גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל על בדרך להלאמה, משפחת בורוביץ' צפויה לאבד את השליטה בחברה

חברת התעופה בחרה במתווה של משרד האוצר, שלפיו היא תקבל 250 מיליון דולר בערבות של 75% מהמדינה יחד עם הנפקה של 150 מיליון דולר בבורסה

אל על בחרה במתווה ההלאמה: החברה תלך על מתווה שלפיו היא תקבל 250 מיליון דולר בערבות של 75% מהמדינה יחד עם הנפקה של 150 מיליון דולר בבורסה.

המניות שלא יירכשו על ידי הציבור יירכשו על ידי המדינה ובכך תדולל הבעלות של משפחת מוזס-בורוביץ', שמחזיקה ב-38% ממניות החברה. אם לא ירכשו המניות על ידי הציבור המדינה מתכוונת למנות נאמן שינהל את החברה לפרק זמן קצוב של כ-3 שנים. בדיווח לבורסה, ציינה אל על כי המדינה תתחייב לרכוש את המניות שלא יירכשו על ידי הציבור לפי השער הממוצע בחודש מאי 2020.

אל על בעצם מוותרת על האופציה השנייה: הלוואה של 400 מיליון דולר בערבות מדינה של 82.5%, מתווה שבו על הבעלים היה להזרים 150 מיליון שקל.

כעת אל על, שכל 45 מטוסיה מושבתים מפעילות, צריכה להגיע להסכם עם ועדי העובדים. ההסכם צריך לשקף את ההתייעלות שאליה נדרשת החברה: קיצוצים בכשליש מפעילותה, כולל בכוח האדם המונה 6,300 עובדים - 95% מהם בחל"ת כיום. טייסי החברה, המשוכה הגבוהה ביותר עבור ההנהלה, הצהירו זה מכבר על השאיפה שלהם להחליף את בעלי החברה והביעו תמיכה במתווה של משרד האוצר.

"יישום המתווה שנבחר, טעון התקשרות בהסכם מימון, יישום הסדרים בין המדינה והגורם המממן וכן תנאים נוספים, הכוללים, בין השאר, חתימה על הסכמים קיבוציים עם העובדים אשר ישקפו התייעלות נדרשת וכן אישור הממשלה ועדת הכספים של הכנסת", כתבה אל על בדיווח לבורסה. "כמו כן, לצורך ביצוע ההנפקה האמורה נדרש אישור אסיפת בעלי המניות של החברה להגדלת הון המניות הרשום שלה וכן פרסום תשקיף הנפקה על ידי החברה (אשר החברה מעריכה כי יהיה מבוסס על הדוחות הכספיים של החברה לרבעון השני לשנת 2020). ההחלטה התקבלה לאחר בחינה של מכלול השיקולים והנסיבות הרלוונטיים ביחס לשני מתווי הסיוע שהיו על הפרק. יצוין, כי אין ודאות כי הפעולות והתנאים הנדרשים לצורך יישומו המלא של המתווה, אכן יושלמו" .

במכתב לעובדים לגבי מתווה הסיוע שנבחר, כתב מנכ"ל אל על אוסישקין כי "המתווה הזה הוא הטוב ביותר עבור אל על מבין שני המתווים שהציעה המדינה. ההחלטה התקבלה בסיומו של תהליך מורכב ומעמיק אשר הסתיים היום, לאחר בחינה של מכלול השיקולים והנסיבות הרלוונטיים ביחס לשני מתווי הסיוע שהיו על הפרק. כפי שכתבתי לכם בעבר, העמדת הסיוע גם במתווה שנבחר מחייבת לחתום על הסכם התייעלות עם נציגי ארבעת הוועדים באל על. ללא חתימה על הסכם ההתייעלות, לא נוכל להבטיח את עתידנו. עלינו לסכם את הפרטים בנוגע להלוואה ולערבות מול הבנק והמדינה, לקבל את אישור מוסדות המדינה ולגבש את תהליך ההנפקה לציבור. בהמשך נוכל להיערך ליום בו תחודש, גם אם באופן הדרגתי, תנועת הנוסעים בין המדינות בהתאם בתקווה להשתלטות מהירה על מגפת הקורונה".

על רקע הודעת דירקטוריון אל על, משרד התחבורה מפרסם כי שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מירי רגב נועדה אמש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ודנה עמו בתסריט לפיו חברת אל על תגיע לשליטת המדינה. ראש הממשלה נתניהו הנחה את השרה רגב להיערך גם לאפשרות של קריסת החברה בתיאום עם שר האוצר ישראל כ"ץ. כעת צפויה המדינה להחזיק בחברת התעופה הלאומית לתקופה קצרה ולאתר משקיעים שירכשו את החברה.

לפי הודעת משרד התחבורה השרה רגב "ניסתה בכל כוחה לקדם מתווה שיאפשר את המשך פעילות החברה בשליטתה של בורוביץ' אלא שבימים האחרונים הלכה האופציה לאחזקת אל על על ידי המדינה למוחשית מה שהביא כאמור לביצוע ההיערכות על ידי משרד התחבורה למהלך".

לפי רגב המטרה היא לשמור על עצמאותה של אל על. "השקענו מאמצים רבים לשמור אותה בתצורתה הנוכחית אך משלא מסתייע הדבר, נפעל עכשיו כדי למצוא לה ניהול אחראי ובטוח, שיעזור לה לצלוח את האתגרים חסרי התקדים, העוברים על ענף התעופה כולו".

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

מוועד הטייסים נמסר: "אנו מברכים על ההחלטה האמיצה שקיבל הדירקטוריון הערב, אשר קיבל את ההחלטה המצופה ממנו. כפי שאמרנו עם תחילת המשבר, הפתרון להצלת החברה חייב להיות מבוסס על התחייבות של בעלי מניות אשר יזרימו את ההון הדרוש להפעלת החברה זאת מתוך הבנה כי הפתרון נועד למנוע זריקה של כסף טוב אחרי כסף רע".

איש עסקים ישראלי מעוניין לרכוש את אל על

בתוך כך, חברת כנפיים קיבלה הצעה לרכישת חלקה באל על. הקונה, שלא מעוניין להיחשף, הוא איש עסקים ותורם ישראלי, המתגורר בארץ ומניעיו, לפי גורמים, הם ציוניים בשילוב עם אהבת המותג אל על הנושא את דגל ישראל.

נשמע נאיבי למדי, אבל אותם גורמים מתעקשים שזה מה שמושך את האיש לחברת התעופה הגדולה בישראל דווקא בשעה קשה זו. יתרה מכך אומרים, שאותו איש מרבה לתרום לחברות ישראליות, ודרך רכישת החברה הוא יכול לתרום דרך עשייה: "הוא בא ממקום של לעשות טוב לחברה שדגל ישראל מתנוסס על זנב מטוסיה ולעובדים שלה, ולא ממקום של עסקה שתניב לו רווחים, לפחות לא בשלב זה". הסכום שמציע אותו קונה לא נחשף, אבל המתווה המוצע הוא ללא מצגים, כלומר AS IS. הצעת הרוכש תקפה גם אחרי שאל על בחרה במתווה של הלאמה.

אותו אדם פנה לתא"ל במיל ראם עמינח בכדי שיסגור עבורו את העסקה. עמינח מעורה בחברות שבהן המדינה מחזיקה מניית זהב, ויש שלוש כאלה, אל על, כי"ל וצים - בשתי האחרונות עמינח אף משמש כדירקטור. המשמעות של מניית הזהב היא שבמקרה של העברת בעלים, נדרש אישור של המדינה. מניית הזהב גם קובעת כי הרוכש של החברה שמוגדרת כנס אסטרטגי יהיה תושב ישראל.

לשאלה האם לרוכש יש כיס עמוק דיו כדי לממן את החברה במצבה אומר הגורם כי "מי שרוצה להיכנס למגרש הזה, יודע שהוא צריך לשים לפחות 100 מיליון דולר, כולל הקנייה והסכום שיידרש להפעיל את החברה בשלב ראשון. חלק גדול מהמספרים נובע מההתנהלות של החברה, ניהול אחר יכול להביא את החברה למקום אחר. גם אם כרגע אין היענות למכור את החברה, הקונה רוצה להיות מוכן גם אם וכאשר יהיה שלב שהחברה תועמד למכירה".

עוד כתבות

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המפולת בחברות התוכנה הגיעה לת"א: המניות שנופלות בחדות

ת"א 35 עולה בכ-0.3%, ת"א 90 יורד ב-1% ● מניות התוכנה קורסות בעקבות וול סטריט אתמול: מטריקס, פורמולה וואן טכנלוגיות נופלות בכ-15% ● מייקל ברי: קריסת הביטקוין עלולה להתפתח ל“ספירלת מוות” שמזינה את עצמה ●  הזהב מעל 5,000 דולר לאונקייה, למרות רכבת ההרים - הבנקים הגדולים בטוחים שמחירו יזנק מעל ל-6,000 דולר

בורסת תל אביב. שינויים במדד ת''א 35 / צילום: Shutterstock

רף השווי הוכפל: מלך חוות השרתים או אימפריית מחשוב בדרך למדד ת"א 35

בתוך שנה וחצי בלבד זינק השווי הנדרש לכניסה למדד הדגל, לכ־13 מיליארד שקל ● אם לא תשלוף שפן מהכובע, תפנה דמרי את מקומה במדד למגה אור של צחי נחמיאס או לענקית המחשוב מטריקס (ואולי אף לשתיהן) ● גלובס עם השינויים המסתמנים במדדים המובילים

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

לאחר קמפיין החוצות נגדו: צביקה נווה תובע 10 מיליון שקל מאלכס סקלר

נווה הגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו תביעה נגד סקלר וחברות הפרסום, בטענה כי קמפיין שלטי החוצות שערכו נגדו כלל פרסומים שקריים שפגעו במוניטין שלו, בעסקיו ובחיי הפרט שלו, ונועד להרתיעו מתמיכה בגרושתו של סקלר בהליכים המשפטיים שהיא מנהלת נגדו

כמה שווה סל ההטבות שמציעה תדהר בפרויקט בשכונת ביצרון בתל אביב?

המבצע בשכנות ביצרון ששווה מאות אלפי שקלים לרוכשים

החברות תדהר ומבנה השיקו מבצע "חד־פעמי" בפרויקט הסוללים בשכונת ביצרון בתל אביב, הכולל סבסוד משכנתא, הנחות של מאות אלפי שקלים, מחסן במתנה והטבות נוספות ● בדקנו מה באמת שווה סל ההטבות - וכמה כסף הוא חוסך בפועל ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: שלומי יוסף

מודי'ס נותנת להפניקס דירוג מעל מדינת ישראל, ומשדרגת גם את תחזית הדירוג לבנקים

אחרי שהעלתה בסוף השבוע את תחזית הדירוג של ישראל מגיע השלב המשלים ● הפניקס זוכה לעלייה בדירוג לרמה בינלאומית שהיא מעל הדרגה של המדינה עצמה, מהלך שנחשב מפתיע ● במקביל היא העלתה גם את תחזית הדירוג לבנקים ●  בבורסה מניות הפיננסים מזנקות היום

חנוך מילביצקי, הליכוד שמונה אפס אפס, קול ברמה, 28.01.26 / צילום: מתוך אתר הכנסת

האם יבוא החמאה הביא דווקא להתייקרות שלה?

ההתנגדות לרפורמה במשק החלב עולה על טורים גבוהים - ויש מי שמזהירים מפני גורל דומה לזה של החמאה • אבל מה באמת קרה כשפתחו את שוק החמאה ליבוא? • המשרוקית של גלובס

יובל באר אבן, מגדל / צילום: גל חרמוני

מנהל ההשקעות הבכיר שמעריך: מה יקרה השנה בת"א ועד לאן יגיע השקל?

יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים בחברת הביטוח מגדל, מעריך כי התמחור של הבורסה המקומית "נדיב - אבל ביחס לשאר העולם הוא בסדר" ● לדבריו, למרות העליות החדות בשנים האחרונות, "נדיר שיש מפולת בגלל תמחור גבוה" ● ומדוע הוא ממליץ דווקא על מניות שכבר קפצו?

קרן נויבך / צילום: מיכה לובטון

התוכנית שיורדת לאחר 17 שנה: קרן נויבך מסיימת להגיש את "סדר יום" ברשת ב'

העיתונאית קרן נויבך מסיימת את תפקידה כמגישת התוכנית "סדר יום" בכאן חדשות ברשת ב' ● נויבך תמשיך את עבודתה בתאגיד השידור הישראלי, ותעמיק ביצירה דוקומנטרית ובהסכת יומי, שיעלה בחודשים הקרובים לשידור

דונלד טראמפ וולדימיר פוטין / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

לא רק איראן: מרוץ החימוש הגרעיני המתחדש שיעלה לארה"ב כטריליון דולר

אמנת סטארט, שגובשה לאחר המלחמה הקרה במטרה להגביל את ארסנל הגרעין של ארה"ב ורוסיה, תפקע השבוע ● מוסקבה מחזיקה אומנם ביתרון כמותי, אבל טראמפ מהמר על "סדר עולמי חדש" שכולל את סין - שגם היא, מצידה, דוהרת קדימה עם מאות ראשי קרב גרעיניים

תחליפי חלב / צילום: דרור מרמור

שביתת הרפתנים מזניקה את רכישות תחליפי החלב בעשרות אחוזים ויותר

ברשתות השיווק מדווחים על עלייה בצריכת מוצרי חלב אלטרנטיביים על רקע השיבושים באספקת החלב, ואף צופים גידול של 100% בהמשך השבוע ● כיום, שוק התחליפים מגלגל בישראל כ־600 מיליון שקל בשנה ● האם מדובר בפתרון זמני למשבר האספקה, או בשינוי הרגלים

תומר גלאם, ראש עיריית אשקלון / צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי

ראש עיריית אשקלון תומר גלאם נחקר בחשד לשחיתות

ראש עיריית אשקלון, תומר גלאם, הוא ראש העירייה שעוכב לחקירה ביום שני בחשד לשחיתות ● יחד איתו עוכבו לחקירה גם עוזריו וראשי אגפים בעירייה ● עפ"י החשד, כספי תרומות שקיבלה העירייה במלחמה הועברו לאנשי עסקים ולספקים המקורבים לגלאם, תמורת טובות הנאה שקיבלו בכירים בעירייה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מניית AMD נופלת בחדות בפרנקפורט

השקת כלים אוטונומיים מתקדמים של אנתרופיק גרמה לזעזוע, וכ-300 מיליארד דולר נמחקו משווי השוק של סקטור התוכנה ● מייקל ברי: קריסת הביטקוין עלולה להתפתח ל"ספירלת מוות" שמזינה את עצמה • הזהב מעל 5,000 דולר לאונקיה ● דריכות בוול סטריט לקראת דוחות אלפאבית הלילה

וורן באפט / צילום: ap, Richard Drew

לפני שפרש: האם ההימור האחרון של וורן באפט משתלם?

בשנים האחרונות, ברקשייר צברה הר של מזומנים, לא רכשה כמעט מניות וביצעה מעט מאוד רכישות עצמיות של מניותיה ● אבל לפני שפרש, וורן באפט השקיע למעלה מ-58 מיליארד דולר בסקטור אחד ●  כעת, ההשקעה הזו מתחילה להוכיח את עצמה

חלפים לרכב / צילום: Reuters

שוק החלפים רותח: קרן לגאסי רוכשת שליטה במ. פינס בחצי מיליארד שקל

חודש אחרי האקזיט של משפחת כדורי בחברת המאגר חלפים שנמכרה לידי יבואנית הרכב UMI, קרן ההשקעות הפרטיות רוכשת שליטה ביבואנית חלקי החילוף של משפחת פינס – לפי שווי מוערך של כ-700 מיליון שקל ● בעבר התעניינה בש. פינס גם קרן אייפקס של זהבית כהן

דיון בבג''ץ

בג"ץ קבע בדיון נוסף כי מינוי נציב שירות המדינה אינו מחייב הליך תחרותי

ההחלטה היא בניגוד לפסק הדין המקורי בו נקבע כי הליך המינוי מחייב הליך תחרותי בין מועמדים ● דעת המיעוט יוצגה ע"י  נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטת דפנה ברק-ארז ● התנועה לאיכות השלטון: "נסיגה משמעותית מעקרונות המנהל התקין"

בנין משרד האוצר בירושלים / צילום: רפי קוץ

התפוררות חוק ההסדרים היא לפני הכול התפוררות אגף התקציבים

במשך עשורים חוק ההסדרים שימש כדרך כמעט יחידה להעביר רפורמות משמעותית במשק, כשאגף התקציבים חזק נתן לו רוח גבית ● השנה המצב השתנה - ומי שמחפש את הסיבה להתפוררות החוק השבוע, צריך להסתכל על החולשה הבלתי נתפסת של מי שבעבר נתפסו כ"נערי אוצר כל-יכולים"

מזמינים פחות חופשות / צילום: Shutterstock

מזמינים פחות חופשות, אבל משלמים יותר: מאחורי המספרים בענף התיירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידה במספר העסקאות בענף התיירות - אך על עלייה בגובה עסקה ממוצעת

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

רפורמת החלב לא פוצלה מחוק ההסדרים

התאחדות יצרני החלב הודיעה אתמול כי העיצומים באספקת החלב יוקפאו באופן זמני "על מנת לאפשר מיצוי הליכים" ● במקביל, בוועדת הכנסת החליטו לא לפצל את הרפורמה, והיא עברה לוועדה למיזמים ציבוריים ● מוקדם יותר הצהיר שר האוצר סמוטריץ' כי יחתום בקרוב על צו לביטול מכסים בשוק החלב לפרק זמן ממושך

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם ליקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

איראן מסלימה את המתיחות: עוד כטב"ם שוגר, ארה"ב לא הגיבה

מקור ערבי: שיחות המו"מ בין ארה"ב לאיראן יתקיימו ביום שישי בעומאן ● גורם בכיר בארמון המלוכה הסעודי: "המו"מ עם איראן - רק משיכת זמן" ● באיראן טוענים: הכטב"ם שהופל ע"י צבא ארה"ב "השלים משימת מעקב במים בינלאומיים" ● קצין מילואים נפצע קשה מירי מחבלים בצפון הרצועה ● עדכונים שוטפים

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

המשרד לאיכות הסביבה, האוצר ועיריית רמת גן סיכמו על העתקת הספארי אך שכחו את רמ"י

השרה עידית סילמן חתמה עם ראש העיר רמת גן על הסכם עקרונות להעתקת הספארי לפארק אריאל שרון, אך נציגי רמ"י ומינהל התכנון טרם אישרו את התוכנית ● "ההסכם נועד בעיקר למצלמות", התבטא בחריפות סגן ראש העיר, "תועלת לא תצמח לתושבי הערים הסובבות את הפארק המטרופוליני"