גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הגנים הפרטיים ספגו מהלומה מאוד קשה"

הלנה שלו וליאת רוזנפלד הן בעלות גן "יד ביד נצעד" בפ"ת ● "מאז הקורונה נסגרו מעל 2,000 גנים פרטיים, והיד עוד נטויה" ● "גלובס" שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז

הלנה שלו וליאת רוזנפלד, בעלות הגן "יד ביד נצעד" בפתח תקווה / צילום: כדיה לוי
הלנה שלו וליאת רוזנפלד, בעלות הגן "יד ביד נצעד" בפתח תקווה / צילום: כדיה לוי

לפני 4 שנים החליטו הלנה שלו וליאת רוזנפלד, שתי הייטקיסטיות, חברות מהצבא, לעשות שינוי קריירה. יחד הן עשו הסבה לתחום שמשך אותן - תחום החינוך, רכשו גן ותיק בפ"ת, ויצאו לדרך חדשה. לשמחתן, העסק - גן "יד ביד נצעד" - הצליח. הן העסיקו 10 עובדות (גננות וסייעות), רשמו מחזורים גבוהים של 150 אלף שקל לחודש בממוצע (ולעיתים גם 180 אלף שקל), ובכל שנה נכנסו בשערי הגן בין 50 ל-60 פעוטות בני יומם עד גיל 3.

ואז הגיעה הקורונה. "הקורונה הרסה לכולם את השנה", אומרת רוזנפלד. "אתה לא יכול להסתכל אפילו שני צעדים קדימה כדי לעשות צעדי מניעה. היום נסגר גן לידינו כי הבעלים פשטה רגל. מאז הקורונה נסגרו מעל 2,000 גנים פרטיים, והיד עוד נטויה. אנחנו היינו סגורות חודשיים, וההוצאות השוטפות המשיכו לרדת. שכירות, משכורת חודש מרץ, מע"מ, מס הכנסה ועוד. עשרות אלפי שקלים הוצאות ואפס הכנסות. היה חוסר ודאות מטורף, וגם כשהודיעו שחוזרים לגנים היה בלגן כי הודיעו על פתיחת הגנים אבל לא נתנו לנו זמן היערכות. היינו צריכות לפתוח מעכשיו לעכשיו, תוך התארגנות על קפסולות ובלי כל הנחיה או הסברים".

חוסר הוודאות הוביל לחיכוכים לא פשוטים גם עם הורי הילדים. רוזנפלד: "זו הייתה תקופה לא פשוטה מול ההורים. בשיחות איתנו הם ציפו לתשובות כי הם לא יודעים מה קורה, אבל התשובה שהם קיבלו זה שגם אנחנו לא יודעות, וזה הכעיס אותם. היינו מרותקות למסך, ולא ידענו מה יהיה".

שלו: "לא נתנו כלים אמתיים של מה לעשות, איך לחלק קבוצות, מה כללי החיטוי, איך לנהל את הניקיון בכן ואת ניקיון הילדים, מה הדרישות מהצוות ומה דרישות איסור המגע. וגם היו דברים לא הגיוניים. למשל אמרו שאסור לחבק ואסור לנשק. זה לא החזיק מעמד דקה. ילד חייב חום ואהבה, במיוחד בימים של חוסר יציבות. זה לא היה ריאלי בעליל, וזה לא קרה אפילו יום אחד".

מעבר להורי הגן, רוזנפלד ושלו הסתכלו לצדדים וראו איך המדינה יוצרת קרע בין ההורים למערכת כולה. "הבלגן בהנחיות ואי הוודאות יצרו אינטריגות לא אמתיתיות ואנטגוניזם כלפי המערכת, בין הורים לבעלי גנים ולצוות הגן. ההורים הרגישו מאוד מקופחים בתקופה הזאת, על אף שלפחות אצלנו לא גבינו כסף בתקופה שהגן היה סגור, ואנחנו גם מחזירות ימים באוגוסט על הימים שהיינו סגורות במרץ. עדיין מבחינה כלכלית היה כעס כלפי הגנים הפרטיים. מערכת היחסים נפגעה. היה משהו בהתנהלות שפיתח אנטי בין אנשי חינוך להורים. זה יצר הרגשה לא נעימה לכל הצדדים".

מה המצב כעת? חזרתן לשגרה?
שלו: "החזרנו את כל העובדות מהחל"ת. אין שגרה מלאה. חלק מההורים לא החזירו את הילדים לגן, כי חלקם מפוטרים או בחל"ת. חמישה ילדים עזבו את הגן. במאי הילדים חזרו בטפטופים, אחרי שבוע ושבועיים או רק ביוני. בהתחלה חזרו רק 20 ילדים. רק ביוני באמת פתחנו בחזרה, מינוס אלה שעזבו.

"חמישה ילדים שעוזבים זה נשמע מעט, אבל זה סביב 20 אלף שקל. זה המון כסף עבורנו. אנחנו לא נפטר מטפלות כי ירדו חמישה ילדים, אז ההוצאות נשארות גבוהות וההכנסות ירדו".

קיבלתן סיוע מהמדינה?
רוזנפלד: "המדינה לא סייעה לנו. בפעימה הראשונה לא היינו זכאיות כי אנחנו בעלות שליטה שכירות. בפעימה השנייה קיבלנו אישית כל אחת 6,500 אלף שקל אחת. בפעימה השלישית של מרץ-אפריל ירדנו במחזורים ב-56% ולא 60%, אז על פי המדרגות של המענק היינו זכאיות להחזר של 6% בלבד. כלומר נקבל מתישהו סביב 15 אלף שקל, על הפסד של מחזור של 60%. זה לא יכסה כלום, אבל גם את הסכום הזה הם מעכבים. הגשנו את הבקשה ב-12 במאי ועד כה לא קיבלנו את המענק. אומרים לנו כל הזמן 'תמתינו'. חלפו חודשיים ואנחנו עדיין ממתינות".

למרות שהגן פתוח, שלו ורוזנפלד חוששות מהעתיד. רוזנפלד: "הגנים הפרטיים ספגו מהלומה מאוד קשה. אנחנו לא יודעים אם הולכים לעוד סגר. כדור השלג רק הולך וגדל. זה גם נראה כאילו לא נולדים ילדים יותר, כי ילדים לא נרשמים לגנים. יש את הגל השני של הקורונה אז אנשים מפחדים לבוא לראות את הגן, וגם יש הרבה מובטלים שלא יודעים מה יהיה קדימה. אנחנו בסיטואציה שאין לנו כמעט רישום לשנה הבאה. אנחנו לא יודעות איך נפתח את השנה הבאה.

אם אנחנו פותחות כמו שזה אנחנו בהפסדים מטורפים. נפסיד ים כסף כל חודש רק בשביל להחזיק את ההוצאות הקבועות של הגן. ואנחנו כבר בבורות של עשרות אלפי שקלים. העתיד לוטה באפילה ולצערנו זו התמונה הכוללת של כל המשק. אנשים יושבים על הגדר".

שלו: "אנחנו לא רוצות להגיע לסגירה. אם נסגור אנחנו בבור ללא תחתית. יש לנו נזק כלכלי מטורף שאני לא יודעת איך לאמוד אותו. הורים שבאים להירשם שואלים אותנו: 'אתן תהיו פתוחות כל השנה', ואין לנו תשובות. אני לא יכולה להבטיח להם שאני אשרוד את השנה. הלוואי שהייתי יכולה. אז איזה אמון יש להם בי? מה יקרה אם עוד חודשיים אסגור?".

כבר בחודש ספטמבר, עוד לפני פרוץ המשבר, החלטנו כאן ב"גלובס" לייחד מדור יומי לקשיים של עסקים קטנים ושל מגזר העצמאים בישראל. חשבנו אז כפי שאנחנו סבורים גם היום שמדובר במגזר שיש לו חלק משמעותי בהנעת גלגלי הכלכלה אך אינו מקבל די הכרה וסיוע ביחס לחלקו. כעת, בחסות הקורונה הוסת חלק מהזרקור הציבורי לבעיה, אולם ככל שמתברר עומק הבור אליו נקלעים עצמאים ועסקים קטנים מתחוור בהתאם עד כמה המדינה לא ערוכה לסייע. בנסיבות הללו החלטנו להרחיב את המדור ולהקדיש מעתה ומדי יום חלק ניכר מהשער האחורי שלנו, כדי להביא את האנשים ואת הקולות שמאחורי הקשיים, בניסיון להניע עיתונות פתרונית, להציף פערים של שנים ובתקווה שזה יהיה חלקנו הצנוע בחזרה לשגרה, אבל אחרת.

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

חוק מס רכוש המחודש / צילום: Shutterstock

התיקון סותר את תכליתו המוצהרת: כשלים מהותיים בחוק מס רכוש המחודש

אף שהכוונה העומדת בבסיס החקיקה ראויה, ניתוח מעמיק של נוסח החוק המוצע חושף כשלים מהותיים העלולים לייצר עיוותים, ולהכביד שלא לצורך על ציבור רחב של בעלי קרקעות

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

מסתמן: הישראליות בוול סטריט יוחרגו מההחמרה בדיווחים בארה"ב

יו"ר ה-SEC אמר בביקור בישראל כי ברשות האמריקאית בוחנים את החלת הכללים בצורה שלא תפגע ברוב החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב, אלא תתמקד בחברות סיניות ● רשות ני״ע פועלת בחודשים האחרונים מול האמריקאים כדי לקדם את ההחרגה

ימים לפני תחילת המחאות: "ההסכם הסודי" בין איראן וישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווח של וושינגטון פוסט, ישראל העבירה מסרים דרך הרוסים לאיראן לאי-תקיפה הדדית, למה גרמניה עדיין סוחרת עם איראן, וסערת הקצין הבריטי שמנע מאוהדי מכבי ת"א להגיע למשחק לא נרגעת • כותרות העיתונים בעולם

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ההערכה בישראל: טראמפ עדיין לא קיבל את ההחלטה על תקיפה באיראן

דיווח: ראש הממשלה ביקש לדחות את התקיפה באיראן - הסיבה: חוסר מוכנות ● בכירים אמריקאים: הנשיא דחה בשלב זה את ההחלטה על התקיפה באיראן, אך היא עדיין על השולחן ● הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

תגביר אכיפה? רשות שוק ההון מבקשת תוספת של 30% לתקציבה

הממונה על שוק ההון מבקש תוספת של כמעט שליש לתקציב עבור ביקורות ואכיפה, מאבק בהון שחור ועוד ● הרשות מפקחת על כ־3 טריליון שקל של הציבור, אך תקציבה עומד על כ־154 מיליון בלבד

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה