גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבטחתם 4 מיליארד שקל, נתתם 0.2%: נחשף הביצוע המביך של תוכנית החילוץ הכלכלית

האבטלה בשמיים, העסקים קורסים, אבל הכסף לתוכנית החילוץ ממשיכה לזרום בקצב איטי • שלושה חודשים וחצי לתוך המשבר עומד שיעור ההוצאה של התוכנית לפועל על פחות מ-50%, כאשר בחודש יוני כולו הוזרמו 4 מיליארד שקל בלבד • “גלובס” מפרק את תוכנית הסיוע

ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבה מיוחדת על רקע חשש הקורונה / צילום: Oded Balilty, Associated Press
ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבה מיוחדת על רקע חשש הקורונה / צילום: Oded Balilty, Associated Press

מה קורה לכסף שהממשלה הבטיחה להזרים למשק לטובת טיפול במשבר הקורונה? מבדיקת "גלובס" עולה כי תמונה מדאיגה - שלושה חודשים מתחילת המשבר, רוב הכסף שהובטח עדיין לא הוזרם בפועל אל המשק.

השורה התחתונה של תוכנית החילוץ היא זו: מתוך 105 מיליארד שקל שהובטחו למשק, רק כ-46.9 מיליארד שקל יצאו - שיעור ביצוע של 43% בלבד מהתוכנית.

כשחופרים לעומק מתברר שבתוכנית האשראי לעסקים בסיכון גבוה עומד שיעור הביצוע על אפס. בתוכניות המענקים לעסקים שיעור הביצוע מגיע בקושי ל-15%, ויש עוד דוגמאות דומות.

4 מיליארד שקל זהו הסכום הכולל שאותו הוציאה המדינה מקופתה בכל חודש יוני לתמיכה במשק. בחודש מאי המדינה הוציאה 8.3 מיליארד שקל, כך שלמעשה קצב ההוצאה הממשלתית ירד בחודש יוני ב-50%. הנתונים האלה עומדים לכאורה בסתירה להסבר הקבוע של רשות המסים ושאר הגופים האחראים על חלוקת הכסף: שם מסבירים לנו שוב ושוב שהכסף יגיע, הוא רק מתעכב, למשל בגלל שבעלי העסקים מקבלים תשלומים בשוטף פלוס 60 או בגלל שהם מעכבים את הגשת הבקשות לרשות המסים עד שיקבלו את התוצאות העסקיות של אפריל-מאי.

אבל מהנתונים שפורסמו מתברר שבמקום שקצב הזרמות הכספים למשק יילך ויגדל - הוא דווקא הולך ויורד. ומה שחמור יותר: המדינה איננה עומדת ביעדים שקבעה לעצמה.

בחודש יוני המדינה הייתה אמורה להוציא מקופתה 13 מיליארד שקל (כמעט כפול מהסכום שקבעה לעצמה להוציא במאי) - כיצד קרה שבפועל הוצאו רק 4 מיליארד? מדוע לא חולקו 9 מיליארד שקל שהמדינה קבעה לעצמה לחלק בחודש מאי? האם המגמה הזו נמשכת או שמדובר בתקלה חד-פעמית?

הבעייתיות מקבלת ממדים נוספים כשמנסים לפרק את התוכנית הענקית הזו לסעיפים ותתי-סעיפים. הסיוע הממשלתי אמור לזרום למשק בכל מיני ערוצים ואפיקים, שחלקם בכלל אינם ממשלתיים. יש שם, למשל, פטורים מתשלומי ארנונה שאמורים להגיע מהשלטון המקומי וישנם עשרות מיליארדים מתוך ה-100 מיליארד אמורים בכלל להגיע מהמערכת הבנקאית, בהלוואה בערבות מדינה בשיעור של 15% עד 60% (תלוי בסוג התוכנית).

התוכנית הראשונה והמוצלחת ביותר עד כה הייתה אשראי לעסקים קטנים ובינוניים (אל בעלי מחזור מכירות שנתי של עד 100 מיליון שקל). במסגרת התוכנית הזו אושרו עד סוף יוני הלוואות בסכום של 13.6 מיליארד שקל, מתוך מסגרת כוללת שעומדת נכון להיום על 18 מיליארד שקל.

בהמשך לתוכנית לעסקים קטנים ובינוניים השיקה המדינה תוכנית מותאמת לעסקים גדולים ולעסקים בסיכון - אך שם תמונת המצב שונה לחלוטין. בתוכנית לעסקים גדולים אושרו עד היום הלוואות בהיקף של מיליארד שקל בלבד, כך שמסגרת האשראי המקורית שהעמיד האוצר, 6 מיליארד שקל, עדיין רחוקה מאד מניצול (18% ביצוע).

המצב בתוכנית לעסקים בסיכון עוד יותר חמור: שם דובר על מסגרת אשראי של 4 מיליארד שקל, שתוקצה לטובת עסקים טובים שהבנקים מסרבים לתת להם אשראי רק בגלל שהם בענפים בעלי חשיפה גבוהה לקורונה. כדי לסייע לעסקים האלה - בתי קפה, מסעדות ועסקים בתחומי הבידור התרבות והפנאי - המדינה הסכימה להגדיל את שיעור הערבות שלה מ-15% ללא פחות מ-60% מסך המסגרת.

אלא שכמעט חודשיים חלפו מהיום שבו הכריז החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו על הקמת התוכנית (3 במאי) ועד ליום שבו יצאה לדרך (22 ליוני). כתוצאה מכך קיבלו העסקים הנזקקים ביותר לסיוע במשק רק 11 מיליון שקל נכון לסוף יוני. 0 אחוזי ביצוע נכתב בדוח הרשמי של האוצר.

החלק הממשי של המדינה בתוכנית הסיוע למשק, כלומר סך הכסף שאמור לצאת מקופת האוצר, עומד על כ-65 מיליארד שקל, מתוך ה-105 מיליארד. הסכום הזה אמור להיות מוזרם למשק באמצעות המוסד לביטוח לאומי, רשות המסים, שירות התעסוקה, משרד הביטחון והחשב כללי וגופים ממשלתיים נוספים.

המוסד לביטוח לאומי אחראי על תשלום דמי האבטלה למפוטרים וליוצאים לחל"ת, ועל תכניות הסיוע לבני 67 ומעלה ולמקבלי כפל קצבאות. בסך הכל שילם הביטוח הלאומי דמי אבטלה בהיקף של 5.7 מיליארד שקל, שהם 41% מהסכום הכולל שתוקצב בסעיף זה ( 13.9 מיליארד שקלים). הביצוע החלקי מוסבר בכך שהמדינה מעריכה שתידרש לשלם עד סוף השנה דמי אבטלה מוגדלים. בתוכניות הסיוע המשלימות, לבני ה-67 ומעלה ולמקבלי כפל הקצבאות, אחוז הביצוע נמוך יותר ועומד על 37% (1.6 מיליארד שולמו מתוך כ-4.3 מיליארד שקל שתוקצבו).

על רשות המסים הוטלה האחריות לשלם מענקים דמויי אבטלה לעצמאים. נכון לסוף יוני שולמו 82% מכספי הפעימות לעצמאים (כ-3 מיליארד שקל מתוך 3.6 מיליארד שתוקצבו). זה הצד החיובי בפעילות רשות המסים. הצד השלילי נוגע לתמיכה בעסקים: בתחום הסיוע להמשכיות עסקית, אחוזי הביצוע עומדים על 15% בלבד - רק 1.8 מיליארד שקל הועברו נכון לסוף יוני מתוך 11.2 מיליארד שהוקצו.

תחומים נוספים שבהם נרשמו שיעורי ביצוע נמוכים במיוחד נוגעים לתכניות סיוע יייעודיות: 1.25 מיליארד שקל הקצה האוצר עבור חיילים משוחררים שיבקשו למשוך את כספי הקרן המגיעים להם באופן מיידי; 625 מיליון שקל הוקצו להכשרות מקצועיות ו-200 מיליון שקל הוקצו לתכניות סיוע למגזר השלישי בדגש עם מוסדות תרבות וספורט - בכל שלושת התוכניות האלה שיעור הביצוע עומד על 0.

ומה עוד? 1.1 מיליארד שקל הקצה האוצר למשרדי הממשלה השונים לצורך התמודדות עם אוכלוסיות הסיכון - שיעור הביצוע של התוכנית הזו עומד על 23% בלבד. המצב יחסית טוב יותר במשרד הבריאות, שקיבל תקציב מיוחד של 10 מיליארד שקל להתמודדות עם משבר הקורונה - עד כה הוציא משרד הבריאות 3.5 מיליארד שקל מהסכום והתחייב לשלם סכום בהיקף דומה כך ששיעור הביצוע של משרד הבריאות גבוה יחסית ועומד על 64%.

התחום המרכזי האחרון בתוכנית הסיוע הממשלתית הוא צופה פני עתיד. מדובר בתכניות להאצת הצמיחה, שחשיבותן עולה ככל שהמשבר מתארך והמשק צולל לתוך מיתון כלכלי. החסם הבולט בתחום הזה נוגע לתכניות הסיוע וההאצה למגזר ההיטק - שם עומד אחוז הביצוע על 2% בלבד, כשמתוך 2.7 מיליארד שקל שולם עד סוף יוני סכום מגוחך של 57 מיליון שקל. המצב בתחום ההשקעות בתשתיות דיגטציה ולימוד מרחוק איננו טוב בהרבה: מתוך 600 מיליון שקלים שהוקצבו לתכניות אלה הוצאו עד לסוף יוני רק 41 מיליון שקל - שיעור ביצוע של 7%.

עוד כתבות

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

למי בוול סטריט יש אינטרס לטפח את הפחד משוק מניות ריכוזי מדי - והאם הוא מוצדק

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת ת"א; הורדת הריבית בדרך? מניות הנדל"ן מזנקות בחדות אחרי נתוני האינפלציה

האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● פייננשל טיימס: "מה שמזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית"● מהפכת ה-AI מטלטלת את מניות התוכנה, בגולדמן סאקס מסמנים את המנצחות והמפסידות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

החברה הסינית שסוגרת את חטיבת הענן בישראל - 60 איש יפוטרו

חברת Huawei, שפועלת בארץ באמצעות מרכז הפיתוח טוגה נטוורקס, מודיעה על סגירת פעילות הענן ופיטורי כ־60 עובדים, זאת לאחר שבסוף 2023 סגרה גם את פעילות האחסון וצמצמה עשרות משרות בעקבות המלחמה

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

יואב גלנט / צילום: ap, Jacquelyn Martin, Pool

בשליחות איראן: ישראלי הואשם שאסף מודיעין על גלנט

מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ בנימין נתניהו. מאגף הביטחון וחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● שר החוץ של איראן נחת בג'נווה בשווייץ לקראת השיחות עם ארה"ב ביום שלישי ● נתניהו: טראמפ חושב שהאיראנים רוצים הסכם אחרי הפספוס בפעם הקודמת, אמרתי לו: האיראנים משקרים ● עדכונים שוטפים

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

חלב של טרה / צילום: גלובס

רשות התחרות תקנוס בכ-18 מיליון שקל את החברה המרכזית למשקאות

העיצומים פורסמו להערות הציבור לקראת ביצועם, והם יוטלו בגין הפרות שקשורות בין היתר להתערבות בקביעת מחירי המדף של מוצרי טרה, שנמצאים בשליטת החברה, וכן בשל חשד להתערבות במיקום המוצרים על המדפים ברשתות השיווק

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת נוטרילון: האם אפשר היה לזהות את הזיהום מוקדם יותר?

פרשת נוטרילון הולכת ומסתעפת, והוחלט למנות ועדת בדיקה מיוחדת על מנת לוודא ממה נפטר תינוק בן ארבעה שבועות ● השאלות הלא פתורות בשלב זה הן: מדוע עבר שבוע מפטירת התינוק ועד הדיווח על כך, האם משרד הבריאות היה יכול לאתר את הרעלן מהר יותר, ומדוע זו כנראה לא הפעם האחרונה שנראה בעיות במזון לתינוקות? ● גלובס עושה סדר 

מג'דל אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש, ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצת עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת, הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גיאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גיאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים