גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אלימות ברוטלית של המשטרה": דיון סוער בכנסת על אכיפת תקנות הקורונה

דיון סוער בוועדת החוקה בכנסת הסתיים בדרישה של יו"ר הוועדה ח"כ אשר מהמשטרה להקים מנהלת משטרה ייעודית לחרדים עם נציגים מהקהילה, כפי שמקובל באוכלוסיות אחרות ● בתוך כך, סוכם על הקמת מלון ייעודי לחולים מביתר עילית בעקבות סגר שהוטל על העיר

יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

צוות של המטה לביטחון לאומי ומשרד הבריאות נפגש בצהריים עם בכירי עיריית ביתר עילית לתיאום הסיוע וצעדי הסגר שהוטל על העיר. הסגר נקבע לשבוע בשל קצב הידבקות מהיר במיוחד של תושבים בעיר. קודם לכן פנה חבר הכנסת יעקב אשר מיהדות התורה אל ראש המטה לביטחון לאומי מאיר בן שבת בדרישה להקים חפ"ק משותף עם עיריית ביתר עילית לטיפול מיידי שימנע את הימשכות הסגר על העיר. אשר קבל כי ראש העיר וצוותו שמעו על הסגר בתקשורת ואחר כך קיבלו פקס על כך, "לא יתכן שישאירו את העיר להתמודד לבד".

נציגי המל״ל, פיקוד העורף ומשרד הבריאות הגיעו לישיבת חירום בעיריית ביתר ובה סוכם על הקמת מלון ייעודי לחולים מביתר עילית, מלון ׳כינר׳, והוחלט על מאמץ פינוי מסיבי של חולים מהעיר ב-48 שעות הקרובות.

בתוך כך, דיון סוער בוועדת החוקה בכנסת על התנהלות המשטרה בסוגיית אכיפת תקנות הקורונה, הסתיים בדרישה של יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר מהמשטרה להקים מנהלת משטרה ייעודית לחרדים עם נציגים מהקהילה, כפי שמקובל באוכלוסיות אחרות.

בדיון השתתף יהושוע גטר, אביה של הילדה שתועדה בוכה בעת ששוטרים מגישים לה דוח: "ילדה בת 13 צריכה ככה לפחד? היא צריכה לדעת שהשוטרים שומרים עלינו ולא לפחד מהם. כולם מדברים על הילדה בת ה-13 ומה עם אחותה בת ה-6 שהייתה לצידה? היא לא מדברת אז אני לא יכול לדעת מה עברה".

ח"כ אשר אמר כי "ברמת השטח של המשטרה, פעם אחר פעם נעשים דברים בלתי נסבלים ובלתי הגיוניים, אין בהם אפילו חוכמה. האם יש מישהו שירתיע את אותם שוטרים כדי שיירתעו גם אחרים. צריך להפעיל לב ושכל, הרי אותו שוטר הוא גם אבא ואי אפשר לגרום לילדה קטנה לבכות ככה. אי אפשר להציל חיים ולהרוס חיים בו זמנית".

חברת הכנסת אוסנת מארק מהליכוד הייתה בוטה יותר: "אנחנו נחשפים בימים האחרונים לאלימות ברוטלית של המשטרה כלפי אזרחים. התפקיד שלכם הוא לשמור עלינו ולא לתקוף אותנו. זו לא בושה להגיש שהתלבשו על החברה החרדית. בשכונת רמות התקשרו ואמרו שיש אכיפה מוגברת כאילו מסתובבים שם עם חגורות נפץ. הם לא שומרים על מסכה, אז מורידים אותם על 4 ומפנים אותם אח"כ לבתי חולים בגלל שהוכו. ילד בן 13 מוגבל, אף אחד לא נותן את הדעת על-כך? יש חוסר אמון בציבור, בגלל השוטרים הללו. הם מכתימים את המשטרה כולה".

חברי הכנסת אלי אבידר מישראל ביתנו וקארין אלהרר מיש עתיד הגנו על המשטרה, אבידר דרש כי יו"ר הועדה אשר יחזור בו מהביטוי "שוטרים סורחים" והוסיף: "אני רוצה להתנצל בפני אנשי המשטרה שמרגישים היום מותקפים. הייתה לי ביקורת על המשטרה בחודשים האחרונים אבל לעשות מה שעושים פה לא עושים. על מי אתם מלינים? תלינו על עצמכם, אנחנו אמרנו לכם שמי שיסבול זה אנשי המגזר החרדי ועיירות הפיתוח". אלהרר אמרה כי היא לא מפחדת לבקר אותה אך כן מפחדת להתנגח במוסד אכיפת החוק היחיד במדינה.

שלמה קרעי מהליכוד בחר להפנות את הביקורת לכיוון פוליטי: "לא מדובר ב'יצאה תקלה' אלא יותר בשוגג שקרוב למזיד. לאותה אוכלוסייה בין אם מדובר בחרדים, ערבים, אתיופים או אוכלוסיות מיוחדות אין להם פה לומר את הדברים. יש סרטונים בכל רחבי הרשת כשעשרות מפגינים ללא מסכות ליד בית רה"מ לא מקבלים דוח כי יודעים שמיד יהיה רעש בתקשורת. נזהרים שבעתיים באוכלוסיות שיש להן פה. זו אולי לא מדיניות אפילו אלא אווירה כזו".

תנ"צ אילן פרץ, סגן ראש אגף מבצעים במשטרה, הגיב: "אנחנו מודעים לחוסר הוודאות בציבור ומגיבים מהר בניתוח ובהורדת ההנחיות מטה לשוטרים בצורה ברורה שתאפשר לקחת חלק במאמץ הציבורי מבלי לפגוע בערכים אחרים. אנחנו חיים בתוך עמנו והיה ברור שנדרשים למדיניות ברורה שתסייע לציבור עם המון רגישות סבלנות. לא נכנסו לכך כדי להעניש את הציבור אלא כדי לסייע. אנחנו נדרשים להפעלת שיקול דעת. אני גאה בכך שהמשטרה שקופה לגמרי ונמצאת במפגשים עם האזרחים עם מצלמות גוף. המקרה הזה לא הוצג כי מדובר בצנעת פרט של קטינה".

הוא גילה כי שוטרים חילקו לאזרחים מתחילת הקורונה 250,000 מסכות.

עוד אמר תנ"צ פרץ, "לגבי משפחות, בעקבות טענה שעלתה בדיון הוועדה על אכיפה של זוג הורים עם ילדים דייקנו הנחיות בתחום שאומרות- לקנוס את ההורים ולהימנע מלקנוס את כל הילדים. לשוטרים יש שיקול דעת. אם המשפחה נמצאת כקפסולה בנפרד ברחוב הפתוח סביר להניח שהשוטר לא ייתן דוח ויסביר אבל אם הם בחזית של סופרמרקט בו יש קהל נכנס ויוצא אני מצפה מהשוטר שיפעל אחרת".

הוא דחה את הדיווחים כי המשטרה מפעילה שוטרים סמויים: "אני לא מכיר שוטרים סמויים או ניידת שמתחבאת. זו לא המדיניות של משטרת ישראל. אנחנו לא מתחבאים מאחורי עצים כדי למצוא אדם עם מסכה. אני רוצה שתצא אמירה של גיבוי למשטרה שעושה עבודתה".

לקובלים נגד השוטרים הצטרפה עו"ד ורד ווינדמן מנכ"לית המועצה לשלום הילד: "זה לא מקרה בודד, אלא צבר אירועים שמי שעומד במרכזם הוא ילדים. התגובות לא מעוררות אמון בקרב הציבור ויש להפיק לקחים. למשטרה יש תפקיד קריטי בהסברה".

יונית אפרתי מנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים הוסיפה: "מגיעות אלינו לא מעט פניות מאז הגל הראשון בהם המשטרה לא הכירה את ההוראות ופעלה מול אנשים עם מוגבלות נפשית שכלית או אוטיזם. הם חוו התנהלות ותגובות של המשטרה שבחלקן היו אלימות ויצרו טראומה. חשוב שהמשטרה תכיר את ההחרגה לאוכלוסיות אלו. אדם לא צריך להראות כרטיס נכה או תעודת רופא, מספיק שיאמר זאת".

יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר סיכם: "הוועדה קוראת לשר לביטחון הפנים ולמשטרה להקים מנהלת משטרה ייעודית לחרדים עם נציגים מהקהילה כפי שמקובל באוכלוסיות אחרות. המנהלת צריכה לכלול צוות השלטון המקומי עם רגישות תרבותית, ונציג הקהילה, עו"ד שמייצגים מגזרים שונים, נציג הסנגוריה הציבורית, קצין משטרה בדימוס שיהווה גשר".

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דמי הניהול במאות קרנות נאמנות מתייקרים עם תחילת השנה ● וורן באפט יורד מתחת לרדאר בברקשייר האת'וויי ● השקל מתחזק והאינפלציה מתמתנת - אך בשוק לא צופים הורדת ריבית בשבוע הבא ● וגם: הקשר הישראלי של המניה שהובילה את מדד S&P 500 השנה

מי הן קרנות הגידור המצטיינות של השנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

לפי שווי של 1.1 מיליארד שקל: יצחק תשובה רוכש 27% ממדיקל סנטר

לאחר הרכישה הרצליה מדיקל סנטר תהיה בבעלות קופ"ח כללית (40%), תשובה, יאיר לנדאו וכלל ביטוח ● בעקבות כך שואפים בבית החולים הפרטי להתרחב לרשת, והם לא היחידים שמנסים לעשות זאת

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

ההגבלות על משפיעני ההשקעות יצרו סערה ברשת

סערת רשת בעקבות החוק להגבלת משפיעני השקעות: ״צעד דורסני״

הרשת סערה בסוף השבוע כאשר משפיענים דוגמת "הסולידית" ו"הגורו" מתחו ביקורת על הדיון המתוכנן בכנסת לגבי ההצעה לחייב אותם להזדהות בשמם או להצטייד ברישיון השקעות ● למרות הסערה, ועדת הכספים לא צפויה לדון השבוע במהלך - אך הנושא עשוי לעלות על שולחנה בשבועות הקרובים

תחנת כוח / אילוסטרציה: יוסי וייס

שני מתקני ייצור החשמל שהממשלה אישרה - וזה שלא

לבקשת עיריית בית שמש, הממשלה עיכבה הקמת תחנת כוח של פאוורג'ן ושמיר אנרגיה ● שתי תחנות כוח אחרות - בעמק חפר ובעוטף עזה - יעברו כעת לאישור הוות"ל

מיליציות של אזרחים חמושים תומכי הנשיא מדורו יוצאים לרחובות / צילום: ap, Matias Delacroix

התגובות למהלך של טראמפ, ואיפה חוששים להיות הבאים בתור?

התגובות בעולם למהלך ההתקפי של ארה"ב על ונצואלה נעו בין גינויים חריפים מצד מתנגדי המדיניות האמריקאית, להימנעות מביקורת מצד מי שאמורים להיות בעלי בריתה של ארה"ב ● נשיא ברזיל טען בתגובה כי ארה"ב "חצתה רף מסוכן מאוד", ואילו באיחוד האירופי פרסמו הודעה מתונה שבה אמרו כי הם "בעד העברת השלטון בוונצואלה בדרכי שלום"

מייסדי KOI, עמית אסרף, עידן דרדיקמן ואיתי קרוק / צילום: עומר הכהן

פאלו אלטו במגעים לרכוש את KOI הישראלית בכ־400 מיליון דולר

לגלובס נודע כי החברה מנהלת מו"מ עם סטארט-אפ הסייבר הצעיר KOI, לקראת רכישה ראשונה בישראל בעידן שאחרי עזיבתו של המייסד ניר צוק ● KOI גייסה כ־48 מיליון דולר בלבד במהלך שני סבבים, ובין לקוחותיה נמנות הענקיות מיקרוסופט וגוגל

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

"פיטורי בינה מלאכותית הם עובדה מוגמרת, אבל אף אחד לא כותב על גיוסי העובדים"

ניטין מיטל, סמכות הבינה המלאכותית של דלויט, מסביר מדוע גל הפיטורים בענף הייעוץ והטכנולוגיה יוצר אשליה של משבר, איך ה־AI דווקא מגדילה תעסוקה בתחומים אחרים, ולמה הדיון האמיתי צריך לעבור משאלת הקיצוצים לשאלת הכישורים והצמיחה ● הוא משוכנע שישראל לא פספסה את המהפכה, אך מזהיר: "קשה לסטארט־אפים לגדול פה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

נפט, והרבה: המניע הכלכלי של טראמפ בוונצואלה והסיבה שטהרן יכולה בינתיים להירגע

נשיא ארה"ב ינמק את לכידתו של נשיא ונצואלה בהיותו מנהיג קרטל סמים, בדיכוי עמו, ובידידותו עם האויבות או היריבות של העולם המערבי - אך מדורו אינו היחיד שעושה זאת ● על כן, המניע המרכזי בפעולה שכזו הוא America First, ופוטנציאל הנפט האדיר, וההכנסות הפוטנציאליות לענקיות האנרגיה האמריקאיות

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הממצא המפתיע שיכול לאתר ילדים בסטרס

מחקר של מכבידנט מצביע על קשר בין חיים במתח מתמשך, וספציפית בעוטף עזה, לשינויים בהתפתחות השיניים בקרב ילדים ● ביוביט גייסה 50 מיליון דולר למדידת לחץ דם רציפה באמצעות מדבקה ● מספר בתי חולים יחלו בקרוב להשתתף בתוכנית להכשרת רופאים בחמלה ● וגם: המוצר הישראלי ששימש לטיפול בנפגעי אסון השריפה בשווייץ, ומרכז החדשנות שיוצר סטארט-אפים בסח'נין ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האח, המתנה והעיקול מביטוח לאומי: איך הסתיים המאבק על הנכס?

ביהמ"ש קבע כי מקבל נכס במתנה שזכויותיו לא נרשמו, גובר על זכויותיו של נושה בעל עיקול - אם יוכיח כי פעל בתום־לב ● תביעת אחות־למחצה למחצית מנכסי ירושה נמחקה, והיא חויבה בהוצאות כבדות ● עובד שכינה קולגה "סוטה" לא חויב בפיצוי בלשון הרע, לאחר שנקבע כי ההתפרצות נבעה מהטרדה מינית ● 3 פסקי דין בשבוע

איתי יצחקי / צילום: הגר בדר

את החברה הראשונה הוא מכר לטדי שגיא ב־50 מיליון דולר. עכשיו הוא בדרך לאקזיט השני

"במהירות של השוק אני לא בטוח שהייתה לנו ברירה אחרת מאשר להימכר ל-Zendesk. יש להם 120 אלף לקוחות. הם יכולים להנגיש את הטכנולוגיה שלנו בקצב שייקח לנו שנים להגיע אליו" ● שיחה קצרה עם איתי יצחקי, מייסד-שותף ומנכ"ל Unleash, פלטפורמת חיפוש ארגונית מבוססת AI

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון? הורדת הריבית מסבכת את התשובה

השילוב בין התייקרות הקרנות לירידת הריבית מחייב את חוסכי הקרנות הכספיות לחשב מסלול מחדש ● מהזדמנויות באפיק הצמוד ועד לקרנות "תאריכי יעד": אלו החלופות שעל השולחן

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק ב-4.6% בנובמבר. וכמה מרוויחים בהייטק?

עפ"י הלמ"ס, השכר הממוצע למשרה של עובד ישראלי בחודש נובמבר 2025 עומד על 13,587 שקל ● בסך-הכול שוק העבודה ממשיך להיות חזק והדוק למדי, עם ביקוש ניכר לעובדים

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

הבנק הבינלאומי שממליץ: הגדילו חשיפה למניות וחפשו הזדמנויות בסין

ב־UBS מעריכים המשך תנופה בשוקי המניות הסיניים בשנה הקרובה ● בדויטשה בנק דווקא סבורים כי סין עלולה לאבד מומנטום בגלל משבר הנדל"ן וצופים קאמבק של הדולר; ולמרות האופטימיות בג'יי.פי מורגן לגבי הצמיחה הגלובלית, הם מזהים גם סכנת מיתון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו / צילום: ap, Ariana Cubillos

המומחה שמסביר: כך ונצואלה הפכה מכלכלה מהחזקות בעולם, למוקד משבר פליטים עצום

פרופ' דני בכר מסביר בראיון לגלובס כיצד המשטר של ניקולס מדורו, הפך את ונצואלה מאחת המדינות העשירות בעולם לכישלון כלכלי עם רעב המוני ● המשבר הכלכלי הוביל למשבר הפליטים הגדול ביותר בהיסטוריה של יבשת אמריקה, ואחד הגדולים ביותר בעולם, במהלכו מיליונים מאזרחי המדינה עזבו את ונצואלה

כוחות צה''ל (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ

מזכ"ל האו"ם גינה את השעיית הפעילות של ארגונים בין-לאומיים בעזה ●  שגריר איראן לאו"ם פנה במכתב למזכ"ל וקרא לגנות את התבטאויותיו של טראמפ ● מייק פומפאו לשעבר שר החוץ של ארה"ב צייץ על רקע המחאות באיראן: "שנה טובה לכל איראני שנמצא ברחובות - וגם לכל סוכן מוסד שלצדם" ● האקרים איראנים: "פרצנו לטלפון של איילת שקד" ● משרד החוץ ממליץ לאזרחים ישראלים להימנע מהגעה לוונצואלה  ● דיווחים שוטפים