גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופטים בניגוד עניינים: לא באמת המערב הפרוע

שאלת הפיקוח על הרשות השופטת חזרה השבוע למרכז הבמה ● התמונה שמציירים חברי כנסת מהימין, ולפיה שופטים פטורים מראש מקיום עיקרון ניגוד העניינים, ואין מי שיקרא אותם לסדר אם חרגו ממנו, חוטאת לעובדות ● "המשרוקית של גלובס"

איילת שקד / צילום: רפי קוץ
איילת שקד / צילום: רפי קוץ

היוזמה שכשלה השבוע להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת ניגוד העניינים של שופטי העליון החזירה באבחה למרכז השיח הציבורי את השאלה מי מפקח על הרשות השופטת. סיעת ימינה, שנציגה בצלאל סמוטריץ' הוא שקידם את ועדת החקירה, היא אחד הגורמים שתובעים להקשיח את האמצעים שמערכת המשפט יכולה לנקוט נגד שופטים "סוררים". אבל בהצגת הפגמים בשיטה הקיימת הם מציירים לפעמים תמונה חלקית מאוד.

"על שופטים לא חל הכלל של ניגוד עניינים", אמרה לפני שבוע שרת המשפטים לשעבר איילת שקד בראיון ברדיו ללא הפסקה. "הם עושים לעצמם רשימת מניעויות - נושאים שהם לא יכולים לדון בהם - ואין מי שאומר לשופט 'חרגת מהרשימה'. יש איזושהי תפיסה כאילו שופט הוא על-אדם, שהוא יכול לשפוט בעצמו ולהחיל את הדין על עצמו".

אין חולק ששופט או שופטת לא צריכים להכריע בתיק מתוך תועלת אישית או משוא פנים לאחד הצדדים. קלמן ליבסקינד, בסדרת תחקירים שפרסם לאחרונה ב"מעריב", הצביע על מקרים בולטים שבהם הופר לכאורה העיקרון הזה. אף על פי כן, הטענה ששופטים פטורים מראש מקיום העיקרון, ושאם סטו ממנו אין מי שיקרא אותם לסדר, חוטאת לעובדות. עשינו סדר בטענות של שקד.

האם כללי ניגוד עניינים לא חלים על שופטים?

האיסור לפעול בניגוד עניינים חל על שופטות ושופטים מתוקף שבועה, מכוח חוק, ומעוגן גם בכללי אתיקה מחייבים של הרשות השופטת. מאז 1953 שופטים מצהירים הצהרת אמונים, שבה הם מתחייבים בין השאר "לא להטות משפט ולא להכיר פנים". חוק בתי המשפט מ-1984 מתרגם את ההצהרה לחובה חוקית: שופט צריך להימנע מלשפוט בתיק אם קיים "חשש ממשי" שהוא ישפוט במשוא פנים. הנוסח העמום הזה נעשה מפורט יותר ב-2004, כאשר הכנסת תיקנה את החוק ופירטה בו כמה מקרים מובהקים של ניגוד עניינים. לדוגמה, לשופטת אסור לדון בתיק כשאחד הצדדים או עורכי הדין הם קרובי משפחתה, או כשיש לה אינטרס כספי בתוצאות ההליך.

גרסה מחמירה יותר של הכללים האלה נכללה ב-2007 בכללי האתיקה המחייבים לשופטים, שפרסמה נשיאת העליון דורית בייניש. בין השאר, בייניש אסרה על שופטים לדון בתיק אם בחמש השנים האחרונות - לפני שהתמנו לתפקיד - אחד המעורבים היה לקוח או שותף עסקי שלהם; ואם בן משפחה של השופט הוא עו"ד במשרד שמייצג את אחד הצדדים בתיק אחר.

עם זאת, גם הכללים האלה לא ממצים את הנסיבות שעלולות לגרום לשופט לחטוא במשוא פנים. העובדה שזיקה בעייתית לא נמצאת באף אחת מהרשימות לא פוטרת את השופט מאחריות.

איך מוודאים שהכללים מתקיימים?

מי שאמור למנוע משופטות ושופטים לעסוק בתיקים "אסורים" היא מזכירות בית המשפט, שמשבצת אותם לדיונים. אנשי המזכירות אמורים להכיר את ניגודי העניינים שמוזכרים בחוק ובכללי האתיקה, אבל כדי לסייע להם לזהות ניגודים אחרים - השופטים מגישים למזכירות "רשימת מניעויות".

במערכת המשפט מסבירים שאין לרשימות האלה מעמד חוקי. כל מטרתן להקל על המזכירות בעבודת השיבוץ. לדוגמה, נשיאת העליון אסתר חיות צירפה לרשימת המניעויות שלה את כל עובדי משרד עורכי הדין של בעלה, דוד חיות. הטעם ברור: להכרעה בתיקים שבהם הם עוסקים יש השפעה כלכלית על חיות עצמה. עד לאחרונה רשימת המניעויות נודעה לציבור רק באמצעות בקשות חופש מידע. בעקבות הביקורת החלה החודש הרשות השופטת לפרסם את הרשימות באתר האינטרנט שלה.

כפי ששקד אמרה בצדק, השופטים הם האחראים היחידים לרשימות שהם מגישים. אבל מכאן לא נובע שהם היחידים שמוסמכים לקבוע מתי הם נמצאים בניגוד עניינים. ד"ר לימור זר-גוטמן, מבית הספר למשפטים במסלול האקדמי המכללה למינהל, מבהירה ש"רשימת המניעויות המהותית" שחלה על שופט נגזרת מהחוק ומכללי האתיקה, לא מהרשימה שבמזכירות בית המשפט.

אם שופט נקלע לתיק בעייתי שלא צפה מראש ברשימה, הצדדים יכולים לבקש ממנו לפסול את עצמו. מקרה כזה דווח למשל בתחילת השבוע: ערפאת טאהא, שופט מחוזי בנצרת, קיבל בקשת פסילה של נאשם שהוא-עצמו שלח בעבר למאסר על ביזוי בית המשפט.

מה עושים במקרה של הפרה?

עד כאן הכללים המופשטים. אבל מה אם השופט מתעקש לדון בתיק? האם ההחלטה שלו היא סוף פסוק?

לא בדיוק. במקרה ששופט סרב לבקשת פסילה, הצד שהגיש את הבקשה רשאי לערער. הערעור הזה נידון בתוך מערכת המשפט, אצל נשיאת בית המשפט העליון או אחד מעמיתיה. בפועל, רוב הערעורים נדחים. מתוך 40 בקשות פסילה שהנשיאה חיות בחנה בעצמה ב-2019, היא אישרה 4 בלבד. כמו כן, צד שהפסיד במשפט יכול לערער על פסק הדין בנימוק שהשופט היה אמור מלכתחילה לפסול את עצמו.

הכללים האלה חלים גם על שופטי העליון. ב-2010, למשל, השופט אדמונד לוי פסל עצמו מלדון בדיון נוסף בתיק שהעליון כבר פסק בו. לוי הסביר שלאחר שקרא את הבקשה לדיון חוזר, הוא התחזק בדעתו שהתגבשה בדיון הראשון, וראה לנכון לפסול את עצמו כדי "ליתן לעותרים סיכוי הוגן לשכנע בצדקת טענותיהם את מי שלא נתגבשה אצלו דעה מוקדמת".

המנגנון הזה לא ישכנע כמובן את מי שטוענים ששופטים נוטים להגן על "חברי המועדון", שהרי הערעורים על החלטות השופטים נידונים בתוך מערכת המשפט. האם החלטות הפסילה של שופטים כפופות לפיקוח חיצוני?

התשובה מורכבת. מאז 2003 פועל במשרד המשפטים גוף חיצוני שבודק שופטות ושופטים: נציבות תלונות הציבור על שופטים. הנציב הוא שופט בדימוס, אבל הנציבות כפופה לשר המשפטים. בשנת 2018 הגיעו לנציבות 829 תלונות על שופטים במערכת בתי המשפט. 78 - פחות מ-10% - נמצאו מוצדקות.

אבל קשה לומר שהנציבות מהווה ביקורת חיצונית על שופט שמתעקש לשפוט בניגוד עניינים. ראשית, כשתלונה נמצאת מוצדקת, הנציב מפנה אותה, באמצעות שר המשפטים, לבית הדין המשמעתי לשופטים - ערכאה שההרכב שלה נקבע בידי נשיאת העליון ורוב חבריה הם שופטים עליונים. בית הדין המשמעתי מוסמך להטיל על השופט עונשים משמעתיים, מהערה ועד סילוק מכס המשפט. במקרה של השופטת רונית פוזננסקי-כץ, שהואשמה ב-2018 בהתנהגות שאינה הולמת שופטת בפרשת המסרונים ("תיראי מופתעת"), בין הדין גזר הדחה, ואחרי ערעור העונש הומתק להשעיה בת שנה.

שנית, נציבות התלונות על שופטים כלל לא מוסמכת לדון בהכרעות פסילה. החוק מאפשר לה לבדוק תלונות על התנהגות של שופטים, אבל לא להתערב בהכרעות שלהם כשופטים. והחלטה של שופט בבקשת פסילה - אף שהיא נוגעת לו-עצמו - נחשבת להכרעה שיפוטית.

האם אפשר להעמיד לדין שופט שחטא בניגוד עניינים?

שופטים, בדומה לחברי כנסת, נהנים מחסינות מהותית על מעשים שעשו במסגרת תפקידם. החסינות הזאת מגינה עליהם מהעמדה לדין או מתביעה אזרחית במקרה שפסיקה שקיבלו גרמה נזק לאדם.

אמנם, החסינות הזאת לא שלמה. שופט שלקח שוחד יכול לעמוד לדין פלילי. כך קרה למשל לאברהים ארשיד, רשם בית משפט השלום בנצרת ויו"ר לשכות ההוצאה לפועל במחוז הצפון. רשם הוא תפקיד שיפוטי ומהווה פעמים רבות הכנה למינוי כשופט. בשנים 1992 ו-1993 לקח רשיד שוחד תמורת פעולות שעשה במסגרת תפקידו בהוצאה לפועל. לאחר שהורשע ונגזרו עליו שנתיים וחצי מאסר, הוא ערער לבית המשפט העליון. שופטי העליון דחו את ערעורו של רשיד, והשופט אליהו מצא ציין שהעבירה חמורה במיוחד בגלל שנעברה על ידי עובד ציבור וחמורה אף יותר משום שנעברה על ידי בעל תפקיד שיפוטי. לדבריו יש להחמיר במיוחד עם עבריינים אלו.

אלא שסירוב של שופט לפסול את עצמו נכלל היום בחסינות המהותית. שקד מקדמת לאחרונה הצעת חוק שתצמצם את החסינות המהותית של השופטים, ומציעה בין היתר ששופטים שישבו בדין בניגוד לאיסורים שנקבעו בחוק יוכלו לעמוד לדין על מרמה והפרת אמונים. אלא שגם לפי ההצעה הזאת, שופטת שהוגש נגדה כתב אישום על הפרת כללי ניגוד העניינים תעמוד בסופו של דבר למשפט בפני שופטות ושופטים אחרים.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה