גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם שוק החשמל בישראל בדרך למהפכה ירוקה?

שטייניץ הכריז על מתווה להגדלת ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות פי 6 בתוך עשור • היעד שאפתני, אך מחקר חדש מראה שכדי שזה יקרה יש לעמוד ב-3 תנאים: אמינות באספקת החשמל, שמירה על איכות הסביבה, ומחירים תחרותיים • בכירי התחום התכנסו במכון אהרון ודנו בסיכונים ובהזדמנויות

המתחם הסולארי באשלים / צילום: איל יצהר
המתחם הסולארי באשלים / צילום: איל יצהר

בתחילת החודש הכריז שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ על תוכנית להגדלת היקף ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות ל-30% מסך יכולת ייצור החשמל, לעומת 5% כיום. אלא שככל שהחשמל הירוק הופך לדומיננטי, כך קשה יותר להבטיח אספקת חשמל אמינה ורציפה, ומחיר חשמל זול לצרכנים. מה צריכה להיות מדיניות הממשלה במשק האנרגיה לקראת 2030 - שנת היעד שהציב שטייניץ - זו השאלה שנידונה לאחרונה בשולחן העגול שערך מכון אהרן למדיניות כלכלית מהמרכז הבינתחומי הרצליה, בהשתתפות בכירי משק האנרגיה בישראל.

במוקד הדיון עמד מחקר שבחן את מצבה של ישראל בתחום האנרגיה בהשוואה לקבוצת מדינות סמן, שנבחרו על בסיס הדמיון שלהן לישראל - מדינות מפותחות קטנות הנסמכות על הון אנושי מפותח. את המחקר הוביל פרופ’ צבי אקשטיין, ראש המכון ודיקן בית ספר טיומקין לכלכלה במרכז הבינתחומי, יחד עם החוקרים ד"ר הלה אקסלרד וד"ר סרגיי סומקין.

פרופ' צבי אקשטיין (משמאל) וד"ר סרגיי סומקין / צילום: אורן שלו

על פי החוקרים, מדיניות אנרגיה נכונה מתמקדת בהשגת שלושה יעדים מרכזיים: אמינות ואיכות אספקת החשמל, שמירה על איכות הסביבה, ומחירים תחרותיים. "היעדים האלה תלויים אחד בשני", הסביר סומקין. "אם, למשל, רוצים להשיג שני יעדים בו זמנית, גם להגדיל את שיעור האנרגיות המתחדשות וגם לשפר את אמינות הרשת, חייבים להעלות את מחיר החשמל.

"תשתיות האנרגיה הן גורם ייצור מרכזי, ולכן הן מאוד חשובות לצמיחת המשק. המתודולוגיה הנכונה היא קודם כל הצבת יעדים ארוכי טווח בכל שלושת התחומים, אחר כך בחינת חלופת השקעה מתאימה לפיתוח המשק, ואחר כך מדיניות שנתית, תלת שנתית וכן הלאה".

המחקר מציג כמה נתונים ששווה להתעכב עליהם. בין היתר, הוא מראה שאמינות אספקת החשמל בישראל נמוכה יחסית למדינות הסמן, בפרמטר של דקות אי-אספקה: הממוצע הישראלי עומד על כ-170 דקות שבהן אין אספקת חשמל בשנה, לעומת 70 דקות בממוצע במדינות אלה. על פי סומקין, הפער נובע מחוסר השקעה בפיתוח הרשת, התיישנות של הרשת הקיימת, ואחוז נמוך יחסית של רשת מתחת לאדמה.

לא הולכים עם הזרם

נקודה מטרידה נוספת היא הנטל הביורוקרטי. "הנתונים מלמדים שזמן קבלת האישורים להקמת תחנת כוח בישראל הוא לפחות שמונה שנים ואף יותר מזה", סיפר סומקין. "גם זמן החיבור לחשמל של בית עסק הוא משמעותית גבוה ממדינות הסמן, ושיעור התלונות המוצדקות של הצרכנים לרשות החשמל הוא כ-35%. לכל זה יש עלות משקית".

מנכ"ל חברת החשמל, עופר בלוך, ניסה לענות לביקורת. "נניח שיש לי בבית חצי שעה הפסקת חשמל ביום חורף סוער. כשבוחנים את העניין, צריך לזכור כמה אחוזים מהרשת מוטמנים באדמה. בישראל מדובר בערך ב-42%-43%, בהולנד ובדנמרק זה 100%, ולכן המצב שם טוב יותר. כמובן שהמשמעות של הטמנת רשת היא השקעה כספית, ואז צריך לחשב מהי העלות של אי האספקה מול העלות הנדרשת להפחתה דרמטית שלה.

"אני יכול להגיד שבנקודה אחת אנחנו הטובים ביותר בעולם, וזה זמן שיקום האספקה. בגלל שהרשת מאוד אוטומטית ודיגיטלית, מרגע שיש הפסקת חשמל אנחנו משקמים את האספקה באופן יחסית מהר. אחרת, מדד דקות אי האספקה היה הרבה יותר גבוה.
"באשר לעניין הזמן שלוקח לחבר עסק לחשמל, הנתון שהוצג לא ממש מדויק. הבנק העולמי, שבדק את הנושא, לקח איזושהי נקודת נישה. התקן של החיבור לחשמל הוא 100 ימים בממוצע בשנת 2019 - אנחנו עושים את זה ב-39 ימים בממוצע. כלומר, פחות משליש".

עדיין מזהמים

החוקרים מצאו כי תשתיות האנרגיה לנפש בישראל נמוכות בכ-20% ביחס למדינות הסמן, וגם התוצר לנפש נמוך בכ-30%. לדברי סומקין, "אם נגדיל ונפתח את תשתיות האנרגיה נוכל לצמצם את פער הפריון בין ישראל למדינות האלה".

בתחום איכות הסביבה מצאו החוקרים כי רמת הזיהום בישראל עדיין גבוהה ביחס למדינות הסמן, למשל בפליטות גופרית דו חמצנית, אולם ניכר שיפור משמעותי כתוצאה ממעבר משימוש בפחם לשימוש בגז. בנושא של פליטות גזי חממה מצבה של ישראל הוגדר כ"לא רע", אך החוקרים מציינים כי משק החשמל הוא היחיד שפועל בגזרה זו, בעוד שבענפי התחבורה, החקלאות והבינוי לא נקבעו כלל יעדים להפחתת פליטות.

נקודת חולשה נוספת נוגעת לשיעור הנמוך יחסית של חשמל המופק ממקורות אנרגיה מתחדשת. רק כ-7% מהחשמל שנצרך בישראל ב-2019 הופק ממקורות אנרגיה מתחדשת, לעומת 46% במדינות הסמן ו-31% במדינות האיחוד האירופי. הגדלת השימוש באנרגיה מתחדשת היא אמנם צעד חיובי, אך היא מקשה על שמירת האמינות באספקת החשמל. הסיבה לכך היא שמקור האנרגיה המתחדשת הכמעט יחיד בישראל הוא השמש, מה שמייצר חוסר יציבות בשעות הערב, שדווקא בהן צריכת החשמל מגיעה לשיא. הגדלת המשקל של החשמל הסולארי מחייבת השקעות בתשתיות גיבוי ובאגירת חשמל, שיבטיחו את רציפות אספקת החשמל לאורך כל שעות היממה ובכל מזג אוויר.

מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, התייחס לנתונים ואמר כי "המטרה שלנו היא לראות משק חשמל שמבוסס על גז טבעי ואנרגיה מתחדשת בלבד. כבר היום הפחתנו את הפחם בערך בחצי, ויש תוכנית ממשלתית מאושרת להפסקת השימוש בפחם עד שנת 2025. כלומר, בתוך שש שנים מהיום כל משק החשמל בישראל יתבסס על גז טבעי ואנרגיה מתחדשת.

"היינו רוצים לראות את התחבורה בישראל עוברת לחשמל בעיקרה ולגז טבעי במקצתה, ואת התעשייה בישראל עוברת כולה לגז טבעי. תמהיל דלקים כזה יבטיח למשק הישראלי גם יכולת תחרות ברמת המחירים, וגם שיפור מבחינת טביעת הרגל הפחמנית וזיהום האוויר.

"זה יציב את משק החשמל במקום מאוד נכון, אבל כדי שזה יקרה, אנחנו קודם כל חייבים שהוא יהיה אמין. אם התחבורה בישראל, למשל, תתבסס על חשמל, המשמעות של הפסקת חשמל תהיה קולוסאלית. לכן, חובה שתהיה אמינות גבוהה".

ירוק, מבוזר ודיגיטלי

במסגרת הדיון התייחס יו"ר רשות החשמל, ד"ר אסף אילת, לביקורת על הנטל הביורוקרטי. "זה באמת דבר נוראי בישראל. תחנת הכוח צומת, לדוגמה, יצאה לדרך ברגולציה שהתחילה ב-2013, ואם הכול ילך כמו שצריך היא תוקם ב-2023. כלומר, את ההחלטה מה להקים וכמה להקים קיבלו לפני עשר שנים, אבל אי אפשר לקבוע עשר שנים מראש מה תהיה הטכנולוגיה".

אילת התייחס להסכם הרפורמה במשק החשמל שנחתם לפני שנה, ואמר כי למרות כל מגרעותיו, "עצם זה שנקבעה רפורמה, ושנקבעו הכללים ושיודעים מי עושה מה - זה דרמטי למשק. בתחום התוכניות אנחנו חלשים במיוחד, בישראל בכלל ובמשק האנרגיה ומשק החשמל בפרט. אין תוכנית אב למשק האנרגיה, אין תוכנית איך ייכנסו רכבים חשמליים או אנרגיות מתחדשות. אז עכשיו תהיה תוכנית".

עם זאת, אילת מיהר לסייג את עצמו: "הציפיות מכזו תוכנית צריכות להיות יחסית נמוכות. זה יהיה ברמה של עקרונות, כי זה לא שמציבים יעד אחד לעוד עשור ואז רואים איך מתקדמים אליו. הרי אם לפני עשור מישהו היה מנחש איך ייראה העולם היום - הוא כנראה מאוד רחוק מהמציאות".

באשר לשוק החשמל בכללו אמר אילת, "לא ראיתי שוק כל כך גדול שאמינות האספקה בו כל כך חשובה, שהמחיר כל כך חשוב, ושהטכנולוגיה בו משתנה תמיד. היום מדברים על שלוש מגמות במשק החשמל: יותר ירוק, יותר מבוזר ויותר דיגיטלי. בכל מקום בעולם, וגם בישראל, רואים שאין יותר סבלנות לאנרגיה מזהמת.

"הביזור קשור מאוד לטכנולוגיה: עוד שבע שנים הרבה צרכנים ייצרו חשמל על הגגות ויהיו להם רכבים חשמליים, תהיה להם בטרייה ברכב החשמלי ואולי בטרייה על הגג, והם ממש ינהלו את האנרגיה של עצמם. הם יצברו חשמל, וישתמשו בו.

"הרבה מהמדדים של האמינות ישתנו, כי זה כבר לא מישהו פאסיבי שמחכה לראות מתי לא יתנו לו חשמל. הלקוחות יהיו הרבה יותר עצמאיים. אם הם ירצו יותר אמינות, הם יקנו לעצמם עוד בטרייה ויציבו אותה במוסך או שיקנו רכב עם בטרייה יותר חזקה. הדבר האחרון הוא הדיגיטציה - הכול יהיה הרבה יותר הייטקי ויהיו עסקאות יותר מורכבות".

הראל שליסל, רכז אנרגיה באגף התקציבים באוצר, ביקש לחדד את התנאים שיאפשרו לעמוד ביעד של 30% חשמל מאנרגיות מתחדשות. "חשוב שהיעדים שהוצבו יהיו מותנים בצעדים נלווים. למשל, צעדים מקילים בתחומי התכנון והבנייה, הקמה של רשת או ניצול יעיל יותר של קרקע". כדוגמה ציין שליסל עבודת מיפוי בינמשרדית שהראתה כי בתוך המחלפים בישראל יש במצטבר כ-5,000 דונם שטחים כלואים, שאפשר לייצר בהם אנרגיה מתחדשת. "למדינת ישראל יש היצע שמש גמיש והיצע קרקע מוגבל, ולכן חשוב להסיר חסמים ולנצל אותם". 

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה