גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעיר מסין חשף: מבחן הקבלה לאוניברסיטה הוא הונאה אחת גדולה

בשבוע הבא יגשו כ-11 מיליון תלמידים למבחן הקבלה לאוניברסיטאות בסין ● המבחן האימתני, שנמשך תשע שעות, נחשב לקריטי במסלול הקריירה של הסינים, אך שורת פרשיות שהתגלו לאחרונה חשפה כי את ההצלחה בו אפשר לקנות בקשרים ובכסף

מורים סינים עוברים על מבחני גאוקאו. נושאים הקשורים לחינוך מוציאים סינים לרחובות הרבה יותר מהגבלות על חופש הביטוי / צילום: Gao lin, רויטרס
מורים סינים עוברים על מבחני גאוקאו. נושאים הקשורים לחינוך מוציאים סינים לרחובות הרבה יותר מהגבלות על חופש הביטוי / צילום: Gao lin, רויטרס

בסוף מאי שיתף הזמר והשחקן הסיני טונג ג‘וו בן ה-26 בשידור אינטרנטי חי זיכרונות ממבחן הקבלה שלו לאוניברסיטה, לפני שנים. כוכב הנוער סיפר למעריציו כי האקדמיה לאמנות של הצבא הסיני, שבה חלם ללמוד, קיבלה רק תלמידים שעוברים בפעם הראשונה את המבחן האימתני, ואילו הוא נכשל בו. "היינו צריכים להפעיל הרבה קשרים כדי שאוכל להיבחן שוב", הודה טונג.

הווידוי של טונג נגע בנקודה רגישה מאוד בסין - הקבלה למערכת ההשכלה הגבוהה - ועורר מיד זעם עצום ברשתות החברתיות. חקירה מהירה של הרשויות מצאה כי אביו החורג של טונג, מנהיג פוליטי בכיר בעיר לינפן בצפון סין, הצליח לרשום אותו כתלמיד שסיים זה עתה את התיכון, אף שכבר השתתף בבחינה בשנה קודמת. לאור הביקורת פרסם טונג מכתב שבו הביע התנצלות וחרטה, אך הנזק התדמיתי למבחן, הנחשב לכמעט קדוש בסין, כבר נעשה.

בשבוע הבא יגשו 10.7 מיליון תלמידים לגאוקאו , מבחן הקבלה לאוניברסיטאות בסין. המבחן הידוע לשמצה נמשך תשע שעות, הנפרסות על פני יומיים, ובמהלכו ייבחנו התלמידים בספרות סינית, במתמטיקה, באנגלית ובמקצועות בחירה. עבור הנבחנים יהיה זה המבחן החשוב והמשמעותי ביותר בחייהם, שיקבע את מסלול הקריירה שלהם. ציון הגאוקאו נע בין 0 ל-750 וכל נקודה נחשבת לקריטית, כיוון ש-20% מהנבחנים לא יתקבלו כלל ללימודים גבוהים, והם נידונים להישאר במעמד חברתי נמוך יותר.

לא פחות חשוב, רק 1% מהנבחנים יתקבלו לאחת מאוניברסיטאות העילית של סין, כמו אוניברסיטת פקינג בבייג‘ינג ופודאן בשנחאי. תואר מאוניברסיטת יוקרה הוא תנאי כמעט הכרחי לקבלת עבודה בחברות המובילות בסין, ובוגרי אוניברסיטאות אלו ירוויחו כבר במשרה הראשונה 20% יותר מבני שכבתם, פער שרק יגדל בהמשך. בניסיון להתקבל למוסדות העילית יש סטודנטים שמוכנים להישאר שנים נוספות בתיכון, ולהיבחן פעם שנייה ושלישית במבחן, אך מוסדות אקסקלוסיביים במיוחד יקבלו רק מי את מי שהצטיינו בניסיון הראשון, כמו במקרה אוניברסיטת החלומות של הזמר טונג.

שלט עידוד לנבחנים בגאוקאו, בעיר שניאנג. 242 מקרי גניבת ציונים בשמונה שנים / צילום: Zhang wenkui, רויטרס

המרכיב החשוב: הוגנות

בחינת הגואקאו היא אופרציה מסובכת, ובימי קורונה מדובר במבצע מסובך עוד יותר. הבחינה תתקיים ב-400 אלף כיתות ברחבי סין, שכולן יעברו חיטוי יסודי כדי להקטין את סכנת ההדבקה. הנבחנים מחויבים לדווח על חום גופם מדי יום בשבועיים לפני המבחן, כדי לוודא שלא נדבקו. באזורים בעלי סיכון גבוה התלמידים יידרשו לעטות מסכה גם במהלך הבחינה. משרד החינוך הסיני אף הורה להכין חדרי בידוד מיוחדים, שאליהם יוכנסו תלמידים שיפגינו סימפטומים חשודים במהלך הבחינה.

בבחינת הגאוקאו נעשה שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים למניעת העתקות ורמאויות למיניהן, כולל מכשירי זיהוי פנים, רחפנים וגלאי מתכות. טופסי הבחינה נשמרים בקפדנות על ידי מאבטחים, והובלתם לחדרי הבחינה מפוקחת ב-GPS כדי שהשאלות לא ידלפו בטרם עת. על מנת ליצור סביבה שקטה ללא הפרעות לנבחנים, נעצרות עבודות הבנייה באזורי הבחינות, ונהגים נדרשים שלא לצפור בסמוך לכיתות. כל האמצעים הללו נועדו להבטיח את המרכיב החשוב ביותר של הגאוקאו - ההוגנות.

בסין ישנה מסורת בת מאות שנים של בחינות קבלה לפקידות הממשלתית בסין. החל מימי השושלת הקיסרית סונג (960-1279) הורשה כל גבר סיני לגשת למבחני הקבלה לפקידות, וקיבל הזדמנות שווה לפחות לכאורה, ללא תלות במעמדו החברתי. הבחינות דרשו שינון דקדקני בעל פה של ספרי פילוסופיה סינית קלאסית, כדי להבטיח שהמוכשרים והמשכילים ביותר נבחרים, ולאו דווקא אלה שמגיעים מהמשפחות המקושרות.

הבחינה המודרנית מתבססת גם היא על אותו אתוס של שוויון הזדמנויות לכל. אמצעי התקשורת בסין נוהגים להבליט דוגמאות לתלמידים שהגיעו מרקע דל, ובעזרת ציון גבוה בגאוקאו טיפסו לפסגה. במידה רבה זוהי תמצית החלום הסיני המודרני - בעזרת נחישות ועבודה קשה כל אחד יכול לכתוב מחדש את גורלו.

למבחן הזה יש גם חסרונות. בעיה אחת היא שאוניברסיטאות העילית נותנות עדיפות לתלמידים מקומיים על פני מועמדים המגיעים מערים ומחוזות אחרים. כתוצאה מכך, הסיכוי של נער או נערה מבייג'ינג או שנגחאי להתקבל אליהן גבוה בהרבה משל תלמידים אחרים. במחוזות בעלי אוכלוסייה גדולה מאוד כמו שאנדונג, חנאן וסצ'ואן הבחינות ידועות כקשות יותר מאשר בשאר חלקי סין, כדי לסנן מספר גדול יותר של מועמדים.

בעיה שנייה היא שהבחינות הסיניות ידועות מסורתית כגוררות השפעות נפשיות מזיקות מאוד על הנבחנים הצעירים. המקרה המפורסם ביותר הוא של חונג שיוצ'ואן, בן איכרים שניגש במאה ה-19 ארבע פעמים לבחינה לפקידות הקיסרית. אחרי שכשל בכל הניסיונות לקה בהתמוטטות עצבים, והחל להאמין שהוא אחיו של ישו. בהמשך הוביל מרד צבאי עקוב מדם נגד שלטון הקיסר הסיני, שהסתיים ב-20 מיליון הרוגים. הגרסה המודרנית של הגאוקאו אמנם פחות קיצונית מהבחינה הקיסרית, שנעלה את המועמדים לשלושה ימים בתא סגור, אך גם היא הובילה להתאבדויות ומצוקות נפשיות.

על אף חסרונותיה, מרבית הסינים ממשיכים להאמין בהגינות הגאוקאו, וסבורים כי הבחינה היא הרע במיעוטו. היא נתפסת כדרך אובייקטיבית יחסית לדירוג מועמדים, מנגנון חיוני במיוחד במדינה כמו סין שטובעת בשחיתות. אלא ששורת פרשיות שצפו בשבועות האחרונים חשפו כי כסף וקשרים פוליטיים משפיעים על הבחינה הרבה יותר מאשר הסינים רצו להאמין.

גונבים זהות וציונים

במקביל להתפוצצות פרשת הזמר טונג צץ סיפור נוסף, שערער אפילו יותר את האמון בשיטה. צ'ן צונשיו, נערה ענייה מכפר במחוז שאנדונג במזרח סין, ניגשה לבחינת הגאוקאו ב-2004 אך מעולם לא קיבלה תשובה חיובית מהאוניברסיטה שבה רצתה ללמוד. נבוכה ומבוישת על כישלונה בבחינה היא עזבה את הכפר ופנתה לעבודה, תחילה כפועלת במפעל, אחר כך כמלצרית ולבסוף כגננת. אך צ'ן לא נטשה מעולם את חלומה לרכוש השכלה, ולפני חודש נרשמה לבית ספר ללימודי מבוגרים.

בזמן שצ'ן מילאה טפסי הרשמה ברשת התגלה לה כי בניגוד למה שחשבה, היא דווקא הצליחה בבחינה והתקבלה ללימודי כלכלה בינלאומית ומסחר באוניברסיטה במחוז, אך ציונה הגבוה נגנב ללא ידיעתה על ידי משפחה עשירה ומקושרת פוליטית. בת המשפחה נכנסה במקומה ללימודים באוניברסיטה, כשהיא משתמשת בשמה וזהותה של צ'ן. לאחר הלימודים התקבלה המתחזה לעבודה במשרד ממשלתי.

אחרי שסיפורה של צ'ן התפרסם ברשת החברתית צפו ועלו מקרים דומים של גניבת זהות וציונים. עיתון סיני מצא עדות ל-242 מקרים של גניבת ציונים בשנים 2002-2009 ב-14 אוניברסיטאות במחוז שאנדונג לבדו. הנשדדות היו לרוב נערות כפריות שהקריבו שנים כדי להתכונן לבחינה, אך מקומן באוניברסיטה נלקח על ידי בנות אחרות ממשפחות מקושרות.

בתגובה למקרה הזמר טונג, כתב יומון העם, עיתון המפלגה הקומוניסטית הסינית, כי "הוגנות בחינוך חשובה לעתיד של סין, ואי אפשר לסבול זיופים". ואכן, עוד מימי שושלות הקיסרים הסיניות הייתה תפיסת ההוגנות וההזדמנות השווה בחינוך קריטית לשמירה על היציבות חברתית. גם היום, נושאים הקשורים לחינוך מוציאים סינים למחות ברחובות, הרבה יותר מאשר הגבלות על חופש הביטוי, למשל.

לאור רגישות הנושא הודיעו הרשויות הסיניות על הדחת שורת בכירים המעורבים בפרשות, כולל אביו החורג של הזמר טונג, ובחלק מהמקרים צפויים כתבי אישום ועונשים כבדים. אך המקרים שנחשפו הם רק קצה הקרחון, והבחינה שאמורה הייתה להגן משחיתות נגועה בה לא פחות מתחומים אחרים בסין. 

עוד כתבות

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

סביון בר / צילום: תומר שלום

"טרחן למות": בכירה בדיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג

סביון בר סבר, ראש אגף שיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה • "זאת הייתה מערכת יחסים כביכול דו-סטרית, אבל תלותית ולא שוויונית", כתבה בפוסט, כתבה בפוסט שרבים פירשו ככזה שמכוון נגד מנכ"ל הבנק אבי לוי ● מסביון בר סבר נמסר בתגובה: "מדובר בפוסט הומוריסטי. כל מה שאמרתי הוא שאני שמחה לא לנסוע באיילון"

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר / צילום: יוסי זמיר

המהלך לסיכול עסקה: פניית בן גביר לסמוטריץ' וזעם המשפחות

השתיקה החריגה בחמאס, וההצעה שלפי ההערכה ישראל הסכימה לה ● טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בת"א; מדד הביטוח עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-8%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות