גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מורשת נתניהו" תצטרך לחכות: מי האחראי לכך שב-1 ביולי לא אירע דבר?

התאריך למאורע ההיסטורי של הסיפוח הגיע, ומי לא בא? הסיפוח עצמו ● אמנם ראש הממשלה נתניהו רוצה בו, וגם לנשיא ארה”ב טראמפ אינטרס לקדמו, אבל בעיקר סקר אחד הוריד אותו מסדר היום ● וגם: אילו רמזים באוויר מלמדים על סוף עונת ממשלת האחדות?

השגריר האמריקאי פרידמן וראש הממשלה נתניהו בטקס פתיחת השגרירות בירושלים / צילום: Amir Cohen, רויטרס
השגריר האמריקאי פרידמן וראש הממשלה נתניהו בטקס פתיחת השגרירות בירושלים / צילום: Amir Cohen, רויטרס

תאריך היעד המיוחל, ה-1 ביולי בא, היה וחל. דבר לא התרחש. הסיפוח או החלת הריבונות על 30% מהשטח, כפי שפיתחו ציפיות חלק מהצדדים - לא קרה. גם סיפוחון של מספר יישובים, כמו בית-אל או שילה, לא הוכרז. הממשלה לא נקטה בצעד ראשון של הכנה משפטית.

נותרנו עם הודעת וואטסאפ בת 29 מילים, מתוכן ארבע מילים הן הטיות המילה 'דיונים':
"ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך בדיונים עם האמריקנים ובמקביל קיים היום דיון עם ראש המל"ל והצמרת ביטחונית, זאת במסגרת שורה של דיונים שהתקיימו בנושא. בימים הקרובים יתקיימו דיונים נוספים". לשון ההודעה של לשכת נתניהו שנשלחה אתמול. דנים, דיונים, מתדיינים.

שאיפתו של נתניהו לשנות את המצב הקבוע והתקוע ביו"ש לא התפוגגה. הוא מעוניין בכך, אך גם הוא הבין שהכוכבים לא מסתדרים בשורה. לפחות לא השבוע, כנראה שגם לא החודש.

מבית אל לבית הלבן

מדוע הושעתה תוכנית הסיפוח/החלת הריבונות בראשית חודש יולי? לא ניתן להטיל את האשמה על הכתפיים הצרות של חתנו ויועצו של הנשיא ג'ארד קושנר. האיש הצעיר, המנסה לנהל את נשיא ארה"ב הפרוע, עמוס בימים אלה. צרות כלכליות, סקרים מבעיתים, אירוע פתיחת קמפיין כושל בעיר טולסה והתלבטות בצוות הקמפיין הבכיר של המפלגה בשאלת השאלות - האם הגיע הזמן להכיר בכך שהמגיפה אמיתית.

תהליך קבלת ההחלטות בוושינגטון מוטה לנושאי קמפיין בלבד וגם מילות הקסם התנ"כיות "בית אל" ו"שילה", הנושאות מטען רוחני עצום עבור בסיס הבוחרים האוונגליסטים, לא ייצרו את הקסם הרצוי להם. אגב, הנשיא דונלד טראמפ נחשב כמומחה למיתוג ושיווק של מושגים פוליטיים. החיבור להחלת ריבונות על בית אל האמיתית עם המשמעות המקומית בארה"ב יכול היה לעשות פלאים. למשל, כנסיית בית אל (Bethel Church), היא מוסד דתי אמריקאי משגשג, עם קמפוסי למידת תנ"ך גדולים, עשרות אלפי מאמינים ועוקבים, ערוץ טלוויזיה Bethel.Tv, מותג מוזיקה פרטי (שם האלבום "תקומה"), פודקאסטים וחנות מוצרים. הכומר הבכיר, ביל ג'ונסון, הוא תומך נחוש של הנשיא טראמפ. חוץ מן המוסד הגדול הנ"ל (ה-Mega Church), מפוזרות בארה"ב עוד עשרות כנסיות נפרדות ששמן הוא בית אל. לבחירת שמות היישובים שתוחל בהם הריבונות יכל היה להיות ערך מוסף שיווקי-פוליטי.

באי-הכרזת הסיפוח, לא ניתן להאשים את האוונגליסטים, וגם לא כדאי לראות בשגריר האמריקאי דיוויד פרידמן את האחראי. השליח האמריקאי בעל מוטיבציית יתר, קיבל תיאבון מהעברת השגרירות האמריקאית לירושלים והענקת ההכרה לסיפוח ברמת הגולן. בחודשים האחרונים, עם היעדר הסכמה פוליטית פנים ישראלית, פרידמן התנדב לשמש כמתווך, בבחינת היתה זו עסקת נדל"ן. התיווך - בין השמאל לימין הישראלי, ופרידמן במשל הזה, מדומה למי שעשוי לגזור עמלה אישית.

השאיפות האישיות של פרידמן ידועות. זו משימת חייו ולבטח הוא עדיין לא ויתר. בארה"ב, לפני שנכנס לתפקידו כשגריר עבד כעו"ד פרטי וגם שימש כנשיא ארגון ידידי ישיבת בית אל. מדובר בעמותה אמריקאית שעסקה בגיוס תרומות לישיבת בית אל בראשות הרב זלמן מלמד.

פרידמן עשה ככל יכולתו לייצר את התנאים להכרזה כלשהי. הוא עמד מאחורי ההבטחות, אי שם בינואר 2020 של "ריבונות על כל ההתיישבות ביום ראשון". הכוונה היתה ליום א', לפני חמישה חודשים. פרידמן גם דחף בחודשים האחרונים למהלך כלשהו, אפילו קטן. אחד מהשרים הבכירים בליכוד אמר ל"גלובס" כי בשלבים מסוימים היה ברור שפרידמן רוצה בכך יותר מאשר נתניהו ו/או גנץ.

מי אחראי? הסקר

אם כן, מי האחראי לכך שב-1 ביולי לא אירע דבר?

התשובה נעוצה בסקר שנעשה לפני מספר שבועות בערוץ 12 ובו ממצאים מובהקים: 69% מהציבור השיב שהמשימה העיקרית של הממשלה החדשה היא טיפול במשבר הכלכלי, 15% חשבו שיש להיאבק בקורונה (הסקר נערך לפני הגל שני), והמספר הנמוך והמטלטל של 4% חשב שסיפוח יו"ש או המאבק באיראן - הם המשימה החשובה של הממשלה. 4% מהציבור, זה משול לאפס, כמעט. הציבור הישראלי לא חשב ולא חלם ולא אכפת לו מהמהלך המדיני.

בסקרים הפוליטיים בחודש יוני, מפלגת כחול לבן התרסקה אל מתחת ל-10 מנדטים ומפלגת הליכוד זינקה מעל לקו 40 המנדטים, אך התשובות המוחלטות של הציבור הן: הסיפוח לא מעניין אותנו בכלל.

נתניהו ידוע כמי שמקבל את החלטותיו אחרי שהוא קורא סקרים, הרבה סקרים. הוא מצא שלא יוכל להתעלם מהלך הרוח הנוכחי של הציבור הישראלי. סיפוח, מי?

ערפל קרב בכנסת

במסדרונות הכנסת שרתה אתמול אווירת נכאים. המשכן מרוקן מאדם, המסדרונות ריקים. שמחת פעילי הליכוד - המציפים כמעט תמיד את המזנון, הוועדות, החללים הגדולים - נעדרה. בשעות הבוקר ביום ד', כמעט שממה במשכן. חברי הכנסת עבדו בוועדות ובמליאה, אך בתחושת חמיצות וחללים ריקים.

אחר הצהריים, לקראת ההצבעה על חוק איכוני השב"כ (הזמני), במסדרונות קומת הממשלה ניתן היה לצפות בעמדת צילומי חדשות אחת בלבד, של אתר ימין גדול. מקצת מהיועצים הפוליטיים התמקמו על כורסאות מחוץ לחדרי השרים. ניתן היה לספור אותם על יד אחת. ההמולה שמאפיינת את המקום לרוב, נעלמה.

עם דיוני תקציב מדשדשים, גם היועצים נראים מפוהקים, משועממים. דבר לא קורה.
בכירים בכנסת מכנים את המצב "ערפל קרב". פוליטיקאי לא מצליח לזהות בערפל את הכוחות הנמצאים בסמוך לו וגם לא יודע איך לנווט החוצה מן השדה. אין לו שדה ראייה. הפתעת מערכת הקרב עשויה לזנק עליו בכל רגע, מימין או משמאל, אך כעת הוא שרוי בחוסר ודאות ובלבול. לקצינים הבכירים לשעבר המסתובבים בערפל - בני גנץ וגבי אשכנזי - נחוץ ציוד צבאי לראייה וזיהוי עצמים ומכשולים. אך לא בטוח שהם יידעו לתרגם את המכשירים הצבאיים שפעם שימשו אותם, לכלים פוליטיים בהווה. אין להם סנסורים מדויקים לכך בפוליטיקה.

יש לא מעט סימנים המצביעים על התפרקות החבילה הפוליטית. אחד מהם הוא נחישות נתניהו ושר האוצר כ"ץ לעבוד על תקציב ל-3-4 חודשים. בתקציב הזה, כ"ץ כבר הודיע, לא יועלו מסים. ממשלות חדשות מעדיפות לרוב להעלות מסים בשנה הראשונה מתוך תקווה שעד מערכת הבחירות, העלאת המסים תיעלם בתהום הזיכרון של הציבור.
אם נתניהו וכ"ץ היו עובדים לפי ההסכם הקואליציוני שסיכמו עם כחול לבן רק לפני חודשיים (כאשר המצב הכלכלי היה כבר ידוע), ומעבירים תקציב לשנה ו-3 חודשים, הם גם היו חייבים להעלות מסים, כדי להתמודד עם המצב הכלכלי הנורא.

כעת, כדי להימנע מגזירות קשות, מחפשים מוצא לתקציב מקוצר, ומחפשים את הדרך החוצה לקראת תקציב שני, תוך חצי שנה. בערפל הקרב, נתניהו נמצא על הגבעה למעלה וחולש על השטח, גם אם הוא לא יכול לראות את הכל.

בתוך הדכדוך הנ"ל, ניתן היה למצוא פוליטיקאי אחד עם חיוך גדול על פניו. שר החוץ גבי אשכנזי עטה מסיכת קורונה שחורה, וגם עימה על פניו לא הצליח להסתיר את שביעות הרצון. "נו, קראת את הדוח של השופט רוזן?", הוא שאל אותי אתמול כאשר עצר לשיחת מסדרון. "תקראי שם טוב". הכוונה היא לסגירת התיק הפלילי של היועץ המשפטי לממשלה, לפני כ-6 שנים. אלה הם ספיחי פרשיית הרפז, ואשכנזי קשור שם לכל פסיק, בטבור.

גבי אשכנזי, הדיון בוועדת המשנה למודיעין / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

לקחנו את מכתב הסיכום של השופט רוזן לידיים. 18 עמודים שנכתבו בתשובה לתלונה שהגיש עו"ד יוסף עזרא. עזרא טען בפני רוזן שקיימת "רשת של שיתוף פעולה של בכירי מערכת האכיפה, וכי מנדלבליט קשר עצמו לרמטכ"ל אשכנזי וראה עצמו כשותפו, ואף פעל לכאורה לשתול ‘חפרפרת’ בחקירת פרשת הרפז ולהביא לשיבוש חקירה" ועוד ועוד טענות קונספירטיביות, האמורות לכאורה להפיל לאחור את מינויו של אביחי מנדלבליט ליועץ המשפטי, וכתוצאה מכך להפיל גם את כל תוצרי עבודותו, לרבות החלטת כתב האישום נגד נתניהו. נתניהו מנסה בכל עת לרכב על התלונות הללו. רק השבוע הוא התייחס למנדלבליט כמי ש"נחשפו מעשיו הפסולים בקלטות שהוא מסתיר מהציבור, ותוך כך הוא מעצים את הרדיפה השערורייתית שלו נגד ראש הממשלה נתניהו והימין".

במכתב, נכנס השופט רוזן לנסיבות סגירת התיק הפלילי של היועץ המשפטי לממשלה עו"ד אביחי מנדלבליט, לפני 6 שנים, לפני שהיה היועץ המשפטי לממשלה ומציין: "נחה דעתי, כי מלוא החומר הרלוונטי היה מונח בפני גורמים אלה, ובחומרים שפורסמו לאחרונה בתקשורת אין כל חדש". הדברים מיוחסים לידיעות בלעדיות שפרסמה איילה חסון בערוץ 13 בחודשים האחרונים.

האם הודעת השופט רוזן תעצור את נתניהו מפרסום תגובות תוקפניות אישיות נגד מנדלבליט בחודשים ובשנים הקרובות? כנראה שלא. ככה זה עם קונספירציות, מטפחים אותן הלוך ושוב, כדי שישמשו לתועלתו של נאשם בפלילים. 

עוד כתבות

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

אנשים מתמגנים בחניון בעקבות טילים שנורו מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

רצף שיגורים מאיראן לישראל, אישה נפצעה קל מרסיס במרכז

לראשונה מתחילת המערכה: ישראל מאשרת שהפציצה מתקן גרעיני ● טראמפ: ישראל לא דחפה אותי למלחמה, אם כבר אני דחפתי אותה ● איחוד האמירויות שוקלת לנקוט פעולה צבאית נגד איראן ● המהלך ששוקל טראמפ: "יחמש קבוצות נגד המשטר באיראן" ● צה"ל נכנס קרקעית ללבנון • עדכונים שוטפים

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

מערכות ההגנה האווירית של ישראל בפעולה (ארכיון) / צילום: משרד הביטחון

שיגורים מאיראן לאזור ירושלים, לכיש והשפלה

דיווח: כווית פגעה בטעות במטוסי הקרב האמריקאיים ● דיווח: ממשל טראמפ ידון בהאצת ייצור הנשק ●  צה"ל החל בגל תקיפות נרחב נוסף באיראן ● ניו יורק טיימס: באיראן חוששים שבחירה בבנו של חמינאי תהפוך אותו ליעד לחיסול ● דיווח: מתקן של ה-CIA בסעודיה נפגע במתקפה איראנית ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וקנצלר גרמניה פרידריך מרץ במסיבת העיתונאים, היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ סוגר חשבון: מאיים באמברגו על ספרד ותוקף את בריטניה

במהלך מסיבת עיתונאים עם קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, איים טראמפ באמברגו על ספרד בעקבות סירובה להעלות את תקציב הביטחון והגבלת השימוש בבסיסיה, והעביר ביקורת חריפה על התנהלות ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ● מנגד, גרמניה זכתה לשבחים על תמיכתה המלאה והתרת השימוש בבסיסים

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם היום?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה היום ● "ת"א נסחרה בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

ההודעה שקיבלו השבוע ישראלים באתר iherb / צילום: צילום מסך מאתר iherb

60 יום לחבילה: זמני המשלוחים של עלי אקספרס ודומיו מזנקים בשל המלחמה

מאז פרוץ המערכה האיראנית, ישראל הפכה ליעד עם חוסר ודאות תפעולית, וכמה מהאתרים המועדפים על הצרכנים הודיעו על דחייה במשלוחים לחודש מאי במקרה הטוב והפסקת השירות במקרה הרע ● כיצד מושפעות עלויות השילוח, ומה אפשר לעשות בינתיים

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

אנשים רצים לחניון תת קרקעי בעת אזעקה בתל אביב / צילום: ap, Leo Correa

נתוני האזעקות מגלים: מה השעה הכי גרועה להיכנס למקלחת?

סטטיסטיקת ההתראות מגלה: השיגורים לישראל מתנקזים ברובם לחלון זמנים של שמונה שעות ● והמקומות השקטים ביותר הם בדרום, למעט אזור אחד מפתיע ● שאלת השעה, מדור חדש

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מנכ״ל רשות שדות התעופה: תוך שבוע עד עשרה ימים נוכל להחזיר את כל הישראלים שתקועים בחו"ל

לאחר הערכת מצב עם גורמי מקצוע, המרחב האווירי יפתח בלילה שבין רביעי לחמישי, כך אמרה מירי רגב במסיבת עיתונאים הערב ● יותר מ־100 אלף ישראלים ממתינים בחו״ל, והחברות נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

יגאל דמרי, יצחק תשובה, יאיר המבורגר / צילום: אייל פישר, גדעון לוין, גבע טלמור

הקבלן המוכר והטייקון שהסתבך: האנשים שהרוויחו מאות מיליונים ביום אחד

הזינוק החד בבורסה בת"א בעקבות המבצע באיראן, הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי שליטה בשורת חברות בעשרות ובמאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: יצחק תשובה, אהרון פרנקל, יעקב אטרקצ'י ושלמה אליהו ● וגם: האם הקפיצה של דמרי תשאיר אותה במדד הדגל?

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?