גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצבע השחור חוזר: מאחורי המספרים של הרבעון הקשה בשוק האופנה

ההפסדים של החברות הפועלות בענף האופנה הכפילו את עצמם ברבעון הראשון בגלל השפעות הקורונה, וגם העתיד הקרוב לעין לא נראה מזהיר במיוחד - בהתחשב בהנחות הענק שאיתן מנסות הרשתות לפתות את הקונים שחוזרים לשגרה חלקית

הראל ויזל, גבי רוטר, רביב ברוקמאייר / צילום: דימה טליאנסקי, ענבל מרמרי
הראל ויזל, גבי רוטר, רביב ברוקמאייר / צילום: דימה טליאנסקי, ענבל מרמרי

משבר הקורונה היכה בענף האופנה המקומי ברבעון הראשון, וההפסדים של החברות הפועלות בו הכפילו את עצמם - כך עולה מניתוח "גלובס" לדוחות הכספיים של שש קמעונאיות אופנה הנסחרות בבורסה.

ההפסדים הללו נובעים משילוב של כמה גורמים: פגיעה בהכנסות השוטפות, שבאה לידי ביטוי בכך שבשבועיים האחרונים של החודש נאלצו החברות לסגור באופן מלא את החנויות, ובעיקר ירידות ערך חשבונאיות של מוניטין, ערכי מותגים, והפסדים מניירות ערך.

הבשורה הרעה היא שהסיפור של השפעת הקורונה על הענף עדיין רחוק מסיומו: עיקר הפגיעה בתוצאות התפעוליות של קמעונאיות האופנה תבוא לידי ביטוי ברבעון השני, אשר במהלכו החנויות היו סגורות למשך פרק זמן כפול - כחודש שלם, כך שמדובר בפגיעה של שליש לפחות מתקופת הרבעון.

ולא מדובר בחודש שגרתי או ממוצע, אלא בשבועות שבהם המכירות של הקמעונאיות מגיעות בדרך כלל לשיאן לקראת חג הפסח, ושנחשב לתקופה קריטית ביותר לתחום הקמעונות - עונת המתנות והשוברים, שלא מומשו וספק אם ניתן יהיה לפצות עליה באופן מלא.

ולא רק זה, גם את החזרה לפעילות שאפיינה את החודשים מאי ויוני צריך לקחת בעירבון מוגבל. אמנם הקמעונאים ומנהלי הקניונים מדווחים על כך שהציבור חזר לקנות, אך באותה העת חלונות הראווה של הרשתות משקפים את עומק ההנחות יוצאות הדופן שהן מעניקות כדי לפצות על הפגיעה בכוח הקנייה של הציבור ולמשוך קונים. הללו שוחקות את הרווחיות הגולמית שלהן, כפי שהן מציינות שכבר קרה גם ברבעון הנוכחי.

הטלטלות שהתחוללו בענף בתקופת הרבעון באו לידי ביטוי לא רק בהפסדים כבדים אלא גם בחילופי מנכ"לים במחצית מחברות האופנה הבורסאיות: דדי שוורצברג, מייסד ומנכ"ל עדיקה, התפטר לאחר מחלוקות עם בעלת השליטה בחברה האם גולף. בהמשך הודיע על התפטרותו גם רביב ברוקמאייר, מנכ"ל קבוצת גולף. בקסטרו מונה לתפקיד רון רוטר, המשתייך למשפחת הבעלים.

להלן חלק מהמספרים שמסכמים את הרבעון השחור של חברות האופנה.

176 מיליון שקל הם היקף ההפסד המצרפי שרשמו שש קמעונאיות האופנה הציבוריות  ברבעון הראשון, שבמהלכו פרץ משבר הקורונה, ושהגיע לשיאו באמצע מרץ. יש לציין כי מגמה שלילית אפיינה את תוצאותיהן גם ברבעון הראשון אשתקד. עם זאת, ההפסד ברבעון הראשון של 2020 גדול יותר מפי שניים מההפסד המצרפי ברבעון המקביל ב-2019, שעמד על 86 מיליון שקל. גם בשורה העליונה חלה שחיקה, גם אם פחותה,  וההכנסות המצרפיות של השש קטנו בכ-3% לסך כולל של כ-1.41 מיליארד שקל.

2.2 מיליארד שקל הם שווי השוק המצרפי נכון להיום של שש הקמעונאיות, שברובו משויך לשתי החברות המובילות בענף - פוקס (שווי של 1.74 מיליארד שקל) וקסטרו החבוטה (228 מיליון שקל). יתר החברות נסחרות בשווי של עשרות מיליוני שקלים בודדות, כולל גולף - אימפריית אופנה לשעבר הנסחרת כיום בשווי של 70 מיליון שקל בלבד.

שווי חברות הענף גבוה ב-40% כמעט מהשווי של החברות בנקודות השפל בשיא משבר הקורונה, אך הוא נמוך ביותר מ-20% משוויין המצרפי בתחילת השנה.  לפני כמעט עשר שנים כמעט היה שווי השוק של קסטרו (שבשליטת משפחת רוטר) גבוה מזה של פוקס (משפחת ויזל) אך מאז זרמו נהרות של טקסטיל מסין לישראל, ובמהלך השנים פערי השווי בין השתיים הלכו והתרחבו. 

כ-150 מיליון שקל היה הרווח הגולמי של חברת קסטרו - פחות ממחצית מזה שרשמה פוקס, שעמד על 304 מיליון שקל. גולף אמנם ניצבת מאחוריהן עם 108 מיליון שקל, אך בהתבוננות על שיעור הרווח הגולמי מההכנסות עולה כי דווקא גולף, המשתייכת לקבוצת כלל תעשיות של לן בלווטניק, מצליחה לשמור על השיעור הגבוה ביותר, שעומד על 56% ברבעון.

זאת לעומת 52% בפוקס ו-53% בקסטרו. רשת המשביר לצרכן של רמי שביט הציגה שיפור בשיעור הרווחיות הגולמי שלה, אך היא עדיין רווחית פחות מהמתחרות - כ-43% בלבד.

136 מיליון שקל הם היקף ההלוואות בערבות המדינה שקסטרו, גולף, המשביר לצרכן ובריל לקחו בעקבות משבר הקורונה. מדובר במגמה נוספת שעולה מהדוחות - השימוש שעושות קמעונאיות האופנה בהטבות שניתנו על-ידי המדינה במסגרת המשבר. ההלוואות המשמעותיות ביותר הן של קסטרו והמשביר לצרכן - כל אחת מהן בהיקף של כ-40 מיליון שקל - אחריהן גולף עם הלוואה של 30 מיליון שקל, ולבסוף בריל שתקבל הלוואה של 25 מיליון שקל.

נוסף על ההלוואות ייהנו קמעונאיות האופנה גם ממענקים לעידוד החזרת עובדים מחל"ת. שש קמעונאיות האופנה הציבוריות מעריכות כי הן זכאיות למענקים בהיקף של עד 40 מיליון שקל: קסטרו מעריכה כי היא זכאית למענק של עד 9 מיליון, המשביר זכאית לעד 8 מיליון שקל, גולף לא פירטה בדוחות, אך ההערכות הן כי גובה המענק שלה צפוי לעמוד על עד 5 מיליון שקל, ואילו בבריל גובה המענק עשוי להגיע עד 700 אלף שקל.

אגב, המענק הגבוה ביותר אמור היה להתקבל בקבוצת פוקס - בגובה של עד 18 מיליון שקל לפי הערכת הקבוצה, אך זו הודיעה לאחרונה כי היא מוותרת עליו בעקבות סערה תקשורתית אדירה שהתעוררה בשל כוונתה לחלק דיבידנד של 49 מיליון שקל בגין רווחיה ב-2019.

37 מיליון שקל הפחיתה קסטרו בדוחות הרבעון, בעיקר בשל "ירידת ערך מוניטין" של 19.5 מיליון שקל, ו"ירידת ערך מותג" של 10.9 מיליון שקל. הקורונה הביאה לביצוע הפחתות ערך ומחיקות שווי ניכרות על מותגים ומוניטין של החברות הפועלות בענף האופנה.

פוקס מחקה סכום של כ-10 מיליון שקל, מתוכו 6 מיליון שקל ירידת ערך לזיכיון של קבוצת מותגי אורבן האמריקאית (אורבן אאוטפיטרס, פרי פיפל ואנתרופולוג'י). גם גולף רשמה ירידת ערך השקעה בפעילות, וזאת בגין טופשופ, בסך של 10.5 מיליון שקל.

המספרים בדוחות של חלק מהקמעונאיות מזכירים כי המשבר בענף האופנה היה נוכח הרבה לפני הקורונה, בין היתר בהשפעת הקניות בחו"ל, והקניות המקוונות מחו"ל. כך, למשל, קבוצת קסטרו העריכה כי איבדה מחזור הכנסות פוטנציאלי של כ-63 מיליון שקל בשבועיים האחרונים של הרבעון הראשון. עם זאת, גם אם נוסיף את הסכום האמור להכנסות החברה ברבעון, הרי שהיא עדיין מציגה קיטון של כמעט 5% ביחס להכנסות ברבעון הראשון בשנת 2019.

קבוצות האופנה גם מנסות לשפר את מצבן באמצעות פריסת חובות לספקים, כפי שמציינות קסטרו והמשביר לצרכן, או נלחמות בשכר הדירה מול בעלי הקניונים. כך למשל סירבה קסטרו לפתוח את החנויות שלה בקניונים בולטים כמו TLV ושבעת הכוכבים אם לא תקבל שיפור בחוזה השכירות.

1,000 חנויות אופנה צפויות להיסגר ולצאת מהענף במהלך שנת 2020 על רקע משבר הקורונה, עלייה של כ-35% בכמות הסגירות בענף בהשוואה לשנת 2019. כך לפי הערכת חברת המחקר הכלכלי דן אנד ברדסטריט. כבר היום ישנן רשתות שהודיעו על סגירתן עם החזרה לפעילות בתום הסגר (למשל רשת רזילי). 

במבט צופה פני עתיד, בטווח הקצר קמעונאיות האופנה עשויות להתנחם ממציאות שבה ישראלים מנועים מלטוס לחו"ל בשל השפעות וירוס הקורונה, כך שהם מבצעים את הקניות הפיזיות שלהם בישראל. נוסף על כך, גם אתרי האונליין הבינלאומיים הגבילו, וחלקם עדיין מגבילים, את הנגישות לשוק הישראלי, כך שמי שתשכיל לנצל את הוואקום הזה בחנויות פיזיות ומקוונות, עשויה גם להרוויח, או לפחות להפסיד פחות. 

עוד כתבות

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"