גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תסתכלו עליהם, תראו אותנו: מה ישראל יכולה ללמוד מתוכניות החילוץ של איטליה ובריטניה

איטליה מזרימה לכלכלה שלה כ-300 מיליארד אירו ובריטניה מעבירה למשק 300 מיליארד ליש"ט • שתיהן השיקו בימים האחרונים תוכניות וצעדים חדשים שיעודדו צמיחה ויסייעו לשוק התעסוקה • ישראל נמצאת הרחק מאחור - הכסף תקוע, הפוליטיקאים מתקוטטים ואפילו תקציב אין

ג’וזפה קונטה, ראש ממשלת איטליה, בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, בוריס ג’ונסון, ראש ממשלת בריטניה / צילום: AP, RUITERS
ג’וזפה קונטה, ראש ממשלת איטליה, בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, בוריס ג’ונסון, ראש ממשלת בריטניה / צילום: AP, RUITERS

בזמן שבישראל ממשיכים לבחון תוכניות כלכליות לחילוץ המשק מהמשבר, ממשלת איטליה הצטרפה לשורה ארוכה של הנהגות שכבר פועלות בשטח, ואישרה השבוע את מה שהיא מכנה "האם של כל הרפורמות", כדי להתמודד עם משבר הקורונה הכלכלי.

איטליה

תשתיות, גשרים ואינטרנט מהיר

באיטליה מדברים על השקעה בתשתיות, בניית גשרים וכבישים, פרישת רשת סיבים אופטיים לאינטרנט מהיר, השקעה בחינוך וגם רפורמות מבניות במגזר הציבורי שיקצצו את הביורוקרטיה.

הצעדים האלה הם חלק מהתוכנית הכלכלית לשיקום איטליה, שכמו מדינות אחרות מהמרת על הוצאה ציבורית גדולה כדרך לחדש את הצמיחה. כלי התקשורת במדינה העריכו את עלות הפרויקטים ב-200 מיליארד אירו על פני שנתיים.

השבוע אושרה התוכנית, שגיבש ראש הממשלה ג’וזפה קונטה, העומד בראש קואליציית שמאל-מרכז, והיא תועבר לאישור הפרלמנט בשבועות הקרובים. באופן קריטי, לאיטליה כבר יש את שיעור החוב-תוצר השני בגובהו באיחוד האירופי, שאמור לטפס ל-150% השנה.

למעשה, מימון התוכנית תלוי בהבטחות של האיחוד האירופי להזרים יותר ממאה מיליארד אירו למדינה, בשם הסולדיריות של הגוש וכחלק מקרן בשווי 750 מיליארד אירו שהולכת ומוקמת בימים אלה בבריסל.

איטליה היא אחת המדינות שנפגעו בצורה הקשה ביותר ממגפת הקורונה - בריאותית וכלכלית.

כ-35 אלף בני אדם מתו כתוצאה מהתפרצות הנגיף במדינה, שהייתה הראשונה באירופה להתמודד עם היקפי תחלואה גבוהים. צעדי הסגר החמורים שנקטה הממשלה שיתקו את הכלכלה למשך חודשים.

ארגון ה-OECD חוזה כעת לאיטליה צניחה של יותר מ-11% בתמ"ג השנה - השיעור הגבוה ביותר ביבשת. זו הסיבה שאיטליה, יחד עם ספרד, דחפו את האיחוד האירופי בעזרת הפצרות ואיומים להקים את הקרן לשיקום כלכלי מנזקי הקורונה - שאמורה להעביר אליה לפי הערכות כ-80 מיליארד אירו במענקים ועוד כ-80 מיליארד אירו בהלוואה שאינה תלויה בצעדים כלשהם.

אחת הסיבות העיקריות לכך שהרפורמה כוללת קיצוץ בביורוקרטיה, מאבק בעיכובים ופיקוח מקיף היא הצורך לשכנע את מדינות האיחוד האירופי כי הכסף שיועבר לאיטליה ישמש לשיקום המדינה, ולא יילך לאיבוד במנגנונים מושחתים או ממשלתיים כפי שנעשה בעבר.

בניגוד לעבר, הפעם מחוקקת איטליה את הרפורמות באופן עצמאי, ולא כחלק מעמידה בתנאי תוכניות חילוץ שמוכתבים לה מבריסל ומברלין, כפי שנעשה אחרי המשבר הכלכלי העולמי של 2008.

