גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקורונה עוזרת לראות מי עושה פוילשטיקים; אני מוכן להמר שבקרוב נראה עוד הונאות וחברות שקורסות"

ד"ר טיראן רוטמן, מנכ"ל חברת הייעוץ פרוסט אנד סאליבן ישראל, מתייחס לפרשת הונאת הענק בחברת וויירקארד הגרמנית ● איך ניתן להימנע מהשקעה בחברות שבהן עלולה להתגלות הונאה? "לפתוח דוח כספי ולראות איך ההכנסות וההוצאות מתנהגות לאורך תקופה, גם ביחס לחברות אחרות"

דר טיראן רוטמן/ צילום: איל יצהר
דר טיראן רוטמן/ צילום: איל יצהר

"הונאות בשוק ההון תמיד היו ותמיד יהיו. השוק הולך ונהיה יותר מתוחכם, ומה שקרה עכשיו בתקופת הקורונה - וקורה תמיד כשיש שפל כלכלי או דעיכה בפעילות הכלכלית - הוא כפי שאמר פעם וורן באפט: 'בשפל רואים מי שחה בעירום'.

"הקורונה עוזרת לנו לראות מי עושה פוילשטיקים", אומר ד"ר טיראן רוטמן, מנכ"ל חברת הייעוץ והמחקר פרוסט אנד סאליבן ישראל, המייעצת לחברות מתחומים שונים ועורכת מחקרים במגוון נושאים. בארץ יש לחברה 9 עובדים, ובין השאר, היא לוקחת חלק בפרויקט סיקור חברות ההייטק של הבורסה המקומית.

פרשה של הונאת ענק התפוצצה לאחרונה בחברת הפינטק הגרמנית וויירקארד, לאחר שרואי החשבון של החברה סירבו לחתום על דוחותיה ל-2019, משום ש-1.9 מיליארד דולר "נעלמו" ממאזנה (כרבע מנכסי החברה).

למעשה, החברה הודיעה כי הכספים שהוגדרו ככאלה שנעלמו, ככל הנראה לא היו קיימים מעולם. בתגובה קרסה המניה בעשרות אחוזים, בכירים בחברה ובראשם המנכ"ל התפטרו, ולאחר מכן המנכ"ל גם נעצר.

לפי החשד, המנכ"ל מרקוס בראון היה מעורב בזיוף מסמכים במטרה לנפח את שווי החברה. התברר גם כי בראון מכר חלק ניכר מההחזקה שלו בחברה עם התפוצצות הפרשה. השיא הגיע בשבוע שעבר כשהחברה הודיעה על פשיטת רגל.

מי שנפגע בגדול הם המשקיעים בחברה, שהייתה חלק מהמדד המוביל בבורסה הגרמנית, DAX. אבל איך אמורים בכלל לזהות שחברה מבצעת הונאה מתוחכמת? לדברי ד"ר רוטמן, "התשובות לכך הן חשבונאיות, כלכליות ועסקיות. בפן החשבונאי, אם חברה מציגה הכנסות ומראה טופס או חשבונית, רואי החשבון אמורים לבדוק שהמסמך מקורי ואותנטי.

הסקטורים המועדים: "פינטק ונדל"ן"

"זו כמעט חשבונאות חקירתית, אבל לפי כללי SOX (תקנות סרבנס-אוקסלי של רשות ניירות הערך בארה"ב) חלק מהדברים מחייבים עריכה של בדיקות רנדומליות. החשבונאות צריכה לתת יותר פוקוס בעיקר בימים של דעיכה כלכלית. שנית, בעידן שבו הכול טכנולוגי, זיופים יכולים להיעשות יחסית בקלות, ולכן יש אחריות גדולה יותר לרו"ח המבקרים.

"בפן העסקי-כלכלי, משהו שיכול להדליק נורות אזהרה זה כשחברה שפועלת בשוק שצומח ב-10% בשנה מדווחת על צמיחה של 20%, 30%, 40%. חברות אמורות להיות באותו קצב צמיחה של השוק, אלא אם מדובר בסטארט-אפ בתחילת דרכו שצומח מהר או חברה עם יתרון גדול - טכנולוגי או אחר. אבל חברה שמראה צמיחה הרבה יותר גבוהה מהשוק, זו נורה אדומה.

"לחלופין, גם צמיחה מהונדסת: רקורד של צמיחה שנתית של בדיוק 20% נניח", מוסיף רוטמן. "אלה חברות שייתכן והן מקדימות תשלומים או תקבולים כדי לסגור שנה בצורה טובה ולהראות צמיחה עקבית. חוץ מזה, בצד ההוצאות, אם יש הוצאות שונות ממה שהיו בשנים קודמות - הוצאות מו"פ יותר גבוהות או נמוכות מהרגיל למשל - זה גם תמרור אזהרה".

איך משקיע פשוט יכול להימנע מהשקעה בחברות שבהן עלולה להתגלות הונאה?

"המשקיע יכול לפתוח דוח כספי של החברה בה מעוניין להשקיע, לראות איך ההכנסות וההוצאות מתנהגות לאורך תקופה, גם ביחס לחברות אחרות. הייתי מסתכל איך עלו ההכנסות, מאיפה הגיעו, מה עשו המתחרים. זה פשוט למצוא - ב-yahoo finance בעמוד המניה מוצאים מי החברות הדומות.

"אם החברה הראתה ביצועים טובים משמעותית מהחברות הדומות לה, זה אחלה, אבל שווה להבין ממה זה נוצר, האם נחתם הסכם משמעותי או סיבה אחרת. זה תהליך די בסיסי".

לדברי רוטמן, "בני אדם מטבעם, וגם בתחום ההשקעה, מאוד אופטימיים. אם שואלים קבוצת אנשים מי חושב שהוא יותר טוב מהממוצע, חלק גדול מהקבוצה יצביע. בהשקעות, זה מייצר אופטימיות. גם את זה חשוב לזכור.

"כמו אחרי בועת האינטרנט ב-2001 ובמשבר הכלכלי של 2008, גם הפעם על רקע משבר הקורונה והשפל שהוא מביא איתו, אני מוכן להמר שבחודשים הקרובים נראה עוד חברות קורסות ועוד הונאות כאלה", אומר רוטמן. "כשהכסף לא זורם, מתקשים להסתיר דברים שרצו ולא יכולים להמשיך להתגלגל".

באילו סקטורים הסיכון הגבוה ביותר להונאות?

"פינטק, כמו במקרה של וויירקארד, ונדל"ן. הפינטק לקח את הבנקאות המסורתית והעביר אותה לענן, חסך בסניפים פיזיים והפך את העסקאות ליותר מהירות. יש שם כסף גדול שעובר מהר, ומספיק שפרומיל אחוז זז - וזה הרבה כסף. הנדל"ן הוא גם תחום שמועד לכך, לפי מקרי עבר. לעומת זאת בתחומי הטכנולוגיה או מדעי החיים קשה מאוד לבצע הונאות, גם כי אין יותר מדי כסף וגם כי במדעי החיים יש ניסויים מבוקרים וקשה להונות את הרגולטורים, כדוגמת ה-FDA".

על תחום ההייטק, אומר רוטמן כי חברות בשלבים מוקדמים נזקקות לכסף והגיוסים נעשים לחוצים יותר, ומכיוון שהשוק כיום הוא של משקיעים שיש להם הרבה אופציות להשקעה, "אני מקווה שחברות לא יראו חלילה מצגים יותר מדי אופטימיים. משקיעים שרוצים להשקיע בחברות צעירות בתקופה כזו, חשוב שיבחנו את ההשקעה בשבע עיניים".

מה הרגולציה יכולה לעשות?

"צריך לזכור שבאופן די נרחב, כמעט לא רואים כאלה הונאות. היו מקרים ספורים בעולם ובישראל, אבל צריך להיזהר. הרגולטור יכול לחייב את רואי החשבון לבצע חשבונאות חקירתית. בתקופות של דעיכה כלכלית צריך לחייב את רואי החשבון יותר לרדת לפרטי פרטים. בסך הכול הרגולטור בישראל נשען על כללי IFRS שהם מאוד ברורים וטובים". 

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת