גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיק הצוללות, בעיית הסיווג הביטחוני של ההגנה והתערבות ראש הלשכה

הסנגורים ב"תיק 3000" טוענים כי הגנת החשודים נפגעת מאחר שהמתמחים שלהם, בניגוד למתמחי התביעה, לא מקבלים סיווג ביטחוני, ולכן לא יכולים להיחשף לחומרי החקירה ולסייע בהכנה לשימוע • ראש הלשכה, אבי חימי, נחלץ לסייע ופנה לשופט האחראי לסיווג: "חוסר שוויון מובהק בין התביעה להגנה"

השופט הנדל (מימין), ראש הלשכה חימי ועו"ד רוזובסקי / צילום: רפי קוץ, יוסי זמיר, שלומי יוסף
השופט הנדל (מימין), ראש הלשכה חימי ועו"ד רוזובסקי / צילום: רפי קוץ, יוסי זמיר, שלומי יוסף

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, יוצא למען הסנגורים של חשודי פרשת הצוללות (תיק 3000). לפי מידע שהגיע לידי "גלובס", חימי פנה לאחרונה לשופט בית המשפט העליון, ניל הנדל, המשמש כיו"ר הוועדה לאישור עורכי דין לשמש סנגורים בעניינים ביטחוניים, וביקש ממנו לאפשר למתמחים של הסנגורים בתיק פרשת הצוללות, להיחשף לחומרי החקירה בתיק.

הפנייה של ראש הלשכה חימי לשופט הנדל נעשתה לאור טענת הסנגורים בתיק הצוללות, כי גורמי משרד הביטחון לא מרשים למתמחים שלהם לעסוק בחומרי התיק  בטענה שאין להם סיווג ביטחוני. לטענת הסנגורים, האיסור על המתמחים שלהם להיחשף לחומרי החקירה המסווגים פוגע בהגנה של החשודים בתיק, וגם מפלה אותם לרעה ביחס לפרקליטות, התובעת בתיק, שהמתמחים שלה רשאים להיחשף לחומרי החקירה.

"למיטב ידיעתנו, קיים חוסר שוויון מובהק בין התביעה להגנה, ככל שעובדי הפרקליטות ומתמחיה יכולים להיחשף לחומר מסווג (בתיק הצוללות), בעוד שהמתמחים של סנגורים מנועים מכך", כתב עו"ד חימי לשופט הנדל. לדברי יו"ר לשכת עוה"ד, "היעדרם של הגינות ושוויון בהליך השיפוטי חותר תחת יסודותיו של משפט צדק, וכאשר עסקינן בדין הפלילי חמורים הדברים שבעתיים".

מתן סיווג ביטחוני לסנגורים

במסגרת פרשת הצוללות נחקר חשד להטיית מכרזים ולהעברת כספי שוחד בקשר לרכש צוללות וכלי שיט מחברת טיסנקרופ הגרמנית על-ידי מדינת ישראל. בדצמבר 2019 החליטה הפרקליטות כי כל החשודים הבכירים בפרשת השוחד יועמדו לדין בכפוף להליכי שימוע שייערכו להם. בין השאר מדובר במיקי גנור, סוכן מספנות טיסנקרופ בישראל ששימש עד מדינה וחזר בו מעדותו; באליעזר מרום (צ'ייני), מפקד חיל הים לשעבר; דוד שרן, שהיה מנהל לשכת רה"מ בנימין נתניהו; אליעזר (מודי) זנדברג, שר לשעבר; ותא"ל אבריאל בר-יוסף שהיה ראש המטה לביטחון לאומי. כן הוחלט לזמן לשימוע את עו"ד דוד שמרון, בן דודו ומקורבו של רה"מ, בגין הלבנת הון, בפרשיית משנה (ראו מסגרת).

כמקובל, בשלב שבו מזמנים חשודים לשימוע לפני הגשת כתב אישום, כל חומרי החקירה בתיק מועברים לסנגורים שלהם כדי שהם יוכלו להכין את טענות ההגנה שלהם לשימוע. להבדיל מתיקים "רגילים", בתיק פרשת הצוללות, הליך העברת חומרי החקירה לסנגורים הרבים של החשודים הרבים, היה מורכב יותר. זאת, לאור העובדה כי חלק גדול מהחומר עוסק בסוגיות ביטחוניות, ולכן הוא מסווג.

הסנגורים נדרשו לעבור הליך של סיווג ביטחוני על ידי מחלקת הייעוץ והחקיקה של צה"ל, וליתר דיוק על ידי ועדה מיוחדת שנקראת "הוועדה לאישור סנגורים בבתי הדין הצבאיים ובתיקים ביטחוניים". הליך מתן הסיווג לסנגורים לקח כחודשיים, ורק לאחריו קיבלו הסנגורים את החומרים לידיהם כדי להתחיל להתכונן להליכי השימוע.

אולם בעוד שהסנגורים קיבלו את הסיווג, מחלקת ייעוץ וחקיקה ומחלקת ביטחון מידע בצה"ל סירבו להעניק סיווג ביטחוני זהה למתמחים של הסנגורים בתיק פרשת הצוללות.

הגדלת קצב עיבוד החומרים

ב-3 במאי פנו עורכי הדין, ד"ר איתן קידרון ואייל רוזובסקי, ממשרד מיתר, המייצגים בצוותא עם עו"ד ציון אמיר, את מפקד חיל הים לשעבר, אליעזר מרום (צ'ייני), אל הוועדה לאישור סנגורים והלינו על כך שהמתמחים שלהם לא קיבלו סיווג ביטחוני.

במכתבם כתבו הסנגורים למחלקת ייעוץ וחקיקה ומחלקת ביטחון מידע בצה"ל כי הם ביקשו לקבל היתר "להפעיל ולהסתייע במתמחים, עבור עיבוד חומרי החקירה המסווגים בתיק". הסנגורים של מרום הוסיפו וכתבו כי: "התועלת הצפויה מהסתייעות במתמחים בתיק היא רבה, שכן מדובר בכוח עבודה אשר יגדיל משמעותית את קצב עיבוד חומרי החקירה, ויסייע לנו, להתכונן במהירות גבוהה יותר להליך השימוע (ולדיונים בבית המשפט אם וכאשר נגיע לשלב הזה)". לפי המכתב, הוועדה קבעה כי היא לא יכולה לאשר סיווג ביטחוני למתחים, שכן "לשון החוק אינה מעניקה לוועדה מקור חוקי על מנת לאשר מתמחים של סנגורים פרטיים".

לאחר שהפנייה לצה"ל לא הועילה, פנו סנגוריו של מרום, עוה"ד קידרון ורוזובסקי, ליו"ר לשכת עוה"ד חימי, וביקשו את סיועו להם. במכתב ששלחו לחימי ב-4 ביוני כתבו שני עורכי הדין, בין היתר, כי: "משרדנו רואה חשיבות עליונה בשילוב המתמחים במלוא תהליך העבודה במשרד. כעת, נוצר מצב בו מתמחים ממשרדנו עובדים כבר מספר חודשים על עיבוד חומרי החקירה הבלתי מסווגים, וכעת נאלצים להפסיק את עבודתם לאור אי סיווגם, עובדה המונעת מהם להיחשף לחומרי החקירה המסווגים".

לדברי סנגוריו של מרום באותו מכתב: "מצב זה פוגע באופן ישיר בעיסוק בליבת העבודה המשפטית ובהכשרה המקצועית של המתמחה בתקופת התמחותו. כמו כן, נוצר אי שוויון, שלפיו מתמחי הפרקליטות, לעומת המתמחים במשרדנו, הם בעלי הרשאה להיחשף לחומרי החקירה המסווגים כיוון שהם נחשבים עובדי שירות המדינה שניתן לערוך להם סיווג ביטחוני מתוקף החוק. כך, מתמחי הפרקליטות יכולים להמשיך לבצע עבודה משפטית מהותית בתיק הצוללות, בעוד שמתמחי משרדנו מנועים מלעשות כן".

ראש הלשכה חימי, כאמור, נענה לבקשה, ופנה לשופט הנדל בנושא. כעת, נותר לראות מה ייקבע הנדל ואם הוא יאפשר למתמחים של הסנגורים בתיק פרשת הצוללות, לקחת חלק בתהליך הכנת טיעוני ההגנה בשימוע. 

***חזקת החפות: ההליכים הפליליים נגד חשודי תיק פרשת הצוללות עודם בעיצומם. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

גוברים הקולות הקוראים להקים ועדת בדיקה בתיק פרשת הצוללות

"פרשת הצוללות"' המכונה "תיק 3000", היא חקירה פלילית שנוהלה על-ידי יחידת להב 433 של המשטרה מאז פברואר 2017. במסגרת הפרשה נחקר חשד להטיית מכרזים ולהעברת כספי שוחד בקשר לרכש צוללות וכלי שיט מחברת טיסנקרופ הגרמנית על-ידי מדינת ישראל, בשנים 2009-2017. במרכז הפרשה עומדות שתי עסקאות: האחת - לרכישת שלוש צוללות מסדרת "דולפין AIP" בשווי של כ-1.5 מיליארד אירו; והשנייה - לרכישת ספינות טילים "סער 6" בשווי של כ-430 מיליון אירו.

בראשית דצמבר 2019 הודיעה הפרקליטות כי שורת חשודים בפרשה יואשמו בשוחד ובעבירות נוספות, בכפוף להליכי שימוע שייערכו להם. זאת, בגין שחיתות לכאורה בהליכי רכש צוללות וכלי שיט מגרמניה לישראל ובפרשיות נלוות, כל אחד לפי חלקו.

החשודים שהוזמנו לשימוע לפני כתב אישום בגין שוחד ועבירות נוספות הם: מיקי גנור, סוכן מספנות טיסנקרופ בישראל ששימש עד מדינה וחזר בו מעדותו; האלוף (במיל') אליעזר מרום (צ'ייני), לשעבר מפקד חיל הים; דוד שרן, לשעבר ראש לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו; השר לשעבר אליעזר (מודי) זנדברג; רמי טייב, יועץ פוליטי לשר יובל שטייניץ בתקופה הרלוונטית; ויצחק (צחי) ליבר, יועץ תקשורת, כן הוחלט להעמיד לדין בגין הלבנת הון את עו"ד דוד שמרון, בן-דודו ופרקליטו לשעבר של ראש הממשלה נתניהו.

בפברואר האחרון הודיעה הפרקליטות גם למשנה לראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר (מל"ל), אבריאל בר-יוסף, וכן למקורבו ואיש חיל הים לשעבר, שי ברוש, כי נשקלת העמדתם לדין בפרשת הצוללות, כל אחד לפי חלקו, וזאת בכפוף לשימוע שייערך להם. לבר-יוסף מיוחסות עבירות של בקשת שוחד, קבלת שוחד ומרמה והפרת אמונים, בגין חלקו בפרשה. ברוש מיוחסות עבירות של בקשת שוחד, לקיחת שוחד, עבירות מס והלבנת הון.

תיק פרשת הצוללות, מעסיק את הציבוריות הישראלית כבר תקופה ארוכה, ובימים האחרונים גברו הקולות שקוראים להקמת ועדת בדיקה לפרשה, לצד ההליך הפלילי, שכאמור, כבר נמצא בעיצומו. 

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר