גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיק חדלות הפירעון של "א. דורי בניה": נקבע כי קבוצת עמוס לוזון ביזתה את ביהמ"ש

השופטת איריס לושי-עבודי קבעה זאת לאחר שהקבוצה, בעלת השליטה ב"א. דורי בניה", סירבה לציית להחלטותיה ולהעביר לקופת הנאמנים כספים מעוקלים של "א. דורי בניה" בגובה 4.5 מיליון שקל, שבהם מחזיקה הקבוצה

עמוס לוזון/ צילום: יוסי כהן
עמוס לוזון/ צילום: יוסי כהן

קבוצת "עמוס לוזון יזמות ואנרגיה" שבשליטת איש העסקים עמוס לוזון התנהלה באופן בלתי מקובל, מיתמם וחסר תום לב, וביזתה את בית המשפט. זאת, כאשר סירבה לציית להחלטותיו ולהעביר לנאמנים 4.5 מיליון שקל, כספים מעוקלים של חברת הבנייה "א. דורי בניה", שבהם מחזיקה קבוצת עמוס לוזן, בעלת השליטה בדורי בניה. כך קבעה שופטת בית המשפט המחוזי בת"א, השופטת איריס לושי-עבודי, שדנה בתיק חדלות הפירעון של דורי בניה.

בכך, קיבלה השופטת את טענת הנאמנים של דורי בניה, עוה"ד עופר שפירא ממשרד שפירא ואיתי הס ממשרד אגמון ושות'-רוזנברג הכהן ושות', שטענו כי קבוצת עמוס לוזון "עושה דין עצמי", כאשר היא מסרבת להשלים עם החלטותיה של השופטת לושי-עבודי בתיק.

איריס לושי-עבודי / צילום: שלומי יוסף, גלובס

שלוש החלטות

מאז החל נפתח הליך חדלות הפירעון של דורי בניה לפני כשמונה חודשים, קיבלה השופטת לושי-עבודי שלוש החלטות שונות עם שורה תחתונה זהה. כך, כבר באוקטובר 2019 הורתה השופטת על הקפאת הליכים בדורי בניה, שנגדה הוגשו תביעות חוב בגובה של 1.3 מיליארד שקל. השופטת קבעה כי כל תקבול שיתקבל בחשבונות הבנק של דורי בניה החל ממועד מינוי הנאמנים באוקטובר 2019, לרבות כספים מעוכבים או מעוקלים, יועבר לקופתם של הנאמנים.

כחודש וחצי לאחר מכן, לאחר שניתן צו פתיחת הליכים לדורי בניה, ומינויים של עוה"ד שפירא והס הפך למינוי קבוע - שבה והדגישה השופטת לושי-עבודי כי היא "מורה על ביטול העיקולים שהוטלו על כספי החברה ועל העברת כספים אלה לידי הנאמנים". גם בשלהי 2019 הבהיר ביהמ"ש פעם נוספת את החלטתו זו לאור טענות שהעלתה קבוצת עמוס לוזון שאותן דחה. ואם לא די בכל אלה, הרי שבתווך גם נדחתה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון שהגישו מחזיקים אחרים בכספים מעוקלים של דורי בניה, שביקשו להימנע מהעברת הכספים לקופת הנאמנים.

אלא שהנאמנים חשפו בפני השופטת, כי למרות פניות חוזרות ונשנות שלהם לקבוצת עמוס לוזון, היא סירבה להשיב לקופת הנאמנים 4.5 מיליון שקל מחשבונה של דורי בניה. מדובר בכספים שעוקלו לטובת הקבוצה במסגרת הליך משפטי שנוגע לסכסוך שהתגלע סביב פרויקט מגדלי תל אביב, שבו שימשה דורי הניה כקבלן הראשי. זאת, הדגישו הנאמנים, בעוד שיתר ששת הגורמים המחזיקים בכספים מעוקלים של דורי בניה בגובה של 16.3 מיליון שקל, שיתפו עימם פעולה והחזירו לקופת הנאמנים את הכספים המעוקלים, לרבות מי שתחילה ערערו על החלטה זו לביהמ"ש העליון אך נדחו.

זכות קיזוז

טענתה העיקרית של קבוצת עמוס לוזון - שסירבה לשחרר את הכספים המעוקלים של דורי בניה שבהם החזיקה, בניגוד להחלטת השופטת - הייתה כי כספים אלה כלל אינם כספיה של דורי בניה, אלא כספים שלה, מכוח הפעלת זכות קיזוז שהייתה נתונה לה מול החברה. טענה זו כבר העלתה בעבר קבוצת עמוס לוזון בהליך משפטי אחר, שבמסגרתו דרשה כי יבוטלו עיקולים שהוטלו על דורי בניה. זאת בנימוק שעיקולים אלו תפסו כספים שלה, כמו למשל כספים שהפקידה מחשבונה לגזברות ביהמ"ש במסגרת הליך שבו נטלה חלק דורי בניה.

נציג הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (לשעבר "הכנ"ר") צידד בבקשתם של הנאמנים, ואף העלה תהיות בנוגע לתום ליבה של קבוצת עמוס לוזון. זאת לדבריו, מאחר שהקבוצה נמנעה מלהעלות את טענת הקיזוז כשביקשה שיינתן לחברה צו למתן פתיחת הליכים, ולא ערערה על החלטות השופטת בעניין לאחר מכן.

בדיון שהתקיים במאי ובו נדונה בבקשת הביזיון שהגישו הנאמנים שפירא והס, רמזה השופטת לושי-עבודי לקבוצת עמוס לוזון כי מוטב לה שתיסוג מהתנגדותה להעביר את הכספים, ותפנה לבירור טענות הקיזוז שלה במסגרת תביעת חוב שתגיש לנאמנים. בתגובה, ביקש עו"ד אמיר ברטוב, המייצג את קבוצת עמוס לוזון, מהשופטת לושי-עבודי לפסול את עצמה מלדון בבקשה. אולם בקשתו נדחתה, מבלי שהוגש עליה ערעור.

מהלך משפטי

משסירבה קבוצת עמוס לוזון להצעתה של לושי-עבודי, הוציאה השופטת תחת ידה החלטה מפורטת ומנומקת המשתרעת על-פני 26 עמודים. "די בהחלטותיי הקודמות ובהחלטת ביהמ"ש העליון בערעור, כדי לקבל את בקשת הנאמנים. אינני סבורה כי טענותיה של קבוצת לוזון בעניין זה מתייחסות למחלוקת פרשנית בתום לב", קבעה לושי-עבודי.

גם בהמשך החלטתה, ביקרה לושי-עבודי באופן חריף את התנהלותה של קבוצת עמוס לוזון, תוך שהיא מאמצת את עמדתו של הממונה בעניין. "התנהגות בלתי-מקובלת זו של קבוצת לוזון באה על רקע העובדה כי בכל ההליכים שקדמו להחלטותיי הנ"ל, קבוצת לוזון כלל לא העלתה את טענת הקיזוז לה היא טוענת כעת", קבעה השופטת. "בנסיבות אלה, ומנקודת מבט של בקשה מכוח פקודת ביזיון ביהמ"ש, ובפרט ביחס לטענה כי ההחלטות הקודמות אינן חלות עליה, אכן קיימת בהתנהגותה של קבוצת לוזון מידה בלתי מבוטלת של היתממות וחוסר תום לב, ודאי בהשוואה לסטנדרט ההתנהגות המצופה מבעלת שליטה של חברה שנקלעה להליכי חדלות-פירעון".

השופטת לושי-עבודי אף התייחסה לרציונאל שעומד בבסיס החלטתה, שלפיו כל המחזיקים בעיקולים ישחררו אותם לקופת הנאמנים. היא הסבירה כי "עיקול הינו כלי דיוני בלבד, שאינו מקנה למעקל זכויות מהותיות בנכס שעוקל. מכאן, שמתן צו להקפאת הליכים, ביטול העיקולים וריכוז כספי החברה במקרה זה בידי הנאמנים עד להכרעה בגורל הכספים בהתאם להוראות הדין, ובפרט בהתאם לדיני חדלות הפירעון החלים בעניינה של החברה ונושיה, הינו מהלך משפטי שנועד להחליף באופן מיידי את העיקולים".

עוד קבעה לושי-עבודי, כי את טענת הקיזוז שהעלתה קבוצת עמוס לוזון יש לבחון במסגרת בקשה נפרדת למתן הוראות לנאמנים שתוגש מטעמה.

בשולי החלטתה, קבעה לושי עבודי כי על קבוצת לוזון להשיב לנאמנים בתוך 10 ימים את הכספים המעוקלים המוחזקים על-ידה, וכי בעבור כל יום איחור תחויב ב-100 אלף שקל. עוד קבעה השופטת כי קבוצת לוזון תישא בהוצאות הנאמנים בגובה 50 אלף שקל בגין הצורך בהגשת בקשת הביזיון. 

תגובת קבוצת עמוס לוזון: "לא ביזינו את ביהמ"ש. נערער לעליון"

עו"ד אמיר ברטוב, בא-כוחה של קבוצת עמוס לוזון, מסר בתגובה: "זכות הקיזוז הינה זכות מהותית קניינית שמופעלת כסעד עצמי וחד צדדי על פי החוק ואין צורך לבקש רשות של בית המשפט להפעילה. קבוצת לוזון הפעילה זכות זו כדין, ובכל הכבוד הראוי, לעניות דעתנו שגה ביהמ"ש כאשר התעלם מזכות זו מבלי לדון בה בכלל, וזאת בניגוד מוחלט לדין.

"קבוצת לוזון מכבדת את החלטות ביהמ"ש ולא הייתה כל החלטה שבוזתה על ידה, ובכוונתה לערער לבית המשפט העליון על קביעות ביהמ"ש בהחלטה זו". 

כרוניקה של הידרדרות:

אוקטובר 2019
● א.דורי בניה מבקשת מביהמ"ש הקפאת הליכים, לאחר שכשלה מלעמוד בתוצאות פסק דין שחייב אותה לשלם 1.2 מיליון שקל לחברה קבלנית קטנה
● ביהמ"ש דוחה את הסדר הנושים שהציעה דורי בניה
● עוה"ד עופר שפירא ואיתי הס ממונים לנאמנים של דורי בניה

דצמבר 2019
הנאמנים מגישים את הדוח הראשון בנוגע למצבה של החברה, ומפנים אצבע מאשימה לחלק מנושי החברה ובעלי השליטה בה "שניצלו את חולשת החברה"

ינואר 2020
● 
הנאמנים מעדכנים כי קיבלו תביעות חוב של 1.3 מיליארד שקל

מרץ 2020
● 
הנאמנים מודיעים כי הגיעו להסדר פשרה עם גינדי החזקות, הנושה שהגיש את תביעת החוב השנייה בגודלה בגובה 222 מיליון שקל

יוני 2020
● 
הנאמנים מודיעים כי הגיעו להסדר פשרה גם עם יזמית מגדל מאייר, הנושה שהגיש את תביעת החוב הגבוהה ביותר נגד החברה בגובה 291 מיליון שקל
● ביהמ"ש קובע כי קבוצת עמוס לוזון ביזתה את ביהמ"ש כשסירבה לקיים את החלטותיה ולהעביר לנאמנים 4.5 מיליון שקל

עוד כתבות

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן / צילום: Reuters, Reuters

שר החוץ האירני נחת בניו יורק: ישתתף בדיוני מועצת הביטחון של האו״ם ויקיים פגישות

שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • דקות לחצות - אזעקות במטולה ובסביבתה • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • צה"ל השלים תרגיל רחב היקף בצפון: "תורגלו תרחישי התקפה והגנה" • עדכונים שוטפים 

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

מגמה חיובית באסיה; ההנג סנג מטפס בכ-1%

הניקיי עולה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בעליות קלות ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים