גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעיר מסין חשף: מבחן הקבלה לאוניברסיטה הוא הונאה אחת גדולה

בשבוע הבא יגשו כ-11 מיליון תלמידים למבחן הקבלה לאוניברסיטאות בסין ● המבחן האימתני, שנמשך תשע שעות, נחשב לקריטי במסלול הקריירה של הסינים, אך שורת פרשיות שהתגלו לאחרונה חשפה כי את ההצלחה בו אפשר לקנות בקשרים ובכסף

מורים סינים עוברים על מבחני גאוקאו. נושאים הקשורים לחינוך מוציאים סינים לרחובות הרבה יותר מהגבלות על חופש הביטוי / צילום: Gao lin, רויטרס
מורים סינים עוברים על מבחני גאוקאו. נושאים הקשורים לחינוך מוציאים סינים לרחובות הרבה יותר מהגבלות על חופש הביטוי / צילום: Gao lin, רויטרס

בסוף מאי שיתף הזמר והשחקן הסיני טונג ג‘וו בן ה-26 בשידור אינטרנטי חי זיכרונות ממבחן הקבלה שלו לאוניברסיטה, לפני שנים. כוכב הנוער סיפר למעריציו כי האקדמיה לאמנות של הצבא הסיני, שבה חלם ללמוד, קיבלה רק תלמידים שעוברים בפעם הראשונה את המבחן האימתני, ואילו הוא נכשל בו. "היינו צריכים להפעיל הרבה קשרים כדי שאוכל להיבחן שוב", הודה טונג.

הווידוי של טונג נגע בנקודה רגישה מאוד בסין - הקבלה למערכת ההשכלה הגבוהה - ועורר מיד זעם עצום ברשתות החברתיות. חקירה מהירה של הרשויות מצאה כי אביו החורג של טונג, מנהיג פוליטי בכיר בעיר לינפן בצפון סין, הצליח לרשום אותו כתלמיד שסיים זה עתה את התיכון, אף שכבר השתתף בבחינה בשנה קודמת. לאור הביקורת פרסם טונג מכתב שבו הביע התנצלות וחרטה, אך הנזק התדמיתי למבחן, הנחשב לכמעט קדוש בסין, כבר נעשה.

בשבוע הבא יגשו 10.7 מיליון תלמידים לגאוקאו , מבחן הקבלה לאוניברסיטאות בסין. המבחן הידוע לשמצה נמשך תשע שעות, הנפרסות על פני יומיים, ובמהלכו ייבחנו התלמידים בספרות סינית, במתמטיקה, באנגלית ובמקצועות בחירה. עבור הנבחנים יהיה זה המבחן החשוב והמשמעותי ביותר בחייהם, שיקבע את מסלול הקריירה שלהם. ציון הגאוקאו נע בין 0 ל-750 וכל נקודה נחשבת לקריטית, כיוון ש-20% מהנבחנים לא יתקבלו כלל ללימודים גבוהים, והם נידונים להישאר במעמד חברתי נמוך יותר.

לא פחות חשוב, רק 1% מהנבחנים יתקבלו לאחת מאוניברסיטאות העילית של סין, כמו אוניברסיטת פקינג בבייג‘ינג ופודאן בשנחאי. תואר מאוניברסיטת יוקרה הוא תנאי כמעט הכרחי לקבלת עבודה בחברות המובילות בסין, ובוגרי אוניברסיטאות אלו ירוויחו כבר במשרה הראשונה 20% יותר מבני שכבתם, פער שרק יגדל בהמשך. בניסיון להתקבל למוסדות העילית יש סטודנטים שמוכנים להישאר שנים נוספות בתיכון, ולהיבחן פעם שנייה ושלישית במבחן, אך מוסדות אקסקלוסיביים במיוחד יקבלו רק מי את מי שהצטיינו בניסיון הראשון, כמו במקרה אוניברסיטת החלומות של הזמר טונג.

שלט עידוד לנבחנים בגאוקאו, בעיר שניאנג. 242 מקרי גניבת ציונים בשמונה שנים / צילום: Zhang wenkui, רויטרס

המרכיב החשוב: הוגנות

בחינת הגואקאו היא אופרציה מסובכת, ובימי קורונה מדובר במבצע מסובך עוד יותר. הבחינה תתקיים ב-400 אלף כיתות ברחבי סין, שכולן יעברו חיטוי יסודי כדי להקטין את סכנת ההדבקה. הנבחנים מחויבים לדווח על חום גופם מדי יום בשבועיים לפני המבחן, כדי לוודא שלא נדבקו. באזורים בעלי סיכון גבוה התלמידים יידרשו לעטות מסכה גם במהלך הבחינה. משרד החינוך הסיני אף הורה להכין חדרי בידוד מיוחדים, שאליהם יוכנסו תלמידים שיפגינו סימפטומים חשודים במהלך הבחינה.

בבחינת הגאוקאו נעשה שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים למניעת העתקות ורמאויות למיניהן, כולל מכשירי זיהוי פנים, רחפנים וגלאי מתכות. טופסי הבחינה נשמרים בקפדנות על ידי מאבטחים, והובלתם לחדרי הבחינה מפוקחת ב-GPS כדי שהשאלות לא ידלפו בטרם עת. על מנת ליצור סביבה שקטה ללא הפרעות לנבחנים, נעצרות עבודות הבנייה באזורי הבחינות, ונהגים נדרשים שלא לצפור בסמוך לכיתות. כל האמצעים הללו נועדו להבטיח את המרכיב החשוב ביותר של הגאוקאו - ההוגנות.

בסין ישנה מסורת בת מאות שנים של בחינות קבלה לפקידות הממשלתית בסין. החל מימי השושלת הקיסרית סונג (960-1279) הורשה כל גבר סיני לגשת למבחני הקבלה לפקידות, וקיבל הזדמנות שווה לפחות לכאורה, ללא תלות במעמדו החברתי. הבחינות דרשו שינון דקדקני בעל פה של ספרי פילוסופיה סינית קלאסית, כדי להבטיח שהמוכשרים והמשכילים ביותר נבחרים, ולאו דווקא אלה שמגיעים מהמשפחות המקושרות.

הבחינה המודרנית מתבססת גם היא על אותו אתוס של שוויון הזדמנויות לכל. אמצעי התקשורת בסין נוהגים להבליט דוגמאות לתלמידים שהגיעו מרקע דל, ובעזרת ציון גבוה בגאוקאו טיפסו לפסגה. במידה רבה זוהי תמצית החלום הסיני המודרני - בעזרת נחישות ועבודה קשה כל אחד יכול לכתוב מחדש את גורלו.

למבחן הזה יש גם חסרונות. בעיה אחת היא שאוניברסיטאות העילית נותנות עדיפות לתלמידים מקומיים על פני מועמדים המגיעים מערים ומחוזות אחרים. כתוצאה מכך, הסיכוי של נער או נערה מבייג'ינג או שנגחאי להתקבל אליהן גבוה בהרבה משל תלמידים אחרים. במחוזות בעלי אוכלוסייה גדולה מאוד כמו שאנדונג, חנאן וסצ'ואן הבחינות ידועות כקשות יותר מאשר בשאר חלקי סין, כדי לסנן מספר גדול יותר של מועמדים.

בעיה שנייה היא שהבחינות הסיניות ידועות מסורתית כגוררות השפעות נפשיות מזיקות מאוד על הנבחנים הצעירים. המקרה המפורסם ביותר הוא של חונג שיוצ'ואן, בן איכרים שניגש במאה ה-19 ארבע פעמים לבחינה לפקידות הקיסרית. אחרי שכשל בכל הניסיונות לקה בהתמוטטות עצבים, והחל להאמין שהוא אחיו של ישו. בהמשך הוביל מרד צבאי עקוב מדם נגד שלטון הקיסר הסיני, שהסתיים ב-20 מיליון הרוגים. הגרסה המודרנית של הגאוקאו אמנם פחות קיצונית מהבחינה הקיסרית, שנעלה את המועמדים לשלושה ימים בתא סגור, אך גם היא הובילה להתאבדויות ומצוקות נפשיות.

על אף חסרונותיה, מרבית הסינים ממשיכים להאמין בהגינות הגאוקאו, וסבורים כי הבחינה היא הרע במיעוטו. היא נתפסת כדרך אובייקטיבית יחסית לדירוג מועמדים, מנגנון חיוני במיוחד במדינה כמו סין שטובעת בשחיתות. אלא ששורת פרשיות שצפו בשבועות האחרונים חשפו כי כסף וקשרים פוליטיים משפיעים על הבחינה הרבה יותר מאשר הסינים רצו להאמין.

גונבים זהות וציונים

במקביל להתפוצצות פרשת הזמר טונג צץ סיפור נוסף, שערער אפילו יותר את האמון בשיטה. צ'ן צונשיו, נערה ענייה מכפר במחוז שאנדונג במזרח סין, ניגשה לבחינת הגאוקאו ב-2004 אך מעולם לא קיבלה תשובה חיובית מהאוניברסיטה שבה רצתה ללמוד. נבוכה ומבוישת על כישלונה בבחינה היא עזבה את הכפר ופנתה לעבודה, תחילה כפועלת במפעל, אחר כך כמלצרית ולבסוף כגננת. אך צ'ן לא נטשה מעולם את חלומה לרכוש השכלה, ולפני חודש נרשמה לבית ספר ללימודי מבוגרים.

בזמן שצ'ן מילאה טפסי הרשמה ברשת התגלה לה כי בניגוד למה שחשבה, היא דווקא הצליחה בבחינה והתקבלה ללימודי כלכלה בינלאומית ומסחר באוניברסיטה במחוז, אך ציונה הגבוה נגנב ללא ידיעתה על ידי משפחה עשירה ומקושרת פוליטית. בת המשפחה נכנסה במקומה ללימודים באוניברסיטה, כשהיא משתמשת בשמה וזהותה של צ'ן. לאחר הלימודים התקבלה המתחזה לעבודה במשרד ממשלתי.

אחרי שסיפורה של צ'ן התפרסם ברשת החברתית צפו ועלו מקרים דומים של גניבת זהות וציונים. עיתון סיני מצא עדות ל-242 מקרים של גניבת ציונים בשנים 2002-2009 ב-14 אוניברסיטאות במחוז שאנדונג לבדו. הנשדדות היו לרוב נערות כפריות שהקריבו שנים כדי להתכונן לבחינה, אך מקומן באוניברסיטה נלקח על ידי בנות אחרות ממשפחות מקושרות.

בתגובה למקרה הזמר טונג, כתב יומון העם, עיתון המפלגה הקומוניסטית הסינית, כי "הוגנות בחינוך חשובה לעתיד של סין, ואי אפשר לסבול זיופים". ואכן, עוד מימי שושלות הקיסרים הסיניות הייתה תפיסת ההוגנות וההזדמנות השווה בחינוך קריטית לשמירה על היציבות חברתית. גם היום, נושאים הקשורים לחינוך מוציאים סינים למחות ברחובות, הרבה יותר מאשר הגבלות על חופש הביטוי, למשל.

לאור רגישות הנושא הודיעו הרשויות הסיניות על הדחת שורת בכירים המעורבים בפרשות, כולל אביו החורג של הזמר טונג, ובחלק מהמקרים צפויים כתבי אישום ועונשים כבדים. אך המקרים שנחשפו הם רק קצה הקרחון, והבחינה שאמורה הייתה להגן משחיתות נגועה בה לא פחות מתחומים אחרים בסין. 

עוד כתבות

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

הבנקאי שמציע: אחוזת ענק תמורת מניות בחברה הנחשקת

בנקאי השקעות הציע לעובדי אנתרופיק אחוזה יוקרתית באזור סן פרנסיסקו תמורת מניות בחברה ● איך נראו התגובות?

אפיקי החיסכון התאוששו מהר מחודש קשה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"השווקים מתמחרים סיום מלחמה": אפיקי החיסכון התאוששו במהירות מחודש קשה

החודש שעבר היה גרוע לחוסכים בישראל, אבל באפריל התחוללה "התאוששות מטורפת - לא הספקת למצמץ והשווקים חזרו לשיא", אומרים באנליסט, שנפגע פחות במרץ ● ומה הלאה? "ארה"ב פחות יקרה ונראית בתמחורים סבירים", אומרים במור, שגם בלט לחיוב ● ומי בתחתית?

פאונד / צילום: Shutterstock

האם מטבע נוסף "יחליף קידומת" בקרוב מול השקל?

הלירה שטרלינג מתקרבת לרמה של 4 שקלים, בה הייתה לאחרונה בשנת 2022 ולפני כן רק בתחילת שנות ה-90 ● וגם: האם ידעתם שבנק ישראל מחזיק בליש"ט כחלק מיתרות המט"ח העצומות שלו?

מייקל ג'קסון בהופעה בימי התהילה. היעד: אייקון מופשט / צילום: Reuters, Laszlo Balogh

על "מייקל" - הסרט שיקבע את עתידו של הנכס הכי רווחי ושנוי במחלוקת

הביופיק החדש על מלך הפופ הוא חלק מאסטרטגיה רחבה שמטרתה להחזיר את המוזיקה שלו למרכז, להגדיל את ההכנסות ולהפעיל מנוע כלכלי שממשיך לייצר ערך מהמורשת שלו ● בכך הוליווד מנסה לחזק את מעמדו של מייקל ג'קסון כאחד המותגים הרווחיים בעולם המוזיקה, אחרי שחמק מציפורני תרבות הביטול

אביעד מור, רועי כשר ושירה רזיאל / צילום: הילל בן אור

להסתכל למלחמה בעיניים: התערוכה המשותפת של הלוחם ואשת החייל שנפל

במרחב "בפנוכו" בתל אביב נפתחה התערוכה "לגעת באוויר חשוף", שבמקשת לתת צורה לאובן הפרטי ולשבר האישי ● וגם: ביום העצמאות חולקו עוגות של רשת רולדין לכ-4,500 עובדי המרכז הרפואי שמיר ● אירועים ומינויים

פלה פאד קין של ''בית תאילנדי'' / צילום: יהונתן בן חיים

יריב מלילי חוגג 30 שנה לבית תאילנדי: "הכסף לא מניע אותי"

יריב מלילי הקים עם אשתו לק את "בית תאילנדי" והביא לתל אביב טעמים וריחות שלא היו פה ● עכשיו הם חוגגים למסעדה 30 שנה, פותחים את הבר "נאי" ובקרוב גם מסעדה חדשה במלון "פאבליקה" בהרצליה, בהשקעה של יותר מ־10 מיליון שקל: "קנינו מכולות בהון תועפות" ● והוא לא מתכוון להוריד רגל מהגז: "גם אחרי 30 שנה אין ודאות. יש רק פאשן משוגע לעשות משהו"

נושאת המטוסים הבריטית המלכה אליזבת' / צילום: ap, Ana Brigida

המדינה שיוצאת מובכת מההתמודדות מול הצבא האיראני

המלחמה עם איראן הביכה מאוד את בריטניה מבחינת יכולותיה הצבאיות ● המערכת של חברת סנטריקס הישראלית, שנרכשה ע"י אונדס האמריקאית, תאבטח את המונדיאל ● אוסטרליה מתכננת להגדיל באופן משמעותי את תקציבי הביטחון ● וחברת JISDA היפנית מציעה כטב"ם במחיר של 450 דולר בלבד ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock

אריכות ימים מתחילה כאן: 4 חברות ישראליות שרוצות לעשות מהפכה

מאיברים להחלפה ועד חיסון ואתחול מחדש של מנגנונים בגוף - גלובס מציג ארבע חברות מקומיות מבטיחות, המבוססות על מדע פורץ דרך ● וגם: מה יעזור להישאר צעירים עד שהמוצרים יגיעו לשוק? לחוקרים יש תשובות ● פרויקט מיוחד

זום גלובלי / צילום: AP-Alex Brandon, ויקיפדיה-defenseimagery,

עוד מלחמה בדרך לסיום? המסר המפויס של פוטין לזלנסקי

פוטין מציב תנאי לסיום המלחמה עם אוקראינה: לחתום על הסכם • יפן חוזרת לייצא נשק ויש כבר עסקאות על הפרק • ומדוע משבר האקלים מאיים על ההליך הדמוקרטי?

המרוץ לירח חוזר וישראל מחממת מנועים / צילום: AI GEMINI

מקיסריה לירח: מסילת הרכבת שעשויה לשבור את שוק החלל

ההצלחה של ארטמיס 2 החודש הייתה עוד שלב במסע המחודש אל הירח, וגם החברות הישראליות לא נשארות מאחור: מסילה שתזניק אספקה במהירות על־קולית, טכנולוגיה להפקת חמצן וכריית מינרלים מהאדמה ואפילו שיגור של חוות שרתים ● מושבה מחוץ לכדור הארץ היא כבר לא מדע בדיוני

קאליבאף. השפעה רחבה על תהליכי קבלת ההחלטות / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

יו"ר הפרלמנט האיראני קליבאף התפטר מצוות המו"מ בעקבות ההתערבות של משמרות המהפכה

דיווחים על משבר בצמרת השלטון בטהרן ● שר הביטחון בתום הערכת מצב: "הפעם המתקפה תהיה שונה" ● בתקשורת שמזוהה עם המשטר האיראני עוקצים את טראמפ: "ההכרזה החד-צדדית על הארכת הפסקת האש היא כישלון אחרי שלא השיג תוצאה במלחמה" ● דיפלומט פקיסטני לערוץ הסעודי: יש קיפאון ממשי במו"מ ● דיווח: הקונגרס עודכן - ייקח כחצי שנה לנקות לחלוטין את הורמוז ממוקשים ● בזמן הפסקת האש: ארה"ב קוראת לאזרחיה בלבנון ובאיראן להתפנות ● עדכונים שוטפים

OMODA 7 פלאג–אין

ב-180 אלף שקל: הרכב שמנסה להתחרות בדגם הפופולרי בישראל

OMODA 7 פלאג–אין, האח התאום הלא-זהה של להיט המכירות ג'אקו 7, מציע עיצוב מלוטש ובוגר יותר, תא נוסעים מרווח איכותי ומאובזר יחסית למחירו, נוחות נסיעה טובה ופוטנציאל לחיסכון מרשים בדלק ● אבל נראה שאת עיקר המכירות הוא ייקח מאחיו

איזו מדינה היא שיאנית בייצור פחם ומה המילה העברית למנגל? / צילום: Shutterstock

איזו מדינה היא שיאנית בייצור פחם, ומה המילה העברית למנגל?

מהי התחנה המזרחית ביותר של רכבת ישראל, איזה הישג רשמה הג'ודוקא רז הרשקו בשבוע שעבר, וכמה שמות יש לאריה בתנ"ך? ● הטריוויה השבועית

AirPods Max 2 / צילום: יח''צ

האוזניות של אפל: יקרות אך איכותיות

ענקית הטכנולוגיה אפל מציגה את הדור השני של אוזניות הקשת שלה, AirPods Max ● גם אם החידושים לא משמעותיים, איכות הסאונד הגבוהה וביטול הרעשים האפקטיבי הופכים אותן לראויות במיוחד

עבאס עראקצ'י, שר החוץ של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

מקור פקיסטני: שר החוץ של איראן העביר בביקורו את הדרישות האיראניות

טראמפ: איראן מתכננת להגיש הצעה שתתן מענה לדרישות שלנו ● נשיא איראן ביקש מהאזרחים להפחית בצריכת האנרגיה: "במקום 10 - תדליקו רק שני נורות, מה הבעיה?" ● צה"ל תקף משגרים של חיזבאללה בשלושה מרחבים בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בגלל איחור של שבוע: פאלו אלטו לא תיכנס במאי למדדי בורסה

לפי רשימת השינויים במדדים שפורסמה הערב, מגה אור, קנון ומניית הבורסה עצמה מצטרפות למדד ת"א 35 ● פאלו אלטו נשארה מחוץ למדדים בגלל שהחלה להיסחר בת"א לפני פחות מ-60 יום ותיכנס כנראה בעדכון המדדים הבא

האם יש מתכון לפרישה בטוחה? / אילוסטרציה: Shutterstock

המתמטיקה של החופש: האם יש מתכון לפרישה בטוחה?

מחקר מיתולוגי הבטיח נוסחה מנצחת לפרישה, אם רק תמשכו מהחיסכון עד 4% בשנה ● אבל כשצוללים לנתונים' מתברר המרחק בין התיאוריה למציאות ● מאינפלציה שוחקת, דרך הסיכון שעלול לחסל את התיק בדיוק כשיצאתם לגמלאות ועד האגו שדוחף לטעויות בזמן הכי גרוע: המומחים מסבירים מה באמת צריך לקחת בחשבון, והאם בעידן של חוסר ודאות ניתן בכלל לייצר ביטחון כלכלי לעשרות שנים קדימה

מנכ''ל בנק לאומי,  חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

הבנקים שהובילו את רכישת אג"ח המדינה בהנפקות ברבעון הראשון

דירוג של האוצר מגלה: בתקופה שכוללת את מבצע "שאגת הארי" הבנקים הגדולים היו בצמרת הטבלה בשוק הראשוני, בכל הפרמטרים - לאומי היה במקום הראשון והפועלים שני ● רכישות החוב בוצעו גם ע"י בנקים זרים כגון בנק אוף אמריקה, ג'יי פי מורגן, סיטי בנק וגולדמן סאקס

ג'רום פאוול / צילום: ap, Charles Krupa

משרד המשפטים סוגר את החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול

התובעת הפדרלית ג'נין פירו הודיעה כי החליטה לסגור את החקירה הפלילית נגד יו"ר הפדרל ריזרב ● עוד אמרה פירו כי ביקשה ממבקר הפנים של הפד לחקור את חריגות העלויות בפרויקט שיפוץ המטה בוושינגטון ● פאוול טען כי הסיבה האמיתית לחקירת פירו הייתה להפעיל לחץ עליו ועל הפד להוריד את הריבית, בהתאם לרצונו של טראמפ

מטוס וויזאייר, לונדון / צילום: Shutterstock

אירופה מתרחקת? הוארכה ההמלצה הרשמית לא לטוס לישראל

ה-EASA, הסוכנות האירופית לביטחון תעופה, החליטה להאריך עד ל-1 במאי את ההמלצה שלה לחברות התעופה להימנע מפעילות בשטח האווירי של ישראל ושל מדינות נוספות במזרח התיכון ובמפרץ הפרסי ● ההחלטה עשויה לעכב עוד יותר את שובן של חברות תעופה אירופיות לטיסות סדירות לישראל