גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הגנים הפרטיים ספגו מהלומה מאוד קשה"

הלנה שלו וליאת רוזנפלד הן בעלות גן "יד ביד נצעד" בפ"ת ● "מאז הקורונה נסגרו מעל 2,000 גנים פרטיים, והיד עוד נטויה" ● "גלובס" שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז

הלנה שלו וליאת רוזנפלד, בעלות הגן "יד ביד נצעד" בפתח תקווה / צילום: כדיה לוי
הלנה שלו וליאת רוזנפלד, בעלות הגן "יד ביד נצעד" בפתח תקווה / צילום: כדיה לוי

לפני 4 שנים החליטו הלנה שלו וליאת רוזנפלד, שתי הייטקיסטיות, חברות מהצבא, לעשות שינוי קריירה. יחד הן עשו הסבה לתחום שמשך אותן - תחום החינוך, רכשו גן ותיק בפ"ת, ויצאו לדרך חדשה. לשמחתן, העסק - גן "יד ביד נצעד" - הצליח. הן העסיקו 10 עובדות (גננות וסייעות), רשמו מחזורים גבוהים של 150 אלף שקל לחודש בממוצע (ולעיתים גם 180 אלף שקל), ובכל שנה נכנסו בשערי הגן בין 50 ל-60 פעוטות בני יומם עד גיל 3.

ואז הגיעה הקורונה. "הקורונה הרסה לכולם את השנה", אומרת רוזנפלד. "אתה לא יכול להסתכל אפילו שני צעדים קדימה כדי לעשות צעדי מניעה. היום נסגר גן לידינו כי הבעלים פשטה רגל. מאז הקורונה נסגרו מעל 2,000 גנים פרטיים, והיד עוד נטויה. אנחנו היינו סגורות חודשיים, וההוצאות השוטפות המשיכו לרדת. שכירות, משכורת חודש מרץ, מע"מ, מס הכנסה ועוד. עשרות אלפי שקלים הוצאות ואפס הכנסות. היה חוסר ודאות מטורף, וגם כשהודיעו שחוזרים לגנים היה בלגן כי הודיעו על פתיחת הגנים אבל לא נתנו לנו זמן היערכות. היינו צריכות לפתוח מעכשיו לעכשיו, תוך התארגנות על קפסולות ובלי כל הנחיה או הסברים".

חוסר הוודאות הוביל לחיכוכים לא פשוטים גם עם הורי הילדים. רוזנפלד: "זו הייתה תקופה לא פשוטה מול ההורים. בשיחות איתנו הם ציפו לתשובות כי הם לא יודעים מה קורה, אבל התשובה שהם קיבלו זה שגם אנחנו לא יודעות, וזה הכעיס אותם. היינו מרותקות למסך, ולא ידענו מה יהיה".

שלו: "לא נתנו כלים אמתיים של מה לעשות, איך לחלק קבוצות, מה כללי החיטוי, איך לנהל את הניקיון בכן ואת ניקיון הילדים, מה הדרישות מהצוות ומה דרישות איסור המגע. וגם היו דברים לא הגיוניים. למשל אמרו שאסור לחבק ואסור לנשק. זה לא החזיק מעמד דקה. ילד חייב חום ואהבה, במיוחד בימים של חוסר יציבות. זה לא היה ריאלי בעליל, וזה לא קרה אפילו יום אחד".

מעבר להורי הגן, רוזנפלד ושלו הסתכלו לצדדים וראו איך המדינה יוצרת קרע בין ההורים למערכת כולה. "הבלגן בהנחיות ואי הוודאות יצרו אינטריגות לא אמתיתיות ואנטגוניזם כלפי המערכת, בין הורים לבעלי גנים ולצוות הגן. ההורים הרגישו מאוד מקופחים בתקופה הזאת, על אף שלפחות אצלנו לא גבינו כסף בתקופה שהגן היה סגור, ואנחנו גם מחזירות ימים באוגוסט על הימים שהיינו סגורות במרץ. עדיין מבחינה כלכלית היה כעס כלפי הגנים הפרטיים. מערכת היחסים נפגעה. היה משהו בהתנהלות שפיתח אנטי בין אנשי חינוך להורים. זה יצר הרגשה לא נעימה לכל הצדדים".

מה המצב כעת? חזרתן לשגרה?
שלו: "החזרנו את כל העובדות מהחל"ת. אין שגרה מלאה. חלק מההורים לא החזירו את הילדים לגן, כי חלקם מפוטרים או בחל"ת. חמישה ילדים עזבו את הגן. במאי הילדים חזרו בטפטופים, אחרי שבוע ושבועיים או רק ביוני. בהתחלה חזרו רק 20 ילדים. רק ביוני באמת פתחנו בחזרה, מינוס אלה שעזבו.

"חמישה ילדים שעוזבים זה נשמע מעט, אבל זה סביב 20 אלף שקל. זה המון כסף עבורנו. אנחנו לא נפטר מטפלות כי ירדו חמישה ילדים, אז ההוצאות נשארות גבוהות וההכנסות ירדו".

קיבלתן סיוע מהמדינה?
רוזנפלד: "המדינה לא סייעה לנו. בפעימה הראשונה לא היינו זכאיות כי אנחנו בעלות שליטה שכירות. בפעימה השנייה קיבלנו אישית כל אחת 6,500 אלף שקל אחת. בפעימה השלישית של מרץ-אפריל ירדנו במחזורים ב-56% ולא 60%, אז על פי המדרגות של המענק היינו זכאיות להחזר של 6% בלבד. כלומר נקבל מתישהו סביב 15 אלף שקל, על הפסד של מחזור של 60%. זה לא יכסה כלום, אבל גם את הסכום הזה הם מעכבים. הגשנו את הבקשה ב-12 במאי ועד כה לא קיבלנו את המענק. אומרים לנו כל הזמן 'תמתינו'. חלפו חודשיים ואנחנו עדיין ממתינות".

למרות שהגן פתוח, שלו ורוזנפלד חוששות מהעתיד. רוזנפלד: "הגנים הפרטיים ספגו מהלומה מאוד קשה. אנחנו לא יודעים אם הולכים לעוד סגר. כדור השלג רק הולך וגדל. זה גם נראה כאילו לא נולדים ילדים יותר, כי ילדים לא נרשמים לגנים. יש את הגל השני של הקורונה אז אנשים מפחדים לבוא לראות את הגן, וגם יש הרבה מובטלים שלא יודעים מה יהיה קדימה. אנחנו בסיטואציה שאין לנו כמעט רישום לשנה הבאה. אנחנו לא יודעות איך נפתח את השנה הבאה.

אם אנחנו פותחות כמו שזה אנחנו בהפסדים מטורפים. נפסיד ים כסף כל חודש רק בשביל להחזיק את ההוצאות הקבועות של הגן. ואנחנו כבר בבורות של עשרות אלפי שקלים. העתיד לוטה באפילה ולצערנו זו התמונה הכוללת של כל המשק. אנשים יושבים על הגדר".

שלו: "אנחנו לא רוצות להגיע לסגירה. אם נסגור אנחנו בבור ללא תחתית. יש לנו נזק כלכלי מטורף שאני לא יודעת איך לאמוד אותו. הורים שבאים להירשם שואלים אותנו: 'אתן תהיו פתוחות כל השנה', ואין לנו תשובות. אני לא יכולה להבטיח להם שאני אשרוד את השנה. הלוואי שהייתי יכולה. אז איזה אמון יש להם בי? מה יקרה אם עוד חודשיים אסגור?".

כבר בחודש ספטמבר, עוד לפני פרוץ המשבר, החלטנו כאן ב"גלובס" לייחד מדור יומי לקשיים של עסקים קטנים ושל מגזר העצמאים בישראל. חשבנו אז כפי שאנחנו סבורים גם היום שמדובר במגזר שיש לו חלק משמעותי בהנעת גלגלי הכלכלה אך אינו מקבל די הכרה וסיוע ביחס לחלקו. כעת, בחסות הקורונה הוסת חלק מהזרקור הציבורי לבעיה, אולם ככל שמתברר עומק הבור אליו נקלעים עצמאים ועסקים קטנים מתחוור בהתאם עד כמה המדינה לא ערוכה לסייע. בנסיבות הללו החלטנו להרחיב את המדור ולהקדיש מעתה ומדי יום חלק ניכר מהשער האחורי שלנו, כדי להביא את האנשים ואת הקולות שמאחורי הקשיים, בניסיון להניע עיתונות פתרונית, להציף פערים של שנים ובתקווה שזה יהיה חלקנו הצנוע בחזרה לשגרה, אבל אחרת.

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

הנגיד מזהיר: "תקציב הביטחון עלול להקפיץ את החוב ל-80% תוצר"

נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר בישיבת הממשלה כי מסגרת התקציב ל־2026 עלולה להוביל לעלייה בחוב הציבורי, במיוחד על רקע דרישות מערכת הביטחון, הפחתות המס וחוק הגיוס המוצע ● ירון קרא לביטול תקציבים הפוגעים בתמריצי עבודה, התריע מפני שימוש יתר במילואים ומתח ביקורת על פגיעה בתוכנית לפיתוח החברה הערבית - אך תמך ברפורמות מבניות כמו בניית שכירות, דיגיטציה ומיסוי תיירות

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?

פרויקט ''תדהר בגיבורים'' בבת ים / הדמיה: 3DVISION

תדהר מתקדמת לכיוון הנפקה: זה הצעד האחרון שנקטה

חברת הנדל"ן תדהר ממשיכה להיערך להנפקה ראשונית בבורסה בת"א ושכרה את שירותיהם של לידר חיתום ודיסקונט חיתום ● שיכון ובינוי עתרה לבג"ץ נגד המדינה ודורשת תיקון חקיקה שיאפשר לה למכור דירות שבנתה להשכרה לטווח ארוך ● ונתי גלבוע ישקיע כ-40 מיליון שקל בגפן מגורים ויהפוך לחלק מגרעין השליטה ● חדשות השבוע בנדל"ן

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית התרסקה אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צללה בבורסה בכמעט 20% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים

פעילות הותמ"ל תוארך עד 2028: השינויים בחוק ההסדרים בתחום הנדל"ן

בנוסף, לפי הגרסה האחרונה של חוק ההסדרים, תוכניות ותמ"ל יוקפאו, תיבחן היתכנותן הכלכלית, וחלקן ישונו בצורה של הוספת יחידות דיור או הפחתת דירות להשכרה ארוכת-טווח ● ומה השינוי בנוגע לסיווג תעריפי הארנונה?

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אורי יוגב / צילום: יונתן בלום

הקרן שחתומה על שני אקזיטים בשבוע: "רצינו להוכיח לשוק"

קרן אלומה סיכמה על מכירת אקסלרה בחצי מיליארד שקל וחלק ממניותיה באסקו ● היו"ר אורי יוגב: "מחיר המניה שלנו מאוד ירד, וחשבנו שאנחנו ‫צריכים להוכיח לשוק. זו ההוכחה האולטימטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך

ליאור דיב / צילום: סייבריזן

הסטארט-אפ של יוצאי סייבריזן מגייס 130 מיליון דולר בסבב A

הגיוס של חברת הסייבר 7AI היה בהובלת אינדקס ונצ'רס ובהשתתפות זרוע ההשקעות של בלקסטון לצד משקיעים נוספים ● החברה פועלת בתחום של סוכני בינה מלאכותית המשמשים לאבטחת ארגונים

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?