גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיק הצוללות, בעיית הסיווג הביטחוני של ההגנה והתערבות ראש הלשכה

הסנגורים ב"תיק 3000" טוענים כי הגנת החשודים נפגעת מאחר שהמתמחים שלהם, בניגוד למתמחי התביעה, לא מקבלים סיווג ביטחוני, ולכן לא יכולים להיחשף לחומרי החקירה ולסייע בהכנה לשימוע • ראש הלשכה, אבי חימי, נחלץ לסייע ופנה לשופט האחראי לסיווג: "חוסר שוויון מובהק בין התביעה להגנה"

השופט הנדל (מימין), ראש הלשכה חימי ועו"ד רוזובסקי / צילום: רפי קוץ, יוסי זמיר, שלומי יוסף
השופט הנדל (מימין), ראש הלשכה חימי ועו"ד רוזובסקי / צילום: רפי קוץ, יוסי זמיר, שלומי יוסף

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, יוצא למען הסנגורים של חשודי פרשת הצוללות (תיק 3000). לפי מידע שהגיע לידי "גלובס", חימי פנה לאחרונה לשופט בית המשפט העליון, ניל הנדל, המשמש כיו"ר הוועדה לאישור עורכי דין לשמש סנגורים בעניינים ביטחוניים, וביקש ממנו לאפשר למתמחים של הסנגורים בתיק פרשת הצוללות, להיחשף לחומרי החקירה בתיק.

הפנייה של ראש הלשכה חימי לשופט הנדל נעשתה לאור טענת הסנגורים בתיק הצוללות, כי גורמי משרד הביטחון לא מרשים למתמחים שלהם לעסוק בחומרי התיק  בטענה שאין להם סיווג ביטחוני. לטענת הסנגורים, האיסור על המתמחים שלהם להיחשף לחומרי החקירה המסווגים פוגע בהגנה של החשודים בתיק, וגם מפלה אותם לרעה ביחס לפרקליטות, התובעת בתיק, שהמתמחים שלה רשאים להיחשף לחומרי החקירה.

"למיטב ידיעתנו, קיים חוסר שוויון מובהק בין התביעה להגנה, ככל שעובדי הפרקליטות ומתמחיה יכולים להיחשף לחומר מסווג (בתיק הצוללות), בעוד שהמתמחים של סנגורים מנועים מכך", כתב עו"ד חימי לשופט הנדל. לדברי יו"ר לשכת עוה"ד, "היעדרם של הגינות ושוויון בהליך השיפוטי חותר תחת יסודותיו של משפט צדק, וכאשר עסקינן בדין הפלילי חמורים הדברים שבעתיים".

מתן סיווג ביטחוני לסנגורים

במסגרת פרשת הצוללות נחקר חשד להטיית מכרזים ולהעברת כספי שוחד בקשר לרכש צוללות וכלי שיט מחברת טיסנקרופ הגרמנית על-ידי מדינת ישראל. בדצמבר 2019 החליטה הפרקליטות כי כל החשודים הבכירים בפרשת השוחד יועמדו לדין בכפוף להליכי שימוע שייערכו להם. בין השאר מדובר במיקי גנור, סוכן מספנות טיסנקרופ בישראל ששימש עד מדינה וחזר בו מעדותו; באליעזר מרום (צ'ייני), מפקד חיל הים לשעבר; דוד שרן, שהיה מנהל לשכת רה"מ בנימין נתניהו; אליעזר (מודי) זנדברג, שר לשעבר; ותא"ל אבריאל בר-יוסף שהיה ראש המטה לביטחון לאומי. כן הוחלט לזמן לשימוע את עו"ד דוד שמרון, בן דודו ומקורבו של רה"מ, בגין הלבנת הון, בפרשיית משנה (ראו מסגרת).

כמקובל, בשלב שבו מזמנים חשודים לשימוע לפני הגשת כתב אישום, כל חומרי החקירה בתיק מועברים לסנגורים שלהם כדי שהם יוכלו להכין את טענות ההגנה שלהם לשימוע. להבדיל מתיקים "רגילים", בתיק פרשת הצוללות, הליך העברת חומרי החקירה לסנגורים הרבים של החשודים הרבים, היה מורכב יותר. זאת, לאור העובדה כי חלק גדול מהחומר עוסק בסוגיות ביטחוניות, ולכן הוא מסווג.

הסנגורים נדרשו לעבור הליך של סיווג ביטחוני על ידי מחלקת הייעוץ והחקיקה של צה"ל, וליתר דיוק על ידי ועדה מיוחדת שנקראת "הוועדה לאישור סנגורים בבתי הדין הצבאיים ובתיקים ביטחוניים". הליך מתן הסיווג לסנגורים לקח כחודשיים, ורק לאחריו קיבלו הסנגורים את החומרים לידיהם כדי להתחיל להתכונן להליכי השימוע.

אולם בעוד שהסנגורים קיבלו את הסיווג, מחלקת ייעוץ וחקיקה ומחלקת ביטחון מידע בצה"ל סירבו להעניק סיווג ביטחוני זהה למתמחים של הסנגורים בתיק פרשת הצוללות.

הגדלת קצב עיבוד החומרים

ב-3 במאי פנו עורכי הדין, ד"ר איתן קידרון ואייל רוזובסקי, ממשרד מיתר, המייצגים בצוותא עם עו"ד ציון אמיר, את מפקד חיל הים לשעבר, אליעזר מרום (צ'ייני), אל הוועדה לאישור סנגורים והלינו על כך שהמתמחים שלהם לא קיבלו סיווג ביטחוני.

במכתבם כתבו הסנגורים למחלקת ייעוץ וחקיקה ומחלקת ביטחון מידע בצה"ל כי הם ביקשו לקבל היתר "להפעיל ולהסתייע במתמחים, עבור עיבוד חומרי החקירה המסווגים בתיק". הסנגורים של מרום הוסיפו וכתבו כי: "התועלת הצפויה מהסתייעות במתמחים בתיק היא רבה, שכן מדובר בכוח עבודה אשר יגדיל משמעותית את קצב עיבוד חומרי החקירה, ויסייע לנו, להתכונן במהירות גבוהה יותר להליך השימוע (ולדיונים בבית המשפט אם וכאשר נגיע לשלב הזה)". לפי המכתב, הוועדה קבעה כי היא לא יכולה לאשר סיווג ביטחוני למתחים, שכן "לשון החוק אינה מעניקה לוועדה מקור חוקי על מנת לאשר מתמחים של סנגורים פרטיים".

לאחר שהפנייה לצה"ל לא הועילה, פנו סנגוריו של מרום, עוה"ד קידרון ורוזובסקי, ליו"ר לשכת עוה"ד חימי, וביקשו את סיועו להם. במכתב ששלחו לחימי ב-4 ביוני כתבו שני עורכי הדין, בין היתר, כי: "משרדנו רואה חשיבות עליונה בשילוב המתמחים במלוא תהליך העבודה במשרד. כעת, נוצר מצב בו מתמחים ממשרדנו עובדים כבר מספר חודשים על עיבוד חומרי החקירה הבלתי מסווגים, וכעת נאלצים להפסיק את עבודתם לאור אי סיווגם, עובדה המונעת מהם להיחשף לחומרי החקירה המסווגים".

לדברי סנגוריו של מרום באותו מכתב: "מצב זה פוגע באופן ישיר בעיסוק בליבת העבודה המשפטית ובהכשרה המקצועית של המתמחה בתקופת התמחותו. כמו כן, נוצר אי שוויון, שלפיו מתמחי הפרקליטות, לעומת המתמחים במשרדנו, הם בעלי הרשאה להיחשף לחומרי החקירה המסווגים כיוון שהם נחשבים עובדי שירות המדינה שניתן לערוך להם סיווג ביטחוני מתוקף החוק. כך, מתמחי הפרקליטות יכולים להמשיך לבצע עבודה משפטית מהותית בתיק הצוללות, בעוד שמתמחי משרדנו מנועים מלעשות כן".

ראש הלשכה חימי, כאמור, נענה לבקשה, ופנה לשופט הנדל בנושא. כעת, נותר לראות מה ייקבע הנדל ואם הוא יאפשר למתמחים של הסנגורים בתיק פרשת הצוללות, לקחת חלק בתהליך הכנת טיעוני ההגנה בשימוע. 

***חזקת החפות: ההליכים הפליליים נגד חשודי תיק פרשת הצוללות עודם בעיצומם. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

גוברים הקולות הקוראים להקים ועדת בדיקה בתיק פרשת הצוללות

"פרשת הצוללות"' המכונה "תיק 3000", היא חקירה פלילית שנוהלה על-ידי יחידת להב 433 של המשטרה מאז פברואר 2017. במסגרת הפרשה נחקר חשד להטיית מכרזים ולהעברת כספי שוחד בקשר לרכש צוללות וכלי שיט מחברת טיסנקרופ הגרמנית על-ידי מדינת ישראל, בשנים 2009-2017. במרכז הפרשה עומדות שתי עסקאות: האחת - לרכישת שלוש צוללות מסדרת "דולפין AIP" בשווי של כ-1.5 מיליארד אירו; והשנייה - לרכישת ספינות טילים "סער 6" בשווי של כ-430 מיליון אירו.

בראשית דצמבר 2019 הודיעה הפרקליטות כי שורת חשודים בפרשה יואשמו בשוחד ובעבירות נוספות, בכפוף להליכי שימוע שייערכו להם. זאת, בגין שחיתות לכאורה בהליכי רכש צוללות וכלי שיט מגרמניה לישראל ובפרשיות נלוות, כל אחד לפי חלקו.

החשודים שהוזמנו לשימוע לפני כתב אישום בגין שוחד ועבירות נוספות הם: מיקי גנור, סוכן מספנות טיסנקרופ בישראל ששימש עד מדינה וחזר בו מעדותו; האלוף (במיל') אליעזר מרום (צ'ייני), לשעבר מפקד חיל הים; דוד שרן, לשעבר ראש לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו; השר לשעבר אליעזר (מודי) זנדברג; רמי טייב, יועץ פוליטי לשר יובל שטייניץ בתקופה הרלוונטית; ויצחק (צחי) ליבר, יועץ תקשורת, כן הוחלט להעמיד לדין בגין הלבנת הון את עו"ד דוד שמרון, בן-דודו ופרקליטו לשעבר של ראש הממשלה נתניהו.

בפברואר האחרון הודיעה הפרקליטות גם למשנה לראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר (מל"ל), אבריאל בר-יוסף, וכן למקורבו ואיש חיל הים לשעבר, שי ברוש, כי נשקלת העמדתם לדין בפרשת הצוללות, כל אחד לפי חלקו, וזאת בכפוף לשימוע שייערך להם. לבר-יוסף מיוחסות עבירות של בקשת שוחד, קבלת שוחד ומרמה והפרת אמונים, בגין חלקו בפרשה. ברוש מיוחסות עבירות של בקשת שוחד, לקיחת שוחד, עבירות מס והלבנת הון.

תיק פרשת הצוללות, מעסיק את הציבוריות הישראלית כבר תקופה ארוכה, ובימים האחרונים גברו הקולות שקוראים להקמת ועדת בדיקה לפרשה, לצד ההליך הפלילי, שכאמור, כבר נמצא בעיצומו. 

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר