גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפרקליט המדינה ועד יועמ"ש הכנסת: כל הפרטים על המרוץ לצמרת מערכת המשפט

צמרת המשפטנים במגזר הציבורי צפויה בחודשים הקרובים לרענן את שורותיה ● על הפרק מספר רב של מינויים שישפיעו על כיוונה של מערכת המשפט הישראלית בשנים הסוערות שצפויות לה ● "גלובס" עושה סדר בתפקידים שמתפנים ובמועמדים המובילים לכל תפקיד

למברגר, לימון, סומפולינסקי, יעקב, נעאמנה / צילום: דוברות משרד המשפטים, צילום מסך, שלומי יוסף
למברגר, לימון, סומפולינסקי, יעקב, נעאמנה / צילום: דוברות משרד המשפטים, צילום מסך, שלומי יוסף

צמרת המשפטנים במגזר הציבורי צפויה בחודשים הקרובים לרענן את שורותיה. על הפרק מספר רב של מינויים שישפיעו על ספינת מערכת המשפט הישראלית בשנים הסוערות שצפויות לה. "גלובס" עושה סדר בתפקידים שמתפנים ובמועמדים המובילים לכל תפקיד.

1. המינוי הבכיר: פרקליט המדינה

המינוי הבכיר ביותר שנמצא על הפרק הוא מינוי קבע של פרקליט המדינה, זאת לאחר ששי ניצן פרש עוד בתחילת דצמבר 2019, ואביחי מנדלבליט מכהן במקביל כבר חודשיים כיועץ המשפטי לממשלה וכמ"מ פרקליט המדינה בפועל מבחינה ניהולית. המועמד בעל הסיכויים הגבוהים ביותר הוא המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים עו"ד שלמה (מומי) למברגר. נתמך ע"י היועמ"ש, אביחי מנדלבליט, והוא בעל ניסיון רב.

למרות הבעייתיות המובנית בכך שהיועמ"ש הוא גם ממלא מקום פרקליט המדינה ולמרות החובה החוקית למנות בהקדם האפשרי, שר המשפטים אבי ניסנקורן לא הזדרז להוציא את מינוי פרקליט המדינה. על פי חוק, פרקליט מדינה ממונה על ידי הממשלה לאחר שנבחר על ידי ועדת איתור. במשרד המשפטים אומרים כי ניסנקורן מעוניין למנות קודם כל מנכ"ל מטעמו למשרד המשפטים שיישב בוועדת האיתור, ורק לאחר מכן להוציא לפועל את המינוי.

בראש ועדת האיתור יעמוד היועמ"ש מנדלבליט ויהיו חברים בה נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ, מנכ"ל משרד המשפטים, נציג אקדמיה וכן נציג ציבור. 

2. המשנה ליועמ"ש בתחום הציבורי-מינהלי

בעוד חודש וחצי צפויה דינה זילבר לסיים את כהונתה בתפקיד המשנה ליועמ"ש בתחום "הייעוץ והחקיקה-משפט ציבורי-מינהלי". זילבר בת ה-50 כיהנה בתפקיד זה במשך שמונה שנים, ובסיום כהונתה היא תעזוב את משרד המשפטים. גם מינוי משנה ליועמ"ש כרוך בוועדת איתור ובהחלטת ממשלה.

לפי ההערכה, המועמד המוביל לתפקידה המתפנה של זילבר הוא העוזר המשפטי הבכיר של מנדלבליט, ד"ר גיל לימון. לימון שמונה לתפקידו במשרת אמון על ידי מנדלבליט לפני ארבע וחצי שנים, היה בכיר בייעוץ המשפטי של איו"ש וכיהן כיועץ המשפטי של פרויקט גדר ההפרדה. לאחר מכן, כיהן לימון כיועץ משפטי של משלחת ישראל לאו"ם.

מועמד בכיר נוסף שחושק בתפקיד המשנה ליועמ"ש-משפט ציבורי ומינהלי הוא עו"ד דני חורין. חורין ממונה בכיר במחלקת ייעוץ וחקיקה מזה שבע שנים תחת זילבר ונחשב יד ימינה. שם נוסף שעלה בבורסת השמות הוא ראש אשכול עבודת הממשלה-ייעוץ וחקיקה, עו"ד אורן פונו.

3. המשנה ליועמ"ש בתחום הציבורי-חוקתי

ל"גלובס" נודע כי במקביל להוצאת תפקיד משנה ליועמ"ש בתחום המשפט ציבורי-מינהלי לוועדת איתור, יוציא משרד המשפטים תפקיד נוסף של משנה ליועמ"ש לוועדת איתור. המדובר בתפקיד משנה ליועמ"ש בתחום "הייעוץ והחקיקה-משפט ציבורי-חוקתי". מדובר בתפקיד אותו ממלא עו"ד רז נזרי לצד היותו משנה ליועמ"ש לניהול ותפקידים מיוחדים. נזרי מחזיק כבר כשנתיים בשני הכובעים לאחר שעו"ד אבי ליכט התפטר מתפקידו כמשנה ליועמ"ש לניהול ותפקידים מיוחדים.

המועמדת המובילה לתפקיד היא עו"ד אביטל סומפולינסקי, המכהנת כממונה על ייצוג הכנסת בערכאות, ומומחית למשפט חוקתי. יש להעריך כי המועמדים שלא יזכו בתפקיד משנה ליועמ"ש-משפט ציבורי-מינהלי ינסו לזכות בתפקיד משנה ליועמ"ש-משפט ציבורי-חוקתי.

4. יועץ משפטי של הכנסת

ואקום משפטי נוסף קיים בייעוץ המשפטי של הכנסת. עו"ד איל ינון סיים את כהונתו כיועץ המשפטי של הכנסת באחד באפריל 2020 לאחר שתי קדנציות של חמש שנים כל אחת.

סעיף 22 לחוק הכנסת קובע כי "מינוי יועץ משפטי לכנסת ייעשה, ככל האפשר, לא מוקדם מ-90 ימים ולא יאוחר מ-30 ימים לפני תום תקופת כהונתו של היועץ המכהן; נתפנה מקומו של היועץ המשפטי לכנסת לפני תום תקופת כהונתו, ייעשה המינוי בתוך 45 ימים מהיום שבו נתפנה מקומו".

בשלהי כהונתו כיו"ר הכנסת מינה יולי אדלשטיין את היועצת המשפטית של ועדת הכספים בכנסת, עו"ד שגית אפק, כממלאת מקום יועמ"ש הכנסת לצד המשך עבודתה בוועדת הכספים. על פי חוק הכנסת, תפקיד יועמ"ש הכנסת ממונה על ידי יו"ר הכנסת באישור ועדת הכנסת ולאחר שצלח את ועדת האיתור.

על פי חוק, חובה על יו"ר הכנסת הנוכחי, יריב לוין, לזרז את מינוי ועדת האיתור לצורך איתור יועמ"ש כנסת קבוע. אולם לוין מעוניין ביועמ"ש בעל דעות שמרניות ולאומיות שיילחם נגד בג"ץ, ולכן משתהה במינוי הקבע. זאת, כיוון שהוא סבור שמועמד כרצונו לא ייבחר בשיטת הבחירה הנוכחית. עו"ד אפק תנסה להתמודד על התפקיד, אולם יו"ר הכנסת לוין ינסה כנראה להביא מועמד שמרן מבחוץ, כמו ד"ר אביעד בקשי מפורום קהלת.

מהכנסת נמסר בתגובה לשאלה מדוע טרם נפתח הליך המינוי כי "טרם הסתיימה כהונתו של עו"ד איל ינון כיועמ"ש לכנסת, שהתה הכנסת בפגרת בחירות ועל כן לא ניתן היה לפתוח בהליך מינוי חברי ועדה לאיתור יועץ משפטי חדש לכנסת. עם מינויו של ח"כ יריב לוין לתפקיד יו"ר הכנסת, הוחלט על ידו לבחון את הליך המינוי ליועץ משפטי קבוע לפרטיו, בטרם יחל במינוי חברי הוועדה.

"במקביל ולצורך שמירה על רצף ויציבות בעבודת הייעוץ המשפטי של הכנסת, קבע יו"ר הכנסת כי עו"ד שגית אפק, המשמשת כיום בתפקיד מילוי המקום ליועץ המשפטי לכנסת - תמשיך ותכהן בתפקיד זה עד למינוי היועץ המשפטי הקבוע". 

5. מנכ"ל משרד המשפטים

כאמור, בראש ובראשונה נדרש מינוי קבוע לתפקיד מנכ"ל משרד המשפטים שיושב בעצמו בוועדת האיתור ונחשב איש אמונו של שר המשפטים בוועדה היוקרתית. מנכ"ל משרד המשפטים ממונה על ידי השר כ"משרת אמון" שמביא את מועמדו לאישור הממשלה.

ההערכה היא שששר המשפטים ניסנקורן יעדיף למנות מנכ"ל חדש למשרד ולא ימנה את מ"מ המנכ"ל סיגל יעקבי למינוי קבע. אולם ניסנקורן עצמו שומר על הקלפים קרוב לחזה ומסרב להתייחס לכך. בלשכתו של השר ניסנקורן אומרים כי הוא טרם החליט, והפור ייפול בקרוב.

6. נציג הלשכה בוועדה לבחירת שופטים

מינוי נוסף שמסעיר כיום את עולם המשפט נוגע לוועדה לבחירת שופטים שעלתה בשנתיים האחרונות לכותרות מסיבות לא מחמיאות, בין היתר בשל התנהלותו של ראש הלשכה הקודם, אפי נוה. בוועדה חברים: נשיאת ביהמ"ש העליון ושני שופטים נוספים מהעליון, הנבחרים לפי ותק; שר המשפטים העומד בראש הוועדה ושר נוסף לפי בחירת הממשלה; שני ח"כים שהכנסת בוחרת; ושני חברי לשכת עוה"ד.

מטעם הלשכה מכהנת בוועדה עו"ד אילנה סקר, ויש לבחור את נציג הלשכה השני בוועדה. הגוף האחראי לבחירה הוא המועצה הארצית של הלשכה, שבו חברים 44 עורכי דין. הבחירות יתקיימו ב-28 ביולי.

לדברי בכירים בלשכה, המועמד בעל הסיכויים הגבוהים ביותר בשלב זה הוא ראש מחוז צפון בלשכה, עו"ד מוחמד נעאמנה, שזוכה לבלוק של 12 חברי מועצה. במקביל קיימת אינפלציה של שמות מועמדים באגף הימני והדתי. 

בהודעה שפרסם היום כתב חימי כי "חברי הוועדה לבחירת שופטים נושאים בתפקיד רגיש ואחראי אליו נשואות עיני הציבור, ופעילות הוועדה מקרינה על האמון הציבורי במערכת בתי המשפט ובשלטון החוק. כראש לשכת עורכי הדין, שאמון על ייצוג עורכי הדין אל מול ראשי מערכת המשפט, גורמי הרשות המחוקקת והמבצעת, ומתוך כבוד ורגישות לתפקיד חבר בוועדה, בחרתי שלא להתמודד בעצמי על התפקיד".

לדבריו, "ראוי שאדם אחר, שאינו מצוי בקשרי עבודה עם גורמים רלוונטיים, ייטול על עצמו את התפקיד", וכי "ביזור והאצלת סמכויות גם בתוך תפקידי הלשכה, תוך הגבלת הכוח, יאפשר לכולנו להתנהל טוב יותר, להעמיק בתחומי הפעילות ולשמור על מינהל תקין ושקיפות, שהכרחיים לפעילות הלשכה, ולתפקידים הרגישים שאנו מבצעים". 

את הודעתו סיים חימי באמירה כי אין בכוונתו לקדם מועמד מטעמו לתפקיד. לפני שנבחר לתפקיד ראש הלשכה, הבטיח עו"ד חימי כי יפעל למינוי שופט ביהמ"ש העליון לשעבר, יורם דנציגר, כנציג הלשכה בוועדה. 

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו