גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פורח בקורונה: כך הצליח בנט להקדים פעם אחר פעם את הממשלה

בשבועות האחרונים מתפקד שר הביטחון לשעבר כפרויקטור עצמאי למאבק בקורונה ● הוא מציג תוכניות, מקיים מסיבות עיתונאים, מוכיח בקיאות והעמקה בחומר ומצליח להשפיע על המדיניות דווקא מהאופוזיציה ● גם העובדה שהיה חלק מהממשלה הקודמת ולכן נושא באחריות לפתיחת המשק בבת אחת, בינתיים לא פוגעת בו

נפתלי בנט / צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
נפתלי בנט / צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות

בסקר פוליטי שהתפרסם בערוץ 12 לפני כמה ימים, זכתה מפלגה בראשותו של נפתלי בנט ל-11 מנדטים, מספר מנדטים זהה למפלגת כחול לבן בראשות שר הביטחון בני גנץ. הליכוד קיבלה 37 מנדטים, ירידה של ארבעה מנדטים לעומת סקר קודם. את הירידה של הליכוד ובשביעות הרצון מתפקוד ראש הממשלה בנימין נתניהו אפשר לראות בנסיקה האישית של בנט.

ואכן בנט הפך את עצמו בחודשים האחרונים לדמות מובילה במאבק במגפת הקורונה. כשהוא עוקף את ממשלת ישראל מהצד, הוא מציג תוכניות אופרטיביות, מקיים מסיבות עיתונאים עם שאלות ותשובות (אמיתיות), יושב על החומרים ומוכיח בקיאות והעמקה.
במהלך יוני, כאשר נתניהו היה עסוק בלשלוח את אנשיו לכנסת לדרוש הטבות אישיות למימון שיפוץ עתידי של ביתו בקיסריה ולדרוש מן המדינה ביטול זקיפת מס רטרואקטיבית והתכונן לגיוס תרומות עבור הגנתו המשפטית, בנט חיבר תוכניות, שוחח עם אנשי עסקים, וסייר בשטח, תוך שהוא מעודד פתיחת עסקים והחזרת המשק לשגרה מצד אחד, אך מתריע מפני העדרו של מערך בדיקות מקיף במדינת ישראל.

ב-27 ביוני, השתלח בנט בצורה ישירה בראש הממשלה והאשים אותו שהוא עוסק בעניינים הפרטיים שלו בלבד ומשפטו הפלילי ולא בנושא המשבר ברחבי ישראל.
"מאז צאת השבת צייצת 4(!) פעמים בענייניך ושמאל-ימין... בעוד 3 ימים רבבות יפסיקו לקבל דמי אבטלה. מתכננים להטיל שוב מגבלות בשל הזינוק בהדבקה; מכת מוות לעסקים. נא התמקד רק בפרנסה, לחם לאזרחינו. לא פרנסה - לא מעניין", כתב בנט.
ההתנהלות הזו מפריעה מאוד לנתניהו. נתניהו הוא איש חזון. הוא אוהב לדבר על החיסון הישראלי (שעדיין לא קיים), על טכנולוגיה (שטרם פותחה) וגם על הצבת יעד לקבלת תוצאות בדיקות תוך מספר קצר של שעות.

אולם כאשר זה מגיע לניהול המצב הבריאותי באופן יומיומי - נתניהו הוא מנהל בעייתי, בלשון המעטה. הוא אינו מאציל סמכויות, שומר את המידע קרוב לחזה, ומרבה לפנות לשימוש באמצעים ביטחוניים, כמו השב"כ והמוסד.

לעומתו, בנט היה עסוק בשבועות האחרונים בפרסום תוכנית מקיפה להתמודדות עם הקורונה, ובזכות הקול הציבורי התקיף שלו, הממשלה נראית כיום כמי שמדדה בעקבותיו. עם זאת חשוב לזכור כי בנט היה עדיין חבר בממשלה שהחליטה על פתיחת המשק בבת אחת, שייתכן שגרמה להגעת הגל השני של התחלואה מוקדם מהצפוי.
הנה כמה מהצעות של בנט, שגרמו לממשלה לאמץ אותן באיחור.

1. גיוס סלקטורים למערך האפידמיולוגי

בנט הציע: לפני מספר שבועות הציע בנט לעשות הסבה מקצועית לסלקטורים בנתב"ג למערך החקירות האפידמיולוגיות הקורס של משרד הבריאות. "אין מספיק חוקרים אפידמיולוגים. זו אינה פיזיקה גרעינית", כתב בנט בחוברת שפרסם ב-22 ביוני וכינה "מפטיש לפינצטה". ב-5 ביולי כתב בטוויטר "שוחחתי עם מספר עובדים בחל"ת, אחד מהם סלקטור בשדה התעופה. הוא מומחה לתחקירים, לשאלות, להבין דבר מתוך דבר, וכל זה בנימוס ובטקט. מדוע לא לגייס את אותם סלקטורים לבצע את החקירות האפידמיולוגיות ולשחרר את האחיות חזרה לעבודתן החשובה" .

הממשלה מגיבה: תוך כמה ימים הודיע סגן שר הבריאות ח"כ יואב קיש שהוא מנסה להוביל מהלך של השתתפות מפוטרי אל על בחקירות האפידמיולוגיות. "גלובס" פנה למשרד הבריאות לברר האם יש כוונה לגייס חוקרים אפידמיולוגים ממערך רשות שדות התעופה, וממשרד הבריאות נמסר שהנושא נמצא בטיפול של קיש.

תוכנית בנט להרחבת הבדיקות / צילום: צילום מסך מתוך טוויטר

2. ביקורת על מהימנות איכוני השב"כ


בנט הציע: נושא נוסף שבו בנט פעל הוא איכוני השב"כ. ביום חמישי האחרון נכנס לתוקף החוק שמאפשר לשב"כ לאכן טלפונים סלולריים לצורך מעקב אפידמיולוגי, ומיידית עשרות אלפי ישראלים קיבלו סמסים, רבים מהם שגויים. הסיבה לכך הייתה שכלי השב"כ מאכן מיקום על פי GPS ולכן כשהציבור נמצא ברובו בחוץ (להבדיל ממצב הסגר של חודשים מרץ ואפריל), איכוני השב"כ "העלו בחכתם" אנשים בטעות.

לפני כמה ימים אמר בנט "הסמסים של איכוני השב"כ האוטומטיים גורמים נזק אדיר לכלכלת ישראל ולאמון הציבור. רבבות אזרחים אשר בוודאות לא היו במגע עם נשא קורונה נשלחים לבידוד כפוי ומיותר. הדבר משבית אלפי עובדים ובעלי עסקים ללא היגיון, ללא פיצוי, ללא יכולת ערעור אפקטיבית".

בנט הציע להכניס ׳שלב אנושי׳ בדרך. לדבריו, האיכון יוצר ׳חשד להדבקה׳ ולכן יש להוסיף בירור טלפוני קצרצר שיאפשר קבלת החלטת בידוד. "כפי שאמרתי עשרות פעמים: "יש לגייס כ-2,500 אנשים, אפשר סלקטורים מובטלים, ותוך 3 ימים (זה) פועל".

הממשלה מגיבה: בינתיים, לא חל שינוי בנושא איכוני השב"כ, אולם יו"ר ועדת חוץ וביטחון, צבי האוזר, כבר הודיע כי הוא מוטרד מהביצועים של השב"כ ומכך שאין מערך טלפונים שניתן לערער באמצעותו על האיכון השגוי. אם הדבר לא יוסדר, אמר, "הוא יוביל לפקיעת השימוש בכלי השב"כ".

"המאמצים שלנו השתלמו" / צילום: צילום מסך מתוך טוויטר

3. מינוי פרויקטור למאבק בקורונה

בנט הציע: בנט הרבה להתראיין בכלי התקשורת ולהזהיר מפני עליית התחלואה ואי-טיפול המדינה בכשלים. בתוכנית "מפטיש לפינצטה" הציע בנט להקים גוף הסברה מרכזי, תחת פיקוד העורף או מערך ההסברה הלאומי. בראיונות הוא הציע למנות פרויקטור לאומי. "אני מוכן להיכנס לקואליציה גם בלי לקבל תפקיד שר אם ימנו אותי לפרויקטור של המאבק בקורונה, אבל בתנאי שייתנו לי סמכויות", אמר בראיון רדיו ב־24 ביוני.

הממשלה מגיבה: במשרד הבריאות התעלמו מן הרעיונות הללו עד השבוע. אולם במסיבת עיתונאים ביום ב׳, אמר השר יולי אדלשטיין כי הוא עומד למנות מנהל מיוחד שיהיה אמון על המאבק במגפה. בשלב זה, עדיין לא ידוע מי הוא המנהל המיוחד ומתי הוא ימונה.

4. ביצוע מאה אלף בדיקות ביום


בנט הציע: בנט מצייץ, כותב ומתראיין באופן רצוף מאז אפריל על כך שיש לכונן מערך בדיקות רחב שיכיל 100 אלף בדיקות ביום. במחצית השנייה של מאי ובמהלך מרבית יוני, כאשר המשק הישראלי נפתח כולו, עיקר הפעילות של בנט הייתה באמצעות ציוצים, מסיבות עיתונאים וראיונות. אולם הנושא של הרחבת מערך הבדיקות נותר כמעט ללא טיפול.

הממשלה מגיבה: בשבועות האחרונים אכן עלו מספר הנבדקים ביום. בשלושה־ארבעה הימים האחרונים התבצעו בישראל כ-25-22 אלף בדיקות ביום. לפני כן, מספר הבדיקות ליום עמד על כ-18-11 אלף ביום.

5. העברת מלוניות לניהול משהב"ט


בנט הציע: במהלך הגל הראשון, בנט ניהל מאבק ציבורי מתוקשר להעביר מקסימום סמכויות לידיו כשר ביטחון, להפעיל את פיקוד העורף, מערכי הסברה ולאפשר לצה"ל להשתלב בניהול המשבר. נתניהו התעלם ורק בשלבים מאוחרים קיבל משרד הבטחון אחריות על פתיחת מלוניות לחולים וניהולן.

מראשית יוני מציין בנט שזו הייתה טעות להפסיק להפעיל את המלוניות ושצריך היה לנהל מעקב מסודר אחר חולים ולהוציאם מן הבתים. השבוע כתב בנט כי אנשים מחכים בביתם לפינוי למלוניות. "זו מדיניות הזויה ונוראה, תשלחו את הנדבקים למלוניות קורונה שמונעות הרמטית הדבקה! המלוניות הצליחו בענק. למה להפסיק פעולה מוצלחת?".

הממשלה מגיבה: אכן, תוך זמן קצר הודיע משרד הביטחון שהוא יגדיל את היקף המלוניות לקורונה ב-50% כבר השבוע.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון