גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא חושב שאי פעם נחליף לגמרי את השחיטה. תעשיות הבשר החי והמתורבת ישגשגו זו לצד זו"

סטיב לוין, דירקטור בבנק לאומי, המשמש כסגן יו"ר אחת מחברות הבשר המובילות בארה"ב, הצטרף כיו"ר לחברת מיט טק הישראלית, המתעתדת להנפיק בנאסד"ק ● בראיון בלעדי ל"גלובס" הוא מספר על שוק הבשר העתידי, ועל המצפון הנקי לחלוטין שלו

הדפסת בשר מתורבת / צילום: Amir Cohen, רויטרס
הדפסת בשר מתורבת / צילום: Amir Cohen, רויטרס

לפני כשבוע הודיעה מיט-טק, חברה ישראלית המפתחת שיטה להדפסה תלת ממדית של רקמת בשר למאכל (העשויה מתאים שעברו ריבוי במעבדה, "בשר מתורבת"), על כוונתה להנפיק בנאסד"ק. ההודעה הגיעה אחרי עלייה של 220% במניית מיט-טק מתחילת השנה, אז התמזגה לתוך השלד אופקטרא נדל"ן. מיט-טק , הנסחרת בשווי של 335 מיליון שקל, נמצאת עדיין בשלבי הפיתוח של נתח הבשר במעבדה. מייסד החברה הוא שרון פימה (ממייסדי חברת מדפסות התלת-ממד ננו דיימנשן).

יו"ר מיט טק מחודש מרץ האחרון הוא עו"ד סטיב לוין, דירקטור בבנק לאומי ולשעבר יו"ר לאומי ארה"ב, עורך דין מוביל בשיקגו, ובנוסף גם סגן יו"ר חברת הבשר הענקית OSI שאותה מנהל אביו, שלדון לוין. אז מדוע משקיע איש הבשר מזמנו וממרצו בתעשייה שבעצם נועדה להחליף את הבשר?

OSI הוקמה ב-1909, והייתה הספקית החיצונית הראשונה של רשת מקדונלדס ב-1955. היום יש לה 55 מפעלים בכ-22 מדינות בכל העולם והיא מעסיקה 22 אלף עובדים. רוב עיסוקה הוא בבשר, עם פעילות צדדית בתחומי הדגים, פירות ים, מוצרי קטניות וירקות, ואפילו טופו. לפני כשנה החלה לייצר כקבלן חיצוני את תחליפי הבשר הצמחיים של חברת Impossible Foods.

תחום תחליפי הבשר לוהט בימים אלה, כפי שאפשר לראות משוויה בנאסד"ק של חברת ביונד מיט, הנסחרת לפי שווי של מעל 8 מיליארד דולר, על צפי להכנסות של 450-500 מיליון דולר ב-2020. חלופות לבשר הן אטרקטיביות משיקולים מוסריים (לגבי עצם הרג בעלי החיים, כמו גם תנאי הגידול הקשים), שיקולי בריאות ושיקולי איכות הסביבה. יש המדברים על סופה של תעשיית הבשר, וגם מיט טק עצמה, שנמנעת מלבקר את תעשיית הבשר, רומזת במצגת שלה כי גם את הכרכרות עם הסוסים החליפה טכנולוגיה מודרנית יותר.

"נראה גם צריכה של חלבונים מחרקים למשל"

מיט טק מעניינת לא רק את לוין, ונזכיר כי קיבלה השקעה גם מרשת השיווק רמי לוי ומקבוצת אדום, יבואנית הבשר.

בראיון בלעדי ל"גלובס" אומר לוין כי "התחלנו לייצר תחליפי בשר צמחוניים לפני שנים, הרבה לפני שזה נהיה פופולרי", בהתייחסו לקבוצת OSI. "יש בכל העולם רעב גדול לחלבון, ותעשיית החלבון מן החי אמנם נמצאת בצמיחה, אך לא תוכל לספק את כל הביקוש לחלבון מזין ואיכותי בשנים הקרובות. זה לא בר קיימא. מצד שני, אני לא חושב שאי פעם נחליף לגמרי את השחיטה. התעשיות ישגשגו זו לצד זו".

מה הוביל אותך אל מיט טק?
"ישנן היום 40-50 חברות שמייצרות תחליפי בשר; מעטות מאוד עושות אותו ממש מתאי בשר, ומעטות עוד יותר מציעות בשר שאמור להיות דומה לנתח מן החי, ולא לקציצה. אני חושב שבשר מתורבת הוא אופציה מעולה עבור מי שלא צמחוני. יש כל מיני מיתוסים לגבי הבריאות של מוצרי מזון - האם הם עתירי שומן, מעודדים התפתחות של מחלות שיכולות לעבור לבני אדם, מעודדים עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה. אבל מלבד מיתוסים, יש גם בעיות אמיתיות. בשר משובט (cultured, עשוי מתאים מהחי, ג' ו') מאפשר שליטה בתהליך ההכנה, תוך מניעת זיהומים, בקרה מדויקת על רמות השומן וחיסכון באנטיביוטיקה.

"אני חושב שחברות מתעשיית הבשר הקלאסי יהיו חייבות להשקיע בבשר משובט וגם בחלבון מהצומח, אם הן חכמות, כי העתיד יכלול את כל המגוון. צפוי גם גיוון בצריכה של מזון מהחי, למשל במקומות שבהם יש פחות שטחים פתוחים, פחות מים ותעשיית בשר פחות מבוססת, נראה כנראה צריכה של חלבונים מחרקים למשל".

הבשר המתורבת יחליף את בשר השחיטה?
"תעשיית הבשר בעייתית לאיכות הסביבה, אך גם ביטולה באופן פתאומי לא יתרום לקיימות. פרות מייצרות יותר מדי גז מתאן, שגורם להתחממות הגלובלית, אבל אם פתאום ייפסק כל הייצור של המתאן מפרות, גם זה יפגע בשכבת האוזון. צריך לעשות דברים בצורה מאוזנת".

האם מבחינת התרבות הארגונית, אותה חברה יכולה לעסוק בתעשיית הבשר הנשחט לצד בשר משובט, שזה בעצם ביוטק - בחדרים נקיים, מנוהל על ידי מדענים?
"אני חושב שפחות סביר שחברה כזו תצמח בתוך חברת מזון קלאסית, אלא עדיף להשקיע בחברה חיצונית, כך שכל חברה פועלת באופן שמתאים לה".

אנחנו חגים סביב הנושא של המוסריות של תעשיית הבשר. אין מנוס מלשוחח על זה.
"מוסריות? מה, בגלל שהורגים חיות? לא, אין לי שום בעיה עם זה. אנשים בוחרים מה הם רוצים לאכול, ואם מסיבה כלשהי הם רוצים להיות צמחונים, זה בסדר. אז אנחנו נספק להם מוצרים צמחוניים. אני לא מרגיש אחראי לעניין המוסרי. אם לא יהיה ביקוש לבשר, נפסיק לייצר אותו. אך נמשיך לספק בשר כל עוד יש ביקוש".

קרה לך שחברים העירו לך על מעורבות בתעשייה שיש איתה בעיה מוסרית לשיטתם, או שספגת ביקורת, מחאות או אף התקפות אישיות מצמחונים?
"מעולם לא".

התפרצויות רבות של מחלת הקורונה היו דווקא בתעשיית הבשר בארה"ב. לך מושג מדוע?
"כמו אצל רוב המתחרים שלנו, גם אצלנו ב-OSI היו התפרצויות, אבל מבוקרות ולא בכל המפעלים. לא יודע למה זה קרה דווקא בתעשיית הבשר, אבל מאמין שיום אחד נדע. תמיד חשוב שיהיה כמה שפחות מגע אנושי במזון, וכמה שיותר אוטומציה. אנחנו עובדים על זה, ובמקביל מאוד חשוב לנו למצוא משרות אחרות עבור העובדים שלנו. אי אפשר לעבור לאוטומציה בלי לדאוג לעובדים". 

"אחד מתפקידי הראשונים בבנקאות: לשלוח לשריפה כסף שיצא מהמחזור"

כאמור, לצד תפקידיו בחברת הבשר המשפחתית ובמיט טק, לוין מכהן כדירקטור בבנק לאומי, לאחר שבעבר שימש כיו"ר שלוחת הבנק בארה"ב.

איך זה השתלב בקריירה שלו? "במשך כל הקריירה שלי אני בעיקר עורך דין בשיקגו, עם גיחות לתחומי המזון, הבנייה, הבנקאות והביטוח. עם בנק לאומי אני עובד במשרות שונות כבר 15 שנה. הייתי יו"ר לאומי ארה"ב וראש הוועדה המייעצת לשיווק הבנק בשיקגו", הוא מספר.

"התפקיד הראשון שלי בעולם הבנקאות היה בתיכון. הייתי פקיד ואחר כך הייתי אחראי לספור את הכסף ולשלוח לשריפה כסף שיצא מהמחזור".

זה תפקיד שדורש יושר ומשמעת. לא לקחת כסף שממילא הולך להישרף?
"למעשה, מרוב שעמום בתפקיד הזה חשבתי על מגוון דרכים שבהן אנשים יכולים לגנוב כסף מהבנק. במקום ליישם, העליתי את הרשימה על הכתב והגשתי אותה לבוס, ואחרי כמה זמן הגיעו מהמשטרה לשאול אותי שאלות, לכאורה על הפרצות שמצאתי, אבל אני בטוח שבפועל הם בדקו גם אותי".

ב-1980 החל משרד עורכי הדין שלו להיות מעורב בגיוס כספים לחברות סטארט-אפ ישראליות, וזאת "בעיקר מספורטאים מקצועיים". כך נוצר הקשר הישראלי, אותו פיתח לוין גם לפעילות פוליטית במסגרת ארגון AIPAC  לקשרי ישראל-ארה"ב. אחרי הקמת משרד עוה"ד העצמאי שלו, החל לייצג בנקים והחל לעבוד עם לאומי, עליו הוא אומר: "בנק לאומי מתפתח עם השנים. יש לו חזון מרשים והנהלה מצוינת בכל הדרגים". 

מהן המגמות המשמעותיות בעולם הבנקאות היום?
"ללא ספק הבנקאות הדיגיטלית. אני עוד זוכר שהיינו צריכים להדפיס תשקיפים, והם נערמו בערימות על הרצפה של הסניף".

נראה שאנחנו לקראת משבר כלכלי. איך לאומי נערך?
"אני לא חושב שלבנק תהיה פחות פעילות כלכלית בשנים הקרובות, אלא שתהיה פעילות כלכלית אחרת. אני סבור שלאומי נערך לקורונה מעולה, והמשיך לתת שירות לכל אורך התקופה. תהיה בעיה של חובות במערכת שמתרחשת כשרמות הריבית נמוכות". 

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה