גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הבנו שאם לא נתמוך בספקים הם יהיו בסכנה עד כדי פשיטת רגל, לכן באנו לקראתם הן בתשלומים והן בגמישות בזמני האספקה"

יואב וקסלר, סמנכ"ל התפעול של רפאל, משרטט את תפיסת ה"ספק כשותף" המונהגת בארגון, ומסביר מדוע בעיניו היא סוד ההצלחה של החברה ● "הרגשת השותפות מביאה גם את הספק לחשוב כיצד הוא יכול לסייע לי"

אפשר ליצור שותפות במערכת יחסי ספק-לקוח / צילום: דוברות רפאל
אפשר ליצור שותפות במערכת יחסי ספק-לקוח / צילום: דוברות רפאל

הכתבה מטעם רפאל

יואב וקסלר, סמנכ"ל התפעול של רפאל, אחראי בין היתר על מינהל הרכש של החברה, המונה מאות עובדים ומבצע רכש בהיקף של מעל 5 מיליארד שקל בשנה, כ-75% ממנו רכש מקומי. כ-4 מיליארד שקל מסך תקציב הרכש מיועד לפרויקטים ובנוסף לתשתיות ושירותים בהיקף של כמיליארד שקל.

במסגרת העבודה וקסלר מאמין בשיטה שהוא מכנה "הספק כשותף לעשייה", אשר עוצבה ברפאל במשך שנים. "השותפות באה לידי ביטוי קודם כל במסר: 'אתה שותף שלי'. אמנם כספק אינך שותף ברווחים ובהפסדים, אבל יש בינינו שיתוף במידע - אתה נותן ומקבל תמונה מלאה של הצרכים, האופק העסקי ואפילו הסיכונים. אנחנו מדברים ובוחנים באופן קבוע האם יש אופק גדול או קטן להמשך ההתקשרות ומה ניתן לעשות כדי לשפר את העבודה המשותפת. בנוסף, ישנו החלק השני והלא פחות חשוב בשותפות - ההגינות; שותף הוא אדם שאתה סומך עליו לחלוטין".

הצורך בהטמעת קשר טוב עם הספקים חשוב במיוחד לרפאל, מאחר והרוב הגדול של הספקים שלה הם מקומיים. "תמיד נעדיף לקנות בארץ - בדגש על אזור הצפון מאחר ואנו המעסיק הגדול ביותר בו. אבל חברה כמו רפאל, שמוכרת בחו"ל, ניצבת מול אילוצים שמכריחים אותה לקנות גם מחוץ לגבולות ישראל. בהרבה מדינות, כחלק מהרצון להגן על התעשייה המקומית, מוכנים לעשות עסקאות בתנאי שהרכש יתבצע במדינה שלהן. למשל, האמריקאים וכספי הסיוע - שניתן להשתמש בהם רק לרכישות על אדמת ארצות הברית".

יואב וקסלר, סמנכ"ל התפעול של רפאל / צילום: דוברות רפאל

- ומבחינת מחיר? האם לא עדיף כלכלית לקנות בחו"ל?

"לאו דווקא. יש מעט דברים שאין ברירה אלא לקנות בחו"ל כי לא ניתן להשיגם בארץ. ומבחינת המחיר, ככל שמדובר על מוצרים פשוטים המיוצרים בכמויות גדולות לא ניתן להתחרות במדינות המתאפיינות בייצור זול. למשל, בקר אלקטרוני של מכונת כביסה מייצרים במיליונים. אם אני צריך אלף, אי אפשר יהיה להתחרות עם יצרן זר של mass production. אבל ממילא רוב הרכש של רפאל הינו של רכיבים ומוצרים יחודיים הנשענים על קצה הטכנולוגיה, ובמאפיינים אלו התעשייה בארץ נותנת פתרון מעולה ומשתלם. בנוסף, כשאני קונה תוצרת מקומית זה אינו רק עניין של מחיר, אלא גם כי אני רוצה שירות מהארץ, המהנדסים שלנו יכולים לדבר עם הספק בנושאים טכנולוגיים, ליזום ביחד שיפורים ולהתמודד עם בעיות. חוץ מזה, עבודה עם ספקים בארץ הינה מרכיב בחזון שלנו. חזון רפאל הוא להוות נדבך משמעותי בביטחון מדינת ישראל, ותרומה לכלכלה הישראלית דרך העסקת מפעלים וספקים בארץ היא מרכיב במימוש החזון".

"מספיק חזקים כדי להיות הוגנים"

רפאל, כחברה ממשלתית, עובדת בהתאם לחוק חובת המכרזים החל על כל תאגיד ממשלתי. אולם בנוסף להקפדה על כל דרישות החוק , עבור רפאל ההגינות היא ערך עליון, גם בתשלומים וגם בפתיחות ובשקיפות מירבית מול הספק או נותן השירות. התמיכה הזו מתבטאת גם בסיוע לספקים כשתזרים המזומנים שלהם בעייתי. רפאל מאפשרת גמישות בתנאי התשלום באם הספק נדרש לכך, ואף מספקת מקדמות בכפוף למתווה כלכלי מוסכם. הצורך הזה עלה במיוחד בתקופה האחרונה בה הקורונה שלחה את כולם לסיחרור כלכלי. "השיקולים שלנו הם לטווח ארוך. אם הספק לא יקבל עזרה הוא יפשוט רגל, וזה דבר שאני לא רוצה שיקרה לכן אנסה לסייע לו", מסביר וקסלר. "בתקופת הקורונה המסר שלנו לספקים היה - עסקים כרגיל עד כמה שניתן. היינו גם מאוד פתוחים לעיכובים מצד ספק, ככל הניתן - התחשבנו בכך שעובדים לא יכלו להגיע לעבודה ושהיו עיכובים בקבלת חומר גלם מחו"ל".

אלמנט נוסף בשותפות שרואה וקסלר הוא פתיחות ושמירה על מגוון ערוצי תקשורת. לכן אחת לשנתיים רפאל מעבירה בין ספקיה סקר עמדות אנונימי באמצעותו הם פונים לכל הספקים עם מגוון שאלות - במה אנחנו טובים, במה צריך להשתפר ועוד. בנוסף, אחת לארבע שנים נעשה כנס ספקים בו משתפים את הספקים במתרחש בארגון, מספרים סיפורי הצלחה ומחלקים תעודות הוקרה לספקים מצטיינים.

"חשוב לציין" מוסיף וקסלר, "רפאל לא לבדה במהלכים הללו, כי אם משתפת פעולה במשך מספר שנים עם גופי ממשל כמו - משרד הביטחון, רשות החברות, התאחדות התעשיינים, משרד הכלכלה ועוד, אשר מעודדים את הקשר הדו-צדדי בין התעשיות הגדולות לספקים".

- הרווח של הספק מובן, אבל מה הרווח של רפאל? הרי אתם יוצאים בכל פעם למכרזים. ספק יישאר הגון, אחרת לא יעבוד איתכם. מדוע הוא צריך להרגיש שותף?

"הרגשת השותפות מביאה גם את הספק לחשוב כיצד הוא יכול לסייע לי. זה חשוב במיוחד ככל שמדברים על ייצור טכנולוגי שבו יש לספק מומחיות ייחודית. השותפות והנאמנות ההדדית מביאות לכך שאני בפועל רותם את המומחיות של הספק לטובתי. בתהליך העבודה המהנדסים ברפאל נהנים מהמשוב שהם יכולים לקבל מהספק ודרכו לשפר את התכן והגדרות המוצר שבאחריותם. וישנה עוד סיבה, יתכן מקרה שבו הספק נדרש לעשות מאמץ מיוחד כדי לעמוד בדרישה שלי, מעבר למה שעליו התחייב בחוזה. הרגשת השותפות תגרום לו לפעול כך".

- אולי ככלל צריך להגדיר טוב יותר מהי שותפות.

"שותפות היא כשכל אחד ממלא את מחויבותו, אבל בנוסף מביא את הערך הייחודי שלו לשותפות ומבצע את חלקו בצורה טובה ביותר, בלי לעשות חשבונות עם השני. אני טוען שאפשר ליצור שותפות גם בתוך מערכת יחסי ספק לקוח. גם אם הבסיס המרכזי לקשר הוא חוזה קשיח ותשלום מוסכם עבור עבודה מוסכמת, ניתן ונכון שיהיה בהתקשרות הזו גם אלמנט של שותפות".

- הגישה הזו מחלחלת פנימה עד ספקים לשירותים פנימיים?

"בהחלט, אבל מסיבות אחרות. הספקים הפנימיים הם ברוב המקרים ספקי שירותים שמפעילים נותני שירותים, כשכושר המיקוח של האחרונים קטן יחסית. שם ההגינות חשובה שבעתיים, וזה לא נובע משיקולי רווח או תועלת. הגינות בהפעלת ספקי שירותים היא נדבך מרכזי בשמירה על מחויבות חברתית. רפאל חברה ממשלתית גדולה וחזקה שחרתה על דגלה את הערך של תרומה לחברה; תמיכה באלו שאין להם כוח מיקוח תסייע ליצור חברה יותר חזקה, וזו לא פילנתרופיה - בסוף זה חוזר אלינו".

- אז באיזו דרך אתם מחזקים מוחלשים?

דוגמא אחת - הקמנו אולפן ללימוד עברית. כעת, נותני שירותים, שטרום תקופת האולפן כלל לא ידעו לקרוא את תלוש המשכורת שלהם, לא כל שכן סעיפים בחוזים מסועפים, נמצאים במקום אחר בחיים. וזו דוגמה מצויינת - סליחה שאני מחמיא לעצמנו - לחשיבה אקטיבית. בנוסף, אנחנו בודקים את הקבלנים ומוודאים שהם נותנים את כל הזכויות לעובדיהם. כמובן שזה תנאי חוזי בכל התקשרות של רפאל עם ספקי שירותים, אבל אנחנו גם בודקים מה קורה בשטח. המסר שלנו לקבלנים הוא - אל תעגלו פינות בנושאים אלו כי אם נמצא עוולה, נטפל בה".

- בשורה התחתונה, השיטה הזו של שותפות והגינות, יש בה רווח כלכלי או בעיקר תחושה נעימה?

"רפאל חברה מצליחה. האם יכולנו להעלות בשנה מסוימת את הרווח בשני אחוז אם היינו עובדים אחרת? אולי. אבל אני חושב שאנחנו מספיק חזקים כדי להיות הוגנים. וכן יש בזה רווח גם ממקומות לא צפויים. קח מהנדסת או מדען במקצוע נחשק שכל החברות מתחרות עליהם והם יכולים לעבוד בכל מקום. מאות כאלו יגידו שהם מעדיפים לעבוד ברפאל כי יש בארגון ערכים של הגינות, שקיפות ושל תרומה לחברה הישראלית. לטווח הארוך התפיסה שלנו מחזקת את האינטרסים של החברה".

- אז אתה ממליץ לחברות אחרות לאמץ המודל?

"לגמרי. ההמלצה לא באה רק משורת רווח. זה ערך ואני הייתי מנהל ככה כל עסק, לא משנה מה גודלו".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד