גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על ניגוד העניינים של היועמ"ש ושתיקתם המביכה של כתבי המשפט

נתניהו נסחף, בלשון המעטה, כשהוא מאשים את מנדלבליט ב”הפיכה שלטונית”, ובכל זאת יש צדק בטענתו לניגוד העניינים של היועמ”ש ● על האמת והשקר בעניין “הפרקליטות שבתוך הפרקליטות”, ועל החובה לפצל את תפקידי היועמ”ש ● ולמה יש סוגיות שכתבי המשפט לא יעסקו בהן

אביחי מנדלבליט /  צילום: שלומי יוסף
אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף

נזכרתי השבוע במעשייה יהודית מימים עברו על החסידים שנסעו בעגלה לעשות את השבת בעיירה רחוקה. החסידים, שהיו אנשים פשוטים, ראו שהיום מחשיך וחששו לחלל את השבת שעמדה להיכנס. במצוקתם, פנו החסידים אל האדמו"ר וביקשו ממנו להתפלל לנס. יצא האדמו"ר מהעגלה, דקות ארוכות אחרי שקיעת השמש המבשרת את כניסת השבת, נשא כפיו לשמיים, התפלל תפילה קצרה, והנה נס: מימין לשביל שעליו נסעה העגלה - נכנסה כבר השבת, משמאל לשביל - גם כן שבת, אך באמצע, כך לפחות הודיע האדמו"ר לחסידים, בדיוק בשביל שעליו נסעה העגלה החסידית - עדיין יום חולין. נסעו החסידים על שביל החולין הפלאי עד שהגיעו לעיירה הרחוקה, נקיים מחילול שבת, זכים, טהורים ומודים לקב"ה שיש להם רבי מופלא שכזה.

עד לפני שבוע סירבתי להאמין שיש בסיס היסטורי לסיפור המשעשע הזה. וכי ניתן למצוא עלי אדמות תמימות ואמונה חיוורת כמו אלה של החסידים מהמעשייה? אלא שהחשיפה האחרונה של העיתונאי קלמן ליבסקינד על מה שנחזה להיות שיפוט תוך חשש לניגוד עניינים מצד שופט העליון עוזי פוגלמן, ויותר מהחשיפה עצמה, האופן שבו התקבלה בקרב כתבי המשפט - גרמו לי לחשוב על העניין הזה מחדש.

השופט פוגלמן, על-פי פרסומו של ליבסקינד שלא הוכחש עד עתה, דן בעניינו של אדם שצוין על-ידי השופט במפורש כמי שעליו להימנע מלדון בענייניו, ועל פניו היה מצוי ביחס אליו בחשש למשוא פנים בשל קשרי עבודה שהתקיימו עם זוגתו של האדם בעבר הלא רחוק.

אלא שבאורח פלאי, בשעה שאותו אדם ששמו הופיע ברשימת ההימנעויות של פוגלמן, בא לפני השופט לדיון בתיק שבו ייצג, נמחק שמו מרשימת ההימנעויות. חמישה ימים לאחר שפוגלמן סיים לשפוט בתיק הזה - חזרה וצצה "המניעה המחוקה" ברשימת ההימנעויות. הימנעות לפני התיק, הימנעות אחרי התיק, אבל באמצע - תוך כדי השיפוט בתיק - לא התקיימה כל בעיה.

אמונת כתבי המשפט

המדהים בסיפור הזה הוא לא התעוזה של השופט פוגלמן לדון בענייני מקורבו. לעניינים מעין אלה כבר כמעט התרגלנו. דווקא השתיקה התקשורתית שמלווה את הסיפור המופלא הזה, מאז פרסומו היא זו שכל אחד מאזרחי המדינה צריך להזדעזע ממנה. האדמה לא רעדה והסיפור לא שב ופתח מהדורות חדשות. כשמדובר בניגוד עניינים פוליטי הסיפורים האלה מתנהלים בדרך אחת, אבל כשמדובר בניגוד עניינים מצד מערכת המשפט, התרגלנו לרוב למערכת כללים אחרת. מדוע? נדמה לי שהסיבה קשורה לאופן שבו הסיפורים על מערכת המשפט מתווכים לנו, הציבור, באמצעות כתבי המשפט.

כמו החסידים השוטים מהמעשייה על האדמו"ר בערב שבת, שמאמינים בכל ליבם כי רבם הצליח ללהטט בחוקי הזמן, גם כתבי המשפט, ברובם, מחזיקים בתפיסה שלפיה השופטים, בשונה משאר בני תמותה, מתאפיינים ביכולת פלאית: לשפוט באופן אובייקטיבי גם בסיטואציות שכל אדם היה מצוי בהן בחשש ממשי לניגוד עניינים. מבחינת הכתבים, החששות האלה אינם רלוונטיים כשזה נוגע לשופט.

מבחינת כתבי המשפט הבעיה תהיה, וזאת לכל היותר: הנראות הציבורית. עניינים של נימוסים, סדר וניקיון, אבל לעולם לא בעיה מהותית. לעולם לא סכנה לשלטון החוק. המחשבה ששופט בעליון עלול לשפוט תוך משוא פנים, לא עולה על דעתם. מבחינתם, הרעיון, ששופט עשוי לפעול תוך ביצוע עבירה של הפרת אמונים, אינו נתפס. לפעמים נדמה שלחסידים האדוקים ביותר יש עוד הרבה מה ללמוד מכתבי המשפט. איפה האמונה העיוורת של החסידים באדמו"ר הנלחם בשקיעת השמש, ואיפה האמונה היוקדת של כתבי המשפט בשופטי העליון העשויים - כך לפי סיפורי המעשיות המודרניים - להתגבר על טבעם האנושי?

הפיכה שלטונית?

מאז שהיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אינו רשאי לקבל מתנה בסך 10 מיליון שקל ממקורבו ספנסר פרטרידג’, טוענים בכירים בליכוד, ובראשם נתניהו עצמו, כי "נחשף הניסיון של מנדלבליט לבצע הפיכה שלטונית". האמירה המופרכת הזו היא הזדמנות מצוינת להבחין שוב בין טענות עקרוניות ונכונות שיש כלפי מערכת המשפט, ובין אלה שכל מטרתן להשחיר את המערכת המנהלת משפט נגד נתניהו.

כלל אצבע מוצלח להבחין באמצעותו בין טענות נכונות לשגויות, הוא השאלה אם הן מבוססות על מידע גלוי. בדרך-כלל, הטענות הנכונות הן אלה הנשענות על מידע גלוי שמוכר לכולנו. הן עוסקות במבנה שבו פועלת מערכת המשפט: המכרזים הסגורים בפרקליטות, המונוליטיות המחשבתית בסביבת הייעוץ המשפטי, חוסר היכולת לבקר באופן מערכתי ומוצלח את רשויות התביעה, העובדה שמחלקת בג"צים לא רואה בממשלה את הלקוח שלה ועוד ועוד.

לעומתן, הטענות השגויות יהיו בדרך-כלל אלה החוסות תחת הכותרת "הפרקליטות שבתוך הפרקליטות". הן נשענות על טענות ריקות בדבר קונספירציה. הן מדברות על החלטות המתקבלות בחדרי-חדרים המזכירים את התאים של הבונים החופשיים. הן קשורות למידע הטמון בכספות. הן נטוות מטענות על סודות הנלחשים בחשיכה הקרירה, ומהסכמות חתרניות הנחתמות בברית דמים מסוכנת.

כדי שטענות חתרניות מסוג "ניסיון להפיכה שלטונית" יהיו נכונות, מנדלבליט חייב להיות בעל אישיות מאוד מסוימת. אלא שאני מכריז כאן, לכל מי שמעוניין בעדות אופי מטעמי, שהאיש לחלוטין לא כזה.

שלוש וחצי שנים, מתחילת 2016 עד אמצע 2019, הייתה לי הזכות וההזדמנות לצבור עשרות רבות של שעות במחיצת מנדלבליט. זאת, במסגרת פגישות עבודה שבועיות בינו לשרת המשפטים לשעבר, איילת שקד.

לצד הסכמות, היו לשרה, וגם לי באופן אישי, מחלוקות לא מעטות עם מנדלבליט. לא פעם התווכחנו, הטונים עלו, הטונים ירדו, לעיתים הסכמנו ולעיתים לא. אבל גם ברשימת הדברים האחרונים שאפשר לומר על מנדלבליט, שלצערי ספג הרבה טינופים בשנה האחרונה - "שותף לניסיון הפיכה שלטונית", פשוט לא יכול להופיע. האישום הזה לא הגון, לא ישר, לא צודק, והאמת - גם לא נדבק, ולגמרי לא מתכתב עם המציאות. זה לא האיש, וזו לחלוטין לא האישיות.

דין נתניהו כדין רמון

ובכל זאת, מנדלבליט גם טעה לחלוטין כשפרסם השבוע, ביום רביעי (באמצעות עוזרו הבכיר), חוות-דעת שאינה מאפשרת לנתניהו לקבל כספים ממקורבו לצורך מימון הוצאותיו המשפטיות. היועמ"ש היה צריך להטיל את המשימה הזו על גורם אחר, בלתי תלוי בו. ניגוד העניינים שבו מצוי מנדלבליט ברור ומוחלט בהקשר הזה. גם אם אף כתב משפט לא יבחר לדבר על כך.

בשנת 2009, כשהפרקליטות שניהלה משפט נגד שר המשפטים לשעבר, חיים רמון, הסתירה ממנו מסמכים שהיו רלוונטיים להגנתו, יצא היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, להגנתה. פרופסור מני מאוטנר, טען אז במאמר ("השלם שעשוי לגדול"), כי קיים ניגוד עניינים מובהק בין תפקידיו השונים של היועץ המשפטי לממשלה. לטענת מאוטנר, לו היה מפוצל התפקיד לשניים, "לא מן הנמנע שהיועץ המשפטי לממשלה היה מגיש בג"ץ נגד התובע הכללי לפסילת ההליך הפלילי נגד רמון".

המתח האינהרנטי שקיים מאז ומעולם בין תפקידיו של היועץ המשפטי לממשלה (יועץ משפטי ותובע כללי), ושעליו עמד יפה מאוטנר בפרשת רמון, התחדד לאחרונה עשרת מונים כשמנדלבליט החל לשמש כממלא-מקום פרקליט המדינה. בכובעו כפרקליט, הוא תובע את נתניהו ומבקש את הרשעתו; ובכובעו כיועץ, המכתיב את הדין לוועדת ההיתרים, הוא מונע כספים שיכולים להועיל להגנת הנאשם שנגדו היועמ"ש מנהל משפט.

אלא שכתבי המשפט אינם עוסקים במתח הזה. הם נותנים לדוברים, כמו השרים מירי רגב ואמיר אוחנה לדבר על כך, אבל הם עצמם שותקים. מאמינים בני מאמינים ביכולת של מנדלבליט להתנתק מהפוזיציה.

הטרגדיה של נתניהו

לו היה נתניהו מאפשר בעבר לקדם את פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, כפי שרבים ביקשו ממנו, ללא קשר לעניינו הפרטי, ייתכן שמערכת השיקולים של היועץ-המשפטי-לממשלה-מנדלבליט, הייתה שונה מאוד מזו ששוקל כעת ממלא-מקום-פרקליט-המדינה-מנדלבליט. הטרגדיה של נתניהו, כמו תמיד, היא הוא.

הוא האויב הכי מוצלח של עצמו. לאורך השנים, סירב לראות את הסכנה שבאיחוד תפקידי היועץ, ומנע כל רפורמה במערך הייעוץ המשפטי לממשלה. כעת הוא מתמודד עם פרקליט המנהל נגדו משפט, שמשמש במקביל גם כיועץ משפטי רב-עוצמה.
נתניהו הוא הדוגמן הכי פחות מוצלח שיש כיום לצורך האמיתי והדחוף לקידום רפורמה במערכת המשפט. הוא נוגע בדבר ומוכן לשרוף את המועדון. צריך להיות עיוור כדי לא לראות זאת. אבל מי ששנאת נתניהו לא מאפשרת לו לראות את הנזק האמיתי שיש בכך שהיועץ המשפטי משמש גם כראש התביעה הכללית, סובל גם כן מעיוורון.

שתיקת כתבי המשפט בסוגיות האלה מביכה. היא הופכת אותם לחסידים שוטים. במקביל, היא הופכת את בעלי התפקידים הבכירים במערכת המשפט, כמו עוזי פוגלמן ואביחי מנדלבליט, לאדמו"רים. לחסינים מביקורת. לכאלה שכל פעולה שינקטו בה תיתפס כלגיטימית וכהגיונית; גם אם בכל אדם אחר שהיה פועל כך היינו מזהים מיד את הפלופ.

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?