גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להקפיד על הביצוע ועל הצמיחה. ומה עם דמי האבטלה? מומחים מנתחים עבור "גלובס" את התוכנית הכלכלית החדשה

האם התוכנית הכלכלית החדשה מספיקה? פרופ' דן עמירם וד"ר מיכאל שראל מנתחים את התוכנית הכלכלית ומציעים חלופות ● סוגרים את הוואקום, גלובס מארח פאנל מומחים יומי

ישראל כ"ץ ובנימין נתניהו / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות, Associated Press
ישראל כ"ץ ובנימין נתניהו / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות, Associated Press

באיזה צעדים כלכליים יש לנקוט במהירות, איך אפשר לסייע לעסקים ומה יציל את שוק העבודה? המנהיגות הכלכלית של ישראל מתמהמהת, אבל רעיונות יצירתיים דווקא לא חסרים. בניסיון לסייע בסגירת הפער ומתוך רצון להעלות לדיון מגוון רחב של פתרונות, "גלובס" יפנה מדי יום למומחים בעלי רקע כלכלי, עסקי, חברתי או אקדמאי רלוונטי. רוצים לקחת חלק בשיח? פנו אלינו i-can-help@globes.co.il

"התוכנית הגיונית, הבעיה היא שהביצוע הוא לרוב בחסר"

פרופ' דן עמירם, סגן הדיקאן בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב,  דירקטור חיצוני בבנק מרכנתיל

פרופ' דן עמירם  / צילום: כדיה לוי

1. להפחית את אי הוודאות

"בתוכנית הממשלה יש דברים הגיוניים, הבעיה היא שעד כה הביצוע של התוכניות הממשלתיות היה בחסר. הרבה אנשים ועסקים נותרו בלי גישה לתוכניות הסיוע בזמן הנכון, והזמן הוא מרכיב קריטי. כרגע, מה שפוגע בפעילות הכלכלית באופן הקשה ביותר זו אי הוודאות. עצמאים ועסקים אומרים לעצמם: 'ככה אי אפשר לעבוד', אני לא יכול לשרוד סגירות חוזרות ונשנות.

"עסק הוא לא טלוויזיה שאפשר לפתוח ולסגור בלחיצת כפתור. סגירה של עסק טוב בגלל חוסר ודאות, יוצרת חוסר יעילות משווע. אי ודאות יכולה לעצור גם את הצריכה הפרטית. אנשים לא יכולים לקחת את הסיכון שמחר לא תהיה להם עבודה, ומתחילים לחסוך. הממשלה יותר יעילה בהתמודדות עם חוסר ודאות מאשר יחידים ועסקים קטנים, ולכן היא צריכה לקחת על עצמה ככל הניתן את חוסר הוודאות במשק".

2. להפוך הלוואות למענקים

"עסקים ועובדים לא יכולים להמשיך לדמם. צריך למצוא טכניקה שבה הלוואות שהמדינה מעודדת עסקים לקחת, יהפכו למענק באם העסק נסגר על ידי הממשלה בעקבות הסגר. כלומר, אפשר לייצר מענק מותנה: קח הלוואה, אבל אם אני סוגר אותך לחצי שנה, מחצית מהכסף יהפוך למענק. תעבוד - תחזיר. לא תעבוד - קח מענק. זה יגרום לעסק להמשיך לעבוד וייצר תנאים של ודאות, מבלי לגרום לאנשים להיכנס לחובות.

"עוד אפשרות היא תוכנית PPP (Paycheck Protection Program) - אם אתה שומר על מספר עובדים מסוים ולא מפטר אותם בשל המשבר, ההלוואה שאתה לוקח תהפוך למענק. באופן הזה, עסקים לא ייסגרו. זה מה שארה"ב עושה עכשיו".

3. להכשיר עובדים למקצועות חדשים

"כשיש מיתון שנובע מחוסר ביקושים, זה הזמן להשקיע בתשתיות. בישראל הרבה מההשקעות הציבוריות והתשתיתיות נעשות על ידי חברות זרות ועובדים זרים, אבל אפשר לקחת מובטלים, אנשים שהוצאו לחל"ת או אנשים שסגרו את העסק שלהם, ולהשקיע בתשתית האנושית שלהם. כלומר, לשלם להם כסף בתנאי שילכו ללמוד, ולהכשיר אותם למקצועות או כישורים חדשים. למשל, אוכלוסייה מבוגרת יותר ללמד אוריינות טכנולוגית, או עובדים בתחום התיירות ללמד תכנות.

"אחת הבעיות הקשות בישראל היא פריון נמוך, שנובע מחוסר תשתיות ומחסור בהשכלה טכנולוגית בהשוואה למקומות אחרים בעולם. הרעיון הזה יכול להוות השקעה ציבורית, להגדיל צריכה ולהגדיל את התוצר".

4. הקלות הגולטוריות לבנקים

"הממשלה ובנק ישראל צריכים לדאוג שהמשבר הריאלי הזה לא יהפוך לפיננסי. אם המשק ייכנס למשבר נוסף בעקבות סגרים, ומשקי בית ועסקים ייכנסו לצונמי של חדלות פירעון, גם הבנקים ייכנסו למשבר. עד כה, בנק ישראל והפיקוח על הבנקים נקטו צעדים נכונים במשבר הראשון. צריך להמשיך עם ההקלות הרגולטוריות, כמו ההורדה בדרישות ההון לבנקים והתמיכה בנזילות. צריך גם לבחון הקלות בנושא ההפרשות באם הבנק אירגן מחדש את החוב על מנת להקל על משקי בית ועסקים".

"הצעד של הארכת דמי אבטלה לא תורם לחזרה לפעילות"

ד"ר מיכאל שראל, ראש פורום קהלת לכלכלה, לשעבר הכלכלן הראשי במשרד האוצר

ד"ר מיכאל שראל / צילום: יעל צור

1. להקטין את דמי האבטלה

"הצעדים שעליהם מדברים כעת - הארכת דמי האבטלה וביטול הקנסות על קרנות ההשתלמות - לא מתאימים למצב של חזרה לפעילות. אסור לייצר תמריצים שלא מעודדים חזרה לפעילות כלכלית, ומייצרים למשל מצב שבו אנשים ירגישו שיותר משתלם לקבל דמי אבטלה.

"לדוגמה, לפני יותר מחודש דיברו על כך שהמלונות באילת לא מוצאים ישראלים שיעבדו בניקיון, בשעה ששיעור האבטלה בעיר הוא הגבוה בארץ. בסופו של דבר נאלצנו לייבא עובדים מירדן שיעשו את זה. הממשלה היא זו שאשמה, כי היא לא מייצרת את הצעדים הנכונים. אם לאדם צעיר ובריא משתלם יותר לקבל דמי אבטלה מאשר סידור חדרים וניקיון, יש לנו בעיה. כשנותנים 75% מהשכר לאנשים שיושבים בבית, זה עלול לגרום לחלקם לא לחזור למעגל העבודה, במיוחד אם לוקחים בחשבון את ההוצאות הכרוכות ביציאה מהבית".

2. לתכנן את ההרחבה הפיסקלית

"מתחילת המשבר אין מסגרת פיסקלית, אלא רק שליפות מהמותן. כל קבוצת לחץ שמפעילה לחצים זוכה לסיוע, והתוצאה היא גירעון. אף אחד לא עושה ניתוח, ושואל מה ההרחבה הפיסקלית הרצויה. זה חשוב, כי אולי צריך הרחבה פיסקלית גדולה יותר, אבל לא כמו שעושים עכשיו. הפחתת מסים, למשל, עשויה לסייע למשק הרבה יותר".

3. להעביר את הנטל מהמעסיק לעובד

"צריך לעודד את העסקים לקלוט את העובדים, וזה לא קיים בתוכנית. אפשר, למשל, להעביר את האחריות לתשלום ביטוח לאומי מהמעסיק לעובד. זה קשה פוליטית, אבל זה יקטין מאוד את עלויות ההעסקה, ויגדיל את הכדאיות של המעסיקים.

"יש גם צעדים שאפשר לעשות בצורה זמנית, כמו ביטול לשנה של הפרשות המעסיקים לפנסיה ולקרן השתלמות. זה יסייע מאוד להגברת הפעילות הכלכלית, ויקטין את עלויות ההעסקה של המדינה בשירות הציבורי. עדיף שהמדינה תשתמש בכסף הזה כדי להפחית מס הכנסה, מע"מ ומסים נוספים. צעד חכם שעשו הוא הארנונה העסקית. הפחיתו אותה ב-25% בשנה, ולדעתי אפשר אפילו לבטל אותה עד סוף השנה".

4. להגדיל את האשראי לעסקים

"צריך גם להגדיל עוד יותר את האשראי לעסקים. מצד שני, הערבות של המדינה צריכה לעמוד על 15% ולא יותר. ערבות מדינה ברמה של 50%-60% זו טעות, כי ענפים שנפגעו מאוד קשה ימשיכו כנראה להתכווץ בתקופה הקרובה.

"חשוב להציג עכשיו תוואי להפחתת הגירעון במהלך העשור הבא ולחוקק כבר עכשיו חלק מהצעדים שיידרשו להפחתת הגירעון בעתיד. צעדים אפשריים הם ביטול פטורים ממע"מ על פירות וירקות, על רכישות באילת ועל תיירות נכנסת. צריך לחוקק את הביטול עכשיו, גם אם היישום יהיה בעוד מספר שנים".

הצעדים בתוכנית החילוץ הכלכלית של נתניהו וכ"ץ*

● העצמאים שקיבלו את הפעימה השנייה במאי יקבלו בשבוע הבא מקדמה של 7,500 שקל
● דמי אבטלה משופרים לשכירים הנמצאים בחל"ת
● ביטול קיזוז קצבאות
● הרחבת מענקי הסתגלות לבני 67 ומעלה
● ביטול קנס על משיכה מוקדמת מקרן השתלמות, עד 10.5 אלף שקל
● הארכת רשת הביטחון לעצמאים שספגו ירידה של כ-40% במחזור
● מענק ארנונה לעסקים עם מחזור של עד 100 מיליון שקל, שפעילותם ירדה מעל 60%
● תוכנית האשראי לעסקים קטנים בערבות מדינה תגדל ל-45 מיליארד שקל
● הרחבת היקף ההכשרות המקצועיות לכ-50 אלף בשנה
● תוכנית האצה להשקעה בתשתיות
● עסק של עד 300 אלף שקל יקבל מענק של עד 15 אלף. עסק בינוני במחזור של עד 100 מיליון יקבל מענק השתתפות בהוצאות קבועות של עד חצי מיליון


*עד יוני 2021

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.7% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים