גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פורח בקורונה: כך הצליח בנט להקדים פעם אחר פעם את הממשלה

בשבועות האחרונים מתפקד שר הביטחון לשעבר כפרויקטור עצמאי למאבק בקורונה ● הוא מציג תוכניות, מקיים מסיבות עיתונאים, מוכיח בקיאות והעמקה בחומר ומצליח להשפיע על המדיניות דווקא מהאופוזיציה ● גם העובדה שהיה חלק מהממשלה הקודמת ולכן נושא באחריות לפתיחת המשק בבת אחת, בינתיים לא פוגעת בו

נפתלי בנט / צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
נפתלי בנט / צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות

בסקר פוליטי שהתפרסם בערוץ 12 לפני כמה ימים, זכתה מפלגה בראשותו של נפתלי בנט ל-11 מנדטים, מספר מנדטים זהה למפלגת כחול לבן בראשות שר הביטחון בני גנץ. הליכוד קיבלה 37 מנדטים, ירידה של ארבעה מנדטים לעומת סקר קודם. את הירידה של הליכוד ובשביעות הרצון מתפקוד ראש הממשלה בנימין נתניהו אפשר לראות בנסיקה האישית של בנט.

ואכן בנט הפך את עצמו בחודשים האחרונים לדמות מובילה במאבק במגפת הקורונה. כשהוא עוקף את ממשלת ישראל מהצד, הוא מציג תוכניות אופרטיביות, מקיים מסיבות עיתונאים עם שאלות ותשובות (אמיתיות), יושב על החומרים ומוכיח בקיאות והעמקה.
במהלך יוני, כאשר נתניהו היה עסוק בלשלוח את אנשיו לכנסת לדרוש הטבות אישיות למימון שיפוץ עתידי של ביתו בקיסריה ולדרוש מן המדינה ביטול זקיפת מס רטרואקטיבית והתכונן לגיוס תרומות עבור הגנתו המשפטית, בנט חיבר תוכניות, שוחח עם אנשי עסקים, וסייר בשטח, תוך שהוא מעודד פתיחת עסקים והחזרת המשק לשגרה מצד אחד, אך מתריע מפני העדרו של מערך בדיקות מקיף במדינת ישראל.

ב-27 ביוני, השתלח בנט בצורה ישירה בראש הממשלה והאשים אותו שהוא עוסק בעניינים הפרטיים שלו בלבד ומשפטו הפלילי ולא בנושא המשבר ברחבי ישראל.
"מאז צאת השבת צייצת 4(!) פעמים בענייניך ושמאל-ימין... בעוד 3 ימים רבבות יפסיקו לקבל דמי אבטלה. מתכננים להטיל שוב מגבלות בשל הזינוק בהדבקה; מכת מוות לעסקים. נא התמקד רק בפרנסה, לחם לאזרחינו. לא פרנסה - לא מעניין", כתב בנט.
ההתנהלות הזו מפריעה מאוד לנתניהו. נתניהו הוא איש חזון. הוא אוהב לדבר על החיסון הישראלי (שעדיין לא קיים), על טכנולוגיה (שטרם פותחה) וגם על הצבת יעד לקבלת תוצאות בדיקות תוך מספר קצר של שעות.

אולם כאשר זה מגיע לניהול המצב הבריאותי באופן יומיומי - נתניהו הוא מנהל בעייתי, בלשון המעטה. הוא אינו מאציל סמכויות, שומר את המידע קרוב לחזה, ומרבה לפנות לשימוש באמצעים ביטחוניים, כמו השב"כ והמוסד.

לעומתו, בנט היה עסוק בשבועות האחרונים בפרסום תוכנית מקיפה להתמודדות עם הקורונה, ובזכות הקול הציבורי התקיף שלו, הממשלה נראית כיום כמי שמדדה בעקבותיו. עם זאת חשוב לזכור כי בנט היה עדיין חבר בממשלה שהחליטה על פתיחת המשק בבת אחת, שייתכן שגרמה להגעת הגל השני של התחלואה מוקדם מהצפוי.
הנה כמה מהצעות של בנט, שגרמו לממשלה לאמץ אותן באיחור.

1. גיוס סלקטורים למערך האפידמיולוגי

בנט הציע: לפני מספר שבועות הציע בנט לעשות הסבה מקצועית לסלקטורים בנתב"ג למערך החקירות האפידמיולוגיות הקורס של משרד הבריאות. "אין מספיק חוקרים אפידמיולוגים. זו אינה פיזיקה גרעינית", כתב בנט בחוברת שפרסם ב-22 ביוני וכינה "מפטיש לפינצטה". ב-5 ביולי כתב בטוויטר "שוחחתי עם מספר עובדים בחל"ת, אחד מהם סלקטור בשדה התעופה. הוא מומחה לתחקירים, לשאלות, להבין דבר מתוך דבר, וכל זה בנימוס ובטקט. מדוע לא לגייס את אותם סלקטורים לבצע את החקירות האפידמיולוגיות ולשחרר את האחיות חזרה לעבודתן החשובה" .

הממשלה מגיבה: תוך כמה ימים הודיע סגן שר הבריאות ח"כ יואב קיש שהוא מנסה להוביל מהלך של השתתפות מפוטרי אל על בחקירות האפידמיולוגיות. "גלובס" פנה למשרד הבריאות לברר האם יש כוונה לגייס חוקרים אפידמיולוגים ממערך רשות שדות התעופה, וממשרד הבריאות נמסר שהנושא נמצא בטיפול של קיש.

תוכנית בנט להרחבת הבדיקות / צילום: צילום מסך מתוך טוויטר

2. ביקורת על מהימנות איכוני השב"כ


בנט הציע: נושא נוסף שבו בנט פעל הוא איכוני השב"כ. ביום חמישי האחרון נכנס לתוקף החוק שמאפשר לשב"כ לאכן טלפונים סלולריים לצורך מעקב אפידמיולוגי, ומיידית עשרות אלפי ישראלים קיבלו סמסים, רבים מהם שגויים. הסיבה לכך הייתה שכלי השב"כ מאכן מיקום על פי GPS ולכן כשהציבור נמצא ברובו בחוץ (להבדיל ממצב הסגר של חודשים מרץ ואפריל), איכוני השב"כ "העלו בחכתם" אנשים בטעות.

לפני כמה ימים אמר בנט "הסמסים של איכוני השב"כ האוטומטיים גורמים נזק אדיר לכלכלת ישראל ולאמון הציבור. רבבות אזרחים אשר בוודאות לא היו במגע עם נשא קורונה נשלחים לבידוד כפוי ומיותר. הדבר משבית אלפי עובדים ובעלי עסקים ללא היגיון, ללא פיצוי, ללא יכולת ערעור אפקטיבית".

בנט הציע להכניס ׳שלב אנושי׳ בדרך. לדבריו, האיכון יוצר ׳חשד להדבקה׳ ולכן יש להוסיף בירור טלפוני קצרצר שיאפשר קבלת החלטת בידוד. "כפי שאמרתי עשרות פעמים: "יש לגייס כ-2,500 אנשים, אפשר סלקטורים מובטלים, ותוך 3 ימים (זה) פועל".

הממשלה מגיבה: בינתיים, לא חל שינוי בנושא איכוני השב"כ, אולם יו"ר ועדת חוץ וביטחון, צבי האוזר, כבר הודיע כי הוא מוטרד מהביצועים של השב"כ ומכך שאין מערך טלפונים שניתן לערער באמצעותו על האיכון השגוי. אם הדבר לא יוסדר, אמר, "הוא יוביל לפקיעת השימוש בכלי השב"כ".

"המאמצים שלנו השתלמו" / צילום: צילום מסך מתוך טוויטר

3. מינוי פרויקטור למאבק בקורונה

בנט הציע: בנט הרבה להתראיין בכלי התקשורת ולהזהיר מפני עליית התחלואה ואי-טיפול המדינה בכשלים. בתוכנית "מפטיש לפינצטה" הציע בנט להקים גוף הסברה מרכזי, תחת פיקוד העורף או מערך ההסברה הלאומי. בראיונות הוא הציע למנות פרויקטור לאומי. "אני מוכן להיכנס לקואליציה גם בלי לקבל תפקיד שר אם ימנו אותי לפרויקטור של המאבק בקורונה, אבל בתנאי שייתנו לי סמכויות", אמר בראיון רדיו ב־24 ביוני.

הממשלה מגיבה: במשרד הבריאות התעלמו מן הרעיונות הללו עד השבוע. אולם במסיבת עיתונאים ביום ב׳, אמר השר יולי אדלשטיין כי הוא עומד למנות מנהל מיוחד שיהיה אמון על המאבק במגפה. בשלב זה, עדיין לא ידוע מי הוא המנהל המיוחד ומתי הוא ימונה.

4. ביצוע מאה אלף בדיקות ביום


בנט הציע: בנט מצייץ, כותב ומתראיין באופן רצוף מאז אפריל על כך שיש לכונן מערך בדיקות רחב שיכיל 100 אלף בדיקות ביום. במחצית השנייה של מאי ובמהלך מרבית יוני, כאשר המשק הישראלי נפתח כולו, עיקר הפעילות של בנט הייתה באמצעות ציוצים, מסיבות עיתונאים וראיונות. אולם הנושא של הרחבת מערך הבדיקות נותר כמעט ללא טיפול.

הממשלה מגיבה: בשבועות האחרונים אכן עלו מספר הנבדקים ביום. בשלושה־ארבעה הימים האחרונים התבצעו בישראל כ-25-22 אלף בדיקות ביום. לפני כן, מספר הבדיקות ליום עמד על כ-18-11 אלף ביום.

5. העברת מלוניות לניהול משהב"ט


בנט הציע: במהלך הגל הראשון, בנט ניהל מאבק ציבורי מתוקשר להעביר מקסימום סמכויות לידיו כשר ביטחון, להפעיל את פיקוד העורף, מערכי הסברה ולאפשר לצה"ל להשתלב בניהול המשבר. נתניהו התעלם ורק בשלבים מאוחרים קיבל משרד הבטחון אחריות על פתיחת מלוניות לחולים וניהולן.

מראשית יוני מציין בנט שזו הייתה טעות להפסיק להפעיל את המלוניות ושצריך היה לנהל מעקב מסודר אחר חולים ולהוציאם מן הבתים. השבוע כתב בנט כי אנשים מחכים בביתם לפינוי למלוניות. "זו מדיניות הזויה ונוראה, תשלחו את הנדבקים למלוניות קורונה שמונעות הרמטית הדבקה! המלוניות הצליחו בענק. למה להפסיק פעולה מוצלחת?".

הממשלה מגיבה: אכן, תוך זמן קצר הודיע משרד הביטחון שהוא יגדיל את היקף המלוניות לקורונה ב-50% כבר השבוע.

עוד כתבות

מושיק רוט. ''אני צריך כל יום לרוץ ולנצח את המאה מטר'' / צילום: אסף קרלה

"התחלתי ב-800 שקל ארוחה לאדם והבנתי שזה לא כלכלי": מושיק רוט בראיון על המסעדה הכי יקרה בישראל

מושיק רוט הציע את הארוחה הכי יקרה בישראל – 2,000 שקל לראש בסעודת הסילבסטר - ואנשים רבו כדי לשלם גם 5,000 ● בראיון לגלובס הוא מדבר על התמחור ("פחדתי מאיך שזה יתקבל פה"), מספר על הקושי בפיין דיינינג ("אתמול ביטל זוג - 10% מהמחזור נפל"), ומקפיד על כל פרט בארוחה שהיא פשוט פנטסטית: "אני לא מזייף, ואני יודע שאני מספק את הסחורה"

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

''יאפא''. התנגשות / צילום: רם שוויקי, באדיבות כאן 11, מובי פלוס הפקות

עוד אירוע ירי ביפו: "יאפא" של כאן 11 מציפה את המתיחות שקיימת בעיר

הדרמה החדשה שעלתה לתאגיד מציעה הצצה לחיים המשותפים ביפו דרך מערכת יחסים בין ערבי ליהודיה ● היחסים המורכבים נבחנים לאור המתיחות הכללית שקיימת בעיר

גרינלנד / אילוסטרציה: ap, Evgeniy Maloletka

התוכנית האירופית: להציב חיילים מהיבשת בגרינלנד נגד השתלטות טראמפ

לאחר שהנשיא האמריקאי החריף את הרטוריקה בנושא גרינלנד בימים האחרונים, מדינות אירופה שוקלות לשלוח חיילים למדינה ● ראש ממשלת בריטניה שוחח על כך עם מנהיגים נוספים, בגרמניה פוליטיקאים ואנשי ציבור קוראים לבצע את המהלך ובדנמרק איימו על סופה של נאט"ו: "הנשיא האמריקאי שינה את כללי המשחק"

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

"לא הגענו לשיא": במזרחי טפחות בטוחים שיש הזדמנות במניות האלו

מדדי האנרגיה זינקו בעשרות אחוזים ב־2025, ובמזרחי טפחות סבורים כי ראלי האנרגיה רחוק ממיצוי ● בבנק מצביעים על יציבות שותפויות הגז, דיבידנדים גבוהים וביקושי שיא לחשמל – וממליצים על חברות נבחרות בארץ ובעולם

הבנקאי האפל שהלבין הון לצפון קוריאה / צילום: ap, Vladimir Smirnov ,Gavriil Grigorov

כיצד סייע לכאורה בנקאי חמקמק לזרימת הכסף הלא חוקי אל צפון קוריאה

ה- FBI מציע פרס של 7 מיליון דולר עבור תפיסתו של סים היון סופ. עבודתו, על פי גורמים אמריקאים, חיונית למשטרו של קים ג'ונג און

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה מגלה: בכמה קפץ מחזור המסחר ביום שישי האחרון לעומת ימי ראשון

פעילות המשקיעים הזרים היוותה כרבע ממחזור המסחר שעמד על 1.9 מיליארד שקל – כ-26% מעל המחזור הממוצע בימי ראשון אשתקד ● מחזור המסחר היומי הממוצע בשבוע החולף טיפס ל-4.7 מיליארד שקל

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

"קורה פה משהו עמוק יותר": ההחלטה של וויקס מעוררת סערה בעולם ההייטק

וויקס הודיעה בשבוע שעבר לעובדים על חזרה לעבודה מהמשרד במשך חמישה ימים בשבוע ● "הפטנט שוויקס בנתה עליו אימפריה, נהיה פתאום קל הרבה יותר לשכפול", אומרת הפסיכולוגית וחוקרת ההתנהגות לירז מרגלית. "היתרון התחרותי נשחק, והאיום הוא קיומי" ● עוד נכתב כי החלטת החברה עשויה לעלות לה בטאלנטים ● לצד הביקורות, היו גם מי שהגנו על החלטת החברה

גלעד שיינר / צילום: שלומי יוסף

"בשוק כבר מבינים שהמשקל של אנבידיה טמון בקישוריות - שנולדת בישראל"

הוא חולש על הסגמנט הצומח ביותר בחברה, מנהל את הקשר מול מאסק ואלטמן ומוביל את "החפיר" ששומר על ענקית השבבים בצמרת ● גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר באנבידיה, מסביר לגלובס איך הפכה ישראל ללב המערכת של הואנג ● וגם: כך נסגר המעגל עם העובד שחזר מהשבי, אבינתן אור: "הבטחנו לו שהכיסא שלו במשרד שמור" ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד 

גבי ויסמן, יורם זלינגר, אורן הולצמן / צילום: נובה, ולנס סמיקונדקטור, יח''צ

חברת השבבים הישראלית שזינקה בכ-60% ביום אחד בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● חברת השבבים הישראלית ולנס קפצה בכ-60% ביום שישי, ייתכן שבעקבות ציוץ שהצביע על פרסום שגוי לגביה באחד האתרים הכלכליים ● נובה עלתה לשיא כל הזמנים ● ואודיטי טק ירדה לשפל של מעל שנה, אך האנליסטים חיוביים לגביה

יאיר פינס / צילום: גבע טלמור

בדרך להנפקה? אגד השלימה את המהלך להפרדת זרוע הנדל"ן מפעילות התחבורה

לגלובס נודע כי באגד השלימו את ההפרדה המבנית של פעילות הנדל"ן - כך שתהפוך לזרוע של בעלת השליטה, קרן קיסטון ● לאגד עשרות נכסים, בהם בין היתר התחנה המרכזית בחוף הכרמל בחיפה ושטח באזור התעשייה עטרות, המוערכים בכ־1.3 מיליארד שקל

התותח הישראלי החדש שיודע להתמודד עם האיום האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מגזין אמריקאי טוען שהתותח החדש של אלביט יכול לתת מענה לטילים מאיראן, האם המחאה באיראן יכולה להפיל את המשטר, וישראל וחמאס בדרך לעימות נוסף • כותרות העיתונים בעולם

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: אייפונים מתקפלים, רובוטים ביתיים, טכנולוגיה לקריאת מחשבות ומכוניות־על חשמליות, לצד אתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

גל אביב, מנכ''ל בלנדר / צילום: סיון פרג'

בשל שינויים בסביבת הריבית וקיטון בהפקדות: בלנדר יוצאת מההלוואות החברתיות

חברת האשראי של משפחת אביב הודיעה כי תפסיק להעמיד הלוואות P2P חדשות, בעקבות "שינויים מהותיים שחלו בסביבת הריבית, שגרמו לקיטון בהפקדות למערכת" ● בלנדר הונפקה בתחילת 2021, ומנייתה צנחה בכ-88% ביחס למחירה בעת ההנפקה

שר המשפטים יריב לוין וח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים דווקא כן מגביר ודאות

תיקון חוק החוזים אינו מושלם, אך הביקורת עליו מתעלמת מהתמונה המלאה ● הוא אומנם לא מבטל את שיקול-הדעת של השופטים, אך עושה סדר בריבוי הגישות שלהם לפרשנות, מגביל עמימות ומאפשר לצדדים לדעת מראש כיצד חוזיהם ייבחנו

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

חפשו את הנציג האנושי / צילום: AI

החברה הזאת פיטרה 700 עובדים והחליפה אותם בבוטים. ואז החזירה את כולם

חברות רבות עוברות לאייש מוקדי שירות בבוטים, מחליפות את הנציגים האנושיים וגם גורמות ללקוחות ללא מעט תסכול ● יש מי שהחזירו את הגלגל לאחור ואת הנציגים האנושיים, ואחרים דווקא מתהדרים באחוזי פניות גבוהים שנסגרים בדיגיטל ● האם זו הצלחה או שרבים מהלקוחות נותרים חסרי מענה? ● גלובס יצא לבדוק לאן הולכת המהפכה, מה אנחנו מרוויחים ממנה ואם עוד אפשר לסגת לאחור

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

חקירתו של ברוורמן הסתיימה אחרי 13 שעות; הורחק מלשכת רה"מ ל-15 יום

ראש הסגל בלשכת רה"מ נחשד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, ועוכב על ידי שוטרי להב 433 ● דוברו לשעבר של נתניהו, אלי פלדשטיין, חשף כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" את החקירה שצה"ל פתח נגדו