גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה היה סתם יום שני, אז למה דרור פויר כל כך מתגעגע אליו?

ממשלת ישראל התנהגה בכל הקשור לקורונה בדיוק כמו נבחרת ישראל בכדורגל בעשורים האחרונים: היא ניצחה במשחק הידידות הראשון ונכנסה לטריפ שהיא אלופת עולם - והתבוסה לא איחרה להגיע ● ובגלל זה אני מתגעגע ליום שני

דרור פויר /  צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. אחח, יום שני! מי זוכר היום את יום שני השבוע, שהיה יום רגיל בהחלט, לתפארת הבנאליה ממש, עד שאחר הצהריים פורסמו כצפוי ההנחיות וההגבלות החדשות, שהפכו אותו להיות היום הרגיל האחרון בינתיים. כשאני כותב "רגיל", הכוונה היא לרגיל החדש, זה ברור, את הרגיל הישן כבר כמעט ושכחתי, אף שכמה מהרשתות החברתיות מתעקשות להזכיר לי כל הזמן מה עשיתי ואיפה הייתי היום לפני עשר שנים, חמש שנים, שנה אחת. אני נכנס ורואה את עצמי עושה כל מיני דברים בכל מיני מקומות, אבל כל המעשים, כל המקומות וכל חלומות העולם דוהים מול זיכרון יום שני. אחח, יום שני! אשא אותך בליבי, כמבריח גבול, אל תוך הסגר של הסבב השני, ובאין רואים אשלוף זיכרון-זיכרון ואתנחם בהם כמוכרת הגפרורים הקטנה בשעתה, אבל עם סוף אחר כי בישראל הרי אין מוכרות גפרורים שמתות בקור, זה חרטא.

מה כבר היה ביום שני, מי ישמע. את יום העבודה, שכלל בעיקר שיחות טלפון, בחרתי לעשות בחוץ, ברחובות העיר. הרחובות היו מלאים, אבל החנויות היו ריקות. קפצתי לבית המלאכה הקטן של הנורמלי, חברי הוותיק והטוב. אני קורא לו נורמלי כי הוא לא נורמלי ואין לי מושג למה גם הוא קורא לי ככה. הלכנו לשתות קפה בבית קפה.

תנו לי לספר לכם על החבר שלי, שהעסק שלו, שהסתמך על חנויות בקניונים, שקיים עשורים והחזיק משפחות, קרס לגמרי בקורונה. אף מגישה לא הזילה דמעה בשידור חי בעקבות מצבו. את החבר שלי הנורמלי לא תראו במהדורות, מנתח את מצב הכלכלה או קורא לראש הממשלה לעשות כך או אחרת. גם לא תראו אותו בהפגנות ובמחאות ובשביתות. למעשה, גם אני כמעט ולא רואה אותו, כי הנורמלי קם כל יום עם הנץ השחר ונלחם על הפרנסה כמו אריה, מתזז כמו משוגע, מג'נגל בין עיסוקים. הוא המציא את עצמו מחדש כמאלף כלבים, כמחלק קרח, כמורה, כאני לא יודע מה עוד, וכל זה בלי לנפק אפילו רבע מהתלונות של האדם הבא שתפגשו. כשהוא חוזר הביתה בערב הוא נרדם כמו אבן ולמחרת קם, ושוב. אני לא מזלזל במומחה, במוחה, בשובתת או בפעיל החברתי, כמובן, אבל כשאנחנו יושבים ושותים קפה, הנורמלי ואני, הלב שלי עולה על גדותיו מרוב הערכה והערצה. איזה תעצומות! וזה רק החבר שלי, יש עוד כל-כך הרבה ישראלים כאלה שצריכים לראות שאנחנו רואים אותם.

אנחנו מדברים בהערצה על מיכאל בן זיקרי בן ה-45 שטבע למוות כשהציל בני משפחה מטביעה. גיבור ישראלי. מלבד הסוף הנורא, החבר שלי הנורמלי וכל הישראלים שכמוהו, בכולם יש קצת מהגבורה וההקרבה והאינסטינקט והאנרגיה של מיכאל בן זיקרי ז"ל. גם הם קופצים כל יום למים ומצילים משפחה מטביעה - את המשפחה שלהם.
יודעים מתי כבר לא יכולתי יותר? כשחלי, אלמנתו של בן זיקרי, סיפרה ש"הייתה לו נשמה של ציפור". זה דבר כל-כך יפה לומר על בנאדם.

געגועים ליום שני / איור: תמיר שפר

ב. הראש יכול להתפוצץ מהמחשבה שמעשה הגבורה של בן זיקרי ז"ל ואמירת החרטא של צחי הנגבי יבדל"א התרחשו באותה מדינה, באותו יום וכמעט באותן השעות. עם כל הזעם שמציף אותי, אני מאמין שהדבר היחיד שחשוב זה שעדיין יש לנו יותר בן זיקרי-ם מהנגבי-ם. רק מיעוטם של הישראלים הם פוליטיקאים אטומים ועלובים. לרובנו עדיין יש נשמה של ציפור.

עזבו את הנגבי, הוא מטרה קלה מדי: יושבת הממשלה, על מאות שריה ויועציה, ומחליטה שהאוטובוסים ייסעו בלי מזגן. רק אנשים שבחיים שלהם לא נסעו בתחבורה ציבורית יכולים בכלל לדון באפשרות הזאת ועוד להחליט עליה (ההחלטה אכן בוטלה בעקבות זעקת האנשים עם הרב קו). באמת, כמה רשע ומנותק את/ה צריך/ה להיות בשביל זה? העובדות והעובדים הסוציאליים שובתים, מערך הרווחה בקריסה, אבל בשב"כ חגיגה. הפער בין הדברים שמהם אכפת להם לבין הדברים שחשובים לנו פשוט לא נתפס.
אבל יום שני היה יום טוב. אחח, יום שני! יום רגיל כל-כך. אכלתי פלאפל, עוד לא ידעתי שכל התוכניות שלנו לסופ"שים הקרובים הולכות להתבטל, ותוך כדי שכולי מרוח בטחינה כמו איזו גרסת נגטיב של בלאק פייס, מישהו עם מסכה שאני מכיר התחיל לדבר איתי ולא הבנתי אף מילה, וגם לא יכולתי לענות בפה מלא, ככה שהשיחה זרמה כמו שניתן לצפות.

ג. מאוחר יותר באותו היום, ישבתי על הבר ושתיתי בירה עם חבר. אל תתנו לרצף המפגשים המרשים הזה להטעות אתכם, מדובר בכ-80% ממצבת החברים הכוללת שלי. מאז, כידוע, נסגרו הברים, אף שאחוז הנדבקים במקומות כאלה, הוא זעיר מהזעיר, והישיבה הנינוחה והעצלה כבר קיבלה ממד רבע מיתולוגי. גם אותה אשא בליבי, כמבריח גבול וכו'.

גם כאן לא הייתה דרמה גדולה, או דרמה בכלל, אחר הצהריים רגיל של שיחות מקריות ומשונות עם השוהים האחרים במתקן. זה מה שיחסר. עם החבר שלי אני יכול לדבר מתי שאני רוצה ולשתות בחברתו גם אם כל הברים ובתי הקפה ייסגרו לכמה זמן. אני לא דואג לשיחות שלי עם האנשים שאני מכיר, חסרות לי שיחות עם אנשים שאני לא מכיר. מה יהיה עם השיחות המקריות, מה? איפה עוד אני אמור לפגוש מסעדן שהפך לשיפוצניק ולהיחשף לקשיים ולאתגרים בחפירת בורות באדמה קשה; או לשבת עם מהנדס סקוטי שהגיע לישראל לעבוד על הלביא, וללמוד קצת יותר לעומק על סצנת הלילה בתל אביב של שנות ה-80. מה אני אמור לעשות, להסתובב בקניון ולדבר עם אנשים? לשבת כל היום באינטרנט כמו איזה טמבל? העיקר, לקחתם את הברים ואת מקומות הבילוי והתרבות אף שהם אחראיים לחלק מזערי מההדבקות; רק שלא יהיה קצת כיף וכמובן פרנסה לאנשים, חס וחלילה. הם באמת לא מבינים את עומק הדכדוך והחרדה והזעם בציבור. נראה שאין להם מושג מה עובר עלינו. הם בכלל לא מכירים אותנו ואין להם מושג מה זה בשבילנו להיכנס מחדש לתוך כל ההגבלות. הם לא מרגישים איך שהאוויר נהיה כבד יותר על הכתפיים. אני לא מבין איך זה יכול להיות.

אנחנו משלמים על השחרור והפתיחה המהירים של המשק אחרי הגל הראשון, למרות חוסר התפקוד של ממשלת ישראל - שהתנהגה בערך כמו כל נבחרות ישראל בכדורגל בעשורים האחרונים: מנצחת במשחק הידידות הראשון, נכנסת לטריפ שהיא אלופת העולם, התבוסות לא מאחרות להגיע - ושוב האשמה מופנית כלפינו, האזרחים חסרי האחריות.

ד. אחח, יום שני! היית סתם יום, זה נכון, רגיל יותר מרגיל, לתפארת הבנאליה ממש. טוב שכך - אם לא היית יום רגיל, לא היית היום הרגיל האחרון. לבינתיים. יכול להיות שזו תוצאה של מצב הרוח הכללי. אני כבר לא עורג לנסיעות לחו"ל, להופעות ענקיות. כרגע, מה שהכי בא לי זה סתם יום רגיל.

הרהור: רק אנשים שבחיים שלהם לא נסעו באוטובוס, כמו שרי הממשלה, מסוגלים לקבוע שאוטובוסים ייסעו בלי מזגן.

עוד כתבות

מוצרי חלב / צילום: גלובס

סמוטריץ' מקדם מהפכה בענף החלב, אבל הוא עלול להישאר רק עם יבוא גבינות

תוכנית האוצר החדשה כוללת את ביטול התכנון הריכוזי בענף החלב, בדומה לרפורמה שאישר האיחוד האירופי ב־2015 ● מכיוון שהמהלך כרוך בהעברת תקציב המדינה בכנסת, הוגדלה בינתיים מכסת הגבינות המיובאות הפטורות ממכס ● הרפתנים מבטיחים מאבק

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

"המשקיעים לקחו קשה את התחזית": מה הוביל לצניחה במניית נייס

מניית הטכנולוגיה השלימה ירידה של יותר מ־40% בשנה האחרונה לאחר שסיפקה יעדי צמיחה שכוללים השקעות שיפגעו ברווחיה ● אופנהיימר: "המשקיעים לא אוהבים ירידה בשיעורי רווחיות והיעדר מנוף תפעולי, המעלים חשש מתחרות"

מילואימניקים / אילוסטרציה: ap, Ariel Schalit

60 אלף חיילי מילואים בכל זמן נתון. הדרישה שהדהימה את האוצר

כשהפוקוס משתנה מצבא קטן וחכם לצבא גדול עם נוכחות בשטח - במערכת הביטחון דורשים תוספת תקציבית של 51 מיליארד שקל ● מנגד, באוצר לא ממהרים לפתוח את הכיס וטוענים לבזבזנות וחוסר יעילות בצה"ל וכן מלינים על חריגה בתקציב 2025 והעדר פיקוח

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

הכנסת הרחיבה את סמכויות בתי הדין הרבניים בתחום המזונות. מה המשמעות?

רק בפברואר האחרון בג"ץ קבע כי בתי הדין הרבניים אינם מוסמכים לדון במזונות ילדים ללא הסכמת שני ההורים ● האם הוא צפוי להתערב כעת בחקיקה של הכנסת שעקפה את פסיקתו, ומה היה המצב המשפטי עד עכשיו? ● גלובס עושה סדר

ירידות בוול סטריט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הקריפטו וה-AI נחתכו, מדד הפחד טיפס: השוק עצבני ומחכה לדוח שיקבע את המגמה בהמשך

השווקים בעולם מצביעים בימים האחרונים בעיקר על ירידות - החל מהקריפטו ועד לוול סטריט ● השאלה העיקרית שמעסיקה את המשקיעים היא אם אנו במצב של בועה בגלל היקף ההשקעות האדיר ב־AI ● כעת, כל העיניים נשואות לדוחות של ענקית השבבים אנבידיה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה שוב בירידות; אנבידיה ירדה במעל 2%, אמזון ב-4%

וול סטריט ביום רביעי רצוף של ירידות ● הרוטציה ממניות הטכנולוגיה אל המניות הקטנות נמשכת ● מנכ"ל גוגל: "אם הבועה תתפוצץ, אף חברה לא תישאר חסינה" ● לא רק מניות, גם איגרות חוב של חברות טכנולוגיה בירידה ● לראשונה זה 7 חודשים, הביטקוין ירד מתחת ל-90 אלף דולר לפני שהתאושש, מייקל סיילור ממשיך לרכוש את המטבע ● ישראליות: נייס נפלה לאחר הדוחות, סיוה בעקבות הנפקת מניות

אמבולנסים של מד''א / צילום: דוברות מד''א

הנרצח בפיגוע בגוש עציון: אהרון כהן מקריית ארבע

חיל האוויר תקף מתחם אימונים של חמאס בדרום לבנון ● טראמפ על מכירת מטוסי ה-F35 לסעודיה: "הם יהיו די דומים לאלה שאנחנו מספקים לישראל" ● חמאס גינה את ההחלטה במועצת הביטחון ואמר כי הוא לא מוכן להתפרק מנשקו ● צה"ל מאשר: חיסלנו בעזה שני מחבלים שחצו את הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל שיבא יצחק קרייס וסמנכ''ל טכנולוגיות באנבידיה העולמית מיכאל כגן / צילום: יחידת הצילום שיבא

הביקור של סמנכ"ל אנבידיה העולמית שהוביל לפרויקט שאפתני יחד עם שיבא

שיבא ואנבידיה הכריזו על שיתוף פעולה שאפתני: פענוח הגנום האנושי ● בהסכם שותף גם בית החולים האמריקאי המוביל מאונט סיני ● "הפרויקט יכול להיות בסיס דרמטי לצמיחה כלכלית שלנו", אומר מנכ"ל שיבא, שיתארח ביום ראשון בוועידת ישראל לעסקים של גלובס

רן עוז, מנכ''ל ישראכרט / צילום: יח''צ ישראכרט

הישראלים שחזרו לחו"ל ותיק האשראי סייעו לישראכרט להגדיל ב-23% את הרווח הנקי

מנכ"ל החברה רן עוז מסכם את הקדנציה שלו בישראכרט בצורה חיובית ● העלייה ברווח נבעה מהצמיחה בכל תחומי הפעילות ומהקיטון בהוצאות בגין הפסדי אשראי ● בקרוב, איתמר פורמן, ראש החטיבה העסקית מבנק הפועלים, ייכנס לתפקידו כמנכ"ל החברה

ועידת ישראל לעסקים ה-32

בכירי המשק על במה אחת: ועידת ישראל לעסקים ה-32 יוצאת לדרך

ועידת ישראל לעסקים של גלובס היא הוועידה הוותיקה והחשובה בישראל. במסגרתה יתקיימו מושבים בתחומים: השקעות, תשתיות, הייטק וחדשנות, בריאות ועוד ● בין המשתתפים: ג׳ייסון גרינבלט, שליח הבית הלבן למזרח התיכון לשעבר, יו"ר צ'ק פוינט, מנכ"ל שיבא, מנכ"לי הפועלים, הפניקס, בזק, תנובה, אלקטרה צריכה, תורפז תעשיות, מנכ"ל הבורסה ורבים נוספים ● עוד בין המשתתפים: השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט והאלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים לשעבר, בהופעה ראשונה

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

אנבידיה הצטרפה לגיוס הענק בסטארט-אפ החדש של אמנון שעשוע

ענקית השבבים הצטרפה לסבב הגיוס בן 200 מיליון הדולר של דאבל איי.אי טכנולוגיות, חברת הסטארט-אפ החדשה של מייסד מובילאיי ● החברה, המפתחת "סוכני בינה מלאכותית" ומודלי שפה המתמחים בתחומים שונים, גייסה עד היום 221 מיליון דולר

צבי ויליגר, יו''ר ויליפוד / צילום: איל יצהר

רשות התחרות סגרה את תיק החקירה נגד צבי ויליגר ו-ויליפוד

במסגרת פרשת תיאום המחירים בענף המזון, רשות התחרות חשדה כי יו"ר ויליפוד צבי ויליגר ניסה להגיע להסדר כובל על העלאת מחירים באמצעות התבטאויות פומביות ● כעת, לאחר שימוע שנערך בנושא, מודיעה הרשות על סגירת התיק

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

אלו הן המסקנות של משרד הבריאות בעניין התקלות בבדיקה של חברת רוש

כפי שדווח בעבר, הבדיקה של חברת רוש אשר בחנה את התאמת הגידול לטיפול הורמונלי, הייתה תקולה ונשים מסוימות נמצאו בטעות כלא מתאימות לטיפול בסרטן שד, למרות שהיו יכולות להיעזר בו ● התחקיר של משרד הבריאות, מצא כי הבדיקה נתנה תוצאה חלשה יחסית, בשל תקלה בערכת הבדיקה עצמה

39 חברות ביטחוניות ביריד נשק בפריז: "מקרון רוצה לפייס את ישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם:  נשיא צרפת מקרון שינה כיוון ואישר לחברות ישראליות להשתתף ביריד הנשק בפריז, מה היה במפגש בין נשיא ארה"ב ליורש העצר הסעודי, ובבריטניה התחילו המשפט של הפעילים הפרו-פלסטינים שהרסו מפעל של אלביט ● כותרות העיתונים בעולם 

קיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Zhanna Manukyan

בגלל "אואזיס": בריטניה תאסור בחוק ספסרות מקוונת בכרטיסים

פלטפורמות כמו Viagogo לא יוכלו למכור יותר כרטיסים במחיר העולה על מחיר הקנייה שלהם ● מניית החברה צנחה במסחר בארה"ב ● החוק תקף לאירועים חיים, כולל משחקי ספורט

לגדר או להיות חשוף למט''ח? / צילום: Shutterstock

"השמדת ערך עצומה": האם לאחר התחזקות השקל עדיין כדאי לנטרל את סיכון המט"ח ב־S&P 500

המשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול, בעיקר בגלל התחזקות השקל מול הדולר ● האם כעת, כשהמטבע האמריקאי כה נמוך, עדיין מומלץ לנטרל את רכיב המט"ח בהשקעה? ● וגם: מה לעשות אם לא רוצים "להמר" על כיוון השקל־דולר?

הכתובת שרוססה הלילה על בניין רשת 13 / צילום: רשת 13

"דם הבוגדים עוד יותר לפרסום": ברשת 13 מגישים תלונה במשטרה על גרפיטי מסית

ברשת 13 הביעו זעזוע עמוק מהאירוע ומביטויי האלימות וההפחדה הגוברים כלפי עיתונאים וגופי תקשורת בישראל ● "מדובר בחציית קו אדום נוספת במסגרת גל מתמשך של איומים והפחדות"

מסחר באסיה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טוקיו ירדה בהובלת מניות הטכנולוגיה

החוזים עתידיים בוול סטריט שוב בירידות, בניו יורק זוהי פתיחת נובמבר הגרועה ביותר מזה עשור, נמשכת הרוטציה אל המניות הקטנות, מדד השבבים בטריטוריית תיקון • האזהרה החריפה של מנכ"ל גוגל  ● האינפלציה בבריטניה התקררה ל־3.6% באוקטובר

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

מבקר המדינה מצטרף לביקורת האוצר על צה"ל: אין בקרה על עשרות מיליארדים בתגמולי מילואים

דוח חדש של מבקר המדינה מצביע כי לצה"ל ולביטוח הלאומי אין מנגנון בקרה משותף שמוודא שההוצאה הציבורית מנוצלת באופן יעיל ● בנוסף, המבקר אנגלמן מצביע על התנהלות בעייתיות של האקדמיה מול הסטודנטים ● ומה בנוגע לזכויות העבודה?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

ועדת הכספים אישרה: נקודות זיכוי מס עד אלף שקל בחודש ללוחמי מילואים

לפי המדרג שנקבע, לוחם מילואים המשרת בין 20–24 ימי מילואים בשנה יקבל 0.75 נקודת זיכוי בשנה העוקבת ● על כל 5 ימי מילואים נוספים יקבל הלוחם 0.25 נקודת זיכוי, ובסך-הכול ניתן יהיה להגיע עד 4 נקודות זיכוי ● נכון ל-2025, שווי כל נקודת זיכוי הוא תוספת של 242 שקל לנטו בתלוש השכר