גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במשפט אחד חשף אמש שר האוצר החדש את האמת: מחירי הדירות לא מעניינים אותו

המילים הספורות של שר האוצר ישראל כ"ץ על ענף הנדל"ן גילמו את עמדתו: מחירי הדירות אינם מעניינים, סבסוד לזוגות צעירים לא על הפרק והמדינה רוצה להחזיר אליה את משקיעי הנדל"ן ● זו המציאות החדשה של עולם הנדל"ן

ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ
ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ

הדירות יקרות? זה לא הזמן לטפל בנושא. שר השיכון רוצה לסבסד מגורים בפריפריה?  שירצה. במסיבת העיתונאים שערך שר האוצר ישראל כ"ץ אתמול הוא הגדיר במספר מילים את המציאות החדשה, שאליה הוא סבור שענף הנדל"ן צריך לחזור: ללא תוכניות יומרניות בעלויות של מיליארדים, ולמעשה - ללא תוכניות דיור כלל. במקומן הציג כ"ץ שורה של חוקים ויעדים קונקרטיים אותם הוא רוצה להשיג בענף. יש להניח שבמשרד השיכון מאוד לא אהבו את הדברים.

מסיבת העיתונאים אתמול בלטה במיוחד לאור מכתב המחאה שכתב שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן שלשום, שבו התלונן על כך שבאוצר לא שיתפו את פקידי משרדו בתוכניות הבינוי והפיתוח שלהם, ואף פירט מעין תוכנית דיור משלו, שכוללת סיוע אינטנסיבי לזוגות צעירים שירכשו דירות בפריפריה, שכולל מענקים וסבסוד משכנתאות. כ"ץ לא התייחס לדברים הללו, אבל מהדברים שכן אמר, ניתן להבין גם מה הוא שולל.

"אנחנו מתכוונים להפוך את הבנייה, התשתיות וההייטק למנועי צמיחה. מתוך כספי הקרנות המוסדיות שמחזיקות 1.9 טריליון שקל שהושקעו בחו"ל, 100 מיליארד שקל יושקעו בתשתיות ו-50 מיליארד שקל בהייטק. נהפוך את תחום ההתחדשות העירונית והבנייה למנופי צמיחה, ונשקיע בהכשרה מקצועית לאותם עובדים שיפוטרו", הוא אמר, ובכך הציב את הדברים החשובים לו על השולחן: בנייה והתחדשות עירונית, תשתיות, הייטק. לא שוב הרפתקאות משונות בפריפריה.

אצל ליצמן ההתחדשות העירונית שעליה כ"ץ שם את הדגש צוינה בקושי בסעיף 14 והאחרון של אסופת העקרונות שלו בתחום הדיור.

ומה עם עליית מחירי הדירות והזוגות הצעירים? כ"ץ חתך את הנושא בקצרה: ראשית - מחיר למשתכן מתה. לא רק כתוכנית, אלא כקונספט. "אנחנו רוצים לעודד בנייה בכל מקום, וכמה שיותר. הבעיה של התייקרות מחירי הדירות פחות רלוונטית היום", אמר, וסתם את הגולל על עשור של ניסיונות כושלים להוזיל את מחירי הדירות, תחת הדגל של סיוע לזוגות צעירים. בעבר, כ"ץ כמעט שלא התייחס לסוגיית הדיור ונראה שמעולם היא לא טרדה אותו יותר מידי - בטח שלא עכשיו, כשכל שקל בקופה הציבורית בוער.

המשפט השני שכ"ץ אמר הוא כי הוא תומך בהחזרת משקיעי נדל"ן לשוק, ובכך רמז שבמצב של כלכלת מיתון, אבטלה גואה ומחירי דירות גבוהים - פתרון הדיור הנכון צריך להגיע משוק השכירות, באמצעות עידוד משקיעים לחזור ולהשקיע בנדל"ן הישראלי. זה כמובן נוגד את המלחמה המרה שהוביל שר האוצר הקודם, משה כחלון, במשקיעים, אבל עומד גם בניגוד לעמדתו של שר השיכון הנוכחי ליצמן, שביקש מכ"ץ לעודד משקיעים לרכוש דירות רק בפריפריה. כ"ץ דוגל בכך שירכשו דירות היכן שהם מוצאים לנכון. לפיכך, יש להניח שהכלי שבו השתמש כחלון לסילוק המשקיעים - מס הרכישה - ישמש את כ"ץ להחזרתם.

באוצר מכירים את הנתונים: 5 שנים בדיוק מלאו בימים אלה להחלטתו של כחלון להקפיץ את מס הרכישה למשקיעים. זה היה בסוף יוני 2015. כחלון העלה את מס הרכישה על משקיעים ממדרגה התחלתית של 5%, למדרגה התחלתית של 8%. המטרה הייתה לסלק את המשקיעים מהשוק.

ואכן, המשקיעים עשו את חישוביהם ומרמה של 26% מהשוק בשנים 2014 ו-2015, ירדו לרמה שנמוכה מ-13% בשנה שעברה. המשק איבד הכנסות שלפי חישובים מסוימים מגיעות ל-3 מיליארד שקל. הורדת המס תשכנע רבים מהם להחזיר את הכספים שלהם מברצלונה, אתונה וארה"ב לישראל, והם גם אלה שיספקו פתרונות דיור למי שאינו יכול לרכוש דירה.

המטרו, פרויקט שליצמן מחה על מימונו בין היתר באמצעות קופת רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), נמצא באחד ממרכזי התוכנית של כ"ץ. הוא הודיע שבכוונת משרדו להביא לאישור זכויות בנייה בהיקפים של עשרות מיליוני מ"ר במרכזי הערים, ולמכור אותן ליזמים; בתחום המוניציפלי, סיפר כ"ץ, האוצר מעוניין בהמשך חתימה על הסכמי גג עם הרשויות המקומיות, שבהם ישקיע בתשתיות תומכות התחדשות עירונית.

יתכן שעד שיאושר התקציב - אם יאושר - הדברים ישתנו, בעיקר ברמה הפוליטית. ואולם מכל בחינה שהיא נראה שהמדינה הגיעה למצב שבו לא תוכל עוד לממן ניסויים וגחמות בתחום הדיור.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שייפלו היום בתל אביב, ובכיר הפד שהקפיץ את וול סטריט

יום המסחר בתל אביב ייפתח בירידות שערים, על רקע הסנטימנט השלילי בוול סטריט והמתיחות הביטחונית בצפון ובדרום ● בעיצומם של ימים תנודתיים במיוחד בוול סטריט, דברים שנשא נשיא הפד בניו יורק הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב בשיעור של עשרות אחוזים ● ביום שני הקרוב, בנק ישראל צפוי לבצע הפחתת ריבית ● וגם: המיליארדר הפרו־ישראלי ששוקל ללכת להנפקה בוול סטריט

חזי חאלאויה בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

יו"ר נמלי ישראל: "ישראל צריכה להיות שער לאירופה. אסור לפספס את ההזדמנות"

חזי חאלאויה דיבר בועידת ישראל לעסקים של גלובס על ההזדמנות הטמונה במסדרון הכלכלי IMEC בין הודו לאירופה, שישראל טרם הצטרפה אליו ● "מדובר במצפן גיאו־אסטרטגי. אם נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה זכייה לדורות. ואם לא נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה בכייה לדורות"

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן, בוועידת ישראל לעסקים 2025

מנכ"ל שיכון ובינוי: "אסור להכניס חברות בבעלות ממשלה זרה לפרויקטי תשתית אסטרטגיים"

עמית בירמן, מנכ"ל שיכון ובינוי, הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אנחנו ב-6 באוקטובר של השתלטות מדינות זרות על התשתיות הלאומיות האסטרטגיות של המדינה. אסור לתת לזה לקרות"

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

אביטל פרדו בוועידת ישראל לעסקים

אביטל פרדו, שותף מייסד בפאגאיה: "בתוך עשור נוכל להפוך לאחת מחברות האשראי הצרכני הגדולות בעולם"

אביטל פרדו סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על השוק התנודתי, מעבר החברה ממודל יוניקורן למוסד פיננסי – והאתגר של השנים הבאות ● בנוסף, הכריז כי "היתרון התחרותי האמיתי של ה-AI עוד לא נחשף"

פול דונובן / צילום: UBS

מה הקשר בין מחירי הדיור לביטקוין? ההסבר של הכלכלן הבכיר מ-UBS

במהלך יותר מ־30 שנה ב־UBS, פול דונובן, הכלכלן הראשי של חטיבת ניהול ההון הגלובלי בבנק, ראה לא מעט משברים היסטוריים ● בראיון לגלובס הוא מציע לשמור על גישה זהירה בנוגע ל־AI, מעריך שהזהב מיצה את העליות, וגם: הקשר בין הקושי לקנות דירה להשקעה בביטקוין

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אם ערכה חמש צוואות שונות. איזו מהן תקפה בביהמ"ש?

יורשי חוכר מקרקעין נאלצו לפנות נכס אחרי 20 שנה ו-200 אלף שקל שקיבלו מדי חודש ● ביהמ"ש ביטל שתי צוואות שבני משפחת המנוחה ביקשו לקיים, וקבע כי דווקא הצוואה שאף אחד לא רוצה לקיימה - היא זו שתהיה בתוקף ● והאם המונח "פרידה" כולל גם את המוות? ● 3 פסקי דין בשבוע

דירה במגדל המלך דוד בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

בכמה נמכרה דירה עם 7 חדרים במגדל המלך דוד בתל אביב?

הדירה במגדל המלך דוד בתל אביב, בת 7 חדרים, נמכרה במחיר נמוך מהמקובל בשוק ● מגדל המלך דוד צמוד למלון דן, ושייך למשפחת מגדלי יוקרה ראשונים שהוקמו בעיר - ביניהם גם גן העיר ובזל ● בעבר נרשמו במגדל עסקאות במחירים של 100 אלף שקל למ"ר ויותר

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

תקיפה של צה''ל בלבנון

צה"ל מאשר: רמטכ"ל חיזבאללה חוסל בתקיפה בדאחיה

צה"ל תקף מהאוויר את המחבל עלי טבטבאי, רמטכ"ל חיזבאללה בפועל • לשכת רה"מ: "ישראל נחושה לפעול להשגת מטרותיה בכל מקום ובכל זמן" ● האחריות למחדל 7 באוקטובר: ראש אמ"ן שלומי בינדר יסיים את תפקידו לבקשתו, ובנוסף, האלופים עודד בסיוק, אהרון חליוה וירון פינקלמן הודחו • גם מפקד 8200 לשעבר יוסי שריאל וקמ"ן אוגדת עזה במלחמה סא"ל א' יודחו ● עדכונים שוטפים

מימין: הילה ויסברג, ענבל קרייס, פרופ' אסנת לב ציון קורח, קרן כהן חזן / צילום: כדיה לוי

"הגיים צ'יינג'ר לעתיד": שלוש בכירות מדברות על מנועי הצמיחה של התעשייה

בפאנל "תעשייה, חדשנות ובריאות - האבנים הגדולות של כלכלת ישראל", שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, דיברו שלוש בכירות בתעשייה הישראלית על הצלחה והמנוע להוביל, על מהפכת ה-AI ויישומה, ועל תחזיות לעתיד ● וגם: מה ישמור על העליונות הטכנולוגית שלנו?

אלונה בר און בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס, כמו הכלכלה הישראלית, הוא סיפור של חוסן מול האתגרים"

מו"ל גלובס אלונה בר און דיברה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על ימיו הראשונים של העיתון ב-1983 זמן קצר לאחר קריסת הבורסה, על האתגרים במציאות שמשתנה ללא הרף ועל ההתמקדות בסיקור מקצועי ואמין ● "הכלכלה הישראלית חשובה לנו מאוד, וזו גם התמה של גלובס", אמרה

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

ועידת ישראל לעסקים ה-32

ועידת ישראל ה-32 יוצאת לדרך בהשתתפות צמרת המשק

ועידת ישראל לעסקים של גלובס היא הוועידה הוותיקה והחשובה בישראל. במסגרתה מתקיימים מושבים בתחומים: השקעות, תשתיות, הייטק וחדשנות, בריאות ועוד ● בין המשתתפים: ג׳ייסון גרינבלט, שליח הבית הלבן למזרח התיכון לשעבר, יו"ר צ'ק פוינט, מנכ"ל שיבא, מנכ"לי הפועלים, הפניקס, בזק, תנובה, אלקטרה צריכה, תורפז תעשיות, מנכ"ל הבורסה ורבים נוספים ● עוד בין המשתתפים: השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט והאלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים לשעבר, בהופעה ראשונה

מנכ''ל קבוצת הפניקס, אייל בן סימון, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אייל בן סימון: "הפניקס היא מחוללת התחרות המרכזית בעולם הפיננסי"

מנכ"ל הפניקס אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי עוד לפני הכלכלה, "אנו חייבים להבין שמדינת ישראל צריכה תוכנית ארוכת-טווח" ● לגבי החוסן של הכלכלה הישראלית הוא טוען: "הרבה מדינות היו רוצות יחס חוב-תוצר כמו שלנו" ● וגם: מה הוא חושב לגבי הכוח של המתווכים הפיננסיים בישראל?

מנכ''ל קבוצת חיפה, מוטי לוין, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מוטי לוין: "ביטחון תזונתי הוא עניין קיומי, זה האיום שמבפנים"

מנכ"ל קבוצת חיפה אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אפשר להגיע למצב של ביטחון מזון ברוב הגידולים; הרבה מהמצוקות יכולות להיפתר ע"י יישום מסקנות הוועדה של משרד החקלאות וביטחון המזון, דרך מענקים, הקצאות מים ורגולציה"

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

הקרב על הצעירים: הפועלים יממן את המסחר בניירות ערך לגילאי 35 ומטה

בנק הפועלים משיק חבילת הטבות לצעירים ולסטודנטים, והוא יממן להם החזר מלא של עמלות המסחר בניירות ערך בארץ ובחו"ל ● כמו כן, לקוחות אלו שיצטרפו לבנק הפועלים, ייהנו מהחזר מלא של עמלות מסוף נובמבר 2025 עד לסוף חודש יוני 2026