כחלק מכך, נתח גדול מהתוכנית, שקיבל את הכותרת "semplificazione" (פישוט ודה-רגולציה), אמור לשנות את הדרך שבה פרויקטים גדולים מתנהלים באיטליה, מבלי לתת לפשע המאורגן שפושה במדינה לקבל חלק מהכסף.

במסגרת התוכנית, חלק גדול מהביורוקרטיה הממשלתית יעבור דיגיטציה ויינתן באופן מקוון, יינתנו פטורים ממכרזים לפרויקטים בשווי עד חמישה מיליון אירו, פוליטיקאים מקומיים יוגנו מתביעות ענק על השלכות פרויקטים שהם מקדמים וימונו אחראים מיוחדים - פרויקטורים בעלי סמכויות פיקוח וביצוע - לשורה של "פרויקטי דגל" בתחום התשתיות ברחבי המדינה.

כ-50 פרויקטים כאלה מציעה הממשלה לתקצב, והם כוללים הקמת גשר או מנהרה שיחברו בין סיציליה למגף האיטלקי, הרחבה של האוטוסטרדות האיטלקיות לאזורים חדשים, הרחבת תשתית הרכבות המהירות לכל רחבי המדינה, בנייה של מבני ציבור ופרישת של רשת סיבים אופטיים שתאפשר אינטרנט מהיר. התקציב של פרויקטים האלה, מתוך התקציב הכולל, עומד על 120 מיליארד אירו. קונטה הגדיר את התוכנית על שלל סעיפיה כ"מהפכה חסרת תקדים".

"הרפורמה הזו היא המקפצה שאיטליה זקוקה לה עכשיו. אנחנו במצב חירום, והתוכנית הזו תהפוך את המדינה שלנו למודרנית, לגמישה ולתחרותית יותר", אמר ראש הממשלה האיטלקי בנאום לאומה אחרי אישור התוכנית בקבינט, "סוף סוף יש לנו תוכנית שתפשט, תזרז ותהפוך הליכים אדמיניסטרטיביים לדיגיטליים ותשחרר את החסימה בתחום העבודות הציבוריות. זה יהיה הבסיס לתוכנית השיקום שלנו, שנבקש מאירופה סיוע כדי לממן".

ואכן, קונטה כבר החל במסע בין בירות אירופיות שיתקיים בימים הקרובים, כדי לשכנע מנהיגים אוהדים כמו אלה של ספרד ופורטוגל לתמוך בעמדת איטליה, וגם להתמודד עם הביקורת מצד מנהיגי "ארבע המדינות החסכניות" - הולנד, דנמרק, שבדיה ואוסטריה - על אופי קרן השיקום. מנהיגים אלה מעדיפים כי הסכומים יוקצו כהלוואות ולא כמענקים. בסוף השבוע הבא (17-19 ביולי) ייפגשו לראשונה מזה חודשים רבים מנהיגי האיחוד לפסגה ממשית, ולא וירטואלית.

התוצאה של תוכנית הרפורמות וההשקעות האיטלקית, גם אם לוקחים בחשבון את התמיכה האירופית, היא שההוצאה הממשלתית האיטלקית תזנק מעל 3% בארבע השנים הקרובות. עד למשבר הקורונה, לא רק שחריגה כזו הייתה אסורה לפי חוקי גוש האירו, אלא שלאיטליה "אושרה" לאחר מאבקים רבים חריגה מקסימלית של 2.3% בלבד, בגלל מצב החוב שלה. כמו בתחומים רבים אחרים, מדיניות זו השתנתה בעקבות מגפת הקורונה.

בריטניה

השקעות גדולות בעובדים צעירים

בריטניה הודיעה במקביל כי היא מתכוונת לסבסד תעסוקת עובדים צעירים במיליארדי ליש"ט, כחלק מהמאבק בעלייה הצפויה באבטלה, במיוחד בקרב שכבת הגיל הצעירה, שנפגעה קשות מבחינת התעסוקה ממשבר הקורונה. התוכנית היא חלק מההרחבה המשמעותית בהוצאות הממשלה שנעשתה בחודשים האחרונים, כדי להיאבק בתוצאות המשבר הכלכלי של מגפת הקורונה. שר האוצר הבריטי רישי סונאק הודיע על התוכנית בנאום מיוחד שבו פרש את משנתו הכלכלית להתמודדות עם הקורונה.

מדובר בתוכנית עידוד עבודה לצעירים, שדומה לתוכנית שיזמה ממשלת הלייבור שהתמודדה עם השלכות המשבר הכלכלי העולמי אחרי 2008. היא כוללת מימון ממשלתי של חצי שנת עבודה בשכר מינימום של צעירים "הנמצאים בסיכון לאבטלה ארוכת טווח". עלותה אמורה לעמוד על כ-3 מיליארד ליש"ט. התקציב הנוכחי, שמציגה הממשלה השמרנית, כבר נקרא על ידי כלי התקשורת כ"חברתי ביותר של ממשלה שמרנית אי פעם".

יוזמות אלה מצטרפות לתוכנית בשווי מיליארדים שהציג ראש הממשלה בוריס ג‘ונסון לבנייה בבריטניה, תוכנית להשקעה בטכנולוגיות ירוקות ועוד סעיפים יצירתיים שהממשלה תכלול בניסיון להיחלץ מהמיתון המאיים על המשק הבריטי.

התוכנית שהוצגה היום כוללת גם מענקים של 1,000 ליש"ט לכל מעסיק שישיב לעבודה את מי שיצא לחופשה בתשלום בגלל המשבר, הורדת המס על רכישות דירות ובתים כדי להחיות את תחום הנדל"ן. סונאק גם הכריז כי הממשלה תחתוך בחדות את המע"מ על תיירות ואירוח, ותוריד אותו מ-20% כיום ל-5% החל מהחודש הבא, ועד סוף השנה, במטרה לתמוך במגזר עסקי זה שספג מכה אנושה בגלל המשבר. עלות הצעד היא כארבעה מיליון ליש"ט, אך סונאק הבהיר כי הוא אמור לסייע לשמר יותר משתי מיליון משרות בתחום. אחד מסעיפי התוכנית שזכו להד הרב ביותר היתה הצהרת שר האוצר הבריטי על חלוקת "שוברי מזון", שבהם יוכלו בריטים להשתמש כדי לקבל הנחה של עד 10 ליש"ט על כל ארוחה שיאכלו בחוץ - במסעדות, בארים ובתי קפה.

הבנק המרכזי הבריטי העריך כי שווי כל תקציב החירום הבריטי להתמודדות עם משבר הקורונה יעמוד על כ-300 מיליארד ליש"ט בשנת התקציב הנוכחית בלבד. חלק משמעותי מהתקציב, כ-60 מיליארד אירו לפי הערכות, תופסת "רשת הביטחון התעסוקתית" שבריטניה פרשה בעבור עובדיה וגם העצמאים שלה, המשלמת להם חלק משמעותי מהשכר שלהם לפחות עד אוקטובר במידה שהם נפגעים מהמשבר ולא שבים לעבודה.

ישראל

הכסף לא מגיע והעסקים נחנקים

מבין שלל התוכניות שמקדמות ממשלות במערב אירופה נדמה שיש רעיון אחד שקופץ לעין הישראלית. Semplificazione המונח האיטלקי הזה שמתגלגל בקלות על הלשון, זקוק בדחיפות לתרגום ולהורים מאמצים ישראלים. הבעיה הגדולה של ישראל כרגע היא לא מחסור ברעיונות וביוזמות אלא חולשה חמורה, על גבול האין אונות, בכל מה שנוגע למנגנון היישום הממשלתי. הכסף לא מגיע והעסקים נחנקים. הפשטה, בהיעדר תרגום מוצלח יותר, היא דרך אפקטיבית להתמודד עם הסרבול המתסכל והחונק של הביורוקרטיה הישראלית, לצד דרכים נוספות כמו מעקב ובקרה הדוקים יותר.

קצב הביצוע הישראלי עוד יכול להיחשב סביר בתשלומי דמי אבטלה ובמתן אשראי לעסקים - אך הוא מזעזע בכל הקשור למענקים לעסקים ובתוכניות ייעודיות למשל להכשרה מקצועית או בסיוע לקבוצות סיכון ולמגזר השלישי. קשה להאמין שבזמן שהעסקים בגרמניה קיבלו את הסיוע הכספי לפני שלושה חודשים עומד שיעור הביצוע של תוכניות סיוע לעסקים בישראל נכון לסוף יוני על 15% בלבד, מתוך 11 ומשהו מיליארד שקלים שהוקצו לנושא, הגיעו עד כה לעסקים בקושי 2 מיליארד שקל.

מעבר לכך התוכנית הישראלית לוקה בכך שאינה מתייחסת באופן ממוקד לאבטלת צעירים - בעיה שהמערכת האירופית כבר מכירה היטב. בני פחות מ-24 בישראל אינם זכאים כלל לדמי אבטלה למרות שהם מהווים אחוזים ניכרים מסך המובטלים. שאר ההצעות והרעיונות מוכרים גם למקבלי ההחלטות הישראלים: השקעות בתשתיות, בפרישת רשת סיבים אופטיים ובדיגיטציה של השירותים הממשלתיים - כולם נמצאים על השולחן הדיונים ונהנים מתמיכה מקיר לקיר. הבעיה היחידה היא כיצד לגרום לכל התוכניות האלה לעבור משולחן הדיונים אל השטח החנוק והצמא לכסף. 2.7 מיליארד שקל, למשל כבר הוקצו בתוכנית הסיוע הממשלתית ל"האצת פרויקטי תשתית בהייטק" באמצעות רשות החדשנות במשרד הכלכלה. כמה מתוך הסכום הזה כבר בוצע ושולם? 57 מיליון שקל, 2% שלמים.

במובן הזה התוכנית שהציג חבר הכנסת ניר ברקת מאתגרת את המערכת במקומות הנכונים. למשל הרעיון של העברת תשלומים ישירות לאזרחים, בצורת שוברים שיעודדו אותם לצאת לצרוך מוצרים ושירותים. למשל ההצעה שרשות המסים תעביר את הסיוע לעסקים על בסיס דיווחי המע"מ החודשיים שלהם. כל עסק שבדיווחי המע"מ החודשיים שלו יש ירידה של נניח 50% לעומת החודש אשתקד - יקבל מיד כסף לחשבון.
מדוע מתנגדים ברשות המסים להצעה של ברקת? ברשות מסבירים שאי אפשר ללמוד מהדיווחים השוטפים של המע"מ שמעבירים העסקים מה הייתה הסיבה לירידה במחזור - האם הפגיעה נגרמה כתוצאה מהקורונה, או שאולי אחראי לה דווקא אירוע אחר, שאינו קשור כלל למגפה, נניח נחיתת חוצנים. אם יש משהו שרשות המסים זקוקה לו בדחיפות זוהי זריקת סימפליפיקציונה לווריד.

נציין כי משבר הקורונה תפס את ישראל ללא ממשלה נבחרת אך בדיעבד ייתכן שהמצב תחת שלטון הפקידים היה פחות גרוע. מאז הושבעה הממשלה הנוכחית חלפו כמעט חודשיים ואפילו הסכמות על תקציב אין. הממשלה עובדת לפי תקציב מדינה זמני בתוספת תוכניות סיוע מתחילת אפריל, ששיעור הביצוע שלהן מגרד מלמטה את קו ה-50%. דמי האבטלה ותוכניות סיוע אחרות למובטלים הוארכו בשיטת טלאי על טלאי. תוכנית ארוכת טווח של האוצר אמורה להיות מוצגת סוף סוף הערב לראש הממשלה. 

ישראל נמצאת מאחור בהתמודדות בינלאומית

חבילות החילוץ של איטליה, בריטניה וישראל

איטליה

300 מיליארד אירו לתוכנית החילוץ (שהם כ-338 מיליארד דולר) - 12% מהתמ"ג

מספר החולים החדשים (בשבוע הראשון של יולי)
1,378

ישראל

100 מיליארד שקל לתוכנית החילוץ (שהם כ-30 מיליארד דולר) - 7.5% מהתמ"ג

 מספר החולים החדשים (בשבוע הראשון של יולי)
6,978

בריטניה

300 מיליארד ליש"ט לתוכנית החילוץ (שהם כ־ 375 מיליארד דולר) - 14% מהתמ"ג

מספר החולים החדשים (בשבוע הראשון של יולי)
3,917

עוד כתבות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ בגודל שינוע בין 80 ל-180 מ"ר ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

מארבעה נשאר אחד: מאבקי הכוחות והכסף הגדול שטלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתכנית חסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"