גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוכנית הרכישות של בנק ישראל תעזור בעיקר לחברות ש'חטפו' במשבר, כמו גזית גלוב, מליסרון, אלבר ואלדן"

"בטווח הקצר אין ספק שיהיה סנטימנט חיובי בשוק, אבל בטווח הבינוני נהיה כבר יותר תלויים במצב הכלכלה הריאלית", אומר דודי רזניק מלאומי שוקי הון ● רפי גוזלן, אי.בי.אי: "אם בנק ישראל יראה צורך, הוא יוכל להגדיל את התוכנית"

ד"ר אמיר ירון / צילום: יונתן בלום
ד"ר אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

שוק החוב הקונצרני המקומי הגיב אתמול בצהלה להודעתו ההיסטורית של בנק ישראל על כך שיתחיל לרכוש לראשונה איגרות חוב של חברות במסגרת המסחר בבורסת תל אביב, כחלק מהניסיון להתמודד עם המשבר בשווקים בעקבות התפשטות וירוס הקורונה.

לפי הודעת בנק ישראל, שהפתיעה את הפעילים בשוק, הוא מתכנן להשקיע 15 מיליארד שקל ברכישת אג"ח במסגרת המסחר בשוק, של חברות בדירוג A מינוס ומעלה. לפי הקריטריונים שהציב הבנק, האג"ח הפוטנציאליות לרכישה כוללות כ-75% משוק האג"ח הקונצרני המקומי, ששוויו כ-341 מיליארד שקל - כלומר, רכישות בשיעור של כ-6% משוק פוטנציאלי בהיקף של כ-255 מיליארד שקל.

בעקבות ההודעה של הבנק בעניין, סיימו אתמול מדדי התל-בונד הבולטים את יום המסחר בעליות של 1.5%-2%, והיום (יום ג') נמשך הכיוון החיובי במדדים, עם עליות בטווח של 1%-2% - מה שהשלים למדדי תל-בונד עליות דו-יומיות של 2.5%-3.5%.

ביצועי מדדי אגח קונצרניות בולטים

הכיוון החיובי במסחר ביומיים האחרונים היה רוחבי, ובא לידי ביטוי גם במדדי אג"ח שבהם נסחרות סדרות שלא צפויות להיכלל בתוכנית הרכישה, כמו תל-בונד גלובל (מדד הכולל את סדרות האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות), שטיפס בתוך יומיים בכ-3%, כשמתחילת השנה הוא עדיין בולט לשלילה, עם שחיקה של כ-7% בערכו.

העליות הדו-יומיות בעקבות הודעת בנק ישראל קיזזו חלק מהירידות שהציגו מרבית מדדי התל-בונד הבולטים מתחילת השנה, לטווח העומד כעת על 1.5%-4%.

במבט קדימה, נראה כי האופטימיות שאחזה באפיק הקונצרני צפויה להמשיך ללוות אותנו, לפחות בזמן הקרוב.

"בנק ישראל הפתיע את השווקים"

דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, אמר כי "בנק ישראל הפתיע את השווקים, שלא ציפו שהוא יגיע כל כך מהר מבחינתו לאפיק הקונצרני, בסכום השקעה לא מבוטל, וראינו את התגובה לכך בעליות החדות שהציגו המדדים בעקבות ההודעה". להערכתו, "בטווח הקצר אין ספק שיהיה סנטימנט חיובי בשוק, אבל בטווח הבינוני נהיה כבר יותר תלויים במצב הכלכלה הריאלית".

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, הוסיף כי "הודעת הבנק הפתיעה, כי בניגוד למצב השוק בחודש מרץ, כיום הוא לא נמצא בסטרס גדול, ומה שקורה כרגע זה התאמות. השוק הבין שיש פה שינוי גדול, ובהמשך הוא ייגש לבחון את פרטי התוכנית, שכרגע טרם ידועים". גוזלן ציין בעניין זה כי "לא ידועים עדיין משך התוכנית, מגבלות אפשריות לפי היקפי הסדרה הנרכשת, זהות המנפיק, שאלת זיקת הפעילות של החברה לשוק בישראל ועוד".

גוזלן העריך כי "יכול להיות שהבנק החליט להקדים תרופה למכה, בעקבות הידרדרות המצב בעולם עם הורדת תחזיות צמיחה וגל התפשטות שני בישראל, ולכן הוא החליט לפעול לפני שהשוק עלול להיכנס לסטרס".

  • איך תשפיע התוכנית על המתרחש בשוק הקונצרני?

רזניק: "זה צעד חיובי לשוק, אבל לגבי מידת השפעתו - היא תלויה במשך המשבר ובעומקו. התוכנית מאוד תעזור בעיקר לחברות ש'חטפו' במהלך המשבר ועומדות בקריטריונים שהציב בנק ישראל, ובהן חברות מתחום הנדל"ן המניב, כמו גזית גלוב, מליסרון, שיכון ובינוי ועוד, חברות ליסינג דוגמת שלמה החזקות, אלבר ואלדן, וגם חברות התקשורת. אני מניח שהבנק יתרכז ברכישות של חברות ריאליות, ולא יקנה אג"ח של בנקים, שבמילא נסחרות במרווחים סבירים".

לדברי גוזלן, "השוק הקונצרני המקומי לא סחיר, וכדי לא לעשות בו זעזועים גדולים, צריך לפעול בצורה מדודה. יש סדרות שאין בהן בכלל מסחר יומי, ואפשר לראות שבמהלך המסחר יש ניירות, גם בהיקפים משמעותיים, שיכולים ליפול ב-4%-5% בעסקה של כמה עשרות אלפי שקלים. לכן, יש חשיבות לפרטי התוכנית, ועד שהם יתפרסמו, ניתן להעריך שהשוק יעשה התאמת מחירים נוספת".

  • איך תסייע התוכנית לחברות?

גוזלן: "התכנית טובה, ויש חברות, כמו חברות התקשורת וחברות השכרת הרכב, שהתוכנית תסייע להוריד את הסטרס הפיננסי שבו הן נמצאות, ואלה גם החברות שניירות הערך שלהן הגיבו חזק לתוכנית. בזכות התמיכה שהיא מספקת, השורה התחתונה של התוכנית היא תמיכה בתעסוקה ומניעת לחצים פיננסיים. אבל, התוכנית לא פותרת את המשבר, אלא מונעת הידרדרות נוספת שממנה יכולות לסבול החברות בגלל המשבר. אם בנק ישראל יראה צורך ויבין שההיקף הנוכחי לא מספיק, הוא יוכל להגדיל את התוכנית".

לדברי רזניק, "באמצעות הרכישות הבנק יסייע להורדת התשואות בשוק, וכך יקל על החברות בגיוס כסף בריביות סבירות ויעזור להן עם מחנק אשראי, כך שבסך הכל התוכנית טובה. העניין הוא שמדובר בעזרה פיננסית נקודתית, שלא יכולה לשנות את מצב הכלכלה הריאלית. אם יימשכו ההגבלות והסגרים, והנדל"ן המניב, למשל, ימשיך להיפגע, אז בהתאם, אותן חברות ימשיכו לסבול מהמשבר ועלויות המימון שלהן יתייצבו ברמות גבוהות יותר, ולא בטוח שרכישות כאלה יעזרו להן יותר מדי".

רזניק סבור כי "בסופו של דבר, החברות האלה יצטרכו לפגוש מציאות כלכלית שתתמוך בעסקים שלהם. בנק ישראל רוצה לספק להן טווח נשימה - מעין 'גשר פיננסי', שיסייע להן לחצות את הנהר הסוער שבו אנחנו נמצאים כיום".

"השוק נותר פתוח רק לחברות טובות"

למרות הטלטלה שעברה על השווקים בחודשים האחרונים, בעקבות התפשטות וירוס הקורונה ברחבי העולם, שוק גיוסי החוב של החברות בבורסת תל אביב המשיך להציג תפקוד ברמה גבוהה יחסית. מנתוני לאומי שוקי הון עולה כי בסיכום המחצית הראשונה של 2020, היקף הגיוסים בשוק האג"ח הקונצרניות הצטבר לכ-32 מיליארד שקל, מתוכם כ-7.5 מיליארד שקל על ידי הבנקים, לעומת כ-30 מיליארד שקל שגויסו במחצית הראשונה של 2019, מתוכם כ-5 מיליארד שקל על ידי הבנקים.

לדברי רזניק, "מה שקרה השנה בעקבות המשבר, הוא שנרשמה עלייה באיכות החברות המגייסות, והשוק נותר פתוח רק לחברות טובות. אבל בסך הכל, הוא במצב בסדר ועם נזילות".

כניסתו של בנק ישראל למעורבות במסחר בשוק האג"ח הקונצרניות המקומי מגיעה לאחר שבסוף מרץ הוא התחיל לרכוש אג"ח ממשלתיות, בהיקף של כ-50 מיליארד שקל, ועד כה השקיע כמחצית הסכום.

לדברי רזניק, "הרכישות הממשלתיות עזרו מאוד לשוק, אחרי שבמהלך מרץ, עד להודעת בנק ישראל, נרשמו שם ירידות חדות והייתה בעיית נזילות. רכישות הבנק סייעו לעצירת עליית התשואות וייצבו את השוק, ובלטו במיוחד על רקע העובדה שהגיוסים הממשלתיים עלו בצורה חדה בגלל הגירעון הממשלתי הגדול".

  • לאן תוביל התוכנית את השוק הקונצרני?

רזניק: "התשואות יירדו, אבל לא יגיעו לרמה שהיתה לפני המשבר - בטח לא בחברות שסובלות מהמשבר. שוק האג"ח הממשלתיות לא מעוות, בגלל שבנק ישראל קונה אג"ח, ואני מניח שגם באפיק הקונצרני, בהנחה שהתוכנית תיעצר בהיקפה הנוכחי, לא נראה עיוותים, אלא ירידת תשואות ותיקונים". 

עוד כתבות

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

איראן: החל סבב השיחות השלישי עם ארה"ב בז'נבה

סבב שיחות דרמטי בז'נבה: בצבא נערכים לאפשרות של מתקפה כוללת ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

ירידות חדות בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב, בהובלת מניות הביטוח והקלינטק

מדד ת"א 35 יורד בכ-1.1%, מדד ת"א 90 נופל בכ-1.8% ● מניית מזרחי טפחות נופלת לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נופלת גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● וגם: הבורסה באסיה שהפכה לאחת המובילות בעולם בשנת 2026

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

אפקט סמוטריץ': הרכישות מחו"ל צמחו בינואר ב-35% לעומת אשתקד

בזמן שמליאת הכנסת ושר האוצר מתכתשים על צו הפטור ממס על יבוא אישי, הישראלים הגדילו את סלי הקנייה שלהם - מאופנה ועד מוצרי חשמל ● המדד החודשי של רכישות מאתרי האונליין

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה הם יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה, ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

ג'נסן הואנג בראיון לאחר פרסום דוחות אנבידיה: "השווקים טעו"

שעות ספורות לאחר שאנבידיה היכתה פעם נוספת את תחזיות השוק ופרסמה דוחות כספיים מצוינים וצפי מכירות אופטימי, מנכ"ל החברה, ג'נסן הואנג, שוחח עם אנליסטים והתראיין לרשת CNBC ● על החששות מהיווצרות בועה בשוק שבבי ה-AI, והבטחתו כי הביקוש רק יגבר ככל שהכלים יהיו חכמים יותר

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי עפ"י ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים, כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין של בג"ץ עשוי לסלול את הדרך להוזלה קבועה במחירי ביטוח הרכב

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

מיקנעם לקליפורניה: המספרים המדהימים של אנבידיה בישראל נחשפים

ענקית השבבים שוב הצליחה להכות את תחזיות השוק, ובדרך גם חשפה פרטים חדשים על הפעילות בישראל ● מספר העובדים גדל, היקף המס המשולם האמיר, ומעל הכול בלטה פעילות חטיבת התקשורת שמבוססת על רכישת מלאנוקס שהציגה שיעור צמיחה של 263%

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה