גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות שוק ההון מצפה לגידול בהלוואות הפרטיות: תרחיב הדרישות ממערכי דירוג האשראי של המוסדיים

הרשות מעוניינת להסדיר מחדש את שוק ההלוואות הפרטיות שמעמידים המוסדיים, בין היתר על מנת לסגור פער שעדיין קיים ביחס למערכת הבנקאית

משה ברקת / צילום: רפי קוץ
משה ברקת / צילום: רפי קוץ

לאחר זינוק של כמעט פי שמונה בהיקף ההלוואות הפרטיות שמעמידים הגופים המוסדיים לסקטור העסקי (במימון כמו בנקאי), וכמה שנים לאחר שהוסדר התחום לראשונה בהתאם להמלצות ועדת גולדשמידט, רשות שוק ההון צפויה לפרסם בקרוב הסדרה חדשה לתחום זה.

ההסדרה החדשה, כך נודע ל"גלובס", תכלול כללים לאישור מודלים פנימיים למתן אשראי בגופים מוסדיים, בדגש על הרחבת הדרישות ממערכי דירוג האשראי הפנימיים של המוסדיים. 

לאורך השנים הגופים המוסדיים, ובעיקר הגדולים שבהם, הקימו מערכי אשראי פנימיים שבמסגרתם מועמדות הלוואות פרטיות שאינן באמצעות הנפקות אג"ח קונצרניות. ככל הידוע, רשות שוק ההון רוצה להסדיר מחדש את שוק ההלוואות הפרטיות שמעמידים  המוסדיים, בין היתר על מנת לסגור פער שעדיין קיים ביחס למערכת הבנקאית, שהתקדמה רבות בשנים האחרונות במודלים שלה לבחינה ולמעקב אחר חוב עסקי בעקבות הטמעה רחבה של הוראות באזל.

כלומר, בפיקוח סבורים שמערכי הדירוג הפנימיים נדרשים לשיפור וזאת בין היתר באמצעות התמקדות ברגולציה לתיקוף מתמיד ומתעדכן של המודלים הפנימיים, כך שיותר מידע רלוונטי ישוקף לתוכם, כגון שילוב השפעות חיצוניות. הצעד של רשות שוק ההון רלוונטי במיוחד לגבי הלוואות פרטיות, אך גם לגבי כל תחום ההשקעות הלא סחירות.

מרשות שוק ההון נמסר, כי היא "מגבירה מחד את הפיקוח על פעילות הגופים המוסדיים בתחום ההשקעות, ומאידך רואה חשיבות בהמשך קידום מומחיות מערכי האשראי ויכולות ניהול הסיכונים של הגופים המוסדיים.

"חיזוק המומחיות ויכולות ניהול סיכוני האשראי בגופים המוסדיים תורם לגיוון אפיקי ההשקעה, ובהתאם גם לתשואות התיקים המנוהלים עבור העמיתים והמבוטחים. בנוסף, הדבר תורם משמעותית להגברת התחרות במערכת הבנקאית ולהפחתת התלות בה, תוך השפעה חיובית נוספת על תשואות העמיתים. הרשות בוחנת באופן שוטף דרכים להמשך קידום מטרות אלו, לרבות פיתוח תחומי האשראי וניהול הסיכונים בגופים המוסדיים, ושוקלת קביעת הוראות מקצועיות בתחום על פי סטנדרטים בינלאומיים".

היקף הלוואות שתופח מדי שנה

באמצע העשור הקודם עשתה רשות שוק ההון, אז עוד אגף פנימי במשרד האוצר, את הצעד המשמעותי ביותר בהסדרה של ההלוואות הפרטיות, הכמו-בנקאיות, של המוסדיים. זה קרה באמצעות אימוץ המלצות ועדת גולדשמידט שמונתה בעקבות גידול חד שנרשם בהלוואות הפרטיות ממוסדיים בשנים שקדמו לכך.

ב-2008 דובר על הלוואות פרטיות בהיקף של כ-9 מיליארד שקל, שהעמידו המוסדיים לגופים עסקיים (רובם מהנוסטרו). מאז היקף ההלוואות הפרטיות תפח בעקביות מדי שנה, כך שבסוף 2010 הסכום התקרב לרף 20 מיליארד שקל, בסוף 2015  כ-58 מיליארד שקל וכיום הוא עומד על כ-86 מיליארד שקל.

מנתונים שהגיעו לידי "גלובס" עולה, כי נכון לסוף אפריל השנה תיק ההלוואות הפרטיות של המוסדיים לעסקים היווה כ-15.8% מתיק ההלוואות לעסקים על ידי הגופים הפיננסיים בכללותם (לא כולל אג"ח קונצרניות).

הגידול בהיקף ההלוואות הפרטיות היה חד במיוחד במחצית הראשונה של העשור האחרון, בטח בחלקם היחסי לעומת היקף התיק הכולל של הגופים המוסדיים, שעלה משיעור של 2.3% בסוף 2011 לשיעור של 4.5% בסוף 2016. מאז ועד היום שיעור תיק ההלוואות הפרטיות לגופים עסקיים מסך התיק המוסדי יציב יחסית, ונשמר ברמתו הנוכחית.

לא מדובר על קיפאון בפוטנציאל היקף ההלוואות הפרטיות של המוסדיים לגופים עסקיים. זאת משום שמדי שנה זורמים לניהול הגופים המוסדיים יותר מ-100 מיליארד שקל כך שמדובר בעוד אשראי בהיקף של כ-5 מיליארד שקל בשנה, גם בהינתן שיעור ההקצאה הנוכחי בשוק.

עם זאת, נראה כי בצל השינויים בשווקים הפיננסיים לאחרונה, ישנו פוטנציאל להגדלת החלק היחסי של תיק ההלוואות הפרטיות ביחס לתיק המוסדי הכולל, כשכל גידול של 0.1% מהתיק המוסדי הכולל יאפשר הלוואות פרטיות לעסקים בהיקף של כ-1.9 מיליארד שקל.

בהקשר זה אומר גורם מעורה כי ברשות שוק ההון מצפים לזינוק בביקוש להלוואות בפרויקטי תשתיות, בדגש על פרויקטי המטרו. עד כה מי שמוביל את העסקאות הללו הם קרנות השקעה פרטיות דוגמת תש"י ונוי, בצד אקוויטי, בעוד שבתחום האשראי הבנקים הם שמובילים את העסקאות, שאליהן מצטרפים בהמשך המוסדיים. 

עוד כתבות

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל, אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה-Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו, ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

מימין: מיכה קאופמן, אמנון שעשוע, קובי מרנקו / צילום: עומר הכהן, דויד גראב

הישראלית שזינקה בכ-50% בשבוע, ואלו שנפלו לשפל של כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-50% תוך שבוע, מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● מובילאיי נפלה לשפל של כל הזמנים, לאחר שהמשקיעים התאכזבו מתחזיותיה ל-2026 ● גם פייבר נגעה בשפל חדש, כשברקע חששות מתמשכים שפעילותה תיפגע מיישומי AI

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

נואה ווייל קוטף את גלובוס הזהב על משחקו ב''הפיט'' בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

ההיגיון העסקי של הדרמה הרפואית: איך ד"ר אחד שווה יותר מעשרה דרקונים

ענקיות הסטרימינג מנסות לייצר "אירועים" טלוויזיוניים עם סדרות שעולות סכומים מטורפים כדי לצרף מנויים חדשים ● ובינתיים "הפיט" של HBO Max, שנחת בישראל, מוכיחה שוב שהפרוצדורה הרפואית הישנה והטובה היא עדיין אחד הנכסים המניבים ביותר על המסך

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

הרשות השנייה מינתה חמישה דירקטורים חדשים מטעם הציבור בערוצי הטלוויזיה

אילת אליאב ודניאל בוטוין מונו לדירקטורים בחדשות 13, פרופ' אסף מידני וד"ר מיכל שפירא מונו לדירקטורים בחדשות 12, ופרופ' אילן אבישר מונה לדירקטור בערוץ עכשיו 14

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

ועדת החקירה בפרשת הצוללות מצאה: ליקויים ברכש במיליארדים והחלטות שסיכנו את ביטחון המדינה

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, מצאה "ליקויים מערכתיים היורדים לשורשם של תהליכי בניין הכוח וקבלת ההחלטות ברכש ביטחוני, בעלות של מיליארדי שקלים, ובתהליכים ביטחוניים-מדיניים רגישים אחרים" ● על המוקד: המל"ל, חיל הים, משרד הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל־כך

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בבנקים: כמה הכניסו להם העמלות במחצית הראשונה של 2025?

החגיגה בבורסה מנפחת את עמלות ניירות הערך בבנקים: דוח הפיקוח על הבנקים מגלה כי ההכנסות מהעמלות שגבו הבנקים ממשקי בית ומעסקים קטנים בששת החודשים הראשונים של 2025 הסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל

המיתוג החדש של אגד / צילום: קבוצת אגד

קבוצת אגד יוצאת במהלך מיתוג מחדש בהשקעה של מיליוני שקלים

אגד משיקה זהות מותגית חדשה תחת המסר "Flexibility in Motion", במטרה לשקף את השינוי מקואופרטיב תחבורה ישראלי לקבוצה גלובלית עם מספר זרועות ● המהלך, שכולל גם לוגון חדש, בוצע באמצעות Eureka, יחידת המיתוג העצמאית מקבוצת גיתם BBDO

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● על פי ההערכות, כספי המכירה מיועדים למימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן אספן, שבוצעה ב־2024 אך טרם הועברה מלוא התמורה למוכר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

המניה שלה לא זזה: מה עובר על מיקרוסופט והאם היא תצליח לסגור את הפער

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?