גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

"אינם עולים בקנה אחד עם עיתונות אחראית": בית המשפט המחוזי קיבל חלקית את ערעור העיתונאית הדס שטייף

בית המשפט החליט להפחית את גובה הפיצוי מ-390 אלף שקלים לכדי 130 אלף שקלים בלבד ● בית המשפט קבע כי עומדת לה הגנת אמת דיברתי ביחס ל-4 מתוך 13 הפרסומים בגינם תבע זהבי את שטייף

הדס שטייף/  צילום: שלומי יוסף
הדס שטייף/ צילום: שלומי יוסף

בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל חלקית את ערעור העיתונאית הדס שטייף בתביעת הדיבה שהגיש נגדה העיתונאי נתן זהבי. בהתאם לזאת, החליט בית המשפט להפחית את גובה הפיצוי מ-390 אלף שקלים לכדי 130 אלף שקלים בלבד.

כזכור, שטייף פרסמה סדרת פרסומים נגד זהבי בטענה כי ביצע עבירות מין במספר רב של אירועים. בעקבות כך הגיש נגדה זהבי תביעת דיבה. התביעה התקבלה ונקבע כי לא עומדת לשטייף הגנת תום הלב או הגנת אמת דיברתי ביחס לכל 13 הפרסומים.

עם זאת סגנית נשיא בית המשפט המחוזי השופטת יהודית שבח מתחה ביקורת חריפה על התנהלות שטייף: "כמו בית משפט קמא, אף אני סבורה כי עבודת התחקיר שביצעה המערערת, המגדירה עצמה שייכת לעיתונות החוקרת, טרם הפרסומים, אינה יכולה להיחשב כ"עבודה עיתונאית זהירה ואחראית".

לדבריה, שטייף לא ניסתה לברר פרטים אודות הסיפורים נגד זהבי אותם פרסמה. "המערערת לא אפשרה למשיב להגיב לידיעות העומדות להתפרסם, לא מסרה לו פרטים על האירועים המדוברים כדי לאפשר לו לנסות לדלות מנבכי זיכרונו אירועים שהתרחשו לפני שנים רבות, ממילא גם לא אפשרה פרסום תגובתו. שיחת טלפון מחיילת אלמונית ערב הפרסום הראשון בה נתבקשה תגובת המשיב אינה אלא לעג לרש, בבחינת מס שפתיים, במובחן מהענקת זכות תגובה אמתית. המערערת גם הפרה את הכלל שצוטט לעיל לפיו: "ככלל, 'עיתונאי אחראי' יימנע מניסוח מידע שהגיע לידיו כעניין שבעובדה, אם מדובר בחשדות בלבד", והציגה את החשדות כעובדה מוכחת".

עוד נקבע כי "האופן בו פרסמה המערערת את הפרסומים נושא הדיוו אינם עולים בקנה אחד עם עיתונות אחראית".

לדברי השופטת שבח שדחתה את טענת תום-הלב של שטייף: "קשה להלום טענה להחלת הגנת תום הלב בהינתן ממצאו של בית משפט קמא, שהמערערת לא מתכחשת לו, לפיה העידה עדות שאינה אמת בבית המשפט, עת סיפרה שפגשה בחברתה של ק.ש. לפני הפרסום, עת הוכח שלא פגשה בה כלל, גם לא דיברה איתה. אמירת אי אמת ותום לב הם לא חברים. אין השניים דרים בכפיפה אחת. אמון, אחריות וניקיון כפיים הם חלק מהסיפור. חוששני כי אי אמירת אמת בבית המשפט מקימה מחסום בלתי עביר המונע מהמפרסם לעתור להחלת הגנת תום הלב על פרסומיו. הערעור בהקשר לדחיית טענת המערערת להחלת הגנת תום הלב דינו להידחות".

עם זאת קבע בית המשפט כי עומדת לה הגנת אמת דיברתי ביחס ל-4 מתוך 13 הפרסומים בגינם תבע זהבי את שטייף.

בית המשפט הפך את קביעת בית המשפט השלום בנוגע לעדותה של ק.ש. שטענה כי לפני כ-17 שנה זהבי "פתאום באופן לא צפוי הוא התקדם אלי, תפס אותי בכח, התנפל עלי ונישק אותי בכח תוך שאני נועלת את הפה שלי. אני זוכרת שהתנגדתי וניסיתי לדחוף אותו ממני. זה הרגיש לי כמו נצח".

השופטת שבח כתבה כי "לו בית משפט קמא, ששמע את ק.ש ואחותה באופן בלתי אמצעי, היה קובע כי עדותן אינה אמינה עליו, ואינני רומזת חלילה כי כך צריך היה, ערכאת הערעור לא הייתה מתערבת בקביעה זו, אלא שהסיבה בגינה קבע בית משפט קמא כי לא הוכחה התרחשות האירוע - נעוצה בהיעדרה של 'עדות חיצונית אובייקטיבית', כשהוא מכוון לחברתה של ק.ש., שלדעת בית המשפט "ניתן היה ליצור קשר בנקל עם החברה שנכחה באירוע להזמינה לעדות ולאמת גרסת האחיות".

מדובר בגישה מחמירה שלא היה מקום לנקוט בה במשפט אזרחי, עת אפילו במשפט הפלילי לא קיימת דרישה לתוספות ראייתיות לעדות נפגע עבירה על מנת שבית המשפט ייתן בה אמון ויכריע לפיה". השופטת שבח כתבה כי "עדותה של ק.ש. לא נסתרה, היא נתמכה בעדות אחותה, ואי ההתאמות בעדויותיהן הינן זוטי דברים. ניתן לקבוע כי האירוע הוכח".

כך לדוגמה גם התקבל הערעור אודות פרסום נוסף שהתרחש על פי הנטען גם הוא לפני כ-17 שנה בבר בשם "פרילנד". מ.א. העידה שהייתה אז חיילת משוחררת כבת 20. היא סיפרה כי פגשה את המשיב בבר, הוא הסיע אותה לביתו, והיא התעוררה למחרת בבוקר עירומה במיטתו. לדבריה: "...אני לא זוכרת בכלל שאני התפשטתי או שרציתי להתפשט. התעלפתי באותם רגעים ולא, לא הייתי בעצם שם בהכרה מלאה הוא פשוט עשה את מה שעשה. זה כמו פשוט להיות עם גופה מבחינתי".

המשיב העיד שהאירוע המתואר ע"י מ.א. כלל לא התרחש, "אני לא יודע מי זאת", והדגיש כי המקום המדובר הינו "פיק אפ" בר, וכי בחורה שמגיעה למקום כזה "לא באה לקרוא פרקי תהילים". בית משפט קמא סבר שאף אירוע זה לא הוכח דיו, וזאת משום ש"אין כל ראיה חיצונית לדברי מ.א., משחברתה שהייתה עמה בבר לא הובאה לעדות, מכיוון ש"אין כל עדות, גם לא של מ.א. שהאירוע כולו היה ללא הסכמתה ו/או שלא רצתה לקיים יחסים עם התובע"; ואף מכיוון שמעדותה של מ.א. "עולה שלא הייתה מצדה כל התנגדות או אי הסכמה לחבור עם התובע בנסיעה אל ביתו ולקיים עמו יחסים".

לדברי השופטת שבח "חוששני כי אף מסקנה זו מצריכה התערבות. ראשית, בחקירתה הנגדית, מ.א. כלל לא נחקרה על האירוע עצמו, אלא רק על התקשורת שלה עם המערערת, כעולה מפרוטוקול הדיון בבית משפט קמא, ובהלימה להצהרת ב"כ המשיב בפתח חקירתה הנגדית: "...לא יהיו שאלות, ואת לא צריכה לענות שאלות לגבי האירוע. אנחנו לא דנים באירוע, בכלל לא. אם גם ירמז משאלתי דבר כזה, את לא צריכה לענות על זה. אין דו שיח לגבי האירוע. עדותה לא נסתרה אפוא כהוא זה.

"שנית, וכפי שצויין לעיל בעניין ק.ש., ניתן להשתית הרשעה בעבירות מין על עדותה היחידה של נפגעת העבירה, ואין חובה להבאת ראיה תומכת. העובדה שהמשיב לא זכר את מ.א. חסרת חשיבות. מ.א. זכרה את המשיב ולא יכולה הייתה לטעות לגבי זהותו, משהיה, לדבריה, "סלב".

"שלישית, הסכמת מ.א. לנסוע עם המשיב לדירתו, אינה מעידה בהכרח על קיום יחסי מין בהסכמה, בהינתן עדות מ.א. לפיה שתתה קודם לכן, ולפיה "התעלפתי באותם רגעים ולא, לא הייתי בעצם שם בהכרה מלאה הוא פשוט עשה את מה שעשה. זה כמו פשוט להיות עם גופה מבחינתי", ובהינתן הפסיקה לפיה "מי שקיים יחסי מין עם אישה אשר נמצאה תחת השפעה של משקאות משכרים, לוקח על עצמו אחריות כבדת משקל, לוודא באופן ברור שאינו משתמע לשני פנים, כי האישה נותנת הסכמה חופשית לקיום יחסי מין עמו". במקרה דנן נראה כי המתלוננת, לאור השפעת האלכוהול, לא הייתה במצב בו יכולה הייתה לתת הסכמה חופשית לקיום יחסי מין עם המערער". לאור זאת קבעה השופטת שבח שגם האירוע עליו סיפרה מ.א. חוצה את רף הוכחת האמת.

תגובת עו"ד ליאור אפשטיין המייצג את זהבי: "שוב קבע בית משפט ישראלי שהגברת שטייף אינה עיתונאית ולא פועלת על פי קוד עיתונאי שוב קבע בית משפט כי הגב שטייף שיקרה לבית המשפט והיתה חסרת תום לב. מדינת ישראל מסיבותיה ממשיכה להגן עליה, לשלם עבור מעשיה וללהטט בבתי משפט בטענות חדשניות. נתן זהבי חש שעשה מספיק לקרוע את מסכת ההתחסדות מעל פניה של הגב׳ שטייף. המחשבה על כל אלו ששילמו מחיר עצום מהפקרות עיתונאית זו מנוחמת בידיעה שדרך הפעולה העיתונאית הזאת לא תתקבל יותר כתורה מסיני".

תגובת הדס שטייף: "בית המשפט קיבל את ערעורי על תביעתו של נתן זהבי ודחה בכך את ניסיונו להתנער מאחריותו לפגיעה באותן צעירות שסיפרו כיצד פגע בהן מינית ונפשית. השופטים קבעו כי ארבע מהנשים שהבאתי את סיפוריהן הקשים, נמצאו דוברות אמת, בית המשפט האמין לעדותן הקשה ביחס לעבירות המין שייחסו בבית המשפט לזהבי, כפי שדיווחתי בגלי צה"ל.

"אני מכבדת את החלטת השופטים גם בקשר להערה על תום הלב, אך מדגישה שעשיתי את עבודתי העיתונאית כמצופה ממני בזהירות ובאחריות כפי שאני נוהגת מאז ומעולם. בסופו של דבר, ביהמ"ש חתך בשליש את הפיצוי שנפסק לזהבי".

עוד כתבות

מנכ''ל גט, מארק און / צילום: רמי זרנגר

מנכ״ל גט מדבר על ההתרחבות לחו"ל, התור למוניות בנתב"ג והחלום - להזמין מסוק באפליקציה

אחרי 14 שנה בחברה מארק און מונה למנכ"ל הגלובלי של Gett - ומשיק שירות חדש לישראלים מעבר לים ● בראיון בלעדי הוא מספר על האסטרטגיה והמודל הכלכלי, כמה מהתשלום של הלקוח מגיע לנהגים, למה האפשרות של כניסת אובר היא רק יתרון ועל התחביב שהפך לדיפלומה: מורה ליוגה

חיילי צה''ל בבופור / צילום: דובר צה''ל

"שקט מתעתע": חיזבאללה שוקל להחריף את פעולותיו נגד צה"ל

מחבל ניסה לדקור לוחם צה"ל במרחב ג'נין - וחוסל ● במערכת הביטחון מזהים כי חיזבאללה מרחיב את ניסיונותיו לפגוע בכוחות צה"ל בין היתר באמצעות הנחת מטענים, זאת על רקע פעילות הכוחות ברכס עלי טאהר ● שר הביטחון לשעבר יואב גלנט: "החלפת המשטר באיראן - מדע בדיוני" ● עדכונים שוטפים

פרופ' אריה בלדגרין, יו''ר יורוג'ן / צילום: אלי דסה

יורוג'ן מתרחבת לסוגי סרטן נוספים, והשותפה שלה לדרך היא חברה ישראלית

החברה, אשר נסחרת בנאסד"ק ומפתחת תרופות לסרטנים בדרכי השתן, הודיעה על הסכם שיתוף פעולה עם חברת אינטראג'ל הישראלית, שפיתחה ג'ל מתכלה ביולוגית לשחרור מושהה של תרופות

איציק וייץ, קרסו מוטורס וגיל אגמון, דלק רכב / צילום: אלעד גוטמן, אוהד רומנו

כמה מרוויחות היבואניות על כל רכב והמותג שעשה את ההבדל

ההתנפלות של הישראלים על מכוניות סיניות מגיעה לדוחות היבואניות ● קרסו, בעזרת המותג צ'רי, הגדילה את נתח השוק שלה לשיא של כ־15% ● לעומת זאת דלק רכב, יבואנית מאזדה ששלטה בעבר בכבישים, עם נתון שפל של 3% ● וכמה הרוויחו היבואנים על כל רכב שנמכר?

מוצרי לגו בסניף שופרסל / צילום: צחי קיבנשטיין, יח''צ שופרסל

שופרסל מנסה להגדיל את ההכנסות מנון-פוד: זה המוצר הפופולרי שגייסה

רשת שופרסל חתמה על הסכם מסחרי עם לגו, במסגרתו מוצרי המותג יימכרו החל מהיום בכ-90 מסניפי הרשת ברחבי הארץ ובשופרסל אונליין ● מבחינת שופרסל, המהלך מאפשר לה להרחיב את המכירות מעבר למזון באמצעות מותג מוכר ומבוקש ● מבחינת לגו, המותג מקבל כעת נוכחות בעשרות רבות של נקודות מכירה נוספות בבת-אחת

למה כל חברות כרטיסי האשראי רודפות אחרי מועדוני התעופה?

מועדון הנוסע המגהץ: הקרב על הטסים ממריא לשיאים חדשים - ויש לכך סיבה טובה

מועדוני התעופה, המבטיחים למחזיקים בהם כרטיסי טיסה מוזלים, הפכו למנוע רווח חזק בשוק האשראי בישראל, ומספרם זינק לכמעט 800 אלף כרטיסים ● הערכות: בכרטיסי פליי קארד, FlyAll ו־SkyMAX מוציאים המחזיקים כפול מאשר בכרטיס רגיל ● המטרה: להוציא אתכם מהכרטיס הבנקאי ולגרום לכם לבזבז יותר, רצוי בחו"ל ● וגם: האם זה בכלל כדאי?

נופר אנרג'י / צילום: מצגת החברה

נופר צופה: הכנסות של מעל 6 מיליארד שקל עוד שלוש שנים

חברת האנרגיה של עופר ינאי, סיימה את הרבעון עם קפיצה של 50% בהכנסות ממכירת חשמל, לצד מעבר לרווח נקי של 16 מיליון שקל ● החברה שמרה על התחזית השנתית והעלתה את הצפי לשנים הבאות

עומס בנתב''ג, השבוע / צילום: פולי טובמן

הכאוס בנתב"ג נמשך: עיכובים של שעות וביטולי טיסות לפני כניסת שבת

הפער שנוצר בעקבות שביתת עובדי נתב"ג אתמול ממשיך לשבש את לוח הטיסות, עם עיכובים של שעות בהמראות ובפריקת מזוודות ● אל על, שאינה טסה בשבת, כבר ביטלה טיסה מניו יורק והנוסעים שהיו עליה נאלצו לרדת מהמטוס ● החברה הודיעה כי תאפשר לנוסעים שיבחרו שלא לטוס היום לקבל שובר לטיסה עתידית

ספינה של  ריי שיפינג / צילום: יח''צ

חברת הספנות של רמי אונגר הזמינה אוניות חדשות מסין במיליארד דולר

ריי שיפינג הזמינה כ־10 ספינות תוצרת סין בקיבולת של מעל 8,500 כלי רכב כל אחת ● שיאומי צפויה להתחיל לייצא את מכוניותיה לאירופה ב־2027, והורייזן מוטורס משיקה בישראל את משאיות FAW הסיניות ● השבוע בענף הרכב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

המהפך בשוק הגמל נמשך: גם הפניקס עקפה את אלטשולר שחם

הפניקס הופכת לגוף השלישי בגודלו בתעשיית הגמל ● כלל ביטוח עם החודש החזק ביותר שלה מעולם ● אלטשולר שחם וילין לפידות ממשיכים לאבד כסף בקצב גבוה

, מנכ''ל yes / צילום: רמי זרנגר

אירוע שובר שוק? מודל הפרסומות של yes יצא רשמית לדרך

yes משיקה מודל פרסום חדש ב־VOD, עם פרסומות לפני התוכן ובחלק מהמקרים גם בעת עצירה • פרטנר חושפת את שיאני צריכת החשמל, פיירבלוקס מגייסת בכיר לשעבר ברשות ניירות ערך האמריקאית, וגם: מי נכנס להיכל התהילה החדש של הכדורסל הישראלי? ● אירועים ומינויים

רוכשי דירות / צילום: Shutterstock

הרוכשים שמשלמים עשרות אלפי שקלים רק כדי להיפטר מהדירה שקנו על הנייר

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו • מהנתונים שנחשפו עולה כי רבים מרוכשי הדירות שביטלו עסקאות נקלעו לקשיי מימון, ולעתים לא שילמו דבר עד למועד הביטול • אף שחוזי המכר כוללים לרוב פיצוי של 10% ממחיר הדירה, במקרים רבים המוכרים ויתרו על הסכום המלא והסתפקו בפיצוי חלקי

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

נעילה מעורבת בתל אביב; מדד הקלינטק קפץ, מניות הבנקים ירדו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.3%, מדד ת"א 90 טיפס ● נופר אנרג'י ודוראל קפצו בעקבות הדוחות הכספיים ● ארית צוללת במעל 15%, אחרי שדיווחה כי תחלק דיבידנד עצום למרות רבעון חלש; גם נטו מלינדה צנחת בחדות אחרי הדוחות ● השקל נחלש מול הדולר

פרופ' אורי אלון / צילום: כפיר זיו

מובילי הלונג'ביטי: שני ישראלים ברשימה של הטיים

ניר ברזילי ואורי אלון נבחרו ע"י מגזין TIME לרשימת 12 החוקרים פורצי הדרך שמגלים את הדרך לחיים ארוכים ובריאים יותר • ברזילי בודק אם תרופות קיימות יכולות לדחות מחלות הקשורות לגיל, ואלון מצא כי לגנטיקה עשוי להיות משקל גדול משחשבו עד כה בקביעת אורך החיים

אייל גפני, מנכ''ל בנק וואן זירו / צילום: אוהד רומנו

וואן זירו צמצמה את ההפסד - ומה היקף תיקי ניירות הערך?

הכנסות הבנק טיפסו ב-33% לעומת המחצית המקבילה בשנה החולפת, בעוד ההפסד נעמד על 84 מיליון שקל - ירידה של כ-27% ● היקף תיקי ניירות הערך של לקוחות וואן זירו זינק ב-151%, ומספר הלקוחות המחזיקים בניירות ערך הכפיל את עצמו

קבוצת טאטא / צילום: Shutterstock

מאבק השליטה שמטלטל את אחד התאגידים הגדולים בעולם

אחרי כמעט עשור, יו"ר קבוצת טאטא הודיע כי יעזוב את תפקידו על רקע מאבקי כוח בצמרת ● המאבק על זהות מחליפו מגיע בזמן שהקבוצה מתמודדת עם קשיים באייר אינדיה ועם טלטלה בעסקי הטכנולוגיה ● החברות באימפריה העסקית ההודית שוות יחד כ־320 מיליארד דולר

רה''מ בנימין נתניהו בפריימריז הליכוד / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

מה קרה בפעם הקודמת שהליכוד ניסה להדיח את האחראי על שביתה בנתב"ג?

הליכוד הודיע אמש כי נתניהו הורה להדיח מחברותו במפלגה את יו"ר ועד העובדים של נתב"ג פנחס עידן ● חוקת המפלגה וההיסטוריה מלמדים - זה לא עומד להיות פשוט

יגאל דמרי / צילום: עוזי אברהם

דמרי מתקשה למכור באזור היוקרה בת״א וצופה: המחירים יירדו

חברת י.ח הציגה את דוחותיה לרבעון השני של השנה, ובולט במיוחד הפרויקט באזור שדה דב ● עד כה, מכרה החברה רק 40 דירות מתוך 455 ● גם החשש מזיהום קרקע באזור מכביד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ הכריז מלחמה כלכלית נגד איראן. כך היא תעבוד

הנשיא האמריקאי מאיים לחסום את נתיבי המימון של הממשל ולהחריף את הסנקציות ● לדבריו, מדינות שימשיכו לעשות עסקים עם איראן ייענשו ● מה עומד על הפרק, במה שונה ההכרזה מצעדים קודמים ולמה דווקא עכשיו? ● גלובס עושה סדר 

כטב''ם מתאבד מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת UVISION

החברה הישראלית שתמכור לארה"ב מל"טים מתאבדים

Uvision הישראלית זכתה בחוזה נוסף לאספקת מל"טים לצבא ארה"ב ● איחוד האמירויות מרחיב את מערך ה־THAAD שלה מול האיום האיראני ● וגם: השימוש יוצא הדופן של אוקראינה בשלדות מטוסים אזרחיים סיניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות