גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפלגה הקומוניסטית הסינית נגד העולם

היא רוצה ולעצב את העולם בצלמה, היא מצליחה לעצבן את הדמוקרטיות המערביות, להפחידן ולאבד אהדה ● היא גם מנסה לחדור אל מפלגות פוליטיות, אל פרלמנטים ואל אוניברסיטאות ● אוסטרליה שהפכה לשדה קרב מרכזי של סין, מתחילה להתגונן בהשקעות של מאות מיליארדים

מפגין הודי קורע תמונה של נשיא סין שי ג׳ינפינג, בחודש שעבר בעקבות הסכסוך על הגבול שהביא למותם של 20 חיילים הודים / צילום:  Ajit Solanki, Associated Press
מפגין הודי קורע תמונה של נשיא סין שי ג׳ינפינג, בחודש שעבר בעקבות הסכסוך על הגבול שהביא למותם של 20 חיילים הודים / צילום: Ajit Solanki, Associated Press

סין אינה פופולרית בימים האלה. היא לא מנסה להיות פופולרית. למען האמת, כמעט נראה שהיא משתדלת להיות לא פופולרית.

השבוע, במשיכת קולמוס אחת, הדיקטטור הסיני, שי ג'ינפינג, סתם את הגולל על האוטונומיה החלקית של הונג קונג. הוא עשה כן באופן היחיד הידוע לו: ביד קשה ובזרוע נטויה.

להונג קונג נולד השבוע חוק ביטחון, שסין תהיה חופשית להחיל כאוות נפשה, על כל עניין ועל כל יחיד או קבוצה. סין של שי אינה מכירה בלגיטימיות של איזושהי ביקורת. ביקורת היא תמיד איום על עצם קיומה, בין אם היא באה מבפנים ובין אם היא באה מבחוץ.

מערכת היחסים של סין עם שכנתה הגדולה ביותר, הודו, שקעה בשבועות האחרונים אל תהום היסטורית, והשבוע נחבטה בתחתית (אל דאגה, יהיו עוד תחתיות).

שבועיים לאחר שלפחות 20 חיילים הודיים נהרגו בתקרית גבול בהרי ההימליה, הודו המושפלת והמרירה הטילה סנקציות על סין: היא אסרה 59 אפליקציות סיניות באקט ההולם יותר את עולם האינטרנט הסגור של סין. זה 60 שנה שסין לא הייתה שנואה יותר בהודו.

"חומה גדולה נגד סין"

באוסטרליה התרחבה השבוע עוד יותר חרדה רבת־ימים מפני חתרנות סינית. ראש הממשלה סקוט מוריסון הודיע על השקעה של כמעט מיליארד דולר (אמריקאיים) במערכת הגנה מפני "פעילות סייבר זדונית", הבאה מצד "פעילי סייבר מתוחכמים, הנשענים על מדינה". הוא לא נקב בשמה של המדינה, אבל לאיש לא היה ספק. "חומה גדולה נגד סין", הכריז 'דיילי טלגרף', צהובון היוצא בסידני.

חבר מפלגת העבודה מטעם סין״, מכריז ׳דיילי טלגרף׳ של סידני של שווקת מוסולמני / צילום: דיילי טלגרף

לא עברו 24 שעות, ומוריסון הודיע על תכנית התחמשות חסרת תקדים בנשק קונבנציונלי. בעשר השנים הבאות אוסטרליה תשקיע 185 מיליארד דולר (של ארה"ב) בעיבוי מערכת ההגנה שלה. היא מתכוונת "לעצב" את הסביבה האסטרטגית שלה - היא מוקפת בשני אוקיאנוסים - ולמנוע מדינות לא־ידידותיות מהקמת בסיסים חדשים באיזור.

שוב, האוסטרלים לא נקבו בשמותיהן של הלא־ידידותיות, אבל היה ברור בהחלט ששמה של סין מופיע בראש הרשימה.

קודמו המהולל של הנשיא שי, דאנג שאופינג, אשר מת לפני 23 שנה, השיא פעם לנציגי ארצו בין האומות את העצה הבאה: "השקיפו־נא בשקט, הבטיחו־נא את עמדותיכם, התמודדו־נא עם עניינים בקור־רוח; הסתירו־נא את יכולותיכם והרוויחו־נא זמן; השכילו־נא לשמור על פרופיל נמוך; ולעולם אל תתבעו לעצמכם עמדת מנהיגות".

"היד הנעלמה"

זה היה אז. סין עדיין עמדה בשלבים המוקדמים של זינוקה הכלכלי. היא עדיין לא הוכרה כ"כלכלת שוק", לא צורפה אל ארגון הסחר העולמי, ונתקלה בחומות גבוהות ובשערים מוגפים. צניעות־הליכות לא הייתה אז עניין של בחירה, אלא של כורח ושל שכל ישר. יתכן מאוד שדאנג עצמו היה מכניס תיקונים בנוסח הנחיותיו. סוף סוף, סין צברה מאז תנופה עצומה. אבל דאנג היה איש חכם ורב ניואנסים, שלמד מן הניסיון. הדעת נותנת שהוא לא היה ממהר כשי להקים אויבים.

בשבוע שעבר יצא באוסטרליה ספר חדש, הנקרא "היד הנעלמה: כיצד המפלגה הקומוניסטית הסינית חוזרת ומעצבת את העולם". זה ספר עם הרבה עובדות ממוחזרות וכמות קטנה מאוד של מחקר עצמאי. אבל לעתים קרובות, הצירוף הכולל של עובדות ואופן סידורן עושה את הרושם הגדול ביותר. והא ראיה, שגוף בריטי פרו־סיני יוקרתי למדי, 'קבוצת מועדון 48', מנסה עכשיו בכל כוחו למנוע את פרסום הספר בבריטניה בשבוע הבא.

הקבוצה טוענת שהספר מוציא את דיבתה רעה, כאשר הוא מתאר אותה כשלוחת־תעמולה רצונית של הדיקטטורה הסינית.

כמובן, תעמולה כשלעצמה אינה אסורה על פי החוק הבריטי. לא מפניה מזהירים מחברי הספר, אלא מפני חתירה סמויה של סין תחת אושיות הדמוקרטיה, החברה והתרבות של בריטניה ושל דמוקרטיות מערביות אחרות.

"המפלגה הקומוניסטית הסינית גמרה אומר לחולל תמורה בסדר הבין לאומי, לעצב את העולם בצלמה, מבלי לירות אף ירייה אחת", כותבים המחברים. "במקום לעשות כן מבחוץ, המפלגה שוחקת את ההתנגדות מבפנים באמצעות רכישת ידידים, השתקת מבקרים וערעור מוסדות".

שי ירפא את פצעי העולם

הספר מדבר על דמויות בכירות בפוליטיקה, בעולם העסקים, בדיפלומטיה ובאקדמיה של ארצות המערב, המלמדים סניגוריה כה נלהבת על סין עד שקשה להבחין בינה לבין תעמולה רשמית.

האיש העומד בראש קבוצת 48 הבריטית, סטיבן פרי, הוא בן בית בטרקליני המשטר הסיני. הוא הבריטי היחיד שקיבל את עיטור הכבוד הגבוה ביותר של הרפובליקה העממית לזרים. הוא מתאר את הדיקטטורה הסינית כ"מערכת משילות דמוקרטית", אשר תנהיג את העולם במאה ה־21.

אקדמאים ואינטלקטואלים בריטיים מתחרים ביניהם בתיאור גדולתו של הדיקטטור הסיני. אחד מהם, פרופ' מרטין אלברו, סגן הנשיא של אגודת הסוציולוגיה הבריטית, הכריז שמחשבותיו של הנשיא שי "יכולות להעלות ארוכה לפצעי העולם ולקדם שלום גלובלי".

לפי סוציולוג בריטי ידוע אחר, אנתוני גידנס, לשעבר יועץ לראש ממשלה, "לא זו בלבד שסין יכולה לתפוס מקום מרכזי בשיפור החברה העולמית, אלא שהיא חייבת לתפוס מקום כזה". שלישי, איש ששמו מרטין ג'ק, כתב לפני עשר שנים ספר שניתן לו השם התמציתי, "כאשר סין תשלוט בעולם: קץ העולם המערבי והולדת הסדר העולמי החדש".

לאהוב - ולסתום את הפה

החדירה הנועזת והבוטה ביותר של סין אל פוליטיקה של דמוקרטיה מערבית התחוללה כנראה באוסטרליה. זה שנתיים שידיעות מתפרסמות חדשות לבקרים על זרימה לא חוקית של כסף סיני אל מועמדים פוליטיים, על ביקורים בלתי פוסקים של פוליטיקאים אוסטרליים, משמאל ומימין, בסין; אפילו על ארגון מהגרים סיניים כדי לערוך קבלות פנים נלהבות לאורחים מסין, וגם כדי לסתום את פיותיהם של מבקרי המשטר הסיני על אדמת אוסטרליה.

מנהיגה בכירה של מפלגת העבודה שבאופוזיציה נאלצה להתפטר בסוף השנה שעברה לאחר שהתגלה כי היא ידעה על הכסף הסיני, ושתקה.

בשבוע שעבר, המשטרה הפדרלית של אוסטרליה פשטה על משרדו של חבר בפרלמנט אזורי ועל ביתו. הוא חשוד ששכר לעוזר תועמלן מוסמך של המפלגה הקומוניסטית הסינית. האיש, שווקת מוסולמני, ממפלגת העבודה, הוא חבר האסיפה המחוקקת של ניו סאות' וויילס, הגדולה במדינות אוסטרליה, שסידני היא עיר בירתה. מפלגת העבודה השעתה בינתיים את חברותו.

מוסולמני, יליד דרום לבנון, שמשפחתו היגרה לאוסטרליה בהיותו בן 12, הוא אורח תדיר בסין. חשדות על אופי יחסיו עם סין רווחים זה שנים. חלק מהתבטאויותיו חוללו שערורייה. לפני שנתיים הוא הכריז, כי "דעתה של סין לא תנוח כל זמן שיתקיים סדר עולמי עם כללים המוטים לטובת המערב". אוסטרליה כמובן חושבת את עצמה למערבית, ויש לה ברית פוליטית וצבאית עם ארה"ב זה שמונים שנה, מאז שצבא אמריקאי הוזמן להגן עליה מפני יפן בימי מלחמת העולם השניה.

מוסולמני גם נשא נאום באוניברסיטה סינית בגנות "הטינופת של אוסטרליה הלבנה". בלי קשר, הוא התפרסם לפני שבע שנים, כאשר מנע את כניסתו של עסקן יהודי בכיר לכינוס של מפלגת העבודה האוסטרלית, אף כי היהודי נשא הזמנה רשמית. בהזדמנות אחרת הוא תיאר את ישראל כ"גידול סרטני", והשווה את מלחמת החיזבאללה בישראל עם ההתנגדות לגרמניה הנאצית. לאחר הפשיטה על משרדו ועל ביתו בשבוע שעבר, אחיו של מוסולמני הטיל את האחריות על "הציונים".

לא הזכרנו כאן את מה שמעוללים עניינים בולטים אחרים לדימויה הבין לאומי של סין: החשדות שניסתה להסתיר את נגיף הקורונה מן העולם החיצון, והחמירה בזה את פגיעת המגפה; מחנות הריכוז שהיא הקימה בשביל המיעוט המוסלמי בחבל שינג'יאנג; תובענותה הטריטוריאלית בים סין הדרומי ובים סין המזרחי, על חשבון כל שכנותיה; איומיה המפורשים על טייוואן הקטנה והדמוקרטית; המשך הדיכוי בטיבט; וגירוש עיתונאים זרים.

האומנם היא הגיעה למסקנה שמשתלם לה להקים אויבים ולעורר חשד וטינה? ואם כן, האם זו התנהגות של ארץ חזקה מאוד ובטוחה בעצמה, או ארץ שמנהיגיה מנסים להסתיר את חולשתה? אנחנו נוסיף להציג את השאלות האלה עוד זמן רב מבלי לדעת אל נכון את התשובות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב"גלובס" -https://tinyurl.com/yoavkarny
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס