גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל על בדרך להלאמה, משפחת בורוביץ' צפויה לאבד את השליטה בחברה

חברת התעופה בחרה במתווה של משרד האוצר, שלפיו היא תקבל 250 מיליון דולר בערבות של 75% מהמדינה יחד עם הנפקה של 150 מיליון דולר בבורסה

אל על בחרה במתווה ההלאמה: החברה תלך על מתווה שלפיו היא תקבל 250 מיליון דולר בערבות של 75% מהמדינה יחד עם הנפקה של 150 מיליון דולר בבורסה.

המניות שלא יירכשו על ידי הציבור יירכשו על ידי המדינה ובכך תדולל הבעלות של משפחת מוזס-בורוביץ', שמחזיקה ב-38% ממניות החברה. אם לא ירכשו המניות על ידי הציבור המדינה מתכוונת למנות נאמן שינהל את החברה לפרק זמן קצוב של כ-3 שנים. בדיווח לבורסה, ציינה אל על כי המדינה תתחייב לרכוש את המניות שלא יירכשו על ידי הציבור לפי השער הממוצע בחודש מאי 2020.

אל על בעצם מוותרת על האופציה השנייה: הלוואה של 400 מיליון דולר בערבות מדינה של 82.5%, מתווה שבו על הבעלים היה להזרים 150 מיליון שקל.

כעת אל על, שכל 45 מטוסיה מושבתים מפעילות, צריכה להגיע להסכם עם ועדי העובדים. ההסכם צריך לשקף את ההתייעלות שאליה נדרשת החברה: קיצוצים בכשליש מפעילותה, כולל בכוח האדם המונה 6,300 עובדים - 95% מהם בחל"ת כיום. טייסי החברה, המשוכה הגבוהה ביותר עבור ההנהלה, הצהירו זה מכבר על השאיפה שלהם להחליף את בעלי החברה והביעו תמיכה במתווה של משרד האוצר.

"יישום המתווה שנבחר, טעון התקשרות בהסכם מימון, יישום הסדרים בין המדינה והגורם המממן וכן תנאים נוספים, הכוללים, בין השאר, חתימה על הסכמים קיבוציים עם העובדים אשר ישקפו התייעלות נדרשת וכן אישור הממשלה ועדת הכספים של הכנסת", כתבה אל על בדיווח לבורסה. "כמו כן, לצורך ביצוע ההנפקה האמורה נדרש אישור אסיפת בעלי המניות של החברה להגדלת הון המניות הרשום שלה וכן פרסום תשקיף הנפקה על ידי החברה (אשר החברה מעריכה כי יהיה מבוסס על הדוחות הכספיים של החברה לרבעון השני לשנת 2020). ההחלטה התקבלה לאחר בחינה של מכלול השיקולים והנסיבות הרלוונטיים ביחס לשני מתווי הסיוע שהיו על הפרק. יצוין, כי אין ודאות כי הפעולות והתנאים הנדרשים לצורך יישומו המלא של המתווה, אכן יושלמו" .

במכתב לעובדים לגבי מתווה הסיוע שנבחר, כתב מנכ"ל אל על אוסישקין כי "המתווה הזה הוא הטוב ביותר עבור אל על מבין שני המתווים שהציעה המדינה. ההחלטה התקבלה בסיומו של תהליך מורכב ומעמיק אשר הסתיים היום, לאחר בחינה של מכלול השיקולים והנסיבות הרלוונטיים ביחס לשני מתווי הסיוע שהיו על הפרק. כפי שכתבתי לכם בעבר, העמדת הסיוע גם במתווה שנבחר מחייבת לחתום על הסכם התייעלות עם נציגי ארבעת הוועדים באל על. ללא חתימה על הסכם ההתייעלות, לא נוכל להבטיח את עתידנו. עלינו לסכם את הפרטים בנוגע להלוואה ולערבות מול הבנק והמדינה, לקבל את אישור מוסדות המדינה ולגבש את תהליך ההנפקה לציבור. בהמשך נוכל להיערך ליום בו תחודש, גם אם באופן הדרגתי, תנועת הנוסעים בין המדינות בהתאם בתקווה להשתלטות מהירה על מגפת הקורונה".

על רקע הודעת דירקטוריון אל על, משרד התחבורה מפרסם כי שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מירי רגב נועדה אמש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ודנה עמו בתסריט לפיו חברת אל על תגיע לשליטת המדינה. ראש הממשלה נתניהו הנחה את השרה רגב להיערך גם לאפשרות של קריסת החברה בתיאום עם שר האוצר ישראל כ"ץ. כעת צפויה המדינה להחזיק בחברת התעופה הלאומית לתקופה קצרה ולאתר משקיעים שירכשו את החברה.

לפי הודעת משרד התחבורה השרה רגב "ניסתה בכל כוחה לקדם מתווה שיאפשר את המשך פעילות החברה בשליטתה של בורוביץ' אלא שבימים האחרונים הלכה האופציה לאחזקת אל על על ידי המדינה למוחשית מה שהביא כאמור לביצוע ההיערכות על ידי משרד התחבורה למהלך".

לפי רגב המטרה היא לשמור על עצמאותה של אל על. "השקענו מאמצים רבים לשמור אותה בתצורתה הנוכחית אך משלא מסתייע הדבר, נפעל עכשיו כדי למצוא לה ניהול אחראי ובטוח, שיעזור לה לצלוח את האתגרים חסרי התקדים, העוברים על ענף התעופה כולו".

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

מוועד הטייסים נמסר: "אנו מברכים על ההחלטה האמיצה שקיבל הדירקטוריון הערב, אשר קיבל את ההחלטה המצופה ממנו. כפי שאמרנו עם תחילת המשבר, הפתרון להצלת החברה חייב להיות מבוסס על התחייבות של בעלי מניות אשר יזרימו את ההון הדרוש להפעלת החברה זאת מתוך הבנה כי הפתרון נועד למנוע זריקה של כסף טוב אחרי כסף רע".

איש עסקים ישראלי מעוניין לרכוש את אל על

בתוך כך, חברת כנפיים קיבלה הצעה לרכישת חלקה באל על. הקונה, שלא מעוניין להיחשף, הוא איש עסקים ותורם ישראלי, המתגורר בארץ ומניעיו, לפי גורמים, הם ציוניים בשילוב עם אהבת המותג אל על הנושא את דגל ישראל.

נשמע נאיבי למדי, אבל אותם גורמים מתעקשים שזה מה שמושך את האיש לחברת התעופה הגדולה בישראל דווקא בשעה קשה זו. יתרה מכך אומרים, שאותו איש מרבה לתרום לחברות ישראליות, ודרך רכישת החברה הוא יכול לתרום דרך עשייה: "הוא בא ממקום של לעשות טוב לחברה שדגל ישראל מתנוסס על זנב מטוסיה ולעובדים שלה, ולא ממקום של עסקה שתניב לו רווחים, לפחות לא בשלב זה". הסכום שמציע אותו קונה לא נחשף, אבל המתווה המוצע הוא ללא מצגים, כלומר AS IS. הצעת הרוכש תקפה גם אחרי שאל על בחרה במתווה של הלאמה.

אותו אדם פנה לתא"ל במיל ראם עמינח בכדי שיסגור עבורו את העסקה. עמינח מעורה בחברות שבהן המדינה מחזיקה מניית זהב, ויש שלוש כאלה, אל על, כי"ל וצים - בשתי האחרונות עמינח אף משמש כדירקטור. המשמעות של מניית הזהב היא שבמקרה של העברת בעלים, נדרש אישור של המדינה. מניית הזהב גם קובעת כי הרוכש של החברה שמוגדרת כנס אסטרטגי יהיה תושב ישראל.

לשאלה האם לרוכש יש כיס עמוק דיו כדי לממן את החברה במצבה אומר הגורם כי "מי שרוצה להיכנס למגרש הזה, יודע שהוא צריך לשים לפחות 100 מיליון דולר, כולל הקנייה והסכום שיידרש להפעיל את החברה בשלב ראשון. חלק גדול מהמספרים נובע מההתנהלות של החברה, ניהול אחר יכול להביא את החברה למקום אחר. גם אם כרגע אין היענות למכור את החברה, הקונה רוצה להיות מוכן גם אם וכאשר יהיה שלב שהחברה תועמד למכירה".

עוד כתבות

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

נואה ווייל קוטף את גלובוס הזהב על משחקו ב''הפיט'' בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

ההיגיון העסקי של הדרמה הרפואית: איך ד"ר אחד שווה יותר מעשרה דרקונים

ענקיות הסטרימינג מנסות לייצר "אירועים" טלוויזיוניים עם סדרות שעולות סכומים מטורפים כדי לצרף מנויים חדשים ● ובינתיים "הפיט" של HBO Max, שנחת בישראל, מוכיחה שוב שהפרוצדורה הרפואית הישנה והטובה היא עדיין אחד הנכסים המניבים ביותר על המסך

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמש"ית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

חגיגת המימושים בבורסה, והשכירים שהפכו למיליונרים – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● סקירה שפרסם בנק אוף אמריקה, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית ● וגם: יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1% ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007, גילתה כי בקשתה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים כי מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית, חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות, אך הוא עלול להתרחב אם אי-היציבות במזרח התיכון תימשך

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

שבעה דברים שכדאי לוודא שעשינו - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"