גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו: "אציג בקרוב תוכנית סיוע כלכלית לחצי השנה הקרובה"

ראש הממשלה הערב: "אנחנו חייבים לחזור למגבלות כדי לשטח את העקומה" ● בישיבת קבינט הקורונה שהתקיימה אחר הצהריים התפתח עימות כאשר גנץ צייץ את דרישתו כי הסמכויות לטיפול במשבר יועברו לפיקוד העורף; נתניהו איים בבחירות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Abir Sultan, AP
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Abir Sultan, AP

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין מסרו הערב הודעה לתקשורת בנוגע למצב התחלואה, זאת לאחר ישיבת קבינט הקורונה שהתקיימה אחר הצהריים, ושהתפתחה לוויכוח פנים ממשלתי כאשר שר הבטחון בני גנץ דרש שהסמכויות לטיפול במשבר יועברו לפיקוד העורף. 

"הנגיף עדיין פה", פתח ראש הממשלה נתניהו את הצהרתו. "בשבועות האחרונים נקטנו בצעדים שונים לפתיחת הכלכלה. אני מייחס לזה חשיבות עצומה. עם זאת הדגשתי פעם אחר פעם שפתיחת הכלכלה מותנית בהקשבה לכללים.

״בימים האחרונים, כדי להבטיח את הפרנסה, הארכנו את תקופת הזכאות לדמי אבטלה. הוספנו 2 מיליארד שקל לעסקים, בדגש על עסקים קטנים. ומעבר לקצבאות, הלוואות ומענקים - אני מתכוון להציע תכנית סיוע כלכלית לחצי השנה הקרובה. אני קורא לה 'ערכת קורונה כלכלית'. היא תספק יותר ודאות ותעסוקה. התכנית תתן מרווח זמן של רשת בטחון כלכלית סוציאלית לתקופת ההתמודדות עם הקורונה. אני מאמין שביחד נוכל להחזיר את הכלכלה הישראלית למסלול המצוין שהיא היתה בו. ויותר מזה, נביא את הכלכלה לשיאים חדשים. זה בידיים שלנו - אם נקפיד על מסיכה, מרחב, ידיים - נתגבר על המשבר. השילוב הוא של אחריות אישית וערבות הדדית".

נתניהו המשיך ואמר כי "באשר לנושא הבריאותי, בראשית השבוע היינו עם 450 נדבקים והיום אנחנו עם כמעט 1,000 נדבקים. בגל הקודם הגענו לשיא של 700 נדבקים. מספר החולים הקשים עולה גם הוא. בתחילה יש פחות חולים קשים, אבל גם זה מגיע. יתכן שזה פחות מהיר כי זה התחיל אצל צעירים.

"אנחנו חייבים לחזור למגבלות כדי לשטח את העקומה. אנחנו משתדלים לא לעשות סגר. הכי קל זה להשאיר את המצב כמו שהוא. אם ננהג כך נגיע מהר מאוד לאובדן שליטה.

"מה שנראה לכם סביר עכשיו, מחר הופך לעשרות אלפים של נדבקים. אסור להגיע לשם. בעוד שבוע נגיע לחולים קשים ואני לא רוצה סגר הרמטי. מנהיגות היא לומר את הדברים כהווייתם. אנחנו חייבים לשנות כיוון. הנגיף לא מתחשב בנו. הוא תוקף כמו בשדה הקרב, חייבים לשנות את התכנית ולהתאים את המצב לאויב.

"פוטנציאל ההדבקה הגדול ביותר נובע מהתקהלויות במקומות סגורים ולכן החלטנו על הגבלות בבארים, מועדונים - עד 50 איש. זה כולל בבתים. אנחנו יודעים כאשר אנשים מתקבצים מה קורה, רוקדים שרים. והם מדביקים את המבוגרים".

נתניהו רמז שיש התפתחות בנושא החיסון לנגיף. ״אני לא רוצה להגיד כי מוקדם, אבל יש התפתחות טכנולוגית מעניינת. אבל הקורונה היא קרב קשה שייקח עוד זמן". 

נתניהו נשאל לגבי העובדה שההנהגה לא נותנת דוגמה אישית. בתגובה, אמר נתניהו כי המצב דומה לקרב. ״לא יתכן שהמח"ט יגיד משהו אחד, והמג״דים יובילו לכיוונים אחרים. תכנית הקרב לא מושלמת. אבל צריך ללכת איתה. ממשלת אחדות שומרת על מקומות העבודה. ככה זה צריך לעבוד. אני הצבתי את אחת המטרות, שאני רוצה לצמצם את הזמן מאיתור הבעיה, שמישהו חושב שיש לו תסמינים ועד לבדיקה, יעד של 6 שעות. והיעד הנוסף הוא הזמן מביצוע הבדיקה, ועד תשובה תוך 24 שעות. במצב זה נוכל להגיע להישגים טובים. היעד הראשון שלי היה להגדיל את מספר הבדיקות. קבעתי 20 אלף ואנחנו שם. לגבי היעד של זמן הבדיקות, קיבלתי עדכונים על השיפורים. אני לא ארפה מזה".

עוד נשאל ראש הממשלה על היערכות לחזרה ללימודים בעוד חודשיים, ומה רמת ההכנה. נתניהו השיב: ״אנחנו מכינים תוכנית ארוכת טווח״. 

באשר לאי מתן סמכויות לפקחים מקומיים - נתניהו אמר ״זה פשוט לא יאומן, אנחנו חייבים להעביר כל דבר לחקיקה. בממשלת מעבר, עשינו תקנות שעת חירום אבל עכשיו כשיש ממשלה, אנחנו חייבים ללכת לפי הכללים. היועץ המשפטי אומר לי שחייבים לתת את זמן החקיקה. לא מספיק שקבינט הקורונה ידון בנושאים, אלא חייבים לכנס את כל הממשלה.

"זה נשמע כמעט קומי, וחייבו אותי לקיים דיון. יש מכשולים. אבל אנחנו מתגברים עליהם. זה כללים בירוקרטיים. אני מתכוון להעביר חוק קורונה שיאפשר לי להתגבר על כל הכללים הבירוקרטיים האלה".

"חיינו באשליה"

"קרוב ל-1,000 חולים ביממה, זו עלייה מדאיגה", כך לדברי שר הבריאות יולי אדלשטיין. "חיינו באשליה שהאוכלוסיה הנדבקת היא צעירה, אך בימים האחרונים אנחנו לומדים שאין פה ניסים. מה שלא נעשה, לא יקרה.

"יש עלייה מדאיגה בחולים חדשים. במהלך כל חודש יוני, קיבלנו 103 חולים קשים. ביום וחצי האחרון - אנחנו עם 10 חולים קשים. הנגיף מתפשט ולצערי אנחנו רואים, שגם האוכלוסיה המבוגרת וגם בעלי מחלות רקע נדבקים ונפגעים".

עוד אמר אדלשטיין שגני האירועים הפכו למקורות הדבקה. ״יש לנו ערים שלמות שמקור ההדבקה הגיע מאירוע שמח אחד. לבי כבד על זה, אבל אין לנו ברירה אלא לצמצם את המפגשים החברתיים.

״לכל אחד מאיתנו קשה עם המסכה על הפנים. גם לי קשה עם זה. לכולנו. אבל אין ברירה. יש דברים פשוטים כמו מסכה על הפנים והיגיינה. לא צריך לקרוא את כל המילים הקטנות בהחלטות, חשוב לשמור על מסכות הפנים״.

״אם זה יימשך כך זה יוביל למקום אחד״

מוקדם יותר היום הורה גנץ על גיוס מילואים והתנעת פעילות מלוניות. בהמשך, כדי לקבל תוקף להחלטות הקבינט, הממשלה התכנסה ובמהלך הדיון צייץ גנץ מחשבון הטוויטר שלו כי  ״פיקוד העורף נולד לפעול באירועים כמו זה שאנחנו נמצאים בו. כל עניין האופרציה חייב לעבור אליו ולמשרד הביטחון. אנחנו נדרשים לעבור למודל הפעלה שהחלטות מדיניות מתקבלות בקבינט, משרד הבריאות מגדיר את הרגולציה ומשרד הביטחון הוא הגורם המבצע״.

זו אינה הפעם הראשונה שגנץ אומר זאת. בסטטוס שפרסם ברשתות לפני מספר ימים, גנץ חזר על הדברים. למעשה, בכל תקופת משבר הקורונה, כאשר בנט היה שר הבטחון הקודם, הוא טען כי הפיקוד על האירוע חייב לעבור לצה"ל, אולם נתניהו לא הסכים להוציא את ניהול האירוע מידי המל"ל.

כאשר נתניהו שמע שגנץ פרסם ציוץ בדבר הסמכויות במהלך הישיבה הוא אמר ״אם זה יימשך כך זה יוביל למקום אחד״, כשהוא רומז על יציאה למערכת בחירות. בסיום הישיבה הודיע שר הבריאות יולי אדלשטיין כי גנץ לא נכנס מתחת לאלונקה:

״פיקוד העורף וקציני וחיילי צה"ל שותפים יקרים שלנו. אבל כשאני רואה את ההודעות על הצורך בהעברת סמכויות ממשרד הבריאות, בלקסיקון שלי זה לא נקרא להיכנס מתחת לאלונקה. זה נקרא פוליטיקה על חשבון אזרחי ישראל".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו