בהחלטת הפרקליטות לרדת מהאישום.

למשל, ברקת העיד כי כחלון הגיע אל ביתו מספר שעות לאחר הפגישה עם ביטון, וסיפר לו כי קיבל ממנו הצעה על-סך 50 אלף דולר "בשביל 'להוריד' חקירה שמתנהלת נגדו". אלא שבזמן חקירתו במח"ש שנערכה שנתיים לאחר המועד בו הגיע לביתו כחלון, הוא לא ציין את שמו של ביטון כמי שהציע לכחלון את סגירת התיק, ולטענתו הוא נזכר בכך רק בשלב מאוחר יותר.

סרטון ב"פרשת חסן"

לצד זאת, חשוב לזכור כי בתיק פישר קיימים גם אישומים נוספים, חמורים יותר, ומבוססים ראייתית הרבה יותר. בהודעתה על ביטול האישום ב"פרשת קובי כחלון" הדגישה הפרקליטות כי "יתר האישומים בכתב האישום עומדים על כנם". ואכן, על-פניו נראה כי לפישר יהיה מאוד קשה לחמוק מהפרשה ללא הרשעה בלפחות חלק מהאישומים שנותרו.

כך, למשל, בפרשה הנוגעת לעניינו של יו"ר לשעבר של ועד עובדי נמל אשדוד, אלון חסן. לפי כתב האישום, פישר הציע לחסן שהיה מיוצג על-ידו לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 150 אלף דולר שיועברו לאנשי משטרה. הטענות של הפרקליטות נתמכות בהקלטות שביצע חסן בהוראת מח"ש של הפגישות שערך עם פישר, ובעיקר בסרטון המתעד הפגישה בין חסן לפישר בבית קפה באשדוד. בסיומה של אותה פגישה מסר חסן לפישר מזוודה עם מה שנחזה להיות 150 אלף דולר שסיפקה לו מח"ש.

בהגנה כמובן לא מסכימים עם ההערכה כי פישר יורשע ב"פרשת חסן", והם צפויים לנסות להוכיח כי המזוודה שהעביר חסן לפישר הייתה עבור שכר טרחה לגיטימי.

עוה"ד עמית בר ואלי פרי, סנגוריו של פישר, מסרו בתגובה: "מדובר בהחלטה מתבקשת של התביעה . העדויות של העדים הרלוונטיים בפרשיה זו הסתיימו לפני למעלה משנה. לכן לא ברור מדוע המאשימה החליטה על כך רק עכשיו, ומדוע רק באישום זה. כתב האישום ממשיך להתפורר ולהיעלם בהדרגה".

התיק משיל ממשקלו

● "פרשת האחים נחמיאס" - הסדר טיעון מקל עם האחים
● האישום נגד פישר בשיבוש מהלכי משפט ב"פרשת זוהר בוצ’ן" נמחק בנימוק של "הגנה מן הצדק", לאחר שעד המדינה, ערן מלכה, שהיה שותף לה לא הואשם
● "פרשת קובי כחלון" תימחק מכתב האישום, לאור העדויות שלא תומכות בתזה שהוצגה באישום

כרוניקה של מחדלים וטעויות

התיק הפלילי נגד רונאל פישר ופרקליטת מחוז תא" לשעבר, רות דוד, נפתח ברעש גדול. הראיות שפורסמו היו מטלטלות, אך כבר מתחילתה של החקירה החלו גם השיבושים להופיע.

החל מההחלטה של מח"ש שלא לעקוב אחרי נתיב מזוודת הכסף שלקח פישר מיו"ר ועד נמל אשדוד לשעבר, אלון חסן, ובכך להימנע מהשגת "אקדח מעשן" לכאורה נגד פישר ושותפיו; דרך סגירת תיקי רות דוד שבסופו של יום הואשמה "רק" בשלוש עבירות של שיבוש מהלכי משפט שלא נוגעות לתקופתה כפרקליטת מחוז ת"א; ועד לבלגן העצום עם חומרי החקירה שזיכה את מח"ש לנזיפה כמעט חסרת תקדים מצד השופט המנהל את המשפט, משה סובל.

גם כתב האישום בפרשה ידע לא מעט טלטלות. כך, למשל, האישום ב"פרשת האחים נחמיאס" שלגביהם נטען תחילה כי העניקו שוחד לפישר ולקצין המשטרה לשעבר ערן מלכה תמורת מידע מחקירותיהם, אך לבסוף הסתיים בקול ענות חלושה: בהסדר טיעון מקל מאוד ביחס למה שתואר בכתב האישום, וביטול האישום נגד אחד מהם. הפרקליטות צפויה להיתקל בקושי עצום להוכיח את האישום בפרשה זו בעניינו של פישר. זאת, מכיוון שהסדר הטיעון עם האחים נחמיאס כלל שינוי של העובדות שבכתב האישום - שינוי שכעת מעוגן גם בפסק דין חלוט שאישר את הסדר הטיעון. המשמעות של כך עשויה להיות התרסקות של אחד האישומים החמורים יותר בכתב האישום נגד פישר.

וכך, גם התקבלה בקשת פישר למחוק מכתב האישום את האישום בשיבוש מהלכי משפט באחת הפרשות בכתב האישום. זאת, לאחר שהוחלט שלא להעמיד את מלכה לדין בגין אותם אירועים; ואף הוגשו כבר שתי בקשות מטעם הפרקליטות לתיקון כתב האישום נגד דוד בעקבות מספר עדויות שנשמעו בבית המשפט וסתרו את האמור בכתב האישום.

***חזקת החפות: רונאל פישר, יאיר ביטון ורות דוד הם בגדר נאשמים בלבד. הם לא הורשעו בכל עבירה, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות

עוד כתבות

ליאור רביב / צילום: אילן בשור

בעקבות התחזקות השקל: ישרוטל עברה להפסד

רשת המלונות סבלה במהלך הרבעון מהשבתת מלונותיה בזמן המערכה מול איראן שהביאו אותה לרשום קיטון של 12% בהכנסות ● הרשת מעריכה כי המערכה הביאה לאובדן רווח תפעולי של כ-30 מיליון שקל

הסיוע הפדרלי לדיור הגיע לסיומו / צילום: Shutterstock

הסיוע הפדרלי לדיור בארה"ב הגיע לסיומו. עיקולי בתים יבואו בעקבותיו

הממשל הנוכחי צמצם תוכנית מעידן ביידן שמנעה מלווים במצוקה לאבד את בתיהם ● מספר הבתים בארה"ב עם בקשות לעיקול עלה ב־28% במרץ בהשוואה לנתונים מלפני שנה, עדיין מתחת לרמות של 2019, אך כנראה לא לזמן רב

מסעדת קיסו בקרית אונו / צילום: יואב גורין

קיסו חושפת: כמה עולה להקים מסעדה וכמה מרוויחים מכל סועד

תשקיף קיסו, שצפויה להפוך לרשת המסעדות הראשונה בבורסה, מלמד כי סועד ממוצע משאיר בה 150 שקל וכי 22% מהכנסותיה נובעות מחברת המשלוחים וולט ● הוא גם מסביר מדוע הרשת לא חוששת ממלחמות וכמה עולה לפתוח מסעדה בישראל ● מייסדי קיסו, רותם טחן ונועם גבאי, ימכרו בהנפקה מניות במעל 50 מיליון שקל

רמטכ''ל צבא פקיסטן אסים מוניר / צילום: ap, Hamed Malekpour

הגנרל החביב על טראמפ: בן 57 שכונה בעבר "רוצח המונים"

רמטכ"ל צבא פקיסטן אסים מוניר הפך מילד מסתגר למתווך שעשוי לשנות את פני האזור בעסקה בין ארה"ב לטהרן ● הוא בנה את מעמדו בצבא ואף מונה לראש שירותי הביון - אך ספג ביקורת כשותף לכליאת הנשיא לשעבר ● את הקרדיט להפסקת האש עם הודו נתן לטראמפ - והיום לוחש על אוזנו

הפקולטה. גם בעידן ה–AI מומחיות אנושית היא חשובה / צילום: Shutterstock

המלכודת במנוע החיפוש שאנחנו לא מודעים אליה - וחוסמת את היצירתיות של הטאלנטים

AI ומנועי חיפוש עלולים לפגוע ביצירתיות - במיוחד אצל מומחים, כך עולה ממחקר חדש בהובלת חוקרים ישראלים, שמראה כי אלגוריתמים "לוכדים" משתמשים בבועות רעיונות שמגבילות חשיבה מקורית ● היתרון: חשיפה יזומה למידע מגוון ובלתי צפוי ושימוש חכם יותר בכלי החיפוש כדי לפרוץ גבולות

גיל ג'יבלי ואמו מתוך ''תווי פנים'' / צילום: צילום מסך

לא רק קלסתרונים ואיורים: סרט חדש מספק הצצה לראשו של גיל ג'יבלי

גיל ג'יבלי, המאייר של גלובס וצייר קלסתרונים, משחזר פנים של אנשים שעברו מן העולם ודולה אותם מתוך זיכרונות של אנשים ● הסרט "תווי פנים", שיוצג בפסטיבל דוקאביב שנפתח השבוע, שופך אור על שיטת העבודה של האיש שהוא מספר סיפורים ומדובב משטרתי בחבילה אחת

פיטר תיל / צילום: ap, Rebecca Blackwell

מיליארדר ההייטק הידוע עובר דירה, לארגנטינה

על פי דיווח בניו יורק טיימס, המיליארדר פיטר תיל, רכש אחוזה באחת השכונות היוקרתיות של בואנוס איירס ורשם את ילדיו לבית הספר המקומי ● מה עומד מאחורי הצעד המפתיע?

אילוסטרציה: Shutterstock

המחקר שחושף: המקצוע שיקפיץ לכם את השכר ב-60%

מחקר שיוצג לראשונה בכנס אלי הורביץ הקרוב בדק את המתאם בין סוג התואר ורמת המיומנויות לשכר הבוגרים ● איזה מקצוע יקפיץ את השכר ב־60% והאם מהפכת המכללות השתלמה? ● ירדן קידר, שהוביל את המחקר במסגרת המכון הישראלי לדמוקרטיה, מציע לתקצב אותן בהתאם לתוצאות

גברים נעשו אובססיבים לבריאות הזרע שלהם, והמותגים מרוויחים / צילום: Shutterstock

300 דולר לחפיסה: זו האובססיה החדשה של גברים בארה"ב

שפל היסטורי בפוריות בארה"ב מזין חרדה לאיכות הזרע ● על הגל הזה רוכב שוק הוולנס הגברי: סטארט-אפים מגייסים מיליונים, כדורים נמכרים במאות דולרים, משפיענים משווקים שינויים באורח החיים וטראמפ כבר מחלק מענקים לתינוקות חדשים ● הבהלה אל הזרע

יירוטים מעל קריית שמונה (ארכיון) / צילום: ap, Leo Correa

לאחר התרחבות הירי: פיקוד העורף החמיר את ההנחיות לתושבים בצפון

צה"ל התריע מפני הרחבת הירי לאזור הצפון, וחיזבאללה שיגר רקטות לצפת וגם לנהריה • זוהו נפילות בשטחים פתוחים, לא ידוע על נפגעים ● פיקוד העורף הודיע: מחר לא יתקיימו לימודים בקו העימות ● ארה"ב מודה שסוגיית הגרעין עשויה להידחות להמשך: "מאמינים שבחלוף הזמן איראן תוותר על שאיפותיה" ● כל העדכונים

בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים באשדוד? / צילום: אביב צילום

"השוק תקוע": הדירה שנמכרה אחרי 9 חודשים על המדף

דירת 4.5 חדרים ברובע י"א באשדוד, בשטח של 122 מ"ר ועם מרפסת ששטחה כ־10 מ"ר, נמכרה תמורת 2.5 מיליון שקל ● "אין בעיר כרגע ביקוש מצד משקיעים בגלל הריבית הגבוהה, ומרגישים את זה במחירי השכירות - ההיצע נמוך והמחירים עולים כל הזמן" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מייקל דל ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"לא נראה דבר כזה": המניה שזינקה במעל 30% ורשמה את היום החזק בתולדותיה

מניית דל זינקה בחדות אתמול לאחר תוצאות כספיות פנומנליות שהציגה ● עוד ברקע - רוח גבית משמעותית מהנשיא טראמפ ● איך מגיבים האנליסטים?

עמירם שחר, מייסד Upwind / צילום: AI GEMINI

עשה אקזיט בגיל 16 ומרוויח עשרות מיליונים מהוואקום של וויז

עמירם שחר חתום על אקזיט של 450 מיליון דולר והיום, עם חברת אבטחת הענן אפווינד, הוא נתפס כטוען לכתר של וויז ומי שמרוויח ממכירתה לגוגל ● בראיון הוא מספר על העניין מצד אמזון ומיקרוסופט, המשקיע גילי רענן ששם הז'יטונים גם על אסף רפפורט והיעד: קצב הכנסות של 100 מיליון דולר בשנה

היכן רכש השבוע כדורגלן העבר ערן זהבי 5 דונם, ולא בפעם הראשונה?

מה שיעור הישראלים שנקלעו למינוס בחשבון הבנק בשנת 2025? ● איך נקרא ההליך שיכול לחסוך לכם עד מיליון שקל בפנסיה מול רשות המסים? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

באיזה ענף ספורט בוטלו משחקי האליפות בעקבות נסיון חרם על המשלחת הישראלית? / צילום: Shutterstock

באיזה ענף ספורט בוטלו משחקי האליפות בעקבות ניסיון חרם על המשלחת הישראלית?

מה שמה הרשמי של כיכר הבימה, דגלה של איזו מדינה הוא היחיד שצורתו אינה מלבנית או ריבועית ומהם שלושת הבניינים הגבוהים בעולם? ● הטריוויה השבועית

מתחם חסן עראפה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הנכס הכי לוהט במגדלי המשרדים הוא בכלל מתחת לאדמה: מחירי החניה ממשיכים לטפס

נתוני דוח Natam חושפים: למרות מהפכת הקורקינטים, מגמת העבודה מהבית ופעילות הרכבת הקלה, הביקוש לחניה בתל אביב רותח ● דמי השכירות לחניה בעיר עלו ב־4%, ובמתחם הבורסה ב־15%

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Ryan Murphy

הפגישה נמשכה כשעתיים - אך טראמפ פיזר את הדיון בלי הכרעה

סוכנות הידיעות האיראנית פארס על דבריו של טראמפ:"תערובת של אמת ושקר" ● צה"ל לדרג המדיני: יש להגביר את התקיפות בלבנון ● בכירים ישראלים ל-N12: חמינאי הוא זה שטרם השיב למתווה בין ארה"ב ואיראן ● סגן נשיא ארה"בעל הסכם עם איראן: "אנחנו עדיין לא שם, אבל קרובים" ● עדכונים שוטפים

מימין: Phone (4a) של Nothing (עולה 1600 ש''ח), Galaxy A57 5G של סמסונג (1,670 ש''ח), POCO X8 Pro של שיאומי (1,600 ש''ח), A6 PRO של OPPO (עולה 1,400 ש''ח), Nord 6 של OnePlus (עולה 1,900 שקל) / צילום: יח''צ

5 סמארטפונים בפחות מ-2,000 שקל

בזמן שעיני רבים נשואות למכשירי דגל נוצצים, מתרחשת מהפכה מתחת לרדאר - בקטגוריית שוק הביניים של הסמארטפונים ● לסמסונג יש מכשיר קל יחסית, בשיאומי מציעים מהירות הטענה, ול–OpenPlus יש סוללת ענק

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

שווי החברה צנח מאז ההנפקה: צחי אבו רוצה לרכוש את השליטה באנשי העיר

חברת ההתחדשות העירונית גפן, שבשליטת אבו, מציעה לרכוש את השליטה באנשי העיר שהונפקה בשנה שעברה, תמורת 100 מיליון שקל, המשקפים לחברה שווי הגבוה בכ-50% מזה שלפיו היא נסחרת כיום

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; דל זינקה, נאסד"ק עלה ב-8% בחודש האחרון

המשקיעים ממשיכים לעקוב בדריכות אחר ההתפתחויות במגעים בין ארה"ב ואיראן ● המסחר באירופה ננעל במגמה מעורבת, בורסות אסיה ננעלו במגמה חיובית ● בתמיכת קדחת ה-AI - מניית המחשוב דל טסה ביותר מ-30%