גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סגר כבר לא אופציה, אז מה כן? כלכלן, סטטיסטיקאי ואפידמיולוגית מייעצים

בכיר במשק, אפידמיולוגית, כלכלן וסטטיסטיקאי שוטחים את משנתם לגבי ההתמודדות עם מה שנראה כגל תחלואה שני של הקורונה ומדגישים את תפקיד המדינה בשיקום הפגיעה ההרסנית של הסגר בכלכלה • מה ניתן ללמוד מטעויות העבר וכמה חשוב לנתח את נתוני משרד הבריאות?

שלט תלוי מעל אחת המרפסות בתל אביב באוירת הסגר שהוטל על המדינה בעקבות התפשטות וירוס הקורונה / צילום: כדיה לוי, גלובס
שלט תלוי מעל אחת המרפסות בתל אביב באוירת הסגר שהוטל על המדינה בעקבות התפשטות וירוס הקורונה / צילום: כדיה לוי, גלובס

בחודש מרץ נשלח הציבור בישראל להסתגר בבתים ולהמתין לשוך המגפה. מקבלי ההחלטות לטשו עיניים לאיטליה, ונדרכו אל מול עוצמת המהלומה שפגעה קשות במערכת בריאות טובה, אולי טובה מזו שלנו. הם נאלצו להכריע בין תרחישי ייחוס שונים, מנבאי שחורות, חלקם צופים אלפי ועשרות אלפי מתים, לצד קריסה של מערכת הבריאות.

התרחישים האלה, שהובילו לסגר אגרסיבי שגרם למאות אלפי מובטלים ומצב כלכלי קשה, בסופו של דבר לא התממשו, אך כעת, בפתחו של גל תחלואה עולה, הפוליטיקאים נדרשים שוב לקבל החלטות מבוססות נתונים ומדע. אף שאנחנו יודעים היום יותר ממה שידענו בתחילת המגפה, עדיין לא ברור מהי דרך ההתמודדות העדיפה. פנינו לסטטיסטיקאי, אפידמיולוגית, כלכלן ומנכ"ל בכיר, כדי לשאול מהי הדרך העדיפה להתמודד עם גל התחלואה הנוכחי. 

הסטטיסטיקאי: "זו לא חוכמה לקחת את התסריט הקיצוני ביותר"

 "יש אספקט תלוי זמן - איך מגפה משתנה לאורכו. המגפה הזו היא רק בת ארבעה חודשים - כדי ללמוד את המחזוריות, אנחנו צריכים להסתמך על כמה עונות של המגפה הזו, היות והסטטיסטיקה מבוססת על ניתוח של מספר מקרים רב", אומר פרופ' מיכאל פריגר, ביו סטטיסטיקאי מהפקולטה לרפואה, אוניברסיטת בן גוריון, המצביע על הקושי והדילמות של הפוליטיקאים ואנשי המדע.

"המדע לא יכול לתת תחזית מדויקת למה שיקרה בעתיד. בריאות של אדם היא עניין מורכב, זו פונקציה של הרבה מאוד משתנים. אי אפשר לבנות מודל סטטיסטי שמייצר תמונה מדויקת. אפשר ללמוד מה משפיע על ההתפרצות, ולנסות להשתמש במידע שנצבר בהתמודדות עם מגפות אחרות דומות, שיש לגביהן סטטיסטיקה ויכולות לסייע במודלים השונים. יש לא מעט תרחישי ייחוס. הפוליטיקאים צריכים לבחור ביניהם, וזו אחריות שלהם. אפשר לקחת את התרחיש הגרוע ביותר ולהתנהל לפיו, זה לא עניין של מדע אלא של קבלת החלטות. אי אפשר לדעת מה יקרה. הסגר הראשון הקשה - היה מבוסס על התרחישים הקשים ביותר. מקבלי ההחלטות רצו להיות בצד הבטוח ביותר, גם אם יש על כך ביקורת. לכל תרחיש יש זכות קיום, השאלה היא איך בוחרים נכון, ואין כרגע תשובה לזה. מקבלי ההחלטות צריכים להתנהל באחריות. זו לא חוכמה גדולה לקחת את התרחיש הקיצוני ביותר, שידרוש לסגור עכשיו שוב את המדינה".

כרגע, לפי פריגר, יש חשיבות לניתוח מאפיינים סוציו-דמוגרפיים של המחלה ויצירת קריטריונים ברורים ומלאים של מידע (משרד הבריאות לא מאפשר גישה חופשית לכלל הנתונים באופן המאפשר למדענים לנתח את המצב לאשורו). בנוסף, גם קריאת הנתונים והשימוש בהם צריכים להתבצע באופן מושכל. "צריך לשים לב לתמותה ולמקרים הקשים, ופחות על המקרים החדשים - הם עניין טכני".

מומחית בבריאות הציבור: "תהיה התפשטות אם לא יקפידו על הכללים"

"השיטה של סגרים חוזרים אינה הפתרון לאורך זמן. בכל פעם שיפתחו, צפויה עלייה בתחלואה", אומרת האפידמיולוגית פרופ' תמי שוחט, מומחית בבריאות הציבור, שפרשה לפני כשנה וחצי מתפקיד ראש המרכז הלאומי לבקרת מחלות. "זו מחלה מדבקת. אם רק אחוז קטן מהאנשים חלו, כשהם יהיו חשופים, תהיה הדבקה והתפשטות אם לא ישמרו על הכללים הבסיסיים. צריך לעשות הרבה בדיקות, לזהות את מוקדי התחלואה, לבודד ולהמשיך לחקור. סגרים חוזרים, כפי שהראינו בסימולטור שלנו, לא עוזרים. אם יש הרבה אסימפטומטיים או פרה-סימפטומטיים שלא מזוהים, הם מהווים נתח חשוב בהפצת התחלואה. מקומות עבודה - לא צריך לסגור אך לאפשר עבודה מרחוק למי שניתן. אנחנו צריכים ללמוד לחיות עם הקורונה. צריך להגביל התקהלויות ולעודד עבודה מרחוק וריחוק פיזי".

פרופ’ תמי שוחט / צילום: תמונה פרטית

בין אם מדובר בגל שני או בהמשך ההתפשטות, שוחט מבהירה כי מומחים מתקשים להשוות בין התקופות ולקבל מידע מלא הנדרש להיערכות להתמודדות מושכלת. "הנתונים המלאים לא מתפרסמים. מספר הדגימות המבוצעות כיום הרבה יותר גדול וזה מבורך, אך אין לנו בדיוק את קבוצות הגיל והמקום שבו דוגמים - האם יש הרבה יותר אסימפטומטיים שנבדקים, לכמה מהנבדקים היה מגע עם חולה מאומת, מהי קבוצת הנבדקים לעומת הגל הראשון. אין לנו נתונים לגבי מקומות ההדבקה - האם הם התרחשו באירועים, בבתי ספר, בבתי אבות, במסעדות? מאוד קשה לתת פרשנות אפידמיולוגית כשאין נתונים זמינים, ובמקומות אחרים בעולם ישנה גישה נוחה למלוא המידע. גישה מלאה ושקיפות עשויות להחזיר את אמון הציבור וחבל שזה כרגע לא מה שנעשה".

האחריות על בלימת או האטת ההתפשטות היא על כתפי הציבור והממשלה במקביל, כך מדגישה שוחט. "הציבור צריך להפנים יותר את ההנחיות. מסכות, ריחוק, לא להתקהל. צריך לשמור על המבוגרים וקבוצות הסיכון". אך מאידך גיסא, גם ההנחיות המושתות על הציבור צריכות לעמוד בהלימה למציאות וליכולת של הציבור לבצע אותן באפקטיביות; "אנחנו רוצים מסכות, אבל אולי נדגיש לאנשים שכשהם מקבלים קהל אז הם צריכים להקפיד מאוד, והאם באמת אותרו אנשים עם חום בכניסה למקומות? אולי אפשר לוותר על ההנחיה הזו? אנחנו לא יודעים את הנתונים, אבל המציאות צריכה להיות גמישה, צריך לרכז את המאמץ בהנחיות לדברים שהם הכי אפקטיביים וחשובים לנו".

הפגנת העצמאים מול הכנסת / צילום: כדיה לוי, גלובס

הכלכלן: "הממשלה חייבת לספק ודאות למערכת הכלכלית" 

ישראל פעלה בזריזות אל מול גל הקורונה העולה בעולם. הכניסה לסגר מוקדם הובילה לירידה בתחלואה, בזמן שמדינות אחרות נאלצו לבלום התפשטות רחבה ולהתמודד עם מערכות בריאות קורסות. "בהתחלה הפעלנו את האמצעים במהירות ובנחישות, וזה היה נכון גם כלכלית וגם בריאותית. הייתה כאן זהות אינטרסים - כולם נאלצו לנקוט את אותם אמצעים, השאלה היא האם אפשר למנוע מאות מתים", אומר ירום אריאב, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, ויו"ר הוועד המנהל של אוניברסיטת בן גוריון. "אם משווים את ההתנהלות של שבדיה מול דנמרק, רואים שבשבדיה יש הרבה מתים, והנזק לכלכלה גדול יותר. גם בלי סגר פורמלי - אנשים מצביעים ברגליים. כשהמגפה לא תחת שליטה, הכלכלה סובלת. גם לטובת הכלכלה, היה נכון להשתלט על המגפה. את זה עשינו".

אך אותה התנהלות מחושבת נקטעה באחת. "הכרזנו על ניצחון מוקדם מדי", מדגיש אריאב. "היה ברור שפתיחת המשק צריכה להיעשות בהדרגה, ואת ההשפעה אנחנו רואים. המכלול של קטיעת שרשראות ההדבקה לא מתפקד, בזמן שיכולנו לשמור על עשרות נדבקים, כמו שקורה בדרום קוריאה. זה חמק לנו. הניהול, מעבר לכמה החלטות טובות שנקטנו בהתחלה, הוא לא ניהול מצטיין בלשון המעטה. חסר מישהו שממונה על הצדדים האופרטיביים של המערכה. אנחנו לא מנהלים את זה טוב".

ירום אריאב / צילום: תמר מצפי, גלובס

ההתנהלות הבריאותית והכלכלית פועלות בהלימה. אם המגפה לימדה לימדה אותנו שיש לנקוט פעולות בשלב מוקדם ובצורה נחושה, אריאב מדגיש שכעת נדרשת התנהלות צופה פני עתיד, בזמן שייתכן שיידרשו פעולות נוספות למניעת ההתפשטות. "צריך להבין שהמשק נכנס למיתון עמוק, והוא יכול להיות ארוך אם הממשלה לא תפעיל אמצעים ותספק ודאות למערכת הכלכלית. אחרת, אנחנו מסתכנים במצב של אבטלה כרונית. אנחנו צריכים לפצות את הירידה בצריכה פרטית ובייצור, בכסף ציבורי וברגולציות".

הדרך הנכונה לפעול כעת, לפי אריאב, היא לייצר אופק באמצעות "תוכנית כלכלית שמורכבת מתקציב של 18 חודשים, ואמצעים נוספים. צריך לתת לאנשים שנפגעו קשה סיוע בדמות דמי אבטלה לזמן ארוך יותר, אחרת האנשים האלו יגיעו לפת לחם. אנחנו צריכים לראות ודאות בהתנהלות הממשלה, והיא צריכה להבין שהיא צריכה מעורבות מסיבית כדי להוציא את המשק מהמיתון, אלו טרגדיות אישיות של אנשים ומשפחות. לצד תשלומים לקצבאות, המדינה באמצעות רגולציה יכולה לעודד אנשים לצרוך במקום לחסוך - לאפשר להם למשוך מקרנות השתלמות ללא קנס, להשהות זמנית תשלומים לפנסיה חובה. כל תשלום שניתן בתקופות של משבר, המכפיל שלו הוא גבוה. אנשים שמקבלים את הסיוע צורכים, וזה מניע את גלגלי המשק. זה מאפשר לאנשים נוספים להיכנס למעגל העבודה.

"בנוסף, המדינה צריכה לקיים פרויקטי תשתית שנותנים מענה לפיגור בתשתיות, שגם יכולים לתת דחיפה למשק ולהכניס עוד אנשים למעגל העבודה. זו הדרך היחידה לעורר את המשק. המדינה בצורה כזו או אחרת תוציא את הכסף הזה, מפני שאנשים יגיעו לפת לחם כשאין עבודה. היא צריכה לנהל את זה ולהוציא את הכסף בצורה חכמה".

המנכ"ל הבכיר: "אם אנשים יאבדו את האמון, הציבור לא יישמע להוראות"

בין אם מדובר בשדרה העסקית או בזירה הפוליטית - מנהלים נדרשים כעת לקבל החלטות קשות בתנאי אי ודאות. התוצאה שלהן עשויה להשליך על חייהם של רבים, ולכן נדרשים אלו שהאחריות מוטלת על כתפיהם - לחשוב אף שנים קדימה, ולהביא בחשבון את התוצאה האפשרית. "ההחלטות הן קשות, לא הייתי רוצה להיות עכשיו פוליטיקאי. אבל צריך להגיד לציבור את האמת, לקבל החלטות קשות ולנהל סיכונים. אמון הוא אחד הדברים החשובים ביותר בניהול משבר, אף מנהיג לא יכול להוכיח שמה שהוא עושה כרגע ישתלם בעתיד", אומר עמוס שפירא, שניהל לאורך שנים מערכות גדולות ומורכבות דוגמת אל על וסלקום, והיום יו"ר אלוט, ומחבר הספר "הראש, הסוליות והנשמה - סוגיות מעשיות בניהול ומנהיגות".

"אם אנשים יאבדו את האמון, הציבור לא ישמע גם לדברים שצריך לעשות. ככל שעובר הזמן, הציבור והתקשורת מתחילים להפנים מה המחיר העצום של סגירת המשק. את הבור הזה, אי אפשר יהיה לכסות, והוא יגיע לכל אחד. מהפנסיות של האנשים שיפגעו ועד פיטורים של אנשים".

עמוס שפירא / צילום: רפי דלויה*

בחודש מרץ אמנם סגרו את המשק על נתוני תחלואה דומים לאלו שאנחנו רואים היום, אך שפירא טוען כי הציבור והפוליטיקאים מתחילים "להפנים שהמחיר החברתי הנוראי, והדרג הפוליטי נרתע מלשחזר כעת את הסגר. בהחלטות של מדינה, תמיד יש מחיר לחיי אדם - אפשר לראות את זה בסל התרופות או בהחלטות אחרות שמתקבלות. צריך למצוא דרך לנהל את המגפה הזו עם משק פתוח, אין ברירה אחרת. המצב של סגירת המשק הוא מצב שאף חברה לא יכולה לסבול אותו.

"כאשר מנהל מודד משהו אחד ורק משהו אחד, הוא מקבל מקסום שלו. אם תמדדו מנהל יישום רק על תפוקה, תקבלו את זה גם על חשבון האיכות. צריך למדוד את שני הדברים. אם נסתכל כל יום רק על החולים והמתים מקורונה, אנחנו מפספסים דברים אחרים. אם מתים מקורונה - עמוד ראשון, על היתר, לא שומעים. זה אבסורד. יש מחיר צל למדידה הזו. הייתי רוצה לראות שהמדינה מודדת גם את האפקט הנלווה, ושזה ישוקף לציבור. אם יסגרו שוב את המשק וצפויה אבטלה - מה התמותה האחרת, זה עוד לפני שמדברים על אספקטים כלכליים? מבחינה מאוזנת, העסק לא מנוהל כמו שצריך".

שפירא מדגיש כי להחלטה על הגבלת הפעילות הכלכלית, עשויה להיות השפעה קשה מנשוא. "ידענו כבר מגפות בסדר גודל גדול, ולא סגרו בהן את העולם. צריך להביא בחשבון את מה הסכנה הנוראית לחברה. יכולה להיות כאן פרימה של הרקמה החברתית, ומי שייפגעו הם השכבות החלשות ביותר, עם עשרות אחוזי אבטלה לאורך זמן. ראינו שראשוני המפוטרים היו בעלי השכר הנמוך, האנשים שגם אין להם רזרבות. אלו בעלי ההכנסה הנמוכה ובעלי הצרכים המיוחדים הם הראשונים להיפגע - כשהמדינה מתקשה לטפל בהם גם במצב רגיל".

"המדינה צריכה להזרים כסף - אין ברירה, אחרת יהיה לזה מחיר. כש-25% מכוח העבודה לא עובד, רקמה חברתית יכולה להתפורר. כשהממשל האמריקאי הזרים כסף לחברות תעופה בתנאי שימשיכו להעסיק כוח אדם, כאן מתנים את ההזרמה בפיטורים. זה יגרום למדינה לשלם פיצויים לעשרות אלפי מובטלים, ואת המחיר כולנו נשלם. בטווח המיידי, המדינה חייבת להאריך את תשלומי דמי האבטלה. המדינה לא מסוגלת להתמודד עם סדרי הגודל של אבטלה גואה. המחאות של האנשים שדורשים עכשיו פתרון - זה כסף קטן לעומת המצב שאליו אנחנו יכולים להגיע". 

עוד כתבות

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום