גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא לעולם חוסן: אג"ח קוקו בנקאיות בימי קורונה

איגרות החוב ההוניות חביבות על משקיעים ישראלים בגלל התשואה הגבוהה באג"ח של מוסדות בנקאיים מוכרים ● לאחר שמשבר הקורונה כבר השפיע על תוצאות מבני הלחץ של הבנקים, האם הוא יוביל גם לפגיעה קשה במשקיעים?

מטה קרדיט סוויס בציריך / צילום: רויטרס
מטה קרדיט סוויס בציריך / צילום: רויטרס

"אפילו סלעים נשברים, אני אומרת לך. ולא מחמת זקנה. שנים רבות הם שוכבים על גבם בחום ובקור, שנים כה רבות, כמעט נוצר רושם של שלווה... עד שיבוא כלב ים קטן להתחכך על הסלעים. יבוא וילך. ופתאום האבן פצועה. אמרתי לך, כשסלעים נשברים זה קורה בהפתעה. ומה גם אנשים" (מתוך השיר "גאווה" מאת דליה רביקוביץ).

בשירה הטיבה לתאר המשוררת דליה רביקוביץ איך השגרה משתנה ברגע, בגלל אירוע שמהווה קש ששבר את גב הגמל. אנשים חיים על אוברדראפט וחובות במשך שנים, ופתאום מגיע נגיף קטן ובלתי נראה - ואותם אנשים קורסים. וכך הגיע נגיף הקורונה, ובעקבותיו גם השווקים הפיננסיים מפגינים עצבנות וחשש מפני ירידות חדות בכל רגע נתון.

כחלק מהרצון לחזק את האיתנות של הבנקים מפני תרחישי קיצון, הותר להם להנפיק איגרות חוב המגינות עליהן מפני תרחישי קטסטרופה. ניתן להתייחס לאג"ח האלה כאילו שהבנק רוכש פוליסת ביטוח, והריבית הגבוהה המשולמת בגין האג"ח האלה זו הפרמיה של חוזה הביטוח. מה שמיוחד במוצרים ההוניים של הבנקים, בין אם מדובר באג"ח ובין אם במניות העדפה (Preferred), הוא שניתן למחוק את קרן החוב וזה לא מהווה אירוע חדלות פירעון של הבנק.

כל עוד העסקים מתנהלים כסדרם, המוצרים האלה משלמים למשקיעים את הריבית שהובטחה להם, אבל בקרות אירוע קיצון, כדי להגן על הבנק, קרן החוב של המוצר נמחקת - ובכך בעצם מקטינים את המחויבויות של הבנק. כך לדוגמה, עד היום הבנק היה חייב למשקיעים 15 מיליארד דולר של חוב הוני, ועכשיו הוא לא חייב כלום ומצב הבנק השתפר ב-15 מיליארד דולר.

עד היום, לא התרחש אירוע בקנה מידה גלובלי שהוביל למחיקה גורפת של המוצרים האלה במערכת הבנקאית. בשנת 2008 זה לא קרה, כי המוצרים הוגדרו אחרת ולא היתה תשובה ברורה לשאלה "מתי מוחקים את קרן החוב". כיום לשאלה הזאת יש תשובה בינארית, שתלויה ביחסים הפיננסיים של הבנק: אם ההון לנכסי סיכון הוא מתחת לרמה שבין 5.5%-9% (תלוי במוצר ובבנק המנפיק), אז הקרן נמחקת אוטומטית.

מדד אגח הוניות של בנקים אירופיים

בינתיים השווקים הפיננסיים התאוששו יחסית מהר. אבל בנק, זה לא רק המניה שלו - זה משכנתאות והלוואות ללקוחות, מתן אשראי לעסקים ועוד. כשהכלכלה הריאלית מקרטעת, זה צפוי להשפיע גם תיק האשראי של הבנק, ואם הכלכלה הריאלית של ישראל - זו שבה רבע מהאוכלוסייה עדיין מובטלת - לא תתאושש במהרה, קיימת סבירות לא מבוטלת להרעה בתיקי האשראי של הבנקים - הרעה שאם תחמיר, צפויה להוביל לפגיעה במחזיקי ההון ההיברידי של הבנקים.

כדי להמחיש את החיבה של משקיעים ישראלים למוצרים האלה, אציין שלאחר שנוחי דנקנר רכש מניות של הבנק השווייצרי קרדיט סוויס ב-2008, משקיעים ישראלים הגדילו את החזקתם באג"ח הוני של קרדיט סוויס לכמעט 15% מסך האג"ח ההוני של הבנק באותה תקופה, למרות היות שוק ההון הישראלי פרומיל מהיקף שוקי ההון בעולם.

איפה ההפסד על הנפט?

בחודשים מרץ ואפריל האחרונים קרס מחיר הנפט בעולם. מרבית חברות האנרגיה הרב-לאומיות לא הפסידו באופן מהותי מהירידה החדה, משום שמחיר המכירה של הנפט מגודר. חברת אנרגיה ענקית כמו אקסון מובייל, למשל, פונה לבנק כדי שיעניק לה "ביטוח" על מחיר הנפט בתמורה לפרמיה.

ספק אם איזשהו בנק בעולם צפה מחיר נפט שלילי. בינתיים, מחיר הנפט אמנם התאושש, אבל הרמה עדיין נמוכה משמעותית מהמחיר לפני הקורונה. אם נשווה את זה לעבר, ב-2016 קרס מחיר הנפט מרמה של 75 דולר לפחות מ-20 דולר בתוך חמישה חודשים. האירוע הוביל, בין השאר, לקריסה של חברת המסחר בסחורות מהגדולות בעולם, נובל גרופ. הסוחרים בחברה היו הסוחרים המבריקים והטובים ביותר בעולם באותה תקופה, והחברה שילמה את השכר הגבוה ביותר לעובדיה ביחס למתחרים. מדובר בסוחרי סחורות שהגיעו מגולדמן זאקס ובנקי השקעות נוספים.

בשלב הראשון לאחר הירידה החדה במחירי הסחורות, ניסתה נובל גרופ להחביא את ההפסדים במסגרת משחקים חשבונאיים בדוחות, אבל למרות הכישרון והיתרון לגודל, בסופו של דבר, החברה קרסה.

ביחס לנפילה האחרונה במחיר "הזהב השחור", עד עתה, אף בנק בעולם לא דיווח על הפסדים כלשהם ממגזר האנרגיה. אפשר לטעון שתמיד לבנק יש שני צדדים לעסקה ולכן אין סיכון, אבל זה גם מה שג'יי.פי.מורגן טענו ב-2012 כשהפסידו הון עתק במסחר בנכסי סיכון; זה מה שהמערכת הבנקאית בכללותה טענה ב-2008 ביחס לנכסים מגובי משכנתאות; וזה מה שנובל גרופ טענה כשמחיר הנפט קרס והועלו חששות ביחס ליציבות החברה.

ההיסטוריה מוכיחה שמשום מה, הגידורים שהתיימרו להגן - לא ממש עובדים בתרחישי קיצון. לראיה, מבחני הקיצון שביצע באחרונה הפדרל ריזרב הצביעו על כך שהמערכת הבנקאית לא ערוכה לתרחיש קיצון, ויש צורך בחיזוק ההון של הבנקים.

המסע לא נגמר, הוא רק מתחיל

הסגר החלקי שחוזר בהדרגה בישראל, זורק אותי יותר מ-20 שנה אחורה, למסלול בסיירת גולני ולמסעות שלא נגמרים. אחרי מסע קשה עם משקל רב, היינו נעמדים מחוץ לאוהל, מבצעים מתיחות, שותים מים ומשוחררים לשינה, רק כדי להיות מוקפצים דקה אחרי שנכנסנו למיטות השטח למסע נוסף. זה היה מסוג האירועים שלרוב היה שובר פסיכולוגית גם את הענקים של הצוות.

אני לא אנסה להסביר את מה שקורה כרגע בשווקים הפיננסיים, משום שאני עצמי לא מבין חלק מהתופעות שמתרחשות כרגע - בין אם זה מסחר במניות של חברת השכרת המכוניות חדלת הפירעון הרץ, או חלק מהמניות בענף הקמעונאות וההלבשה, שמאז תחילת השנה השיאו תשואה חיובית, כאילו שהקורונה היתה טובה לחברות האלה.

הבעיה בתקופה של "השקט שלפני הסערה", היא שלא יודעים להגיד מתי הסופה תתפתח ומה האירוע המדויק שיוביל לשבירה פסיכולוגית. בארה"ב, מי שלא בנה מקלט להגנה מהוריקנים מתחת לבית בקנזס במועד, עלול למצוא עצמו כמו דורותי ב"קוסם מארץ עוץ", נזרק לארץ עוץ - ולא בטוח שיימצא הקוסם שיידע להחזיר את הפסדי ההשקעות מהסופה.

בעוד כשבוע, לפי לוח השנה העברי, יחול י"ז בתמוז. במועד זה הובקעו חומות ירושלים, ועכשיו זה רק עניין של זמן עד שבית המקדש ייחרב בט' באב. משקיעים שיחכו לתשעה באב פיננסי כדי למכור נכסים מסוכנים, יגלו שהמחיר ירד בחדות. את המכירה צריך לעשות כבר בי' בטבת, כשמתחיל המצור על ירושלים, ולא לחכות לרגע שבו הרומאים שורפים את המקדש.

מי שצופה שהקורונה והשפעותיה ילוו אותנו שנים קדימה, ראוי שיממש מוצרי סיכון שעלולים למכור את כל השקעתו. מי שמאמין שהקורונה זה אירוע חולף, ושנה מהיום זה יהיה לכל היותר זיכרון מעומעם, יקבל החלטה אחרת. לפני הכל, ניהול השקעות זה ניהול סיכונים - ומגפה עולמית בהחלט עונה על הגדרה של "משקיע, היזהר! אירוע מסוכן לפניך". 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו