גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התקנות לא ייכנסו לעולם לתוקף": כך מנסה לשכת עורכי הדין לקבור את תקנות סדר הדין האזרחי

שלושה שרי משפטים ניסו לקדם רפורמה בתקנות סד"א, אך בהצלחה חלקית. זאת, בעיקר בשל התנגדות הלשכה למגבלות על אורך המסמכים המוגשים לביהמ"ש ולסנקציות שבצידן ● השר ניסנקורן מבטיח כי הרפורמה תצא לדרך ב–2021 ● בכירים בלשכה: “התקנות לא ייכנסו לעולם לתוקף”

אבי חימי / צילום: דרור סיתהכל
אבי חימי / צילום: דרור סיתהכל

"תשמעו לי. ואני לא ממהר להצהיר. התקנות לא ייכנסו לעולם לתוקף". כך כתב לאחרונה המשנה לראש לשכת עוה"ד, עו"ד יוסף ויצמן, לחבריו בחשבון הפייסבוק שלו אודות תקנות סדר הדין האזרחי (סד"א) החדשות שבשבוע שעבר הועברו על ידי שר המשפטים, אבי ניסנקורן, להערות הציבור. הדברים הללו של עו"ד יצמן מעידים על הלך הרוח בלשכת עורכי הדין בראשות עו"ד אבי חימי ביחס לרפורמה בתקנות סד"א - תקנות שמנסים לקדם, אך בהצלחה חלקית בלבד, כבר ארבעה שרי משפטים.

תקנות סד"א שמספרן עומד על 523, מסדירות את כל פרוצדורת ניהול ההליכים האזרחיים בבתי המשפט. התקנות הנוכחיות נחתמו על ידי שר המשפטים משה ניסים בשנת 1984, והן מתבססות בעיקר על תקנות מ-1963. הן לא עברו עדכון למציאות הטכנולוגית והכלכלית של המאה ה-21.

כבר בשנת 2014 כאשר ציפי לבני כיהנה כשרת משפטים היא הודיעה על הקמת צוות בראשות מנהל בתי המשפט לשעבר השופט (בדימוס) משה גל לביצוע רפורמה בתקנות סד"א. בשלהי 2018 שרת המשפטים דאז, איילת שקד, חתמה על התקנות החדשות וקבעה כי הן ייכנסו לתוקף ב-2019. אולם רגע לפני הבחירות לכנסת ה-21 דחתה את תחולתן בחצי שנה.

המטרה: קיצור ההליכים האזרחיים

מטרת הקודקס החדש היא להביא להליך הוגן יותר, לקצר משמעותית את הימשכותם של ההליכים האזרחיים ולייעל את המערכת המשפטית כולה. במסגרת הרפורמה צומצם מספר התקנות מ-532 ל-180 תקנות בלבד. נקבעו עקרונות יסוד שתכליתן לשמש  כ"מורה דרך" לשופט בכל הנוגע להתנהלות בהליכים אזרחיים וככלי פרשני ראשון במעלה לסוגיות דיוניות שונות.

אחד השינויים המהותיים בתקנות מדבר על מינוי מזכיר משפטי שיעשה סינון ראשוני למסמכים בהליכים אזרחיים וימנע קבלת מסמכים שאינם ממלאים אחר התקנות החדשות או אחר הוראות ביהמ"ש. כמו כן, הוספו מדדי זמן וכמויות מחייבים, שאותם ניתן יהיה לאכוף באמצעות המזכיר המשפטי. עוד בקודקס החדש: הגבלה של היקף העמודים בכתבי בית דין (כתב תביעה, כתב הגנה, כתב תשובה, תביעה שכנגד, הודעת צד שלישי, בקשת רשות ערעור, ערעור וכו'), פתיחת כל ההליכים בדרך אחת ועוד.

50 תיקונים בשל הערות הלשכה

כאשר אפי נוה כיהן כראש הלשכה, הוא נתן את ברכתו לרפורמה כחלק מהברית הפוליטית בינו לבין שרת המשפטי דאז שקד. אולם בעידן הנוכחי של אבי חימי כיו"ר הלשכה, הלשכה הביעה התנגדות נחרצת לרפורמה. כך, למשל, יו"ר מחוז מרכז בלשכה, עו"ד רומי קנבל, אמרה שהלשכה רוצה לעצור את דהירת הסוסים של המערכת לעבר הרפורמה.

בכירי הלשכה טוענים כי התקנות מטילות סד זמנים מאוד קשוח על עורכי הדין, אבל לא מכריחות את השופטים להתנהל בתוך סד זמנים קבוע. כן הועלו טענות שההגבלות החדשות המופיעות בתקנות, יביאו להוצאות כבדות על משרדי עוה"ד ואף יובילו את חלקם לסגירה. כמו כן נטען כי התקנות נותנות כוח רב מדי לשופטים על חשבון עוה"ד.

בעקבות הביקורת, הקים שר המשפטים הקודם, אמיר אוחנה, ועדה בראשות שופט ביהמ"ש העליון יצחק עמית ובהשתתפות נציגי משרד המשפטים ונציגי הלשכה. זאת, כדי לנסות להגיע להסכמות עם הלשכה על נוסח מתוקן של התקנות.

בשבוע שעבר, שר המשפטים החדש, אבי ניסנקורן פרסם להערות הציבור את התקנות לאחר שינויים שערכה ועדת עמית - מדובר בכ-50 תיקונים, שרובם נערכו בעקבות הערות הלשכה. במקביל הודיע השר על דחייה נוספת של כניסתן לתוקף - ל-1 בינואר 2021.  

בלשכת שר המשפטים מבהירים כי מדובר בנוסח סופי של התקנות וכי ולא יהיו דחיות נוספות. "שר המשפטים הוא היחיד שמחזיק בסמכות להתקין את תקנות סד"א, ובהתאם להחלטתו בנושא, התקנות החדשות ייכנסו לתוקף ב-1 בינואר 2021 ולא יאוחר מכך", נמסר מלשכת השר ל"גלובס". אולם, כאמור, בלשכה מתכננים אחרת.

דחיות חוזרות ונשנות

עו"ד דוד פורר היה אחד משני נציגי הלשכה בוועדת השופט עמית שניסחה את הנוסח המתוקן של תקנות סד"א. במענה לשאלת "גלובס" אודות הצהרת המשנה לראש הלשכה עו"ד ויצמן, שלפיה התקנות לעולם לא ייכנסו לתוקף, אומר פורר כי: "יוסי ויצמן הוא איש מדהים. אם הוא אמר, אני מאמין לו". עו"ד ויצמן עצמו אומר ל"גלובס" כי הוא נתן ביטוי לשאיפת לבו, וכי לא צריך להתייחס לדברים ברצינות. עם זאת, ויצמן מציין כי התקנות, גם בגרסתן החדשה, הינן אסון, וכי הוא יעשה כל שביכולתו כדי שלא ייכנסו לתוקף.

נראה שהאסטרטגיה של הלשכה היא לנסות לבטל את הרפורמה, וכי הטקטיקה היא דחיות חוזרות ונשנות של תאריך כניסתה לתוקף. כך, שני בכירים בלשכה אמרו ל"גלובס" כי לאחר שהשיגו את הדחייה המיוחלת בכניסת הרפורמה לתוקף ל-1 בינואר 2021, הם ינסו כעת להפעיל לובי בכנסת כדי שהתקנות לא ייחתמו על ידי שר המשפטים אלא יועברו לדיון בוועדת החוקה של הכנסת, ושם הן ייקברו.

סנקציות דרסטיות שרוככו

השינוי הכי משמעותי מבחינת הלשכה בתקנות סד"א נוגע לסמכויות המזכיר המשפטי. עו"ד פורר אומר ל"גלובס" כי הסעיף המקורי היה פוגעני. "הרפורמה קבעה שאם אתה מגיש כתב הגנה שלא עומד בדרישות צורניות חדשות, אז לא המזכיר המשפטי לא מקבל אותו לרישום וניתן פסק דין נגדך. זה לא מנגנון הגיוני לקבוע דרישות חדשות, ואז לקבוע סנקציות דרסטיות אם לא עמדת בהן".

הסעיף הזה רוכך ולפי הנוסח הנוכחי של התקנות, מציין עו"ד פורר, "כתב הגנה, כתב תשובה, תביעה שכנגד, הודעת צד שלישי, בקשת רשות ערעור וערעור, שהוגשו בשלושת הימים האחרונים להגשתם, ולא התקבלו על ידי המזכיר המשפטי, ניתן יהיה לתקנם בתוך שלושה ימים". בדברי ההסבר נכתב כי תיקון זה מוצע על מנת לתת מעין "תקופת חסד" שבמהלכה עורכי הדין יסתגלו לתקנות החדשות ולפעולת המזכיר המשפטי.

עו"ד פורר אומר כי הוא מברך על כך שהנוסח החדש של הרפורמה ממתן את הפגיעה בציבור ובעורכי הדין. לדבריו, "עד גיבוש הנוסח החדש, הקושי הגדול היה שהתקנות היו פוגעניות כלפי הציבור ועורכי הדין". השאלה הגדולה כעת, היא האם לשכת עוה"ד תאפשר את כניסת התקנות החדשות לתוקף, או כהצהרת המשנה לראש הלשכה עו"ד ויצמן, גם הפעם תטרפד את הרפורמה. 

השינויים בנוסח החדש: הארכת מועדי הגשת כתבי בית דין והגדלת מספר העמודים

עיקרי השינויים בנוסח החדש של תקנות סד"א - לאחר התיקונים שהוכנסו בהן על ידי הוועדה בראשות שופט העליון יצחק עמית - נוגעים להארכת מועדי הגשת כתבי בית דין ולהגדלת מספר העמודים בכתבי בית דין. כך לדוגמה, הרפורמה המקורית קבעה כי כתב הגנה יוגש בתוך 60 ממועד המצאת כתב התביעה לנתבע. אולם בנוסח המתוקן נקבע כי "ביהמ"ש רשאי להאריך את המועדים, כאמור, אם השתכנע כי קיימים טעמים המצדיקים זאת". ערעור ותשובה לערעור יוגשו בתוך 60 יום ולא בתוך 45 כפי שנקבע מלכתחילה.

שינוי נוסף נוגע להגבלת מספר העמודים בכתבי הטענות. לפני הנוסח המתוקן, בכתב תביעה שהוגש לבית משפט השלום, החלק של הטענות לא יעלה על ארבעה עמודים והטיעון העובדתי לא יעלה על שבעה עמודים. זאת, לעומת חמישה ושישה עמודים, בהתאמה, בנוסח המקורי; תביעה שהוגשה לביהמ"ש המחוזי תכיל שישה ותשעה עמודים, בהתאמה. זאת, לעומת חמישה ותשעה עמודים בנוסח המקורי.

ברפורמה המקורית נקבע כי מספר העמודים בערעור למחוזי לא יהיה מעל שישה עמודים, ועשרה עמודים בערעור לעליון. הנוסח החדש מגדיל זאת לתשעה עמודים ו-12 עמודים, בהתאמה.

בנוסח החדש יש בשורה גם לבעלי הדין מטעם תאגידים ומטעם רשויות המדינה. בתקנה המקורית נקבע כי "בית המשפט רשאי להורות שבעלי הדין יתייצבו בעצמם לישיבת קדם המשפט. אם בעל הדין הוא תאגיד - יתייצב נציג מוסמך, ואם בעל הדין הוא מדינה - יתייצב נציג מטעמה הבקיא בפרטי ההליך, ונציג המוסמך להחליט בעניינה יהיה זמין גם כן ישיבת קדם המשפט". בנוסח המתוקן הושמטה האפשרות להורות על התייצבות נציג מוסמך, אלא רק נציג הבקיא בפרטי ההליך. זאת, לאור הערות שנשמעו, שלפיהן דרישה להתייצבות נציג מוסמך, עלולה להיות דרישה מכבידה יתר על המידה בנוגע לבעלי דין שהם תאגידים וכן בנוגע למדינה ורשויות מקומיות".

שינוי משמעותי נוסף נוגע לתקנה 28 שקבעה כי "טענה מקדמית שלא פורטה בכתב ההגנה לא תועלה בשלב מאוחר יותר, אלא אם כן בית המשפט נתן רשות לכך, ובלבד שהטענה התגלתה לבעל הדין במועד שלאחר הגשת כתב ההגנה ולא היה ניתן לגלותה קודם". בנוסח המתוקן, נמחק הסיפא של התקנה, ונקבע כי יתאפשר לבית המשפט להעלות טענה מקדמית בשלב מאוחר, גם אם הטענה התגלתה או יכולה הייתה להתגלות לנתבע לפני שהגיש כתב הגנה. 

עיקרי הרפורמה

  • מספר תקנות סד"א, המסדירות את כל פרוצדורת ניהול ההליכים האזרחיים בבתי המשפט, ירד מ-532 ל-180
  • ימונה מזכיר משפטי שימנע קבלת מסמכים שאינם ממלאים אחר התקנות או אחר הוראות ביהמ"ש
  • הוספו מדדי זמן (לגבי מועדי הגשת כתבי בית דין לביהמ"ש, בהם כתב תביעה, כתב הגנה, כתב תשובה, תביעה שכנגד, הודעת צד שלישי, בקשת רשות ערעור, ערעור) ומדדי כמויות (לגבי מספר העמודים של כתבי בית דין), שאותם ניתן יהיה לאכוף באמצעות המזכיר המשפטי
  • אפשרות לקיים דיוני קדם משפט בשיחות טלפון ובשיחות וידאו

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד